muchomurka muchomurka komentáře u knih

Země věčného léta Země věčného léta Lee Carroll

Oproti prvnímu dílu - nuda. Střídání částí s Garet v současnosti a Willa v minulosti bylo úporné. Garetiny části se ještě daly, ale ty Willovy byly pro mě utrpení. Nic se nedělo, často se opakoval popis (např. když nějakého tvora viděl Will a byl tam popsán, v následující kapitole ho viděla Garet a znova byl popsán - zbytečně). Zkrátit knihu na polovinu a hned by to mělo spád.
A upřímně příběh Willovy honby za nesmrtelností mi bohatě stačil shrnutý v prvním díle, když to Garet osvětloval.
A také mi něco na tomto díle chybělo. To co bylo nové, nápadité a neotřelé v prvním díle, to zde chybělo. Bylo to jako slabý odvárek původního. Děj příliš rozkouskovaný (Garet jen chodila sem a tam, ale bylo to jako suchý výčet), vláčný, byly zde kouzelné bytosti, ale postrádaly tu tajemnost, přízračnost ... něco takového. Každá překážka šla snadno překonat. Někdo něco nechtěl udělat? Nevadí, vzápětí si to rozmyslel.
Tento díl mě opravdu zklamal. Poslední si přečtu, protože mě zajímá, jak to celé dopadne (tenhle konec byl fakt děsný). A třeba se autorka více zase přiblíží prvnímu dílu a bude to čtivější.

08.04.2014 3 z 5

Jmenuji se X Jmenuji se X A. J. Molloy

Začátek knížky byl neskutečně nudný a zdlouhavý, vůbec mě to nebavilo a říkala jsem si, jestli to dočtu. Pak se děj (díkybohu) rozjel. Čekala jsem sice upíry, což se naštěstí nepotvrdilo, ale tohle jsem fakt nečekala. Děj asi měl být dekadentní, opředený tajemstvím, nabitý jiskřivou smyslností a erotikou, prosycen láskou. A místo toho jsem četla lacinou náhražku. Chvílemi mi to připomínalo, jak kdyby autorka měla snahu psát podobně jako Tehereh Mafi. Ale můžu se mýlit, možná to bylo způsobené jenom překladem.
Téma bylo super, mafie, užívat si peníze a slast, ale všechno to působilo prvoplánovitě, tak nějak neuvěřitelně tím špatným způsobem. Závěr a vyvrcholení knihy bylo odbyté, nebo jsem aspoň měla ten dojem.
A hrozně moc mě štvaly kulisy Itálie, italské věty, dlouhé popisy míst.
Chápu, že napsat knihu není lehké, a přijít s originálním (aspoň trochu) nápadem je ještě těžší, ale čekala jsem něco tajemnějšího. Možná kdyby to bylo vyprávěno z pohledu Xky, což by nebyla jen přezdívka... Nevím, ale mě tahle kniha zklamala.

02.04.2014 2 z 5

Poslouchej! Poslouchej! Sarah Dessen

Čtivá knížka, měla jsem ji přečtenou za chvilku. Příběh se mi líbil, i když pro mě byl problém ztotožnit se s hlavní hrdinkou - takový ten tichý, vše v sobě zadržující typ není nic pro mě (zato s Kirsten jsem byla byla ztotožněná hned :-)). Ze začátku mě nudily dlouhé popisy z minulosti, děj se nehýbal a já byla zvědavá, co se bude dít "v současnosti". Chápu, proč to tam autorka psala, ale mohlo to být stručnější. Celkově mi přišlo, že té "vycpávky" tam bylo hodně, kolikrát na úkor příběhu, nějakému vysvětlení, ale díky čtivosti to až tolik nevadilo.
Co mi ale vadilo, bylo na mě příliš uměle vykonstruovaná rozluka hlavní hrdinky a Owena. Proč? Když se to všechno začalo dobře rozvíjet a najednou zkrat. Neříkám, že se to nemůže stát, ale tady to bylo jako pěst na oko. Aspoň pro mě. Ale závěr knížky, například vyprávění Whitney o sobě a svých sestrách, to bylo skvělé!
A co jsem od tohoto příběhu nečekala, že bude řešit taková vážná témata, jako anorexie nebo znásilnění. Oceňuji autorčinu odvahu, protože napsat o tom s citem a nějakým poselstvím, aby to nebylo "přestřelené nebo nedotažené", to nebude jednoduché.

