nero 13 komentáře u knih
Čtvrtým dílem skončilo vyprávění o Janu Rádlovi. Je to zároveň výpověď o generaci Čechů kteří museli narukovat do války aby bojovali za neoblíbené Rakousko-Uhersko, utekli do legií a na bojištích Francie, Itálie a Ruska pomohli stvořit svobodné Československo, v meziválečném období pracovali pro nově vytvořenou demokracii, aby se po okupaci zapojily do odboje a ti co nepoložily život za naší vlast se dočkali nástupu nenáviděných komunistů. Styl psaní Marka Skřipského mi dokonale sedl a nebojím se ho srovnat s jiným mým oblíbeným autorem Františkem Niedlem, doufám že se od Marka Skřipského dočkám dalších knih.
(SPOILER) Číst thriller Virus Pandora v dnešní Covidové době bylo trochu znepokojivé, pojednává totiž o teroristech financovanými jistými temnými silami, kteří chtějí jako zbraň použít virus Eboly zkřížený s virem Chřipky, uměle vyrobený v tajné biologické laboratoři. Tohle kdyby se stalo opravdu, tak potěš pánbůh, protože Covid je proti Ebole taková lehká rýmička, a protože dodnes nebylo pořádně prokázáno jestli je Covid přírodního, nebo umělého původu, tak ani nechci vědět co všechno už v těch biologických laboratořích všude na světě vymysleli.
Virus Pandora je moje druhá kniha od autorů a až teď jsem si všiml že to je vlastně třetí a čtvrtý díl série, tak nevím proč nakladatelství Kalibr nevydalo první a druhý díl.
Nejdříve musím opravit údaj z anotace, k vyplenění kláštera na ostrově Lindisfarnae a k prvnímu zdokumentovanému vikingskému nájezdu došlo ne v roce 739. ale až v roce 793 po kristu.
Jinak je Čas mečů zkřížený ranně středověký historický román se Sedmi statečnými, přiznává to i autor v doslovu, že se tímto slavným Westernem inspiroval a zasadil jeho děj do Británie osmého století, autor umí psát čtivě takže to docela fungovalo, nejhorší na knize byla některá jména sedmičky statečných, jako příklad Gwawrddur ap Mynyddog, zkusil jsem to říct nahlas a málem si zlomil jazyk.
Knihy z období Římské říše patří mezi mé oblíbené, ale Gladiátor od Philippa Vandeberga mně moc nebavil, hlavní postava Vitellius mi přišel nesympatický a dost naivní a já se při čtení potřebuju s postavou nějak ztotožnit, a nemusí to být ani klaďas, klidně to může být pěknej hajzl, ale musí mne zaujmout.
Po této knize jsem šáhl, protože mám od C J. Boxe přečtený omnibus kde je hlavní hrdina revírník Joe Pickett, a jeho tři příběhy se mi moc líbily. V Třech týdnech vystupují jiné postavy, ale vůbec to nebylo špatný, i když téma pedofílie tedy není žádný veselý čtení, tak to byl dobrý a zajímavý příběh.
Přestože byl u nás trest smrti zrušen, tak v případě pedofilů kteří prokazatelně zneužily malé děti, bych udělal výjimku.
Jízda sektorem Hirano skončila a že to tedy byla super jízda, i když podle úplného závěru je tady naděje na nějaké případné pokračování, tak uvidíme.
Pokud jde o děj, tak v tomto dílu mne kupodivu bavilo více dění na planetě Hepler, než samotná poslední bitva o ovládnutí hlavní planety Kasimiřského císařství, Kasimiru, trochu mne mrzelo že ke konci série ustoupily do pozadí mimozemské rasy, ale jinak jsem se s celou ságou více než spokojen.
I ve Simeralu v plamenech probíhají gigantické vesmírné bitvy, ale velká část děje se přesune z kosmu na planetu Simeral obsazenou Kasimirským císařstvím, kde se členové odboje spolu s jednotkami Commandos snaží Kasíky vyhnat. Dovolím si vypůjčit současné dění a říct že Kasíci nakonec dopadnou ještě hůř než Amíci v Afghanistánu.
Sektor Hirano mě fakt hodně baví.
V minulém díle jsem si přál více mimozemských ras což se mi splnilo v postavě Teradonského vyslance Tral Zon Shana, a vypadá to že Teradonové se do dalšího děje asi zapojí více.
Jinak jsem absolutně spokojen, dočkal jsem se epické bitvy nad Simeralem, guerillové války v Kolonizováném prostoru, vzpoury části Ballingtonské flotily, a sebevražedného útoku na Attické válečné loděnice, Jan Kotouč teda jede.
Volání do zbraně je zhruba v polovině Hiranské ságy a zatímco začátek začíná jako špionážní román tak konec už plně frčí za zvuků válečných bubnů, a to budou ještě čtyři díly, to bude jízda.
V tomto díle mne nejvíc zaujali ještě více geneticky upravení Mortisové a doufám že v dalším pokračování se do děje zapojí i jiné mimozemské rasy.
V případě Richarda Dübella, musím uznat že to se slovy umí, ale v jeho případě platí pořekadlo že všeho moc škodí, protože jsem například po dvou stranách poetického popisu zjistil že nám autor tím chtěl říct že se obloha zatahuje a nejspíš začne pršet, a takhle to pokračovalo do dvou třetin knihy, než se trochu začalo něco dít, ale v té době už jsem byl tou užvaněností tak znechucenej, že mi bylo úplně jedno jak dopadnou postavy v tomto zdlouhavém příběhu a pokud by všechny zahynuli, tak by mi to bylo fuk.
