Nerevanin Nerevanin komentáře u knih

Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Nejlepší kniha, jakou jsem četla za dlouhou dobu. Kniha možná nemá děj plný zvratů nebo strhující závěr, ale o to v téhle knize ani nejde. Stejně tak nejde ani o hokej, který hraje jen roli určitého společného zájmu, který stmeluje jinak různorodé postavy. Tohle je příběh o lidech, o jejich touhách a slabostech, radostech, přátelství, bratrství a sesterství, strachu, zklamání, motivech, vině, rodičovství a dilematech. O tom, jak snadné je schovat se v anonymitě davu, ale jak těžké je z něj vystoupit. Kniha sleduje děj prostřednictvím rozličných postav a jejich vnitřních úvah, epizod i vzpomínek. Jedná se o psychologický rozbor různých postojů a charakterů v uzavřené bublině jednoho města. Postavy jsou komplexní a poměrně originální, snad až na Amata, který víceméně splňuje archetyp opomíjeného hodného kluka s velkým talentem, který je zlákán na scestí, ale nakonec udělá správnou věc. Autor se nesnaží moralizovat nebo odsuzovat, spíš předkládá čtenáři složitý a realistický spletenec různých názorů a úhlů pohledů na určitou věc a nechá ho, ať si udělá názor sám. Autorovi této knihy tleskám vestoje a těším se, až si přečtu jeho další knihy.

09.09.2019 5 z 5

Pravidla moštárny Pravidla moštárny John Irving

Velmi pěkné. Příběh samotný zřejmě moc objevný není, ovšem v tomto případě jde spíše o zpracování než o samotný děj. Kniha je napsána velice hezkým jazykem a velmi pěkně přeložena - už jen proto ji stojí za to přečíst. Z pestré palety postav je nejzajímavější psychologie doktora Larche a způsoby, jakými manipuluje svým okolím. Většina ostatních postav někdy bohužel působí trochu jednodimenzionálně či karikaturálně (např. sestra Angela a sestra Edna jsou v podstatě zaměnitelné). Úvodní část knihy je poněkud zdlouhavá a obávám se, že některé čtenáře může odradit, nicméně druhá polovina (přibližně od chvíle, kdy se Candy a Wally objevují na scéně) je velmi čtivá. Kniha rovněž kvalitním a nenásilným (tj. v příběhu nevyčnívá jako pěst na oko) způsobem zpracovává stále aktuální téma legalizace potratů. Ostatně většina témat, kterých se kniha dotýká (např. potřeba někam patřit) je velmi nadčasová. Doporučuji.

18.06.2019 4 z 5

Ohníčky všude kolem Ohníčky všude kolem Celeste Ng

Jedna z nejlepších knih, které jsem (minimálně za poslední dobu) četla. Samotný příběh asi není nijak objevný nebo převratný, ale kniha je velice dobře napsaná. Nesnaží se moralizovat nebo kritizovat chování jednotlivých postav, ale přesto výborně vykresluje jednotlivé charaktery a jejich uvažování takovým způsobem, že je to téměř dojemné. V příběhu se proplétá množství různých úhlů pohledu, takže se motivace všech postav dají dobře pochopit. Jednoznačně doporučuji.

13.04.2021 5 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Nadprůměrná kniha, která je velice čtivě napsaná. Autorka výborně pracuje s jazykem a umí vytvořit reálně působící postavy a dobře vykreslit prostředí. Za jediné mínus knihy bych považovala nechronologický způsob vyprávění, kterým kniha spoileruje sama sebe. Například není třeba se o Hanu v poslední části knihy bát, když z první části víme, že válku přežije. To je jediná výtka, neboť kvůli tomuto přeskakování časových rovin působí kniha poněkud antiklimaticky. Jinak není co vytknout a knihu doporučuji.

25.08.2020 4 z 5

Cujo Cujo Stephen King

Tato kniha má poměrně pomalý rozjezd, byť ten slouží k připravení půdy pro vyvrcholení celého děje, ale poté je kniha velice napínavá, chvílemi až nervydrásající. Poprvé v životě se mi stalo, že jsem musela knihu uprostřed četby odložit, protože jsem na to neměla nervy, a vrátit se k ní až po chvíli. Jednotlivé postavy jsou možná trochu archetypální, ale na druhou stranu jsou vykreslené s velkým množstvím detailů, takže působí velmi živě a skutečně. Líbí se mi, že na rozdíl od jiných knih od Kinga, které jsem četla, se v této nevyskytují žádné nadpřirozené síly (šatník ignoruji), takže celý odvyprávěný děj působí o to realističtěji a tím pádem děsivěji. Konec je poměrně působivý. Jen škoda toho pomalého rozjezdu.

04.08.2020 4 z 5

My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Rozhodně zdařilé, to bezpochyby, a velmi čtivé, ale oproti Medvědínu trochu slabší. Zatímco Medvědín nabízel nejen psychologické rozbory jednotlivých postav, ale i vývoj jejich psychologie a postavy tak dostávaly zřetelnější obrysy a hloubku, v My proti vám se mi zdá, že postavy v tomto ohledu stojí vlastně na místě, žádný takto výrazný posun se neděje. Stejně tak děj působí trochu jako recyklace Medvědína. Celkově působí kniha trochu nedokončeně a nedotaženě. Přesto doporučuji.