02.04.2014 4 z 5

Anna krví oděná Anna krví oděná Kendare Blake

Příběh mě naprosto dostal. Miluju opuštěné domy, tajemné příběhy, detektivní naladění. A všechno jsem v této knize dostala. Sice jsem čekala, že příběh bude vyprávěn z pohledu Anny, že se v knize bude víc projevovat, ale líbilo se mi to. Konec nebyl kýčovitě sladký, za což jsem v tomto případě ráda, přestože to k tomu mohlo směřovat.

30.03.2014 5 z 5

Dívka jménem Summer Dívka jménem Summer Julie Garwood

Mám přečtené téměř všechny knížky od Julie Garwood a často se k nim vracím. I od této knížky jsem čekala to, na co jsem u autorky zvyklá. Ale asi se jedná o prvotinu, nebo nějaký pokus psát pro mládež. Příběh byl nenáročný, do první půlky knížky celkem nudný. Ke konci se to zlepšovalo, ale vadilo mi, že spoustu věcí přeskočila, jako kdyby prostě nastal zkrat a autorku už to nebavilo řešit, tak to utnula. Některé části, hlavně na konci, by chtěly více vysvětlit. Ale celkově proč ne? Velký palec nahoru za skvělého dědečka a v podstatě za rodinu Summer.
Dalo se to, jen to nebude má neoblíbenější knížka od Julie Garwood. :-)

29.03.2014 3 z 5

Tajemné vytí Tajemné vytí Maryrose Wood

Na knížku jsem slyšela skvělé ohlasy, a tak jsem neodolala a půjčila si ji, hnedka jak jsem ji v knihovně uviděla.
Příběh se mi líbil, styl, který autorka zvolila, různé poznámky v příběhu (třeba že hlavní hrdinka použila nějakou metodu k výchově, kterou vědci teprve "objeví" apod.) jsou skvělé, u knížky jsem se bavila.
Moc se mi líbilo, že je to konečně zase fakt dobrá knížka pro děti, s pěknými ilustracemi :-)

29.03.2014 4 z 5

Nespoutaný milenec Nespoutaný milenec J. R. Ward (p)

Na tenhle díl jsem se kupodivu těšila ještě víc než na díl se Zsadistem. Příběh super (i když je to jako přes kopírák, ale tak to má u takovéto série podle mě být). Chvíli jsem se bála, že to nedopadne dobře, ale i přes překvapivý závěr, to dobře dopadlo :-)
Jediné, co mě na knížce štvalo, bylo takové množství příběhů, které zdržovaly od hlavní linky děje a někdy už to bylo únavné.
A jak je tu mnohokrát zmíněno, veliké plus bylo, že se tu nepsaly kapitoly o bezduchcých!

27.03.2014 5 z 5

Nalezený milenec Nalezený milenec J. R. Ward (p)

Na tento díl jsem se netěšila, protože nebyl o jednom z bratrů. Ale byla jsem mile překvapená. Rozhodně není o nic horší než předchozí díly.
Občas mě štvalo, že z Butche je povahově někdo jiný, než jak byl vykreslený v předchozích dílech, a že jeho vztah s Marissou byl prostě divný, téměř nic si neřekli narovinu, bylo to jak na horské dráze a ke konci únavné.
Co bylo zarážející, že zde nevystupovali pořádně všichni bratři, Phury byl zmíněný jen tak okrajově. Ale zcela nečekaně se mi pod kůži dostal V. Byl fascinující, i když jsem si jednu chvíli myslela, že je gay... Jsem zvědavá, jaký bude díl o něm.
A pasáže o Bezduchých už asi nemá moc smysl komentovat. Chápu, že musí být protistrana k Bratrstvu, ale je pravda, že jsou únavné a nebaví mě. Avšak oceňuji, že oproti předchozím dílům jsou podstatně kratší. Snad autorce tato tendence vydrží.

