nero 13 nero 13 komentáře u knih

Píseň oceli Píseň oceli Michaela Merglová

Byl by to dobrý historický román, nebejt toho draka, a těch chlastajících pidižvíků, tý vědmy, toho protivnýho skřeta, nebo toho kamennýho trolla, ale takhle to byl celkem dobrý, trochu ukecaný fantasy román, hodně inspirovaný Sapkowskiho Zaklínačem, ale jelikož jsem originál Zaklínače nečetl, znám ho pouze ze seriálové verze, kterou jsem pro ty progresivistické hovadiny které tam nacpali ani nedokoukal, tak mně to celkem bavilo a určitě si tuto trilogii přečtu celou.

16.04.2024 4 z 5

Případ zákeřného vyděrače Případ zákeřného vyděrače Jaromír Jindra

(SPOILER) Na knihy od pana Jaromíra Jindry jsem zde na Databázi narážel docela často, a tak jsem si jednu objednal, akorát jsem se u objednávání uklikl a objednal si místo prvního až druhý díl o vzpomínkách Budějovického kata, ale nakonec to tak nevadilo a docela rychle jsem se vpravil do toho, kdo je kdo.
Pokud jde o styl psaní, nebylo to vůbec špatné a vyprávění o životě lidí v královských Budějovicích v době vrcholící třicetileté války bylo zajímavé, akorát ta krimi linka mohla být trochu tajemnější, pachatele jsem poznal už na začátku, díky prvnímu katovu intermezzu. Asi od pana Jindry zkusím ještě nějakou tu historickou beletrii, bez té detektivní vložky.

09.10.2023 4 z 5

Zmizení majora Woodwarda Zmizení majora Woodwarda David Návara

(SPOILER) Dobrodružství rodiny Wavesburyových v se pátém pokračování přesune na Americký kontinent, tradičně je kniha rozdělena na čtyři části a v té první se vrátíme na karibský Barbados, další tři části jsou vlastně jeden příběh jehož kulisami je Americká válka o nezávislost a tak se v něm potkáme například s Georgem Washingtonem, Benedictem Arnoldem, který má v USA podobnou pověst jakou si u nás za Druhé světové vysloužil Karel Čurda, nebo s indiánským agentem Simonem Girtem, který byl současníkem Daniela Boona, obě tyto legendy Ameriky 18 století znám z knih Fritze Steubena o Tekumsehovi, a tak jsem si rád osvěžil tu atmosféru divokého pohraničí.

17.02.2023 5 z 5

Zátoka smutku Zátoka smutku Chris Ould

Druhý díl z Faerských ostrovů se točí kolem grindu, což je Faerský lov Kulohlavců a Delfínů a skupině aktivistů, kteří se místním obyvatelům snaží v lovu zabránit. Ještě nedávno bych mněl tendenci fandit ochráncům Velryb a Delfínů, ale už jsem tak znechucenej všemi těmi Greténisty co se přilepují ke všemu možnému a vnucují nám své ekobludy, že jsem přál Faeřanům, i když je mi těch nádherných mořských savců líto, aby si nenechali do svých zvyků kecat, je to podobné jako u nás, kdy místní zelené mozky brečí nad prodejem živých kaprů a jejich brutálním zabíjením na veřejnosti, protože si naivně myslí že ryby které si koupí v krámu asi umřeli šťastně v nějakém rybím ráji za zvuku Mozarta.
Kam tlačí lidi tahle nová zelená ideologie, která nahradila tu ideologii Marxistickou, jsem před pár dny při večerní pěší cestě domů poznával na vlastní čich, mohl jsem si udělat tipovačku co všechno se line z komínů které jsem míjel a určitě to všechno nebylo čistě ekologické.

