MoniMonika komentáře u knih
Kniha "Ukrývané děti" od Petera Henka Steenhuise a Marcela Prinse je dílem, které vás zavede do temného období druhé světové války prostřednictvím patnácti autentických svědectví židovských dětí. Tato sbírka odhaluje hrůzné osudy dětí, které se musely skrývat, aby unikly nacistickému pronásledování. Strach, nejistota a odcizení jsou hlavními tématy, které pronikají každou stránkou. Příběhy jsou psány s neuvěřitelnou citlivostí a hloubkou, což čtenáře vtáhne do jejich světa a zanechá v něm hluboký dojem. Kniha nejen připomíná tragédii holokaustu, ale také vzdává hold odvaze a odhodlání těch, kteří přežili.
Tato kniha, je významným historickým dokumentem. Vedle knihy existuje i interaktivní webová stránka Hidden like Anne Frank, která nabízí další příběhy židovských dětí v úkrytu. Každý příběh je jedinečný, přináší osobní pohled na život v úkrytu a odhaluje temné stránky lidské historie i světlo lidské solidarity a odvahy. "Ukrývané děti" je dílo, které nutí k zamyšlení a připomíná, jak důležité je nezapomínat na minulost.
Kniha "Kočka plus pes" od Jamese Pattersona a Chrisa Grabensteina přináší dobrodružství, které nejenže baví, ale také do srdcí čtenářů vkládá důležité poselství tolerance a přátelství. Příběh se odehrává v divoké rezervaci Východní divočiny, kde se Molly, zkušená kočičí stopařka, a Oscar, zvědavý pes, musí spojit síly napříč tradičními nepřátelskými hranicemi svých druhů. Jejich odvaha a odhodlání čelit nebezpečím představují inspirativní příklad, jak překonat rozdíly a najít společnou cestu ke spolupráci.
Autoři mistrovsky kombinují humor, napětí a dojemné momenty, čímž příběh obohacují o emocionální rozměr a zábavné dialogy. Ilustrace Anuki López dodávají knize další vizuální půvab a Jakub Futera se postaral o překlad, který zachovává půvab originálu. "Kočka plus pes" není jen knihou pro děti, ale i pro celé rodiny, které si chtějí užít nejen skvělého čtení, ale i příběhu, který nám připomíná, že i mezi zdánlivě neslučitelnými rody může vzkvétat přátelství.
tato knížka není pouze o dobrodružstvích zvířat, ale také o důležitých životních hodnotách, jako jsou tolerance, vzájemné porozumění a síla přátelství. Bez ohledu na věk čtenáře přináší "Kočka plus pes" poutavý příběh, který se snadno zamiluje každý, kdo má rád smích, dobrodružství a inspirativní poselství.
Oba díly oslovily mojí dceru, která jinak příliš nečte.
„Mravenci – život lesního společenství“ od Armina Schieba je fascinující dílo, které čtenářům přináší detailní pohled na život lesních mravenců. Autor se svou hyperrealistickou 3D ilustrací skvěle přibližuje složitou anatomii a sociální strukturu mravenčí kolonie. Kniha je nejen vizuálním potěšením, ale také bohatým zdrojem informací o komunikaci a interakci mravenců s jejich prostředím. Je to skvělá volba pro každého, kdo se zajímá o přírodu a chce nahlédnout do mikrosvěta pod našima nohama. Hyperrealistické ilustrace dodávají knize jedinečnou atmosféru, díky níž si čtenáři mohou plně vychutnat krásu a složitost těchto malých tvorů.
„Návrat do Kavárny na konci světa“ od Johna P. Streleckyho je hluboce inspirativní pokračování, které vás zavede zpět do kouzelné atmosféry kavárny, kde se hledají odpovědi na zásadní životní otázky. Tentokrát se hlavní hrdina John setkává s Jessicou, mladou ženou zmítanou stresem, a společně se vydávají na cestu za poznáním skutečného smyslu života. Streleckyho jednoduchý, ale mocný styl psaní vás nutí zamyslet se nad vlastním životem a nad tím, co je skutečně důležité.
Tato kniha je více než jen poutavý příběh; je to průvodce pro každého, kdo se cítí ztracený nebo nespokojený. Strelecky s lehkostí a moudrostí ukazuje, jak může být hledání štěstí a naplnění inspirativní cestou. „Návrat do Kavárny na konci světa“ je ideální pro ty, kteří touží po změně a chtějí žít život naplno. Tato kniha vás povzbudí a dodá odvahu k tomu, abyste se vydali za svými sny a cíli.
