Morfyk Morfyk komentáře u knih

Bylo nás pět Bylo nás pět Karel Poláček

Tak Vám nějak nevím přátelé, asi jsem od toho čekal moc a to se nedostavilo. Seriál zbožňuji, ale kniha mě od Petrova onemocnění tak strááášně moc nebavila a dočetl jsem ji do konce jen z toho důvodu, že když knihu začnu číst, tak ji prostě dočtu. 30%

11.04.2019 2 z 5

Čarodějky Čarodějky Karin Krajčo Babinská

Čekal jsem komedii a nebo něco odlehčujícího a ne tak těžké téma, vůbec mě to nesedlo a špatně se to poslouchalo.

03.02.2025 2.5 z 5

Pravda o mém muži Pravda o mém muži Halina Pawlowská

Poslechnuta audiokniha

Parádní oddechovka a nahlédnutí do soukromí a mládí Halinina života, ke konci i slza ukápla, protože něco velice podobného v rodině, jsem bohužel také zažil na vlastní kůži a vzpomínky na tyhle okamžiky nejsou moc příjemné.

Každopádně kniha je až na pár okamžiků velice vtipná a krásně se čte / poslouchá.

Doporučuji.

Koncové hodnocení: 80%

12.07.2024 5 z 5

Nadace Nadace Isaac Asimov

Poslechnuta audiokniha.

Co k tomu říct. Nuda, nuda, NUDA. Zlatý seriál.

Hodnocení: 30%

14.06.2024 2 z 5

Murtagh Murtagh Christopher Paolini

Poslechnuto jako audiokniha.

Po dlouhé době Fantasy, které mě úplně chytlo a nepustilo. Opravdu musím pochválit, že děj postupuje pořád dále a nemusím číst kapitoly jiných hrdinů či postav, což mě poslední roky na všech nových fantasy knihách opravdu vytáčí. Překvapilo mě, že kniha je celkem temná a rozhodně není pro malé děti, jako předchozí Eragon díly.

Těším se na další pokračování.

Mé hodnocení: 90%

10.06.2024 5 z 5

Náhradník Náhradník Henry Charles Albert David

Slyšeno jako audiokniha.

Prince Harrolda jsem konzumoval jen z médií a z bulváru a stal jsem se tak stejným člověkem jako většina ostatních, co na něj jen plivou a myslí si o něm, že je příkladem rozmazleného fracka, kterému padlo vše do klína a narodil se do rodiny, kde vlastně nemusí vůbec nic. Po poslechu knihy, musím ale můj názor změnit.

Jak jsem rád, že jsem se mýlil. Kniha je naprostá pecka, poslouchala se sama a neustále jsem měl nutkání poslouchat dále a pokračovat v příběhu. Změnil jsem na Harryho svůj názor, to stejné i na Meghan (k dobrému) a nikdy by mě nenapadlo, že vlastně za nitky tahají jiní lidé, než nám mass media předhazují a že celá královská rodina jsou jen takové loutky a PR pozlátko, vysunuté do popředí a ta pravá hra o trůny se odehrává na pozadí.

Hodnocení: 97%

11.04.2024 5 z 5

Total Recall Total Recall Arnold Schwarzenegger

První polovina byla parádní a bavila mě, jedná se o části, kde Arnold popisuje svoji životní etapu v rámci kulturistiky a soutěží a potom svoji filmovou karieru. Poslední kapitoly knihy, kde mluví o politice a politické kariéře, mě opravdu nudila a nutil jsem se knihu přečíst do konce. Mé hodnocení 60%.

22.07.2023 3 z 5

Já legenda Já legenda Richard Matheson

Nejprve jsem viděl film a očekával jsem, že byl natočený podle této knihy, ano to byl, ale jen opravdu s námětem samotného posledního zdravého člověka ve světě nákazy - upírů. Kniha je z poloviny opravdu jiná a ve spoustě věcí mě překvapila a to velice příjemně. Rozhodně stojí za přečtení, ať už z důvodu porovnání kniha vs. film a nebo o rozšíření informací z tohoto upířího světa.

