moudivlacek komentáře u knih
Je to hezký příběh z dob po vraždě českého krále Václava III. Jelikož v Čechách zavládne chaos, snaží se ho lapkové a pobudové využít ve vlastní prospěch, a ti nepocházejí jen z chudé vrstvy. Královský soudce Melichar sice našel vraha krále, ale nezná motiv, Václavův švagr a budoucí král mu dá najevo nelibost. Melichar odjíždí na svou tvrz Roupov. Místo klidu ale vyšetřuje žhářství a vraždy na okolních tvrzích. Melichara jsem si celkem oblíbila, má svoje mouchy jako každý z nás, dělá i chyby. Ale nejvíc jsem si u něj cenila toho, že se nikdy nad nikým nepovyšoval.
Každopádně, co mě hodně naštvalo, byla spousta pravopisných chyb. Očekávala bych, že to někdo před tiskem knihy kontroluje. Ale bohužel, zde to poznat moc není. Proto dávám o hvězdičku méně.
Anglie za začínající vlády Viléma Dobyvatele. Norman Raynal sice dobyl bez větších potíží hrad, ale přesto se přeživší Sasové, a zvlášť jejich princezna, odmítají pokořit a sklopit hlavu i zbraně jen tak. A i když to vypadá, že princezna Liliana je křehká žena, Raynal s ní "bojuje" celou dobu. A on "prohrává", protože ona jediná dokázala zasáhnout jeho srdce. Přesto oba nemají "na růžích" ustláno a přes vidění Liliany ona sama nevěří v šťastný konec. Jenže nepočítala s tím, že Raynal se také nevzdává...
Romantika na jedno odpoledne, která potěší i zahřeje u srdce, že někde někdy byli chlapi, co bojovali za čest a lásku.
"Čínská triáda" - snad každý ví, co to znamená. A i Harry Bosch to má poznat, a to velmi z osobní roviny. Vyšetřuje smrt starce Asiata, kterého znal. Pořád mu na tom něco nesedí, nakonec zatknou podezřelého, ale musí s kolegy najít patřičné důkazy, Do toho video s unesenou dcerou. A Bosch ví, že dcera je pro něj vším. Bohužel Hongkong nesmazatelně nechá stopy nejen na Boschovi, ale i na jeho dceři. A nakonec se ukáže, že přece jen svého vraha odhalí. Bohužel ne vše jde podle plánu.
Příběh o čínské triádě, hamižnosti, odvahy i zbabělosti. Ale také o velké otcovské lásce. Těším se na další díl.
Skvělá dedukce - a tentokrát nejen Fidelmy, ale i Eadulfa. Tento příběh byl dost zašmodrchaný, ale podlí zrádci a vrazi se dali rozeznat, alespoň většina. Každopádně motiv - touha po moci - to za prvé, za druhé pak touha po lásce a uznání. Čím déle čtu tuto sérii, tím víc si vychutnávám mozek Fidelmy a srdce Eadulfa a jejich vzájemné souznění v jejich vyšetřování. A někdy si říkám - škoda, že tento právní systém dávného Irska nepřetrval do dneška, mohli bychom se z něj hodně poučit.
Velice zajímavý nápad - číslování pozadu, stejně tak i odpočítávání ultimata vraha. Každopádně motiv vraha není špatný, má něco do sebe, ale rozhodně nesouhlasím s činy vraha. Ale je pravda, že jsem brzy vytušila, kdo by to asi měl být. A také mě rozhodili detektivové - to doufám, že není tak doopravdy běžné. A rozhodně nechci nikdy hrát takovou hru na schovávanou s takovým šílencem, takový vabank jen tak někdo nepřežije.
Čím dál víc obdivuji právní systém Irska té doby. Byl skvěle propracovaný a z mnohého bychom si mohli brát příklad ještě dnes. Každopádně už tehdy se začíná víra vykládat několika způsoby a směry a dochází k rozkolům a snaze získat moc a ovládat jiné. Fidelma a Eadulf se těší na svůj obřad, který bohužel musí být odložen. Fidelma je požádána o vyřešení vraždy. Jsem ráda, že zde Fidelma dává najevo, že i Eadulf je hlava otevřená a že jí hodně pomáhá při řešení. Hodí se k sobě a skvěle doplňují. Vrah pak sice zabíjí, ale jeho důvod je pro mnohé těžko pochopitelný.
Těším se na další díl.
Skvělá dedukce Evy a skvělá práce jejího týmu, i když Eva pracuje zas na velmi "citlivém" případu, věnuje mu pozornost stejnou, jako všem ostatním. Nedá si pokoj, dokud mrtví díky ní nedojdou klidu. A souhlasím s komentáři níže - proboha, co znamená vykání Evy a Peabodyové???!!! To byl jeden děs a proto dám o hvězdičku méně.
Jinak se těším na další díl.
Samotář a velmi tvrdý a neohrožený bojovník Tegan a oproti němu vdova, která přišla nejen o muže, ale i syna, která se hodlá pomstít svým nepřátelům. Tegan odmítá přijmout její boj. Tajně po ni touží, ona tajně touží po něm. Ale musí se udát spoustu věcí, než oba zjistí, že patří k sobě a jedině tak mohou zvítězit nad nepřáteli.
Harry opět na novém oddělení zazáří - je to vlastně jeho styl a směr vyšetřování oproti opačnému názoru FBI. Zkušený mazák vyšetřující léta vraždy oproti názorům FBI na teroristický útok. Střet Harryho s Rachel.
