nicolettkaa nicolettkaa komentáře u knih

Kladivo na čarodějnice Kladivo na čarodějnice Václav Kaplický

Příběh, při kterým běhá mráz po zádech, při kterém se neubráníte vrtění hlavou nad nesmyslností obvinění, při kterém cítíte každé křupnutí kostí a natažení svalů při výkonu práva utrpného, při kterém vám ukápne slza nad nespravedlností světa....

Už je to několik let, co jsem Kladivo četla, ale pořád ho mám v živé paměti.
"Místo toho, aby jsme zburcovali svět, čekali jsme na zázrak."

Málokdy dávám plný počet, ale tato kniha si ho bezesporu zaslouží. Nemůžu jinak než doporučit.

15.08.2019 5 z 5

Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

POZOR, MOŽNÝ SPOILER
Za mě jedna z nejlepších detektivek, které jsem kdy četla. Napnutá jsem byla až do konce a knihu jsem nemohla odložit, dokud jsem se nedozvěděla, kdo za tím vším stojí. Moji "favoriti" totiž zemřeli mezi prvními. Doporučuji a budu se těšit na další setkání s paní Agathou.

29.10.2022 5 z 5

Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Naprosto bravurní kniha. Po dlouhé době jsem četla humoristický román, který byl opravdu plný humoru. Navíc takového, který je mi velmi blízký. Ráda si přečtu znovu a všem doporučuji.

29.05.2020 5 z 5

Nůž Nůž Jo Nesbø

Mé pocity z knihy nejvíce vystihují slova, která jsem u ní několikrát pronesla: "Cože? To si dělá prdel!" Skvěle vystavěný příběh, až jsem dostala chuť se na celou sérii vrhnout od začátku. K odhalení vraha jsme dostali nějaké indicie, ale stejně jsem se nechala nachytat. Na jednu stranu doufám, že už Harry bude mít klid a Nesbo se pustí do psaní něčeho jiného, ale na druhou stranu bych si další díl ráda přečetla.

07.01.2020 5 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Nejprve jsem viděla film, takže jsem věděla, co mám čekat. Knížka mě přesto, že jsem měla představu, jak to dopadne, hodně bavila a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Číst ji ale před shlédnutím filmu, užiju si ji asi víc :)

23.08.2018 4 z 5

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Jak jsem se na tuto knihu těšila, tak mě i zklamala. Pro mě až nadbytečně moc stránek (a to mi normálně nevadí "tlusté" knihy). Také jsem čekala, že se celá kniha bude věnovat internaci sester a jejich pobytu v klášteře. Součásná linka s Lenou mi tam vůbec neseděla, navíc když vezmu členy její rodiny, které se postupem času "objeví". Až moc náhod na jednom místě. Také "zázračná" napravení určitých osob mi do knihy moc neseděly. Je možné ale že jsem tak kritická jen protože Bílou Vodu znám a jsem trochu zaujatá. Samozřejmě s tím, co se za komunismu dělo, nesouhlasím, přestože nejsem věřící.

07.01.2023 3 z 5

Honzíkova cesta Honzíkova cesta Bohumil Říha

Jedna z nejdobrodružnějších knih našeho dětství. Líbila se mi tehdy a líbí se mi i dnes. Nemohu jí nic vytknout a to že někomu vadí, že se píše v knížce o družstvu apod., vždyť taková byla doba, tak proč to měnit. Že to dítě nepochopí? Není nic jednoduššího než mu to vysvětlit.

03.02.2021 5 z 5

Schindlerův seznam Schindlerův seznam Thomas Michael Keneally

Kniha o člověku, který v době kdy lidský život ztratil cenu, v sobě našel lidskost. V době kdy se masové vraždění a všudypřítomná smrt staly denním chlebem v sobě našel soucit, porozumění a ochotu obětovat vše, aby zachránil více než tisíc lidí před jistou smrtí.

Téma silné, zpracování syrové a strohé, ale jaké byste také očekávali? Za mě 100% a doporučuji.

(Film jsem doposud neviděla, takže se naštěstí mohu vyvarovat srovnávání.)

Knihu jsem měla v knihovně nachystanou už nějakou dobu. Díky čternářské výzvě 2019 na ni přišel ten správný čas právě teď. Zařazeno jako kniha, která byla oceněna Man-Bookerovou cenou.

20.12.2019

Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Původně jsem chtěla dát o hvězdu míň, ale výslech Teleboriana mě naprosto rozsekal a za to si pátou hvězdu zaslouží. Nezbývá než litovat, že toho autor nestihl napsat víc.

22.03.2023 5 z 5

O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Pro mě byl tento příběh především o silném přátelském poutu mezi hlavními postavami. Poetický příběh, který končí tragicky. Slzy v očích jsem měla několikrát během čtení. Rozhodně doporučuji.

28.04.2022 5 z 5

Po strništi bos Po strništi bos Zdeněk Svěrák

Knížka, která dokáže i ze zachmuřeného dne vytvořit vzpomínky zalité sluncem. Moc hezké povídání ze života na venkově a autorova dětství. Ráda se k ní jednou vrátím.

23.11.2021 5 z 5

Osvícení Osvícení Stephen King

Od Kinga toho moc načteného nemám, takže nemohu srovnávat. Horory také moc nečtu, protože jsem velký strašpytel. U této knihy jsem se tedy nebála, ale napnutá jsem byla až do konce, to je pravda. Za mě pecka a určitě doporučuji.
Oproti tomu film mě moc nebavil, i když Jack Nicholson podal famózní výkon, toho blázna jsem mu fakt věřila. Přítel, který knihu nečetl, ale film vůbec nepochopil.