31.03.2020 4 z 5

Nářek drozda Nářek drozda Tim Weaver

Poslechnuta audiokniha.

Tim opět překvapil, na to jak byla kniha Stín ve dveřích pro mě celkem o ničem, tak Nářek drozda to zase parádně rozjel a těším na poslední závěrečný díl :-)

Mé hodnocení: 85 %

14.02.2025 5 z 5

Atomové návyky Atomové návyky James Clear

Poslechnuta audiokniha.

Rozhodně nesouhlasím se všemi těmi rádoby moralisty a rádoby měniči všech vašich životů. Sepsané běžné a selským rozumem normální věci do jedné knihy. Každý se v tom najde a řekne si, vždyť já takhle už přeci funguji. Už jen podle prvních slov - stránek, si člověk udělá svůj vlastní úsudek, kdy autor popisuje jak se vrací po měsíci z nemocnice domů, po tom co byl uveden do umělého spánku kvůli úderu baseballkou do obličeje, kdy došlo k totálnímu rozdrcení nosu, rozlámání očnic a čelní kosti na x desítek drobných kostí, x krát mu selhaly orgány a totálně otekl mozek.

Rádoby radiči píšou jak je to super kniha, ale už podle tohoto musí člověku dojít, že ani v Americe nejsou tak dobrý, aby člověk po všech těchto úkonech mohl jít za měsíc z nemocnice domů i když je malé dítě, které se hojí rychleji. Tohle je prostě na měsíce v nemocnici a minimálně na rok léčení doma a ani v Americe vás tak rychle nedokážou uzdravit.

Je to blábol + ještě to, že jej pustí domů s vypouklým okem, které mu visí na očním nervu...

Po té neustálé odkazování na webové stránky, kde si najdete tohle a tamto... prostě pořád sedět u internetu a zkoumat milion tabulek a šablon a návodů...

Hodnocení: 10 %

11.01.2025 1 z 5

Božský imperátor Duny Božský imperátor Duny Frank Herbert

Poslechnuta audiokniha.

Dal jsem si od Duny několik měsíců pauzu a dobře jsem udělal. Božský imperátor mě opravdu bavil a rozhodně stojí za přečtení.

Hodnocení: 75 %

27.11.2024 4 z 5

Vyvrhel Vyvrhel Anthony Ryan

Poslechnuta Audiokniha (čtení mně přišlo jako strojové, neustále stejná intonace a žádný rozdíl mezi větami, čárkami a podobně. Dokonce jsem si hledal, jestli se nejedná o AI strojově načtený překlad, až tak je to vše stejné).

Vyvrhel mně moc nesednul, po sériích Stín Krkavce a Čepel Krkavce, jsem si myslel, že Úmluva oceli bude ve stejném či podobném stylu, jako předchozí série, ale je to úplně jinak.

Nevím čím to je, ale Vyvrhel mě skoro vůbec nezaujal a nedokázal jsem se sžít s Alwynem, jako hrdinou a těšit se na jeho děj v knize a na další pokračovaní. Jediná dějová linka co mě láká, je ta KNIHA a jestli se vůbec dočkáme překladu a vyústění, zda toto bude klíč k danému fantasy žánru. Zatím to jako FANTASY vůbec nepůsobí, spíš jako nějaký popis náboru fanaticky věřících k nějaké sektě, uvidíme v dalších dílech.

Finální hodnocení 65%, ale pořád lepší než trilogie Dracoris Memoria.

14.10.2024 3 z 5

Nadace a Říše Nadace a Říše Isaac Asimov

Poslechnuta audiokniha.

Mnohem lepší díl než první Nadace, ale i tak je to takové nemastné - neslané, utahané, místy nudné. Snad se to bude s každým dílem jen zlepšovat a dílo bude mít vzestupnou tendenci.

