mounal

No, mám za to, že tady už to pan Hassel trochu přehnal. Jít 120 km do ruského zázemí pro rudého komisaře s cvičeným medvědem, který rozumí německy a ruské vojáky zabíji na potkání je už těžko uvěřitelné. Rovněž eskorta Porty a Drobečka s vězněm přes pomalu celou Evropu. Tady zachlastáme, tady zasexujeme, tady ukradnem gestapu auto atd. Knihy S. Hassela mám rád, ale tomuhle už se nedá věřit a autor si to pro větší čtivost zřejmě ,, vycuc z palce". O příšerném a kostrbatém překladu nemluvě.

Velmi dobré čtení ! Jeden aby se teď bál přijít do pekla. Akční, vtipné a taky místy až morbidní. Co trochu vadilo bylo pár drobných nesrovnalostí (vlastně vy tu slunce nemáte - Karen mhouří oči před poledními paprsky), a jak už tu někdo poznamenal, rychlé (až filmové) skákání z jednoho děje do druhého, hlavně ke konci. No a pak ten konec. Čekal jsem, že když už komando udělá v pekle takový bugr, že se něco změní, náběh už na to byl. A ono nic.Tak aspoň koupím dětem Junkera Fildu Multimlaska a dám jedno U Ukrutnýho Vejcucníka.

Vítejte v Cestě krve. Místo stříbrné čelenky čip, místo pavouků cikánská pečeně. Chybí už jen Saladin, ale máme loď návštěvníků. Trochu se zregenerujeme, postřílíme pár protivníků - slabota, zregenerujeme trochu více a jde se na to. No, to už je lepší ! A tak to jde až do konce. Neumím dát hvězdičku, ale to neva, tahle kniha si žádnou nezaslouží.

Všechny knihy S.H. jsou výborné, ukazují válku z pohledu druhé strany. Je škoda že je przní špatný a neodborný překlad. Vojáci používají nebo se střetávají se zbraněmi které nikdy neexistovali (viz ruský stotunový tank s kulometem 22 cm), překladatel překládá maschinenpistol jako automatická pistole, ač jde o samopal a jiné špeky. V jedné knize je Creuzfeld Drobeček, v druhé Mrňous, Beier jednou Dědek, podruhé Stařík atd. Ale jinak, klobouk dolů, velmi dobré čtení. Názorná ukázka nesmyslnosti války.

No, zas takovej trhák to není a 8000 kč (za to je nabízena) bych za ni nedal ani omylem. Hrdina si sestaví nejmodernější válečný stroj sám, podle příručky ,,Saladin snadno a rychle" a vyrazí. Popojede, zmasakruje toho, popojede, zmasakruje onoho. A tak to jde oba díly. Přečetl jsem si ji na netu, páč koupit se nedá a přiznám se, čekal jsem víc. Můj žebříček je 1. Noční Klub, 2. Vyhlídka a 3. Stroncium.

Vyhlídka je asi nejlepší z knih J.K. (četl jsem všechny). Pravda, není to takový masakr jako Divocí a zlí, ale švih to má a dialogy s Luciferem nemají chybu. Co má chybu, je popis účinků zbraní, a to se týká všech jeho knih. Puška P 90 je moderní zbraň na moderní náboj, ale nacpat do střely ráže 5,7 mm a váze necelé 2g trochu starého stříbra, trochu ochuzeného uranu a ještě trhavinu na prošlehnutí pancíře tanku,to už je moc. Vím, je to nadsázka (podsázka ?) ale příště by mněl dát hrdinovi kvér, který to opravdu dokáže. Popis spacákových scén v táboře u Vltavy možná někomu připadá hloupý, ale aspoň si čtenář oddychne od krve před závěrečným finále.