12.02.2020 4 z 5

Ochráním tě Ochráním tě Peter May

Mezi tvorbou P. Maye se jedná o spíše průměrné dílo. Časté retrospektivní vsuvky, které, jak bývá u Maye zvykem, jsou asi nejzajímavější částí knihy. Výsledné rozuzlení děje pro hlavní postavy (především Niamh a inspektorku) velmi křečovité a podle mě to výsledný dojem z knihy velmi sráží, pokud by se to odehrálo jinak, nejspíš bych přidala o hvězdičku víc. Chování některých postav mi připadalo poněkud zvláštní a nedomyšlené (zejména v širší perspektivě), navíc tam postavy vyskakovaly jak čertíci z krabiček, ovšem pro výsledek detektivky měly přínos minimální. O detektivce se vlastně ani nedá pořádně mluvit, spíš mi to připadalo jako soubor miniepizodek ze života jedné postavy pospojovaný detektivní zápletkou. Přesto myslím, že se nejedná o špatnou knihu a za přečtení stojí, byť znovu se k ní vracet nebudu.

15.08.2019 3 z 5

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Velice podařená kniha. Čtivá, napínavá a skvěle napsaná. Hlavní postava je propracovaná a nabízí plejádu emocí a duševních rozpoložení. V určitých ohledech může kniha působit trochu osekaně, jelikož některé věci jsou jen naznačeny (například proč je vlastně hlavní hrdinka služebnicí) či nevysvětleny (jaká je vlastně úloha tet). Kniha dějově takřka dokonale odpovídá první řadě seriálu, takže kdo čeká něco extra jiného, bude zklamán. Pokud se však člověk dokáže od seriálu odprostit, čeká ho velice zajímavý příběh v dystopické budoucnosti. Zajímavý je také epilog v podobě vědecké konference v další nespecifikované budoucnosti, zřejmě po pádu Gileádu. Knihu jednoznačně doporučuji.

13.08.2020 4 z 5

Tady byla Britt-Marie Tady byla Britt-Marie Fredrik Backman

Velmi zdařilé. Vtipné. Ačkoli se jedná o pomyslné pokračování "Babičky", řekla bych, že tato kniha je lepší. Postava Britt-Marie působí trochu jako karikatura, ale zároveň má potřebnou hlubku co do jejích úvah o vlastním životě a jejích motivů. Role fotbalu v příběhu není nepodobná hokeji v Medvědíně od téhož autora, takže to trochu působí jako když autor vykrádá sám sebe. Stejně tak pasáže o ztrátě milované osoby jsou v dosti podobném duchu jako v jiných autorových knihách. Závěr slabší a kdyby se odprostil od té dramatičnosti, asi by to vůbec nebylo na škodyu. Doporučuji přečíst, jedná se o zdařilé a milé dílo.

16.02.2020 4 z 5

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Až mě překvapuje, jak se mi kniha líbila, neboť jsem žádná velká očekávání neměla. Autorka rozehrává ambiciózní šmodrchanici vztahů a nutno říct, že vcelku úspěšně. Omniscientní styl vyprávění (respektive na střídačku vyprávění z perspektivy všemožných postav) působí trochu rušivě, na druhou stranu se ale příběh postupně dostává do bodu, kde (rozumný a snesitelný) motiv měl prakticky každý, což je obdivuhodné. Finální rozuzlení sice působí trochu vycucaně z prstu a překombinovaně, ale i přesto byl můj dojem z této knihy veskrze pozitivní.

30.06.2021 4 z 5

Sama proti všem Sama proti všem Brian Freeman

Za mě spíše podprůměrné. Kniha mi nijak zvlášť napínavá nepřipadala. Autor si pro sebe schovával informace, aby je mohl vybalit v pravou chvíli pro "šokující" závěr. Dočetla jsem s vypětím vůle.

11.06.2021 2 z 5

Stopy v krvi Stopy v krvi Steve Robinson

Dobré. Celkem čtivé a napínavé. Místy trochu předvídatelné (typu náhodné seznámení v letadle je velmi příhodné pro další děj). Chvílemi poněkud překombinované a přehnané (zcela chápu přirovnání k Danu Brownovi), knize by neškodilo, kdyby se některé z těchto příliš komplikovaných zvratů nebo pasáží vypustily. Připadalo mi, že některé věci nejsou dostatečně vysvětlené. Skoro bych až řekla, že v ději byly buď logické chyby nebo prostě mezery, ale vzhledem k tomu, že chvílemi jsem se ztrácela nejen já, ale dle mého názoru i autor (ať sám čtenář posoudí, zda ztracená závěť má pro klienta z USA vůbec nějaký význam, jak autor tvrdí - podle mě ne), nedokážu na žádnou konkrétní chybu či pasáž ukázat prstem. Přesto doporučuji.