Průvodce přírodou na výlety je skvělým společníkem pro každého, kdo rád objevuje krásy přírody. Autorům se podařilo vytvořit strukturovaný průvodce, který vás provede různými biotopy a pomůže vám identifikovat živočichy, rostliny a houby na základě více než 900 fotografií. Kniha není jen o poznání, ale také o bezpečnosti, poskytuje informace o jedlých a jedovatých rostlinách, aby vaše výlety byly nejen inspirativní, ale i bezpečné. S kompaktním formátem je ideální pro každého, kdo se vydává do přírody, ať už jste zkušení turisté nebo začátečníci. Doporučuji tuto knihu pro děti, dobrodruhy, zálesáky, badatele a všechny, kdo se chtějí dozvědět více o fascinujícím světě přírody.
"Jak snížit cholesterol přírodní cestou" je nezbytným průvodcem pro každého, kdo hledá alternativní cestu k udržení zdravé hladiny cholesterolu bez nutnosti užívání chemických léků. Autorský tým zkušených odborníků v oblasti medicíny a výživy přináší komplexní a vědecky podložený přístup k tématu, doplněný o šedesát chutných receptů a praktické rady pro zdravý životní styl.
Kniha nejenže nabízí konkrétní doporučení týkající se stravování a životního stylu, ale také poskytuje důležité informace o přírodních látkách a potravinách, které mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu. Čtenáři se díky ní otevírá cesta k zdravějšímu životu plnému chutných pokrmů, a to vše bez obav z vysoké hladiny cholesterolu.
„Jezdec“ od Skye Warren přináší intenzivní směs dramatu, intrik a erotiky. Avery James, která byla v prvním díle „Pěšec“ dotlačena na pokraj zoufalství, se v tomto pokračování vydává na cestu pomsty a sebeurčení. Postupně se z oběti stává silná a odhodlaná bojovnice, což přidává příběhu napětí a hloubku.
S každým novým zvratem se vztah mezi Avery a Gabrielem Millerem komplikuje a odhaluje nová tajemství. Gabriel se zdá být krutým manipulátorem, ale také projevuje momenty lidskosti, což činí příběh nevyzpytatelným a neodolatelným. Autorka Skye Warren skvěle kombinuje emocionální napětí a erotický náboj, přičemž nechává čtenáře neustále v napětí, co se stane dál.
Kniha končí otevřeným způsobem, který vás nenechá klidnými a budete chtít vědět, jaké další tahy v šachové partii osudu čekají na Avery a Gabriela. Pokud hledáte příběh plný emocí, vášně a složitých vztahů, „Jezdec“ je ideální volbou. A hra pokračuje - jdu se pustit do třetího dílu, "Věž", abych zjistila, jaké další kroky Avery a Gabriel podniknou ve své hře plné nebezpečí a touhy.
"Pěšec – Nebezpečná hra osudu" od Skye Warren vás zavede do světa, kde láska a temnota jsou neoddělitelně propojené. Hlavní hrdinka, devatenáctiletá Avery Jamesová, se ocitne v zoufalé situaci po pádu své rodiny a prodá své panenství v aukci, aby mohla zaplatit léčbu svého nemocného otce. Její osud tak přebírá Gabriel Miller, bohatý a bezcitný miliardář, který má vlastní temné motivy.
Kniha nabízí nejen erotiku, ale také drama a napětí. Postavy jsou dobře vykreslené, s hlubokými a často temnými motivy. Gabriel je komplikovanou osobností, která osciluje mezi chladným manipulátorem a mužem schopným jemným gestem. Avery, i když je ve zdánlivě bezvýchodné situaci, ukazuje svou sílu a odhodlání získat zpět kontrolu nad svým životem.
Autorka Skye Warren zvládá erotické scény s citem, aniž by sklouzla do vulgárnosti. Kniha má i svůj etický a morální rozměr, kdy se čtenář potýká s otázkou, co znamená být v moci někoho jiného a jaký je to pocit, když je člověk doslova prodán. To může být pro některé čtenáře kontroverzní téma, ale zároveň dodává příběh hloubku.
