moničina | Komentáře u knih | Databáze knih

moničina moničina komentáře u knih

Panoptikum hříšných lidí Panoptikum hříšných lidí Jiří Marek (p)

Výborné. Len škoda, že niektoré príbehy neboli sfilmované, ako napr. Jednací číslo smrti.

27.11.2018 5 z 5

Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Krásny, smutný a citlivý príbeh so smutným ale šťastným koncom. Kniha vôbec nepôsobí gýčovo a postavy a prostredie sú dobre vykreslené.

24.10.2018

Vlak z Paddingtonu Vlak z Paddingtonu Agatha Christie

Skvelá klasika. Knihe niet čo vytknúť.

29.03.2018 5 z 5

Není kouře bez ohýnku Není kouře bez ohýnku Agatha Christie

U mňa jedna z najobľúbenejších kníh od autorky.

29.03.2018 5 z 5

Metráček 2 aneb Kosti jsou vrženy Metráček 2 aneb Kosti jsou vrženy Stanislav Rudolf

Výborná kniha, ktorá ma v 80 rokoch strašne bavila.

12.06.2017 5 z 5

Dej mládencům ruku jako lopatu Dej mládencům ruku jako lopatu Ed McBain

Výborná krimi od začiatku až do konca.

11.06.2017 5 z 5

Jako z lásky Jako z lásky Ed McBain

Opäť, jedna z jeho vydarených.

11.06.2017 5 z 5

Záhada zamčeného pokoje Záhada zamčeného pokoje Per Wahlöö

Výborná knižka. Ale ten záver dopadol divne. Niekedy mi pripadá, že tie knihy akoby mali ironický podtext. Podľa knihy vznikla aj TV inscenácia s rovnakým názvom v roku 1986.

05.06.2017 4 z 5

Hotel Hotel Arthur Hailey

Skvelá kniha, čítala som ju mnohokrát a nikdy ma neomrzí. Perfektne opísané dianie a atmosféra v hoteli, rôznorodé postavy, napínavý dej. Film, ktorý bol natočený podľa knihy však nestál za veľa.

18.04.2017

Udělal jsem to já! Udělal jsem to já! Ed McBain

Aj som si pri nej poplakala. Chudák Bert, večne sklamaný v láske.

18.04.2017 5 z 5

Není hluchý jako hluchý Není hluchý jako hluchý Ed McBain

Skvelé. Síce ho nechytili ale odišiel naprázdno.

18.04.2017 5 z 5

Otrava z vtipu Otrava z vtipu John Dickson Carr

Trošku ťažkopádny štýl, preskakovanie jednej línie deja cez druhú a záver taký nejaký neforemný. A motív páchateľa absolútne nevierohodný. Príbeh sa odohrával v roku 1931 a tomu zodpovedal štýl, ale ak tak... na Holmesovky a Queenovky to ani zďaleka nemá. Páčilo sa mi však perfektné vykreslenie atmosféry domu aj jeho priestorov, zariadenie, syčiacich plynových lámp a kozubov...a viem si to živo predstaviť tú starodávnu a ťaživú atmosféru v dome, ktorý má svoje zlaté časy už za sebou, a jeho obyvatelia sú už niekde mimo normálnosti, toto vykreslenie atmosféry sa vždy vydarilo spisovateľovi v jeho knihách a bolo to jediné, čo ma v tejto knihe zaujalo.

12.02.2025 3 z 5

Dva modré šípy Dva modré šípy Josef Blecha

Taká nenáročná pohodovka. Viac než krimi zápletka ma tam zaujalo vykreslenie prírody či už na mieste činu ako aj počas plavby. Dobrá partia detektívov, záver ale mohol lepšie vygradovať. Trošku naivný štýl dialógov.

04.02.2025 4 z 5

Tiše zemřeš, nepromluvíš Tiše zemřeš, nepromluvíš Roman Cílek

Moc ma to nebavilo a príbeh bol nezáživný. Učinkovalo tam mnoho vyšetrovateľov, ktorí sa mi plietli. A ten štýl písania mi nesadol .

25.09.2024 2 z 5

Stará stopa Stará stopa Jiří Martin

Vždy som si myslela, že film bol tak do 20 percent pravdy a zvyšok fikcia a po prečitani knihy vidím, že to bolo naopak. Len tie závery v knihe aj vo filme sú vymyslené. Čo mi na knihe vadilo bolo neustále omielanie tých istých informácii naprieč knihou až ma to nudilo. Ale inač fajn, ten prípad je fakt obrovská záhada. A novinkou bola pre mňa tá informácia o smrti toho kapitána na koľajniciach, o tomto som predtým nikdy nepočula. A zaujímalo by ma, či boli tí neštastníci, ktorí emigrovali z Československa naozaj v tak veľkom rozsahu nasilu verbovaní BND-kou (teda CIA) v utečeneckých lágroch často s pomocou vyhrážok a vydierania, škoda, že túto tému zatiaľ nik dôkladnejšie neskúmal a knižne nespracoval (v literatúre sú len kusé informácie), o tejto temnej stránke vraj " dokonalého slobodného" sveta.

22.09.2024 3 z 5

Smutek poručíka Borůvky Smutek poručíka Borůvky Josef Škvorecký

Také priemerné, nič moc a postava poručíka na mňa pôsobila depresívne, vyriešenia prípadov boli krkolomné a nevierohodne. Filmové stvárnenie troch poviedok bolo skvelé.

06.07.2024 2 z 5

Tereza po 25 letech Tereza po 25 letech Anna Sedlmayerová

Moc ma to nenadchlo. Stále mám pred očami tu energickú sviežu Terezu z filmu, ale tu mi to k nej nesedí. Ak keď ubehlo 25 rokov, ale aj tak... A celé to pôsobilo strašne depresívne.

14.05.2024 3 z 5

Záhada diabolského útesu / Záhada temného strážcu / Záhada falošných detektívov Záhada diabolského útesu / Záhada temného strážcu / Záhada falošných detektívov Ben Nevis

Asi najslabšie príbehy z celej edície 1-97. Druhý príbeh bol zaujímavý a bavil ma i keď ten záver bol trochu uponáhľaný, prvý príbeh slabší priemer a tretí príbeh ma vôbec nebavil, i keď som si od neho podľa názvu veľa sľubovala.

12.05.2024 3 z 5

Magická chuť cestovín Magická chuť cestovín Vladimír Horecký

Opäť, od pani Horeckej zaručené výborné a jednoduché recepty nielen na cestoviny ale aj múčne jedlá, a tie pirohy, tak tie rozhodne odporúčam.

02.12.2023 5 z 5

Tady bezpečnost Tady bezpečnost Ruda Janský

Na rozdiel od knihy "Bezpečnost zasahuje" ma toto vôbec nebavilo. Deje začali niekde v strede, často skoro bez úvodu a trošku chaoticky a vôbec ma neoslovil ten štýl písania. Ani sa mi nechce verit, že obe knihy boli od rovnakého autora.

25.11.2023 1 z 5