31.08.2019 4 z 5

URaNovA URaNovA Lenka Elbe

Vcelku originální, místy zachází až do absurdity, což ale není na škodu. Jen si myslím, že knize by prospěl o trochu kratší rozsah - ačkoli ze začátku jsem ze stylu knihy byla nadšená, kolem půlky už euforie opadala a do určité míry jsem měla dojem, že je to "pořád to samé dokola". Velmi pozitivně nicméně hodnotím vtipné vložky a takové pomrkávání na čtenáře ze strany autorky (např. "Joe Sagrado Colorado Chuchin. Místo narození: Jáchymov. A teď tomu věřte."). Některé dějové linky se mi zdály trochu nedotažené, ale celkový dojem je pozitivní.

19.05.2021 3 z 5

Prolhaný život dospělých Prolhaný život dospělých Elena Ferrante

Povedené. Poměrně podobné Geniální přítelkyni, co se týká zasazení děje, střetu "lidové" a "kultivované" vrstvy lidí i tím, že se jedná o coming-of-age dílo. Velice dobře a velice přesně je zde zachyceno myšleno dospívající dívky a procházení si různými fázemi. To vše na pozadí složitých rodinným vztahů, u kterých se vlastně nikdy pořádně neví, kdo je v právu. Rozhodně podařená kniha, doporučuji.

05.05.2021 4 z 5

Vyhlídka na věčnost Vyhlídka na věčnost Jiří Kulhánek

Velice povedené. Zejména mě překvapila (příjemně) rozpracovanost příběhu a způsob, jak na první pohled banální zápletka postapokalyptické budoucnosti "prostě proto" postupně dostala až překvapivě ucházející vysvětlení (samozřejmě na poměry toho, že je to fantasy). Čtivé, dobře napsané. V některých ohledech by mohly být reálie lépe vysvětlené (typu co je ta Distribuovaná banka?) a autor občas zabředává do jistých klišé (hlavní hrdina samozřejmě neporazitelný a co do schopností a dovedností prakticky nesmrtelný, klasický happy end...), ale jinak se bezpochyby jedná o zdařilé dílo, které je ideální pro trochu lehčí četbu.

13.04.2021 4 z 5

Nebeští jezdci Nebeští jezdci Filip Jánský (p)

Zdařilá zpověď o marnosti války i křehkosti lidského života. Kniha se mi zvláště ze začátku hůře četla, některé popisy mi připadaly matoucí a jednotlivé kapitoly na sebe obvykle nenavazují. Mně osobně připadaly zajímavější mezilidské vztahy vykreslené v knize, válka mi připadala spíš jako kulisa. Autor se se svým hrdinou opravdu nemazlil a druhá polovina knihy obsahuje mnoho silných a tklivých momentů. Jen by mě zajímalo, jestli "Hezounek" je přezdívka, příjmení nebo křestní jméno hlavního hrdiny (nebo tak nějak vše dohromady).

31.01.2020 4 z 5

Deník kastelána Deník kastelána Jan Bittner (p)

Celá kniha vzbuzuje dojem, že autor nabaloval a nabaloval záhady, načež zjistil, že není s to je smysluplně vyřešit, tak předstíral, že mu došel papír. Jinak kniha není špatná, ale to, že končí prakticky uprostřed věty a beze slůvka vysvětlení čehokoli, dojem silně sráží.

19.11.2019 2 z 5

Běžkyně Běžkyně Peter May

Zdařilé. Některé předchozí knihy z řady Čínské thrillery mě tolik nezaujaly, ale tato se mi velmi líbila. Pomocí napínavé a čtivé detektivní zápletky zpracovává aktuální téma dopingu ve vrcholovém sportu. Na předchozí knihy příliš nenavazuje, takže není nutné je číst. Souhlasím s některými ostatními komentáři, že hlavní dvojice hrdinů jako zamilovaný pár příliš nefunguje (šla bych až tak daleko, že jejich společné scény a dialogy jsou nejslabší místa knihy), ale jako dva "oddělení" hrdinové fungují dobře. Tradičně mě chvílemi mátla různá čínská jména, ale to se mi stává u různých exotičtějších jmen, takže se nejedná o nic, co bych Mayovi vyčítala.

28.07.2019 4 z 5

Krotitelka snů Krotitelka snů Simona Monyová (p)

Velmi dobré. Kniha je napsaná příjemným a chytrým jazykem, hezky plyne a je velmi čtivá. Děj je odlehčený vtipnými postřehy hlavní postavy. V některých ohledech jsem měla potíže se s hlavní postavou ztotožnit (vztah k manželovi, podceňování zdravotního stavu) a některé zvraty jsou poněkud předvídatelné, ale to nijak neubíralo knize na čtivosti. Tleskám autorce za odvahu napsat knihu, která zdánlivě celou dobu směřuje k tuctovému klišé happy endu, ale ve finále se onen happy end neuskutečnil.

01.07.2019 5 z 5

Konec hlídky Konec hlídky Stephen King

Dobré. Myslím ale, že by to bylo lepší, kdyby se vynechaly nadpřirozené prvky a zaměřilo se spíš na sílu sugesce a manipulace.

26.05.2019 4 z 5