25.12.2022 5 z 5

Čína Čína Edward Rutherfurd (p)

(SPOILER) Dosud jsem od Edwarda Rutherfurda nic nečetl, takže jsem nevěděl do čeho jdu, ale nalákalo mně vysoké hodnocení jeho ostatních knih a pokud jsou všechny jako Čína tak to chápu.
Čína je monumentální freska historie Čínského císařství 19. století, zhruba od opiových válek a vzniku Honkongu až po Boxerské povstání, o těchto událostech už jsem něco málo věděl, ale neměl jsem například ponětí o povstání tchaj-pchingů, které trvalo přes dvacet let a zahynulo v něm 20 až 30 milionů lidí, což je po obou světových válkách nejkrvavější konflikt, nebo o prolomení hráze v Huayuankou na Žluté řece a následné přílivové vlně která smetla vesnice a města pod hrází a zahynulo zde asi 900 000. osob.
Zajímavý byl popis života v Zakázaném městě prostřednictvím eunucha s netradičním jménem Nalakovaný nehet který se stal důvěrníkem císařovny Cixi která byla faktickou vládkyní Číny celé půlstoletí.
Čínská civilizace vznikla ve stejnou dobu jako Egyptská a na rozdíl od ní přežila do dnes a je jen otázka času kdy se stane světovým hegemonem, protože co jsem si odnesl z této knihy je to že Číňani mají čas a trpělivost a oni si počkají až příjde jejich čas.

18.10.2022 5 z 5

Sharpův atentátník Sharpův atentátník Bernard Cornwell

Richard Sharpe patří mezi mé nejoblíbenější knižní postavy, takže jsem nadšen že vyšel další díl, už jsem to ani nečekal, myslel jsem že série s ním je už uzavřená.
Sharpův atentátník se odehrává po bitvě u Waterloo a zavede nás až do Paříže, kde je Richard Sharpe se svým seržantem Patrickem Harperem na stopě spiklencům kteří připravují pomstu za porážku Bonaparta a chtějí zabít vévodu z Wellingtonu, vše je to napsáno tradičně nesmírně čtivým stylem který je Bernardu Cornwellovi vlastní.

19.05.2022 5 z 5

Komu to prospívá Komu to prospívá Pavel Hrdlička

Také mám radost že pan Hrdlička napsal další příběh s Václavem od Černého koně. Tentokrát se vracíme do doby kdy Václav ještě není podrychtář, ale jenom podpísař, Černý kůň je jenom Černý koníček a jeho Káča je pro něj zatím nedostupným snem, také se zde už objeví postava mého oblíbeného Šebka, zatím ještě ne jako magister, ale jako osobní panoš Rychtáře Rotleva, podle kterého Šebek vypadá jako kat na procházce.
Doufám že budou další příběhy s mými oblíbenými postavami ze středověké Prahy doby Václava IV.

24.06.2021 5 z 5

Černé zlato Černé zlato Dana Stabenow

Další případ Kate Shugakové nás zavede mezi těžaře ropy kde pátrá po distributorech drog. Drogy se nám už rozšířily nejspíš od pólu k pólu, tipnul bych si že i když Antarktida nemá stálé obyvatele, narozdíl od Arktické Aljašky, tak se drogy dostali už i tam.
Líbilo se mi vyprávění jak Eskymáci v zimě lovily tuleně, kostěnou škrabkou s ptačími pařáty poškrábali led vedle díry v ledu a tuleni jelikož jsou zvědavá zvířata se přišly podívat co se děje a bum měli smůlu.
Tentokrát musím nakladateli vytknout dvě velké chyby v jednom odstavci na straně 31. Kate se určitě nedívala na Anchorange z výšky deseti tisíc kilometrů, to by byla na cestě na Měsíc a ne na ropné naleziště, a také v případě Denali se zaměnila hora se stejnomenným národním parkem, zde v knize se mluví o šesti tisících oslnivých kilometrech parku Denali, ale ten má rozlohu více než čtyřikrát větší, zato hora Denali je opravdu šestitisícovka, ale v metrech, takže i tady se nejspíše zaměnili metry za kilometry.

