Nikki.Jukki Nikki.Jukki komentáře u knih

Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Od knihy jsem měla určitá očekávání, což byla pravděpodobně chyba, protože jim neodpovídala. Čekala jsem malinko víc vzhledem k postavení Velkého Gatsbyho v klasické světové literatuře. Za celou dobu jsem se nedokázala začíst. Autorův styl psaní mi příliš neseděl, občas mi přišlo, jako kdyby rozhovor postav ani nenavazoval. Na druhou stranu ale autor dokázal člověka přenést do období tzv. "jazzového věku" a velmi hezky poukázal na prázdnotu, naivitu a snobismus některých lidí, což můžeme vidět i v dnešní době.

15.07.2017 3 z 5

Jak být chudým Jak být chudým George Mikes

Musím říct, že jsem od knihy čekala něco jiného, spíše knihu odpovídající současným podobným pokusům, kde humor hraje hlavní roli, ale je to jen povrchní čtení, kde i humor po chvíli slábne. V tomto případě jsem se spletla a jsem ráda. Knížka nejen že je humorná, zároveň nabídne plno podnětů k zamyšlení, dalo by se říct i na filozofické úrovni. Nikdy jsem příliš neobdivovala snoby a zbohatlíky, tahle knížka mě svými trefnými historkami a poznatky jen utvrdila v tom, že dělám dobře. Kromě toho bylo vtipné už jen samotné autorovo skálopevné přesvědčení, že chce navždy zůstat chudým (v jeho pojetí).

08.05.2017 4 z 5

Problém médií: Jak uvažovat o dnešních médiích Problém médií: Jak uvažovat o dnešních médiích Robert W. McChesney

Hezky, přehledně a srozumitelně popsán problém současných médií. Velmi otevřeně i přes svou národnost kritizuje americké fungování médií a jejich spojení s politickými činiteli i velkými ziskuchtivými korporacemi. Vhodné bylo i uvedení do kontextu představením vývoje profesionální žurnalistiky a popis vzniku a dosavadních důsledků komercializace žurnalistiky. Autor si nebere servítky a naprosto bez cenzury potvrzuje danou situaci na konkrétních, někdy znepokojivých, příkladech.

26.04.2017 4 z 5

Media life / Život v médiích Media life / Život v médiích Mark Deuze

Ne zrovna jednoduchá kniha o ne zrovna jednoduchém tématu. Při nakouknutí do obsahu vás můžou zaujmout názvy některých kapitol, takže se po (pro mě) velmi těžce stravitelném začátku máte pořád na co těšit. Je škoda, že v knize nebylo více čistě autorových myšlenek, případně že nebyly podrobněji vysvětlené, naprostá většina textu byla souhrn parafrází a citací ohromného množství dalších autorů. Líbila se mi však podpora popisovaných problémů nebo jevů díky filmům a knížkám zejména z žánru sci-fi. Našlo se zde mnoho podnětů k zamyšlení, nicméně jsem se tím musela poměrně prokousávat.

25.04.2017 3 z 5

Jak se dělají noviny Jak se dělají noviny Karel Čapek

Dosud jsem se setkávala jen s Čapkovou prózou a dramatem a vždy mě velice bavil. To se nezměnilo ani u těchto fejetonů. Krátká knížečka je psaná velice čtivým, vtipným způsobem s nadsázkou. Člověk má pocit, jako když sedí s Čapkem na kafi a ten vám vypráví o své práci, jejím fungování, průběhu a koloběhu tak, že zapomenete na čas a přejete si, aby vám vyprávěl dál. Moc hezky přiblíží provoz redakce a kompetence jejích pracovníků v tehdejší době. Vřele doporučuji.

02.03.2017 5 z 5

Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Čtenáři se dělí na dvě skupiny. Pro někoho pouze knížka o starém rybáři, co loví obrovskou rybu. Pro jiné knížka, která ukazuje sílu a odhodlanost člověka, který i přes veškeré překážky a téměř neviditelnou šanci na úspěch bojuje nejen se vším, co mu přijde do cesty, ale i se sebou samotným. Jako někdo, kdo v životě nebyl rybařit, jsem nerozuměla veškeré rybářské terminologii, jinak bych si to asi užila víc, protože tyto popisné části jsou v knize obsaženy ve velké míře. Osobně se mi kromě významu mezi řádky líbily zejména pasáže se starcovým mladým a oddaným společníkem. Chápu ale, že se ne každému zamlouvá, i přes malý počet stran jsem ji četla poměrně dlouho.

01.03.2017 4 z 5

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Co dodat. Krásná a neuvěřitelně přesná ukázka manipulace ze strany držitelů moci. Nebojí se upravovat pravidla, jít proti nim, měnit názory, jak se to hodí a přece si to vždy dokážou odůvodnit tak, že nižší vrstvy ve své omezenosti a neochotě se do něčeho zaplétat sklapnou a drží krok. Protože dřív to bylo přece horší, i když si to už tak úplně nevybavují. Orwell byl génius, že dokázal prokouknout nástroje propagandy už v tak brzké době a navíc tak přesně. Kniha sice pravděpodobně odkazuje na stalinismus, klidně by se mohla aplikovat i na další totalitní režimy.

09.02.2017 5 z 5

Rozmarné léto Rozmarné léto Vladislav Vančura

Myslím si, že spousta lidí se mnou bude souhlasit, že Rozmarné léto je naprosto jedinečná kniha. Nikdy jsem nečetla něco, co mi by alespoň vzdáleně toto dílo připomínalo a tím spíš, když se jedná o prózu. Oceňuji hlavně jazyk a formu, kdy autor využil svou nádhernou slovní zásobu a ukázal nám, jak dokáže být český jazyk bohatý a krásný. Samotný obsah a děj mě tolik nezaujal, líbí se mi spíše ta jazyková stránka. Pokud jste viděli filmovou adaptaci před knížkou, vůbec to není na škodu, ale naopak. Alespoň si neustále představujete bravurní výkon Hrušínského a doprovází vás po celou knihu. Rozhodnout se filmově zpracovat takovou knihu, to chce pořádnou dávku odvahy.

