MuříNoha MuříNoha komentáře u knih

Hlavní město Hlavní město Robert Menasse

Je to skvělá kniha (četla jsem v originále), jen se u ní musí trochu přemýšlet.

30.10.2019 5 z 5

Moc a vzdor Moc a vzdor Ilija Trojanow

Kniha sice vypráví o Bulharsku, ale poselství je hodně univerzální.

08.03.2019 4 z 5

Potopa Potopa Kristina Ohlsson

Zápletka s utajeným domem je dost za vlasy přitažená...

08.03.2019 1 z 5

Uprchlíci Uprchlíci Jesper Clemmensen

Kniha hlavně pro ty, kdo už zapomněli všechno z čs dějepisu. Autor pro Dány vysvětluje úplně všechno "od píky" - co byl Terezín, jak se znárodňovalo nebo jak se stavěl Stalinův pomník na Letné. Pro poučenější české čtenáře je tohle líčení kontextu často zbytečně podrobné. Příběh samotného Jana Ročka a jeho rodiny se tím rozmělňuje - na druhou stranu opakování je matka moudrosti...

25.04.2023 3 z 5

Superkotě a komiksová škola Superkotě a komiksová škola Dav Pilkey

Hrozně mě to bavilo. I sem tam nějakou myšlenku to má, nenápadně.

23.03.2023 5 z 5

Vojín W. Vojín W. Steve Sem-Sandberg

Opět příspěvek k otázce, kdo a co je v tomhle světě vlastně "normální". Geniálně napsané.

03.01.2023 5 z 5

Špačkem tužky na manžetě: Příběh literatury Romů Špačkem tužky na manžetě: Příběh literatury Romů Karolína Ryvolová

Objevné a překvapivě čtivé.

03.10.2022 5 z 5

Střelba v Kodani Střelba v Kodani Niklas Orrenius

Problém knihy jsou některé pasáže, které až příliš zabíhají do švédské politiky včetně té lokální, to je opravdu jen pro geeky. Ale kdo se s nimi vypořádá nebo je přeskočí, dozví se strašně moc o problematice svobody projevu, o islámském fundamentalismu i pravicovém extremismu, o tom, "jak to v tom Švédsku doopravdy je" (a leccos se dá vztáhnout k celé Evropě). Spousta věcí k zamyšlení, bez jasných závěrů.

Kniha myslím čtenáře absyntovek trochu mate, protože tu nic není černobílé, žádná jasná linka dobro-zlo, ani ucelený poutavý děj. Ale o to víc poučení.

23.05.2022 4 z 5

Kafka: Roky poznání Kafka: Roky poznání Reiner Stach

Nedá se odtrhnout. Jen člověk musí bojovat s pocitem, že se stalo přesně to, co FK vůbec nechtěl - aby se jeho soukromí a každý řádek, který napsal, do detailu pitval. Není to fér, ale je to skvělé. Během čtení nezbývá než se vrhnout i na jednotlivá Kafkova díla, která jsou díky znalosti kontextu ještě zajímavější. Kdo dočte, musí Kafku milovat.

07.01.2022 5 z 5

Co je nového v lingvistice Co je nového v lingvistice Dan Faltýnek

Připadá mi, že snaha o stručnost a stravitelný přístup v tomto případě nějak nezafungovala a působí to celé jako náhodně z klobouku vytahané jednotlivosti, eventuálně hříčky s grafy. Dokonce ani úvodní argumenty, proč není dobrý nápad zrušit psaní i/y, nevyznívají zcela přesvědčivě (je to ustálené - OK...). Důvěryhodnost zrovna u publikace o lingvistice navíc snižují četné chyby v čárkách a vůbec odbytá korektura. Plusem je z mého pohledu přehled mluvnic češtiny od historie po dnešek a snaha naznačit šíři lingvistických podoborů.

04.10.2021 2 z 5

Německo: Mýtus a realita Německo: Mýtus a realita Aleš Valenta

Pouze pro fanoušky Institutu Václava Klause a spol.

30.04.2021 1 z 5

V hodině rysa V hodině rysa Per Olov Enquist

Inscenace v La Fabrice je geniální.

05.07.2019 5 z 5

Stav obležení Stav obležení Hassan Loo Sattarvandi

Příběh mě vtáhl, vypravěčův hlas mi připadal intenzivní a přesvědčivý. Škoda, že kniha zapadla.

12.02.2019 4 z 5

Holka Holka Angelika Klüssendorf

Četla jsem v originále a je to výborná kniha, depresivní, ale čte se jedním dechem

29.01.2019 5 z 5

Hřebík v třešni a jiné povídky Hřebík v třešni a jiné povídky Kjell Askildsen

Výborné povídky, škoda, že už se nedají nikde sehnat!

02.06.2015 5 z 5

Vodní andělé Vodní andělé Mons Kallentoft

Kallentoft mi připadá jako hodně přefouknutá bublina. Nejvíc mi šly na nervy jeho rádoby poetické, srdcervoucí vsuvky a rádoby sociální kritika, která tomu, kdo nahlédl do jeho autobiografické knihy Food Junkie, nemůže připadat jinak než jako pokrytectví.

01.06.2015 1 z 5