Pokud máte rádi romantické příběhy s prvky erotiky, napětí a temnoty, "Pěšec " by mohl být právě pro vás. Je to kniha, která vás vtáhne do děje a nenechá vás odejít, dokud ji nedočtete. První díl trilogie slibuje, že bude co sledovat, a otevřený konec vás nechá chtít víc. Sledovat příběh Avery a Gabriela je jako hrát šachy – každý má své důsledky a do posledního okamžiku nevíte, jaký bude další krok osudu.
"50 vět, které vám usnadní život" od Karin Kuschik je praktická příručka, která vám poskytne nástroje k sebejistějšímu a klidnějšímu zvládání každodenních situací. Kuschik, zkušená koučka, přináší 50 jednoduchých, ale účinných frází, které mohou výrazně zlepšit vaši komunikaci a pomoci předejít konfliktům. Každá věta je vysvětlena v kontextu srozumitelných příběhů a anekdot, které ukazují, jak mocná slova mohou být. Kniha je nejen poučná, ale i zábavná, což z ní dělá poutavé čtení pro všechny, kdo chtějí posílit své komunikační dovednosti.
Kniha je ideální pro ty, kteří hledají způsob, jak lépe komunikovat a zároveň posílit sebejistotu. Autorka kombinuje humor a jednoduchost s praktickými radami, což čtenářům umožňuje snadno si zapamatovat a používat nové fráze v každodenním životě. "50 vět, které vám usnadní život" je kniha, která přináší do vašich konverzací klid a sebevědomí. Díky své přehlednosti a univerzálnosti je to ideální průvodce pro ty, kdo chtějí zlepšit své vztahy a snížit stres spojený s komunikací.
Výhodou je, že kniha funguje samostatně, takže můžete číst popořadě od začátku nebo třeba od konce, případně přeskakovat sem a tam jakkoliv se vám zlíbí.
"Zachraňte planetu" je neobyčejná dětská kniha, která přináší vzrušující dobrodružství spojené s učením o ekologii. Tato interaktivní kniha, známá také jako gamebook, umožňuje dětem stát se součástí příběhu a rozhodovat o jeho průběhu. Hlavní postavou je Naďa, která s pomocí dalších dětí a veselého pejska Tapa bojuje za ochranu planety. Každá kapitola obsahuje hádanky a úkoly, které prověří logiku a představivost malých čtenářů.
Kniha je plná humoru, živých ilustrací a překvapivých zvratů, které udržují děti v napětí. Děti se při čtení dozvědí o důležitosti třídění odpadu, zachraňování přírody a správném chování k zvířatům. Kombinace dobrodružství a učení činí tuto knihu zábavnou i poučnou. "Zachraňte planetu" je kniha, která inspiruje děti k pozitivnímu myšlení a přispívá k rozvoji jejich environmentálního povědomí. Je to skvělý způsob, jak učit děti, že i malá akce může mít velký dopad. Tato kniha je ideální pro všechny malé dobrodruhy, kteří chtějí chránit planetu.
Kniha "The Railway Man" od Erica Lomaxe je silným a dojemným svědectvím o odolnosti lidského ducha tváří v tvář nepředstavitelnému utrpení. Příběh začíná v době, kdy se mladý skotský voják rozhodne vstoupit do armády na začátku druhé světové války, netušíc, že bude brzy zajat Japonci a skončí na nechvalně známé "Železnici smrti" v jihovýchodní Asii. Lomaxův příběh nás provází jeho hrůznými zkušenostmi v zajetí, včetně mučení a krutých podmínek, ale také jeho dlouhou a těžkou cestou ke smíření a odpuštění.
Kniha je emotivní a hluboce osobní. Lomax líčí své zážitky s nekompromisní upřímností a nepředstírá, že by cesta k uzdravení byla snadná nebo rychlá. Jeho popisy fyzického a psychického mučení v japonských zajateckých táborech jsou šokující, ale jeho odvaha a odhodlání přežít jsou inspirativní. Jakmile válka skončí, Lomax bojuje s traumaty a vzpomínkami, které ho pronásledují ještě desetiletí. Jeho cesta k odpuštění, která ho nakonec vede k setkání s bývalým japonským vyšetřovatelem, je srdceryvná a zároveň plná naděje. Ukazuje nám, že i v nejtemnějších chvílích může být možné najít světlo.
"Železnice smrti" není jen fyzická železnice mezi Barmou a Thajskem, ale také metafora pro těžké cesty, kterými musí lidé projít, aby se vyrovnali s traumatem a bolestí. Tato kniha nám připomíná, že odpuštění může být stejně silné jako samotný boj o přežití. Lomaxova odvaha a odhodlání najít klid po tolika letech utrpení jsou inspirací pro každého, kdo se setkal s hlubokou bolestí a snaží se najít cestu k uzdravení.
