Monika1717 Monika1717 komentáře u knih

Dotek vraha Dotek vraha Jitka Ludvíková

(SPOILER) Česká detektivka, musím přiznat, že mi tam něco chybělo. Bylo tam hodně postav,pořád jsem hlídala jména, Bára, Marta, Lucka. Vraha nebyl čtenář schopen odhadnout, objevuje se téměř na konci. A jak to bylo s roztroušenou sklerózou? Asi falešná diagnóza.

07.01.2023 3 z 5

Krátký sen o Superstar Krátký sen o Superstar Aida Brumovská

Knížku jsem našla jednoho dne zapomenutou v lavici. Vzala jsem ji domů, že ji jen tak projedu. Začetla jsem se, přečetla jsem, docela se mi líbilo. Druhý den ráno jsem ji vrátila tam, kde jsem ji našla. Dnes už nevím, o čem byla.

31.08.2021 2 z 5

Jak namalovat ptáčka Jak namalovat ptáčka Iva Hercíková

(SPOILER) Knihy Ivy Hercíkové mám ráda, i když jsou více méně poplatné době. Rodiče se rozvedou, každý si najde jiného partnera a dceru si půjčují. Otec ji rozmazluje drahými dárky a pochlebuje jí, pubertální dívka začne preferovat jeho. Nakonec prozře, zjistí, že nic pořádně neumí a vrátí se k matce, protože tatík odjede pracovat jinam.

31.08.2021 3 z 5

Neobyčejná třída Neobyčejná třída Danielle Dušková

Když jsem chodila do 6. třídy, tak jsem knihu objevila doma v knihovně. Četla jsem ji pořád dokola, líbily se mi osudy dívek, které měly před maturitou. Když jsem pak měla před maturitou já, připadala mi taková hloupoučká, ani nevím, kam se poděla. Dnešní mládeži by nic neřekla.

30.06.2021 3 z 5

Kdo chytá v žitě Kdo chytá v žitě J. D. Salinger (p)

Knihu jsem přečetla před mnoha lety jako povinnou četbu. Moc mě neoslovila a vrátila jsem se k ní díky čtenářské výzvě. Ale názor jsem nezměnila, kniha se mi zdá tak trochu o ničem. Nechci napsat, že ji nedoporučuji, určitě si čtenáře najde. Já jsem tím čtenářem ale nebyla. Bohužel.

14.02.2021 2 z 5

Dokořán Dokořán František Halas

Poezii moc nemusím. Někdy ale udělám výjimku a přečtu si Máchu, Hálka, Dyka, Halase, Nezvala a samozřejmě Seiferta.

Znáte tuhle?
Jak peníz tiše položený slepci
jsi tu, můj podzime.
Jak peníz tiše položený slepci
jste tu, vy dny mé.

Ty krásná větrnosti čistá
mi v dýmu natí dětství vracíš zpět
a zase žádostiv se vracím v stará místa
svou lásku povědět.

Chudobě své a lidské bídě,
že navždy jsem jen s ní,
podzime, ve své tesklivině,
jen na mě dolehni.

Jak peníz tiše položený slepci,
jsi tu, můj podzime.
Jak peníz tiše položený slepci,
jste tu, vy dny mé.

Krásné verše, pamatuji si je 40 let. Ale jedna sloka chybí.

21.09.2020 5 z 5

Jak jsme našli pejska Jak jsme našli pejska Jana Jelenová

První kniha, kterou přečetl syn v první třídě. Pejska nechtěl, a tak máme už spoustu let kocourka.

31.08.2020 4 z 5

Příběhy z pražské zoo Příběhy z pražské zoo Jiří Felix

Knihu jsem si jako dítě vzala na tábor a přečetla ji polovina oddílu.

21.08.2020 5 z 5

Mzuri africa Mzuri africa Josef Vágner

Nádherné fotografie míst, kam se nikdy nedostanu. Povídání o zvířatech i lidech. Dostala jsem jako dítě k Vánocům.

21.08.2020

Jak žít a nezbláznit se Jak žít a nezbláznit se Lidmila Pekařová

Nejlepší kniha o tom, jak vychovávat děti. Nerozmazlovat a vést k samostatnosti. Měli by si přečíst všichni. A kdo nechce číst, ať si zajde na některou přednášku paní doktorky.

20.08.2020 5 z 5

Druhý dech Druhý dech Václav Dušek

Takový normální příběh ze života, nová rodina vzniká vždy s určitými problémy, zejména jsou-li tam děti. Tady si tatínek vzpomene na dcerku a chce ji jen proto, aby ji neměli ti, kteří se o ni starali dosud. Známé to z knihy i ze života.

19.08.2020 4 z 5

Návštěvníci Návštěvníci Ota Hofman

Mám ráda knihu i seriál. Amarouny, kufr likvidátor, Adamův sešit a další vymoženosti z budoucnosti. Knihu ráda kdykoli znovu otevřu. Doporučuji všem, kdo seriál viděli i těm, kteří se na něj teprve chystají.

19.08.2020 5 z 5

Zločin na Zlenicích hradě L.P. 1318 Zločin na Zlenicích hradě L.P. 1318 Radovan Šimáček

Pěkná historická detektivka, zajímavá zápletka i rozuzlení. Historické postavy i místa. Jedna hvězdička dolů za kocoura.

19.08.2020 4 z 5

Z českých hradů, zámků a tvrzí Z českých hradů, zámků a tvrzí Helena Lisická

Moje oblíbená knížka, nejvíc se mi líbila pověst o Bábě a panně a o panně na hradě Lichnici. Jsou to pověsti a jen jádro mají pravdivé. Historii se podle nich učit nelze.

18.08.2020 5 z 5

Pohádky pro všední dny i pro svátky Pohádky pro všední dny i pro svátky Milena Lukešová

Trochu zvláštní pohádky a trochu zvláštní ilustrace.

18.08.2020 4 z 5

Čekatelky Čekatelky Slávka Poberová

Kniha je plně platná době. Tehdy to nikdo moc neřešil a žena, která nebyla v 25 vdaná nebo aspoň zadaná, byla divná.

18.08.2020 3 z 5

Ilustrované dějiny historie českých zemí Ilustrované dějiny historie českých zemí Petr Čornej

Velice zdařilá kniha . Informace doplňují ilustrace. Informace postačují pro obohacení učiva ZŠ.

17.08.2020

Větné rozbory pro základní školu Větné rozbory pro základní školu Vlastimil Styblík

Přehledná procvičovací učebnice skladby pro 2. stupeň ZŠ. Přehledné uspořádání, vysvětlení funkce jednotlivých větných členů a jejich postavení ve větě. Ve 2. části se rozebírá problematika vedlejších vět. U každé části jsou příklady a cvičení.

16.08.2020 5 z 5

Cvičení z pravopisu pro malé školáky Cvičení z pravopisu pro malé školáky Vlastimil Styblík

Skvělá příručka pro procvičování pravopisu pro děti na 1. stupni ZŠ. Cvičení jsou rozdělena podle procvičovaného jevu a podle ročníků, ve kterém se daný jev probírá.

16.08.2020 5 z 5

Český jazyk - Přehled učiva základní školy Český jazyk - Přehled učiva základní školy Vlastimil Styblík

Naprosto skvělá kniha. Srozumitelný text je doplněn přehlednými tabulkami. Doporučuji všem, kteří potřebují odhalovat záludnosti českého pravopisu.