Zajímavé, poučné a excelentní.
Těším se na další díl.
Slušná erotická pohádka pro dospělé - dobré pro odreagování a vypuštění problémů z hlavy na jedno odpoledne.
Rychlé, napínavé, skvělé čtení o Holoubkovi a Jestřábovi, kteří se rozhodli, že budou brát osudy některých vybraných lidí do vlastních rukou. Jsou krutí a namyšlení. A také je tu pohřešovaný těžce nemocný Michael, o kterém si každý myslí, že byl určitě zavražděn. Yuki má proces s poslední osobou, která ho údajně nejen viděla. Bohužel nemá ani tělo Michaela a ani žádné pádné důkazy. Linds přijde o dům. Její přítel Joe má tušení, že kolega Lindsey - Rich, je možná něco víc než parťák. A také Claire má své překvapení.
Dobrá detektivka.
Vtipné, hravé, romantické - co víc si přát u takovýchto příběhů. Člověk se nenudí od začátku do konce, upřímně se zasměje a těší se na další vtipné scénky.
Zatím skvělá celá série.
Začátek pomalý, přemýšlela jsem o odložení knihy, ale pak to vezme spád a rychlost příběhu vydrží až do poslední řádky, konec je docela pěkně vygradovaný. Každopádně je tu několik psychologických problémů jako motiv - ať už je to vztah profesorky se studentem, ať už je to nevěra a předstírání jiné osoby pro milovaného snoubence, ať je to utajování závažné nemoci, stejně tak i odmítání opustit někoho, kdo už nás nechce milovat, touha pomsty a dalo by se pokračovat dál a dál.
Super psychologický román, který má otevřený konec.
Krásná romantika a pokračování prvního dílu. Zde ještě víc je kladen důraz na upřímnou a pravou lásku dvou srdcí a vzácného pevného přátelství. V boji s démonem tak pokračuje 6 lidí, kteří věří v sebe, a ještě víc v toho druhého a neváhají jej chránit. To se samozřejmě démonovi nelíbí. A to přece jde.
Moc se těším na poslední díl s Gagem a Cybil.
Sharpe a jeho další příběh je prostě skvělé vyprávění, tentokrát má proti sobě příbuzného velitele Lawforda - Slingsbyho, který ho má postupně nahradit v jeho funkci velitele lehké roty. Ti dva se rychle dostanou do střetu. A to není jediný, koho si Sharpe "postaví" proti sobě. Portugalští bratři - major a černá ovce rodiny - chtějí vydělat na hladu Francouzů, což jim překazí Sharpe. A tak Sharpe čelí dalšímu boji.
A nebyl by to Sharpe, aby se během toho všeho neobjevily i nějaké dívky.
Konec je pak ukázkou mistrné vojenské strategie Sharpa.
Těším se na další díl.
Tahle kniha nemá chybu. A i když motiv není vůbec originální, naopak je starý jako samo lidstvo, příběhu to vůbec neubírá ani na kráse ani na dramatičnosti.
Od začátku budete prostě tušit, že Ava a její psychické problémy nejsou takové, jak se říká. O jejím početném příbuzenstvu si také rychle uděláte úsudek. A přesto mnohé konec překvapí.
Ze začátku se může někomu zdát příběh pomalý, ale věřte, že stojí za to dočíst jej do konce.
Prostě skvělé čtení.
Pěkný konec série, plno humorných scének, z níž bych asi vypíchla scénku se snahou zachránit tupé starého Bowmana. To prostě nemělo chybu. Každopádně je důležité říci, že i když Čekanky jsou již vdané, pořád jsou skvělé kamarádky, a to nakonec pozná i chudá Hannah. U Rafa jsem nejvíc ocenila jeho rozhodnutí vůči vztahu k otci.
Prostě - milé, romantické, odpočinkové čtení.
Na jeden příběh několik dějových linií, které se závěrem nějakým způsobem protnou, ale pro mne nejděsivější je tajemství z kláštera. Je pravda, že každá doba má své jiné hranice pro morálku, tohle by ale mělo být odsouzeno v každé době.
A tak mě nutí tento díl položit si otázku - Je pravdou, že zlo nutně plodí zlo? Podle autorky asi ano.
Každopádně jsem v tomto díle velmi pozitivně vnímala kolegialitu týmu Katie a podporu členů týmu Katie v těžkých pracovních i osobních chvílích.
Jsem zvědavá na další díl.
Druhý díl stejně krásný jako ten první, byl plný rodinné lásky, soudržnosti a pomoci. A je tu také Marcia, která zase vše bolavé dokáže zhojit. Sice ze začátku ji nic dobrého na oplátku nečeká, ale nakonec i ona se dočká svého štěstí. I tady jsou chvilky napětí a romantiky.
Velice jsem si oblíbila Jacka už od prvního dílu. Ani tento díl můj názor na něj nezměnil. Sice nesouhlasím na 100 % se vším, ale kdyby se Jack změnil, nebyl by to už on. Zde narazí na velice inteligentního protivníka a dokonce se zdá, že vrah bude mít navrch. Přesto Jack neustále mění své teorie, až dojde k odhalení.
Tím to pro něj ale nekončí a má z toho problémy. Ale nebyl by to Jack, aby se z toho nedostal. A je tu trošku i z jeho soukromí - vztah s Jodie, je jasné, že se oba snaží, ale ti dva jsou jako den a noc.
Kdo si rád namáhá mozek, aby spolu s hrdinou našel vraha, zde si přijde rozhodně na své. Doporučuji.