24.03.2014 4 z 5

Černá labuť vzlétá Černá labuť vzlétá Lee Carroll

Knížka se mi líbila. Nevěděla jsem, co od ní čekat, protože urban fantasy nebyl můj šálek čaje a nikdy jsem tyto knihy nečetla.
Obvykle nemám ráda dlouhé popisy, ale zde mi kupodivu nevadily, sice byl děj občas těžkopádnější, pomalejší, ale mně se to líbilo.
Jediné, co bylo zvláštně napsané, byl vztah Willa a Garet. Ta magická přitažlivost, jejich pouto bylo popsáno hrozně stroze, vůbec jsem neměla pocit, že je to osudové spojení, láska, která je navěky. Navíc jsem si nejdřív myslela, že je Will starý (vyznělo mi to tak z popisu, když ho poprvé byla navštívit) a dlouho jsem se nemohla toho dojmu zbavit.
Co mě překvapilo a potěšilo, že knížka nebyla jen "černo-bílá", že postavy měly své zájmy a cíle. Konec byl překvapivý, ale nečekala jsem, že vše proběhne téměř hladce atd. (nechci zde prozrazovat jak to dopadne). Jsem zvědavá, co bude v dalším dílu.

22.03.2014 4 z 5

Napořád Napořád Alyson Noël

Příběh se mi celkem líbil, jsem ráda, že se to obešlo bez upírů (nic proti nim, ale teďka je toho všude plno, a to i v příbězích, které na to nevypadají). Ale děj byl napsán jaksi divně skokově, hrozně dlouho se nic nedělo, pak najednou zlom, ale nemastný neslaný, často špatně nebo vůbec pochopitelný. Postavy jednaly zvlástně, jak kdyby byly celou dobu ve snu a najednou prozřely, udělaly nějaký krok, a pak zpět do mlhy. Špatně se to popisuje, prostě tomu chyběla energie, napětí. Autorka mnohdy dobře rozehrané scény úplně zabila. Nevím, mám z toho takový neúplný pocit, jako by v tom příběhu, nebo tomu příběhu, něco chybělo.

17.03.2014 3 z 5

Easy? Easy? Tammara Webber

Za mě ano :-) Skvěle napsaný příběh na dost vážné téma. Líbilo se mi, že se autorka zbytečně nerozepisovala "hlubokomyslnými pasážemi a úvahami". Akorát vždycky všechno sdělila, dobře jsem se v příběhu vyznala a hltala ho jedním dechem. Hlavní i vedlejší postavy byly skvělé :-), reálné, uvěřitelné. Moc oceňuji, že se Jacqueline z rozchodu "otřepala" a dostala celkem rychle, ne každá holka přece úpí měsíce, jak to většinou bývá psané v těchto typech příběhů. Pro mě to byl významný bod navíc.
Většinou mě netěší, když má knížka další pokračování, ale u téhle jsem si říkala, proč je konec tak brzy? Jsem zvědavá, jestli pokračování bude stejně dobré. Ale na druhou stranu se bojím, aby neshodilo tento díl (a opět všechno dobře dopadlo).

15.03.2014 5 z 5

Jsem zlomená Jsem zlomená Tahereh Mafi

Když jsem knihu začala číst, myslela jsem, že ji asi nedočtu (i přesto, že jsem hrozně chtěla vědět, co se stane). Nemohla jsem rozdýchat, že se Juliette chová tak sebestředně (krásně mé pocity pak shrnul Kenji, ale to až v půlce knihy). A taky mě štvalo, že, i přes ušlechtilý záměr, prostě opustila Adama. Chápu, že mu nechtěla ubližovat, ale to, že mu nedala šanci se vyjádřit, že ani nechtěla zkusit, jestli by to mohlo fungovat, dát tomu čas a prostě to skončila, to bylo děsný a skoro týden jsem na knihu nesáhla, protože jsem se přes to nemohla přenést. Ale přece jen zvědavost, jak to skončí, byla silnější. A jsem ráda, že jsem dočetla. Příběh se mi fakt líbil, děj i zvraty a jsem fakt zvědavá, jak to celé dopadne. Doufám, že dobře, ať už by Juliette byla s Adamem nebo Warnerem, ale prostě hlavně chci dobrý konec :-)
Co ještě musím na knize pochválit, bylo, že postavy nebyly jen "černé" nebo "bílé", ale že něco udělaly dobře a něco ne. I přes výše zmíněné se mi líbilo, že Juliette nebyla jen slepě zahleděná hrdinka do Adama, ale že pochybovala, přitahoval ji Warner a že nevěděla, co se s ní děje, jaké je správné řešení. Sice mě štvalo, že zcela absurdně zatajovala některé informace, které měla radši říct, ale bylo dobře řečeno, proč tak jedná. Jsem zvědavá, jak to skončí a mé původní nenadšení se mění ve velikou zvědavost.