02.05.2023 4 z 5

Povídání o pejskovi a kočičce Povídání o pejskovi a kočičce Josef Čapek

Pejsek a kočička je klasika. Pohádku o panence, která tence plakala, jsem jako dítě znala nazpaměť a byla moje nejoblíbenější. Pohádky jsme měli i na kazetě. Doteď mě mrzí, že se kazeta někam postupem času vytratila. Méně známé pohádky jsou trochu slabší, obzvláště ty ve kterých vystupuje sám pan Čapek. Proto jsem ubrala jednu hvězdu.

10.07.2019 4 z 5

Černobílý svět Černobílý svět Kathryn Stockett

Na Černobílý svět jsem se chysala už hooodně dlouho. Vědět, že se bude tak skvěle číst a vyvolá ve mě tolik emocí, přečetla bych ji hned po zakoupení. Člověk se u ní zasměje, popláče, rozzuří.....otázkou pro mě zůstává nakolik by s obsahem knihy souhlasily ženy, které opravdu v 60. letech uklízely, vařily a staraly se o děti v "bílých" rodinách.

Kniha není jen sondou do historie 60. let na jihu Ameriky, ale také ukázkou toho, jací lidé dokážou být, ať už z té dobré stránky (přátelství, láska, porozumění, empatie), tak z té špatné (nenávist, rasismus, potřeba cítit se nadřazení, někoho komandovat a všem velet (ano, to přesně je Miss Hilly)).

Filmovou verzi jsem viděla, když to byla žhavá novinka, líbil se mi, ale zdaleka ve mně nevzbudil tolik pocitů, jako kniha.

22.03.2018 5 z 5

Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Tento díl se mi ze série líbil nejmíň. Ono když chcete číst detektivku a prvních cca dvě stran nemá s případem nic společného, je to docela otrava. Kdyby se alespoň dvě "události" ohledně soukromého života hlavních hrdinů neomílaly pořád dokolo během celé knihy....dost mi to už lezlo na nervy.
Ohledně detektivní zápletky jsem vcelku spokojená. Tentokrát jsem neměla tušení, kdo je vrah, důvod měli všichni. A všichni byli stejně ujetí.
Kniha je čtivá, ale autorka by si měla uvědomit, že méně je někdy více.

10.02.2021 3 z 5

Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Opravdu mě hodně mrzí, že jsem na Sherlocka nenarazila tak před patnácti lety. Určitě bych si ho užila mnohem víc. Nyní mě u detektivky málo co překvapí, některé věci se daly snadno předvídat. Niceméně britský humor mě zde stále baví stejně tak jako ponurá atmosféra.

Kniha se čte velmi dobře a pro ty, co s detektivkami začínají, to bude skvělá volba.

06.10.2020 4 z 5

Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Odstíny šedi jsem četla už před nějakou dobou. Podlehla jsem nátlaku, kdy o knize mluvilo celé dámské osazení v práci a chtěla jsem tedy zjistit, proč takový humbuk. Knihu jsem přečetla a stejně jsem na to nepřišla. Měla jsem Odstíny stažené v pdf a během čtení jsem měla chuť notebook několikrát prohodit oknem. Hlavně pasáže o "vnitřní bohyni" mi lezly neskutečně na nervy a kdyby autorka neopakovala neustále to samé dokola, kniha mohla být tak poloviční. To, že proliskat obě hlavní postavy hned na začátku, snad netřeba zmiňovat. Už si nevzpomínám, za co měla být ta jedna hvězda.....:/

15.01.2019 1 z 5

Marťan Marťan Andy Weir

Sci-fi obykle nečtu, není to úplně můj šálek kávy, ale Marťan není úplně jen tak ledajaké sci-fi. Kniha je plná vtipu, Mark má podobný smysl pro humor, což mě hodně bavilo. Film jsem viděla dřív, ale přesto jsem si čtení užívala a říkala si, kdy už ho konečně zachrání. Jen jsem se ztrácela v technických parametrech a chemických vzorečcích, ale chápu, že bez nich by se kniha neobešla.

31.08.2018 4 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Jedna z nejlepších knih, které jsem letos četla. Sice řešení záhady jsem tušila už od začátku, otázkou bylo ale proč! Hvězdičku ubírám za konec, který mi přišel už zbytečně zdlouhavý. Jako celek určitě doporučuji a časem si přečtu i další díly.

23.09.2022 4 z 5

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Kniha se silným tématem, o kterém se bohužel (jak čtu v komentářích) málo ví, což mě rozesmutnilo snad ještě víc, než samotná kniha. Není jen o části historie naší země, ale i o vině, odpuštění, naději, zlobě, nenávisti, vítězství i prohře. O věcech, které ač jsou neodpustitelné a neschvaluji je, jsou i pochopitelné. Ruku na srdce, ví někdo, jak by se v těchto pohnutých časech zachoval? Doufám, že to nikdy nebudeme muset zjišťovat.

Literárně si myslím, že by neuškodilo pár odstavců seškrtat, hlavně v poslední čtvrtině. Proto ubírám jednu hvězdu.

P.S. Také jste byli v šoku, když jste zjistili, kdo je otec Barbory? Mně to hned nedošlo.

16.12.2021 4 z 5