Mudry komentáře u knih
Včera jsem číst začala a mám přečteno. Není tedy co dodat, líbilo se mi to moc.
Asi nikdo, kdo válku nezažil, nemůže říct, že tohle by se jemu stát nemohlo. Silný příběh.
Sayer zřejmě poslala za zapomenutou intuicí do prvního dílu tentokrát i bystrost. I málo pozorný čtenář měl před ní náskok minimálně pár desítek stran. O málo uvěřitelné situace opět nebyla nouze . V neposlední řadě musím přiznat, že ani na třetí pokus si hlavní hrdinka mé sympatie zrovna nezískala. Avšak jednu hvězdičku přidávám za poslední odstavec a skutečnost, že navzdory všemu to bylo zase velmi čtivé.
Rozhodně velice čtivé a pohlcující . Nebýt několika jen málo uvěřitelných pasáží, možná bych i jednu hvězdičku přidala.
Kdyby mi předem došlo, že toto je druhý díl série, jejímž prvním dílem je Hypnotizér, určitě bych se do čtení ani nepustila. O to víc mě ale ve výsledku Paganiniho smlouva překvapila a pravděpodobně dám této sérii ještě šanci.
Asi to nebylo přesně to, co mnohý čtenář od Nesba čeká, ale já jsem nebyla zklamaná ani tentokrát.
Pravda je, že konec byl malinko přitažený za vlasy, ale mé hodnocení to neovlivní. Ani minutu jsem se nenudila a jen těžko knihu odkládala . Dějové linky byly přehledné, neprozrazovaly nic navíc, krásně do sebe zapadaly. Za mě pecka.
S vypětím všech sil jsem dočetla. Vlastně ani nemůžu s jistotou říct, co přesně mě brzdilo, že se mi nelíbilo to či ono. Jsem zmatená jako Billy , jsem zmatená jako kniha sama.
I když romány pro ženy zrovna nevyhledávám, tohle čtení bylo skvělé. Malinko mě zklamal konec. Protnutí životů obou žen se uskutečnilo tak nějak "fofrem" .
Stýskalo se mi a moc jsem se těšila. Měla jsem trochu obavy , zda má pamět´ bude dostačující , když jsme se tentokrát vraceli až do let předrevolučních, avšak zbytečné. Všechno mi zapadlo jak puzzlíky a i na 33. pokus jsem si to náramně užila. Jednu hvězdičku ubírám , abych byla spravedlivá k některým předešlým dílům, i když tato série má mých nejméně deset hvězdiček už dávno.
Po pravdě si s hodnocením tak nějak nevím rady. Od PH jsem četla vše a hodnotit ve srovnání s předchozími knihami bych víc jak 2 hvězdy nedala, na druhou stranu bych pak musela "erotikonu" přidat šestou. Takže za tři, protože v podstatě souhlasím téměř se všemi stejně obodovanými komentáři. Měla jsem se asi na další kus těšit méně.
Perfektně zpracovaná čtivá kniha o zemi, jejíž existence uprostřed civilizovaného ( i když v poslední době trochu na hlavu postaveného ) světa je pro mě naprosto nepochopitelná. Až směšně trapná mi najednou přišla vzpomínka na rozhořčení mých rodičů nad zamítnutou cestovní doložkou do západního Německa .
Ačkoliv je kniha již staršího vydání, styl psaní mi vyhovoval. Nevadily mi ani obsáhlejší popisy a charakteristiky , vlastně právě to se mi překvapivě líbilo nejvíc. Téma samotné je na pět hvězdiček, jeho zpracování už mě ale tolik nenadchlo. Na můj vkus spousta málo uvěřitelných skutečností v rámci mezilidských vztahů i co se každodenního života po katastrofě týká ( tu lehce vyvrtaná dírka , jinde hnedle uříznutá deska , zázračně rychle uzdravená flora , o pohostinnosti ženských klínů a mužské schopnosti o zmíněné se spravedlivě podělit ani nemluvě ). Hlavní hrdina neurazil ani nenadchl. Ve výsledku mohu říct, že mě to bavilo , ale víc jak na tři hvězdičky to prostě nevidím a to ve vší úctě k autorovi , který psát opravdu umí, o čemž jsem se již podruhé přesvědčila.
Když mi bylo patnáct, zdobily jeho plakáty zdi mého pokoje. Jen kvůli němu jsem koukala na tenis a koukám dodnes. Po přečtení knihy a s odstupem třiceti let mám chut´pověsit si zase plakát do ložnice , ale manžel mi to asi nedovolí :-) . Neuvěřitelně čtivé a myslím, že i pro ty co ho zrovna "nežrali".
Pustila jsem se do toho jen díky čtenářské výzvě . Říkala jsem si, že to snad nějak přelouskám, ale ..... Ani jsem ji nestačila zařadit do kolonky " právě čtené " a už se nemůžu dočkat, až vyjde druhý díl. Za mě fakt bomba !
Obálka knihy přesně vystihuje její obsah a moje pocity po přečtení.
A zase bez ztráty hvězdičky. Dva případy zapadající do sebe jako puzzlíky.
Čtivé , vtipné, napínavé jako vždy. Zoru jsem si hodila k zrzavému estébákovi do pomyslného šuplíčku s nápisem " boží mlýny " a doufám, že se o nich v dalších dílech ještě dočtu.