14.03.2014 4 z 5

Pátá vlna Pátá vlna Rick Yancey

Od knížky jsem nic neočekávala, přesto mě příjemně překvapila. Děj byl plynulý a napínavý, i když bych se obešla bez části popisující život v kasárnách... Taky mi to trochu připomínalo koncentrační tábory - ty komíny a likvidace těl. Ale autor to tam později naznačil.
Je pravda, že jsem čekala, podle toho jak kniha začínala, že příběh bude o tom, jak Cassie s nějakým klukem putuje prázdnou krajinou a hledá svého bratra. Nečekala jsem, že tam bude vojenská organizace a tolik lidí, bytostí pohromadě.
Co mi chybělo, byl nějaký lepší závěr, kde by bylo vysvětleno, co a jak a proč. Nebo je to zase první kniha ze série? Doufám, že ne, protože o čem by autor psal, aniž by to bylo jen natahování? Ale třeba se pletu...

04.03.2014 4 z 5

Očekávala jsem od této knihy velmi vtipný příběh, ale byla jsem celkem zklamaná. Nebylo to špatné, ale chvílema se hrozně táhlo, snesla bych stručnější historii Alanova života.

02.03.2014 3 z 5

Lunapark Lunapark Stephen King

Takový netypicky typický King. Líbil se mi detektivní příběh, i typicky "Kingovský" styl psaní, ale čekala jsem nevím, něco jiného, něco víc? Ze začátku to bylo hodně rozvláčné, trvalo mi, než jsem se do děje začetla, což se mi většinou u jeho knih nestává. Ale i tak to bylo dobré.

23.02.2014 3 z 5

Někdo se dívá Někdo se dívá Ulrike Rylance

Napínavý příběh, který jsem přečetla během chvilky. Jen škoda, že nebyl trochu delší a propracovanější do hloubky. Konec mi přišel takový překotný, rychlý, snesla bych ho důmyslnější.

22.02.2014 4 z 5

Večeře s vampýrem Večeře s vampýrem Abigail Gibbs

Když jsem si knížku půjčovala, čekala jsem teda něco úplně jiného, i když přesně nevím co, ale rozhodně ne vampýry. To jsem zjistila až jsem knihu otevřela a zírala na podnázev. Ale když už jsem ji měla doma, tak jsem se dala do čtení. Ze začátku se děj rozjížděl těžkopádněji, ale postupně jsem si zvykla a začetla se. Trochu jsem se této knížky bála, podle některých komentářů zde jsem si říkala, jestli ji vůbec číst. Chvílemi mi děj přišel trochu táhlý, některé popisy zbytečné, nebo zdlouhavé, občas mi přišel děj zkratkovitý, ale celkově dobré. Postavy se mi líbily (jen mi bylo líto Fabiána). Ale celkově zvraty, nápady autroky, napětí (všeho druhu), myslím, že se to povedlo. Jen škoda, že to zase vypadá na "vícedílovou" sérii...

20.02.2014 4 z 5

Čtvrtý rozměr lásky Čtvrtý rozměr lásky Meg Cabot

Takový konec jsem nečekala, ale je skvělý a naprosto s ním souhlasím! Nemohla jsem se dočkat, až se dozvím, jak to dopadne, ale na druhou stranu mě mrzí, že už nejsou další díly na čtení.
A ještě jeden detail - zajímalo by mě, jak se změnily dějiny, když najednou byl Jesse v současnosti a v minulosti zemřel Diego.

19.02.2014 5 z 5

Tajemství Elly a Michaela Tajemství Elly a Michaela Jessica Sorensen

Když jsem se do knížky pouštěla, říkala jsem si, jestli se mi bude chtít ji dočíst, bylo to dost pesimistické. Ale pak jsem se začetla a nemohla jsem přestat. Příběh se mi moc líbil, Ella, Michael, Lila, Ethan mi přirostli k srdci. Líbil se mi vztah Elly a Michaela, to, jak se jí nevzdal a bojoval o ní, jak ji měl rád a to, jak ona pochopila, že bez něj to nikdy nepůjde.
Skvělý styl autorky, která se příliš nerozepisovala obsáhlými popisy, střídání pohledu, ze kterého je příběh vyprávěn, určitá syrovost, láska, bolest, štěstí a mnoho dalšího dělá tento příběh naprosto strhujícím.

18.02.2014 5 z 5

V pasti V pasti Meg Cabot

Skvělý díl, pro mě zatím nejlepší ze všech. Jsem hrozně moc zvědavá, jak to celé dopadne.

16.02.2014 4 z 5