Hodnocení 50%

17.06.2024 3 z 5

Předehra k Nadaci Předehra k Nadaci Isaac Asimov

Poslechnuto jako audiokniha

Do série Nadace naskakuji po shlédnutí dvou sezón seriálu a už mě přestalo bavit číst v komentářích větu: "V knize je to přeci plně jinak" a seriál je kvůli tomu minimálně o 50% horší a lepší hodnocení jak 30% si nezaslouží! Osobně patřím mezi ty, kterým je to úplně jedno. Nevadí mně že se děj trošku odlišuje, že místo mužské postavy je najednou postava ženská, když si zachová charakter.

Nyní k předehře, něco málo je již ve zmíněném seriálu viz první díl a začátek knihy, ale celkově zajímavý děj ohledně vysvětlení, jak a proč se Harry na dostal na Trantor. Dějově, ale celkově nic moc a kniha mě nebavila, na to že je sice jakoby 1. v sérii byla vydána až jako 6. v pořadí.

Hodnocení: 30%

12.06.2024

Děti Duny Děti Duny Frank Herbert

Slyšeno jako audiokniha.

Po tom co Spasitel, byl pro mě obrovský sešup dolů oproti první Duně, jsou Děti Duny příjemným překvapením, jak příběhem, napětím a hlavně dějem.

Mé finální hodnocení: 90%

30.03.2024 5 z 5

Spasitel Duny Spasitel Duny Frank Herbert

Slyšeno jako audiokniha.

Konec to zachránil, ale celkově po první knize sešup dolů :-( Ale jako doplnění informací a představu o čem bude 3. film Duny od Daniela Villeneuvea, to není až tak moc špatné a za přečtení to stojí.

Mé hodnocení 65%

20.03.2024 3 z 5

Karanténa s moderním fotrem Karanténa s moderním fotrem Dominik Landsman

Poslechnuto jako audiokniha:

Po přečtení Na chalupě s moderním fotrem jsem si myslel, že se pan Landsman vyčerpal a že už nenapíše nic podobného jako v předchozích svých knihách, ale musím přiznat - mýlil jsem se. Karanténa s moderním fotrem je opravdu dobrá a velice vtipná kniha. Možná je to tím, že spousta situací, ve kterých byl autor v průběhu covidu a karantény, se staly i mně a naprosto jsem se dokázal ztotožnit s dějstvím.

Překvapilo mě užití někdy i vulgárních slov, ale zrovna v místech, kam zapadají a kam se hodí a nejde o nic použitého tzv. "na sílu".

Knihu mohu za sebe doporučit, kdo se chce odreagovat a tzv. vypnout, neudělá chybu :)

11.09.2023 4 z 5

Na chalupě s moderním fotrem Na chalupě s moderním fotrem Dominik Landsman

Slyšeno v podobě audioknihy. Upřímně, kniha mě vůbec nebavila, tak jako předchozí Deníčky, ty byly super a lákalo mě to se ke knihám okamžitě vracet. Tentokrát nikoliv. Zde je kniha vyprávěna z pohledu malého sedmiletého Čeňka a lze vidět, že spousta rádoby vtipných komentářů, jsou zde vloženy přímo na sílu a je to strašně moc okaté a místy až trapné. Jedná se o různé schválně nucené zkomoleniny slov, přebrepty a pod. Při poslechu jsem si říkal, kdy už bude konečně konec. Bylo to dlouhé a vleklé.

Tenktokrát si mě Dominik Landsman nezískal.

28.08.2023 2 z 5

Jmenuju se Ozzy Jmenuju se Ozzy Ozzy Osbourne

Co dodat, prostě Ozzy, tak jak ho všichni známe + ještě spousta dalších peprností, o kterých jsem neměl ani ponětí.

30.07.2018 4 z 5

Oko Oko Bernard Minier

Audiokniha

Tentokrát mně oko nesedlo, chválím filmové prostředí, spoustu známých filmů a režisérů, ale zápletka mně přišla nějaká moc slabá i její vyústění. Asi bych si od krimi měl dát na chvilku pauzu.

Finální hodnocení 65%

01.10.2024 3 z 5