"Podvod" nás zavádí do fascinujícího světa francouzské renesance, kde se snoubí magie, náboženské napětí a osobní konflikty. Autor Valerio Evangelisti v tomto druhém dílu trilogie o životě legendárního jasnovidce Nostradama dokáže navodit atmosféru plnou nebezpečí a intrik, přičemž sleduje hlavní postavu na její cestě královskými službami a její rostoucí slávou v oblasti proroctví. Příběh začíná temným masakrem valdenských kacířů, což dodává knize ponurý tón a naznačuje, že před námi leží složitá doba plná neklidu a nepřátelství.
Jedním z hlavních pilířů tohoto románu je konflikt mezi Nostradamem a jeho učitelem Ulrichem z Mohuče. Autor dává těmto postavám hloubku, takže čtenář může vnímat intenzitu jejich rozdílů v názorech. Zajímavé je také Nostradamovo spojení s jeho ženou Jumelle, které dodává příběhu lidský rozměr. Napětí a intriky v románu rostou s příchodem postavy Cateriny Cybo-Varano, která připravuje proti Nostradamovi své vlastní plány. Tento souboj tvoří dramatický střed knihy a udržuje čtenáře v neustálém napětí.
Celkově "Podvod" poskytuje nejen zajímavý pohled na historickou dobu a Nostradamovy osudy, ale také nabízí intenzivní emocionální zážitek. Závěr druhého dílu slibuje další vzrušující události v posledním dílu trilogie. Pokud máte rádi historické romány, které kombinují magii, dobrodružství a osobní drama, pak by "Podvod" měl být na vašem seznamu k přečtení.
Wohllebenova kniha otevírá fascinující pohled na vztah člověka a přírody
V knize Naše divoké dědictví se Peter Wohlleben, uznávaný lesník a popularizátor ochrany životního prostředí, zamýšlí nad fascinujícím tématem: Jsme skutečně pánem tvorstva, nebo jen další součástí komplexního ekosystému Země? Wohlleben nás na stránkách knihy bere na poutavou cestu do hlubin lidské přirozenosti a zkoumá, jak naše instinkty a chování ovlivňují životní prostředí.
Autor srozumitelně a poutavě popisuje propojení člověka s přírodou, zdůrazňuje sílu instinktů a ukazuje fascinující svět sociálních stromů. Wohlleben nezapomíná ani na důležitost ekologické reflexe a vyzývá nás k aktivnímu hledání cest k nápravě škod, které jsme napáchali.
Naše divoké dědictví není jen knihou o ochraně životního prostředí, ale spíše hlubokou reflexí našeho místa ve světě. Wohllebenův poutavý a informativní styl psaní vtáhne čtenáře do děje a zanechá v něm trvalý dojem. Ať už jste vášniví ochránci životního prostředí, nebo jen hledáte nový pohled na svět okolo vás, tato kniha vám zaručeně otevře oči.
"Kočka vs. pes" je dojemným příběhem, který přináší nejen napínavé dobrodružství, ale také důležité poselství o přátelství a spolupráci. Patterson a Grabenstein vytvořili originální dětský román, jehož hlavními postavami jsou Oskar, energické štěně, a Molly, chytrá kočka. Jejich příběh o nečekaném přátelství a společném překonávání překážek zaujme čtenáře všech věkových kategorií. Doporučuji tuto knihu všem, kdo hledají zábavné a hodnotné čtení pro sebe nebo své děti.
Kniha srozumitelně a přehledně uvádí do problematiky výchovy štěněte. Díky strukturovanému plánu a jasným pokynům krok za krokem si s ní poradí i úplní začátečníci. Kniha je rozdělena do tří kapitol, které se věnují základní teorii, osmitýdennímu výcvikovému plánu pro štěňata a výcviku mladých psů. Velmi oceňuji doplňující tipy pro řešení běžných problémů a kapitolu o psí řeči těla, která mi pomohla lépe porozumět mému štěněti. Kniha je doplněna krásnými fotografiemi a praktickými rozvrhy pro daný měsíc, takže se v ní snadno zorientujete. Pokud hledáte ucelenou příručku pro výchovu štěněte, tuto knihu vám s klidem doporučuji.