21.03.2021 5 z 5

Tvůrce českých moří Tvůrce českých moří Jiří Dobrylovský

Po přečtení Tvůrce českých moří, musím konstatovat že Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan byl takový renesanční Baťa, který měl tu smůlu že výsledky jeho výborného hospodaření mu rozházel jeho zaměstnavatel Vilém z Rožmberka za nesmyslnou kandidaturu na Polského krále a šarlatánské pokusy v alchymii. Alespoň nám zůstalo jeho životní dílo, zkultivované Třeboňsko v čele s rybníkem Rožmberk.
Nová kniha Jiřího Dobrylovského se mi líbila už z toho důvodu že i když žiji na druhé straně republiky, tak mám pro jižní Čechy slabost, protože část mých předků žila v Týně nad Vltavou a okolí.

10.02.2021 5 z 5

Brána Irkally Brána Irkally Juraj Červenák

Druhý díl o kapitánu Báthorym byl dějově umístěn na území kde před nedávnem vznikl islámský stát a nevím jestli se větší zvěrstva staly v tomto románu nebo v současné době. Za mne kniha za jedna.
Jinak četba pro mne docela náročná, protože jsem druhý a třetí díl nesehnal v češtině tak jsem si je koupil ve slovenském jazyku a jelikož se normálně dívám na slovenskou TV. a chodím na slovenské weby a nikdy mi to nedělalo potíže tak jsem myslel že i knihy budou v pohodě, akorát jsem nepočítal s docela dost archaickými slovenskými výrazy kde jsem si musel domýšlet co znamenají, ale tak v poslední třetině jsem si už docela zvykl.

11.09.2020 5 z 5

Inspektor s velkým ptákem Inspektor s velkým ptákem František Niedl

Z měšťáckého detektiva Prévita se nám v druhém díle stal tak trochu nedopatřením milovník zvířat. Jinak stejně jako v prvním díle řeší své případy opravdu velmi neortodoxně, opět mně to velmi pobavilo a tak jsem se do toho zabral, že jsem to stejně jako jiné knihy od pana Niedla dal na jeden zátah, těším se na případné pokračování.

06.11.2019 5 z 5

Padlý římský orel Padlý římský orel Robert Fabbri

Ve čtvrtém dílu Vespasiána ubylo politikaření a přibylo válečných akcí což příběhu jenom prospělo. Děj začíná po zavraždění šíleného Caliguly kdy je Vespasián a jeho bratr Sabinus pověřen k tomu aby našli ztraceného orla Sedmnácté legie který byl ukořistěn spolu s orly Osmnácté a Devatenácté legie v pro Římany katastrofální bitvě v Teutoburském lese, kdy byla římská armáda zmasakrována koalicí germanských kmenů vedených Arminiem. Druhá část knihy popisuje první bitvy Římanů po invazi do Británie. O tom jsem už četl v sérii Cato a Macro od Simona Scarrowa a je zajímavé že i když oba autoři popisují stejné historické události, tak děj v obou knihách je naprosto odlišný, což vůbec nevadí, protože vypravěčské umění Roberta Fabbriho se Simonu Scarrowovi vyrovná.