Myslel jsem že čtvrtým dílem série končí, ale konec knihy vyzněl tak že tam nejsou otevřená vrátka, ale doslova vrata pro případné pokračování, tak se rád nechám překvapit, jinak celá sága Protektorů super napsaná a autora musím znovu pochválit za jeho fantazii.
Davida Ratha jsem jako politika neměl rád a na 99 procent nevěřím že nevěděl že v té krabici od vína byla trochu jiná sedmička než ta od vína, to že už uplynulo sedm let od této události a soud pořád nerozhodl tak to je ostuda naší justice, která by potřebovala nějakou smyslplnou proměnu jako prase drbání. Když vidím ty současné demonstrace za nezávislou Justici tak nevím jestli se mám smát nebo brečet.
Trochu jsem odbočil, ale napsal jsem to abych řekl že dovedu ohodnotit knihu i když autora moc nemusím, protože za to jak David Rath vylíčil budoucnost Evropy když vyhraje ten naivní humanismus a následující islamizace většiny evropských krajin, tak za to mu dávám všech 5 hvězd.
Geniální detektiv Nero Wolfe je pro mně na stejné úrovni jako neméně geniální Sherlock Holmes. Vždy když čtu další případ Nero Wolfa, vychutnávám si jak ho vyřeší aniž by se pohnul z domu a téměř ani z křesla. A taky mám o něco radši jeho pomocníka Archie Goodwina, než společníka Sherlocka Holmese doktora Watsona.
V tomto díle se Cato a Macro opět setkávají se svou Nemesis, legátem Aulem Vitelliem a po přiřazení k Prétoriánské kohortě jsou odveleni do Hispánie kde díky Římské politice která se dá vyjádřit větou. Nevadí když nás nenávidí, hlavně když se nás bojí, vypukla vzpoura. Překvapil mne konec příběhu Catona a jeho manželky Julie.
Tak k této knize jsem přistupoval poněkud s nedůvěrou, říkal jsem si že celkem neznámý autor si zvolil docela těžké téma z doby o které jsou minimální písemné zmínky. Zase je to výhoda že se nemusí striktně držet historických faktů. Ale abych se vrátil k hodnocení, za mně za jedna, zaujalo mne jak Jiří Dobrylovský přistoupil k jedné z nejdůležitějších událostí začátku českých dějin, smrti svatého Václava, a jak k ní přistoupil je zřejmé už z názvu knihy. Nevím jestli byl Václav zabit svým bratrem, nebo zatím stál někdo jiný, ale pragmaticky to byl Boleslav kdo položil základy našeho státu, tím že sjednotil do té doby rozdělené Čechy. Autor nám to ukazuje na příkladu lucké války známé ze Starých pověstí českých. A kdyby to neudělal, asi by jsme dopadli jako ostatní Polabští Slované.
Tak toto netradiční zpracování legendy o Artušovi mne fakt dostalo, je to mnohem lepší než většina limonádově sladkých verzí o rytířích kulatého stolu. Potěšila mě třeba postava Lancelota, z kterého se tady vyklubal pěknej hajzlík, a takovej Merlin tady taky není žádný pohádkový kouzelný dědeček, zajímalo by mne jak by Cornwell zpracoval takového Robina Hooda, asi by jsme se nestačili divit.
Skvělé pokračování příběhů o podrychtáři Václavovi od Černého koně, magistru praeconum Šebkovi a biřici Petru Kolomazníkovi přezdívanému Vohnout, o tom jak osvobozovali krále Václava IV. z Rakouského uvěznění a přitom navštívili snad všechny Vídeňské hostince. U autora je znát že pracoval v gastronomii, protože při popisu jídel co si již zmiňovaní hrdinové dopřávali jsem vždy dostal chuť si to dát taky.
Fantastická kniha, jako všechny romány od pana Vondrušky.Zareaguji na předchozí příspěvek, že 150 stránek s popisem boje, není až tak podstatný. Myslím že kdyby se Vratislav těch bojů neúčastnil, těžko by se stal prvním Českým Králem a žádná korunovace v Mohuči by se nekonala.
Sehnal jsem ve čtyřech různých antikvariátech a knihkupectvích celou sérii Sektoru Hirano, až na první část Tristanské občanské války, takže jsem v této druhé části docela tápal v ději, ale i tak to bylo super čtení a ta správná vesmírná řežba, doufám že se mi časem povede koupit i tu první část abych měl sérii komplet. Tak vzhůru na další díly.
Z této knihy mám docela rozporuplné pocity, výborný je příběh o tom jak se do Čech desátého století dostali Vikingští bojovníci, a že se tu v té době opravdu vyskytovali potvrzují i vykopávky na Pražském hradě, nevadilo mi ani nelichotivé vykreslení osoby svatého Václava a normálně bych hodnotil za plný počet, ale musím dát jednu hvězdu dolů za moderní výrazy které používají postavy při rozhovorech, jako příklad, adolescent, infekce, inteligentní, pragmatik a řada dalších, to se do raného středověku opravdu nehodí. Chápu že to autor nemůže napsat tehdejší češtinou, té by jsme dnes nerozuměli, ale jde to napsat i bez rušivých moderních výrazů, jako příklad uvedu spisovatele Pavla Hrdličku, jehož je radost číst.