Kniha Zahradní projekty pro kutily je praktickým průvodcem pro všechny, kteří chtějí zkrášlit svou zahradu a zároveň ušetřit peníze. Nabízí podrobné návody na širokou škálu projektů, od jednoduchých záhonů a cestiček až po složitější stavby. Autor jasně a srozumitelně popisuje každý krok, doprovází ho fotografiemi a nákresy, takže i začátečníci si snadno poradí. Kniha je plná inspirace a praktických rad, takže si každý najde něco pro sebe.
(SPOILER) Luke Oscain v románu Podzimní hvězdobraní láká čtenáře do malebného prostředí jihobavorského zámku, kde se odehrává napínavé dobrodružství s detektivní linkou. Trojice anglických studentů se stává svědky podivných událostí a brzy se ocitá na stopě tajemství sahajícího do hluboké minulosti. Atmosféru tajemství a napětí dokresluje autorův propracovaný popis prostředí a děsivých legend spjatých se zámkem.
Ačkoliv děj slibuje strhující čtení, styl psaní může pro mladší publikum představovat překážku. Oscain používá složitá souvětí a archaismy, které nejsou pro teenagery běžně srozumitelné. Toto jazykové ztvárnění může zpomalit tempo četby a bránit v plném pochopení příběhu.
Podzimní hvězdobraní bezpochyby skýtá velký potenciál. Napínavý děj a originální námět by mohly oslovit širokou čtenářskou obec, včetně mladých čtenářů. Pokud by autor zjednodušil styl psaní a přizpůsobil ho cílové skupině, kniha by se mohla stát hitem mezi teenagery.
Knihu doporučuji spíše dospělým čtenářům, kteří si cení napínavých příběhů s detektivní linkou a nevadí jim náročnější styl psaní. Pro mladší čtenáře by kniha mohla být obtížná, i když je láká atraktivní námět a děj.
Přesto knihu doporučuji a mrzí mě nízké hodnocení, které si nezaslouží.
Jako milovnice ptactva jsem byla knihou "Pražské ptactvo 1800–2020" nadšena. Bohatý a detailní popis vývoje ptačí populace v Praze v průběhu dvou staletí mi poskytl fascinující vhled do proměn ptačího světa v tomto historickém městě. Oceňuji také detailní ilustrace a fotografie, které dokreslují text a umožňují lépe si představit jednotlivé druhy ptáků. Kniha je pro mě cenným zdrojem informací a inspirace a s radostí se k ní budu vracet.
Kromě informací o ptácích jsem ocenila i příběh Veleslava Wahla, jehož životní osud je úzce spjat s pražským ptactvem. Jeho odhodlání a statečnost v boji proti totalitním režimům je inspirativní a nutí k zamyšlení.
Knihu "Pražské ptactvo 1800–2020" vřele doporučuji všem milovnicím ptáků, historie a inspirativních příběhů. Jedná se o unikátní dílo, které si zaslouží pozornost širokého publika.
Berenika, vlci a Krušné hory - do této knihy se zamilujete.
Berenika je nejen hrdinkou románu "Vlků se nebojím", ale také mým duševním dvojčetem. Sledovat její dobrodružství, lásku k přírodě a odstup k lidským záležitostem bylo pro mě jako čtenářku emotivním putováním vlastními vzpomínkami. Knihu jsem vnímala nejen jako romantický příběh o Berence, ale i o sobě, o hledání spojení s přírodou, lásky a vlastního místa ve světě. Autorčina schopnost propojit Bereničin příběh s citovým já čtenářů vytváří dojem, že každý z nás může najít odraz svých snů a vášní v této poutavé literární krajině.
Dalajlámova kočka od Davida Michieho je kouzelný příběh, který vás vtáhne do světa plného klidu, moudrosti a jemného humoru. Kniha sleduje osudy malé kočky Jesky, zachráněné samotným dalajlámou, a její život v buddhistickém klášteře. Jeska se stává svědkem hlubokých rozhovorů a postupně objevuje tajemství vnitřního klidu a štěstí. Michieho vyprávění je plné laskavosti a soucitu, což čtenáře nenásilně vede k zamyšlení nad vlastními hodnotami a životní rovnováhou. Autor mistrně zachycuje kočičí povahu a propojuje ji s buddhistickými myšlenkami, což vytváří jedinečný a inspirativní příběh. Kniha je nejen duchovním průvodcem, ale i pohlazením na duši, které vám připomene, že každý den můžeme žít s vděčností a laskavostí.