28.06.2018 5 z 5

Baron Trenck: Panduři Baron Trenck: Panduři František Niedl

(SPOILER) Druhý díl pana Františka Niedla o osudech Barona Trencka se odehrává v první polovině válek o rakouské dědictví, kdy po smrti císaře Karla VI. a nástupu jeho dcery Marie Terezie na Vídeňský trůn, se na Habsburské soustátí vrhli jeho soupeři a snažily se každý si utrhnout co největší kus kořisti, nakonec se mladičké panovnici podařilo většinu území zachovat, až například na většinu Slezska které si podmanilo Prusko.
Velké části bojů se se svými Pandury zúčastnil i Baron Trenck, a jeho životní příběh možná vypadá trochu jako historická pohádka, ale jelikož to není postava smyšlená, ale reálná tak myslím že kdyby se mělo vypsat vše co v tomto období zažil, že by tahle kniha byla ještě mnohem tlustší.
Jinak se dozvíme spoustu zajímavých informací, které asi většina čechů nezná, například že v roce 1741 se Českým králem nechal korunovat Bavorský kurfiřt Karel Albrecht, že v letech 1741 a 1742 byla Praha obsazena převážně francouzskou armádou, a že i když jsme se učily že nám Habsburkové vládli až do roku 1918. tak to vlastně není pravda, protože potomci Marie Terezie už patřili do dynastie Lotrinsko-Habsburské.

09.11.2024 5 z 5

Severní den Severní den Ondřej Blaho

Jestli bych měl knihu Severní den okomentovat jedním slovem jak na mně působila, tak bych ji označil jako „ zvláštní “ ale zvláštní v tom dobrém smyslu slova. Musím přiznat že se mi to nečetlo zrovna lehce, jak mám nejraději, ale vytrval jsem a nelituji, je to taková podivná směs různých žánrů, které se autorovy podařila dát dohromady a navnadilo mně na pokračování které má vyjít pod názvem Nachová temnota.
Chtěl bych ještě pochválit tu nádhernou vazbu knihy, která vynikla hlavně večer když jsem ji četl při rozsvícené lampičce, fakt nádhera, a také děkuji za tu mapu, mám rád když knihy obsahují mapy, zvláště když je to mapa světa kterou si stvořil autor ve své fantazii. Ještě mně napadá že se mi při čtení vybavovala kniha kterou jsem četl kdysi dávno, Ocelové město od Julese Verna, to asi zapříčinily ty technické pasáže.

02.10.2024 5 z 5

Krajem blanických rytířů Krajem blanických rytířů Zuzana Koubková

Já cestopisy zas tak moc nečtu, ale narazil jsem v knihkupectví na tento, a jelikož je od autorky kterou mám v oblíbených a taky musím s ostudou přiznat že jsem u naší posvátné hory a jejím okolí nikdy nebyl, tak jsem si ji pořídil a rozhodně nelituji. Dostal jsem vyčerpávající popis historie jak jsem vlastně zjistil obou Blaníků a krajiny kolem nich a spoustu historek o lidech žijících dříve i nyní v jejich okolí.
Při tomto čtení si člověk uvědomí, jak moc byla naše historie spjata s církví a náboženstvím, snad na každé straně je zde popis nějakého kostela, kapličky, posvátných křížů, nebo aspoň studánky zasvěcené místnímu světci, to vše popisuje paní Koubková v takovém odlehčeném příjemném stylu, takže rozhodně doporučuji.

30.09.2024 5 z 5

Africký samuraj Africký samuraj Craig Shreve

(SPOILER) Po Africkém samurajovi jsem šáhl, protože mám rád Šóguna a to jak v knižní, tak i v seriálové podobě, a to jak v té starší, tak i letošní též velice zdařilé verzi.
Stejně jako v Šógunovi lodivod John Blackthorne, ve skutečnosti se jmenoval William Adams, tak i černý samuraj Jasuke opravdu existoval a dokonce se stal samurajem o více než dvacet let dříve než ten bílý, a popravdě se Jasuke do Japonských dějin vtiskl mnohem významněji než William Adams jehož působení v Japonsku si James Clavell dost upravil.
Černošský obr Jasuke ( údajně měl kolem 190 cm a průměrný Japonec v té době kolem 150 cm takže musel mezi nimi čnít asi jako dnes Shaquille O'Neal mezi normálními lidmi ) se do Japonska dostal jako služebník jezuity Valignana, který ho daroval v té době nejmocnějšímu Japonskému vládci Nobunagovi, který byl prvním z takzvaných sjednotitelů Japonska, druhým byl Hidejoši Tojotomi a třetím Iejasu Tokugawa u nás známý spíš jako Toranaga z Šóguna, všichni tři zde vystupují a Jasuke se stal osobním strážcem toho prvního.
Knihu doporučuji a jedinou výtku mám k tomu že toho děje z Japonska tam mohlo být více.

02.07.2024 5 z 5

Trosky Země Trosky Země * antologie

Trosky země obsahují pět novel z nichž každá patří už k nějakému stvořenému světu svého autora, z těchto pěti znám úžasný svět Algoru od Jana Hlávky a Jany Vybíralové, a děj novely z tohoto světa, Obráceno v prach se odehrává několik let před prvním dílem Mráz a hry, a také znám Centrální impérium, ke kterému patří Tribunál od Jana Kotouče, který se naopak odehrává až po posledním dílu série, oběma dávám sto procent.
Sto procent dávám i Deep Orange který patří do universa Baltimore a který zatím vůbec neznám, ale do budoucna se na nějaké další Hetešovky musím podívat.
Zbývající dvě novely, Napravení mladého nezbedy od Ondřeje Neffa ze světa Arkádie, a Lidské k lidskému z argenitového vesmíru od paní Vilmy Kadlečkové, mně bohužel moc nezaujaly, ale určitě si najdou jiné čtenáře. Jinak celou knihu budu hodnotit podle těch částí které se mi líbili.

06.06.2024 5 z 5

Theatre Macabre Theatre Macabre Jakub Hoza

Theatre macabre, neboli děsivé divadlo je opravdu výstižné jméno pro tuto knihu, kde se celou dobu prodíráte násilím a množstvím mrtvol a fandíte stvůře, protože ty co tahle stvůra loví jsou ještě mnohem horší a jelikož netrpím stupidní humanitou, a Ježíšovým nastavením druhé tváře, tak jsem té stvůře aneb Nathanielu Darnswornovi fandil aby je všechny poslal do pekel.
Fanoušci Dextera Morgana mi budou určitě rozumět.

04.04.2024 5 z 5

Římská jízda Římská jízda Jan Drbohlav

(SPOILER) Popis nastolení Karla IV. do v té době nejvyššího necírkevního úřadu v křesťanském světě mohl být zajímavý, ale mně styl vyprávění pana Drbohlava nějak nesedl, je to možná tím že autor je primárně scénárista a přece jen psaní románů a scénářů jsou dvě disciplíny.
Taky mě tam například vadilo označování Karla jako Přemyslovce, když odhlédnu od toho že se tak sami ani neoznačovaly, tak to že matka Karla IV. byla Přemyslovna neznamená že on byl Přemyslovec také, dále označování některých duchovních jako papeženci je v té době mimo mísu, jestli tím chtěl autor označit stranu nepřející Císařské straně, měl použít pro čtenáře historických knih známější označení Guelfové a Ghibellini, jako podporovatele buď Papeže nebo Císaře.

13.12.2023 3 z 5

Vlk z Wessexu Vlk z Wessexu Matthew Harffy

(SPOILER) K napsání této knihy inspirovala autora bitva u Hingston Down v roce 838 n.l, kde Wessexský král Ecgberht, mimochodem děd Alfréda Velikého, porazil spojené oddíly severských Dánů a Britů z Cornwallu. Král Ecgberht o spojení svých nepřátel věděl dopředu a proto na ně mohl nachystat past díky které nad nimi zvítězil, a o tom jak se to dozvěděl je vlastně celá kniha Vlk z Wessexu.
Oním Vlkem z Wessexu, je starý králův bojovník Dunston, na pohled už šedivý a vypelichaný veterán kterého bolí všechny klouby v těle, ale stále mající v sobě něco z Berserka, známý také jako Dunston smělý, který se ujme osiřelé dívky Aedwen, a i s její pomocí se mu podaří předat vzkaz obsahující varovaní Králi.

03.11.2023 5 z 5