22.01.2017 3 z 5

Věc Makropulos Věc Makropulos Karel Čapek

Mám pocit, že tohle je jedno z těch dramat, která mají větší sílu a více vyzní na divadelních prknech než v knižním zpracování. Jde tu znát postupná gradace, kdy začátek není příliš záživný a je plný kliček ohledně dědického řízení, což vřele doporučuji číst nepřerušovaně, jinak v tom budete mít docela zmatek. Další dějství je už o něco lepší, více čtenáře upoutá a poslední je jako třešnička na dortu, která knize dodává na kvalitě. Je zde moc hezky zpracovaná úvaha o nesmrtelnosti a povaha některých lidí. Určitě bych ráda viděla divadelní zpracování už jen kvůli Emilii, jejíž charakter byl zpracován perfektně a moc mě bavil.

05.01.2017 4 z 5

Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Četla jsem tuhle knížku vzhledem k vánočnímu období, ale myslím si, že i kdybych ji četla uprostřed parného léta, vyšlo by to nastejno a měla bych pocit, že je kolem mě zima, sníh a vánoční atmosféra. I ta nálada starého Londýna na člověka přímo dýchá a můžete mít pocit, že tam opravdu jste nebo jste to někdy zažili. Příběh jsem už znala z filmového zpracování, které je také povedené, ale stejně to neubralo knížce samotné a užila jsem si ji. Morální ponaučení jsou jasná, co chtěl autor říci také. Příjemná pohádka s občasnými mírně hororovými prvky.

29.12.2016 4 z 5

Cesta do středu Země Cesta do středu Země Jules Verne

První dobrodružná kniha, která mě bavila. Do čtení jsem šla s lehkým pocitem nedůvěry vzhledem k názorům, co jsem na autora slyšela a které byly vesměs negativní pro nudnost a neatraktivnost jeho děl. Nevím, jak jsou na tom ostatní jeho knihy, tohle byla pro mě prvotina, ale s názory mých známých se nemohu ztotožnit. Byla tam akce, napětí, milá ironie, humorné chvilky a je pravda, že spousta odborných názvů ze světa mineralogie a geologie, kde jsem se ne vždycky chytala a chápu, že to, spolu s častými dlouhými popisy prostředí, dokáže mnohé čtenáře odradit. Nebránila bych se další jeho knížce.

26.12.2016 4 z 5

Groteska čili Morálka šlehačkového dortu Groteska čili Morálka šlehačkového dortu Petr Král

Kniha, která je poměrně těžká, rozhodně to není čtení na krátkou chvíli do autobusu nebo na odpočinek, vyžaduje plné soustředění, spoustu času a hlavně ochotu a snahu pochopit autorovy myšlenky. Čekala jsem více toho psychologického aspektu grotesky, převažovala však hlediska víceméně metafyzická a estetická. U některých myšlenek jsem byla schopná dát jim nějaký význam, byť nemůžu stoprocentně tvrdit, že jsem si jistá jeho správností. Našlo se ale pár takových, které jsem raději přeskočila a nelámala si s nimi hlavu. Je to však vynikající rozbor grotesky a tvorby jejích hlavních představitelů, díky kterému se v tomto žánru čtenář může orientovat lépe a může vidět věci, které doposud neviděl nebo je nepovažoval za nutné vnímat. Je to taková hodně hluboká sonda do hlubin světa grotesky.

22.12.2016 3 z 5

Velká kniha o Chaplinovi Velká kniha o Chaplinovi Ondřej Suchý

Kniha nepřináší mnoho nového. Jednu část tvoří vybrané části z knihy psané samotným Chaplinem, další část je mírně poupravená a aktualizovaná verze autorovy knihy Charles Chaplin. Kniha tedy není nutná pro milovníky Chaplina, pokud mají dvě již zmiňované knihy. Na začátku je ale fajn jiná forma úvodu od Jiřího Menzela.

22.12.2016 3 z 5

Charles Chaplin Charles Chaplin Boris Jachnin

Jak už tu bylo řečeno, je to spíše sešítek. Obsahuje však hrubý stručný přehled nejdůležitějších informací o filmovém géniovi, ať už o jeho soukromém životě, dětství, manželstvích a dětech nebo o profesním životě, vývoji jeho filmové produkce a o filmech samotných včetně dvou posledních natočených už na evropské půdě.

Věčný tulák Charlie Věčný tulák Charlie Jaroslav Brož

Další životopisná kniha o Chaplinovi. Nevěnuje se už jeho dětství, zabývá se rovnou jeho zkušenostmi u Freda Karna, cestou do Ameriky a následně hned začátky u filmu a jeho tvorbou. Kniha má sice 150 stran, četla se mi však velmi pomalu kvůli pro mě ne moc stravitelnému stylu psaní. Proto bych doporučila spíše knihu Georgese Sadoula. Přesto je to velmi užitečná kniha pro ty, kteří se zajímají o Chaplinův život a jeho filmová díla.

Charlie Chaplin Charlie Chaplin Georges Sadoul

Životopisná kniha zabírající Chaplinův život od jeho bídného dětství, přes počátky u filmu, slávu, až po skandály a odchod z USA, kterému věnoval poměrně dost stran a velice dobře objasnil co nejvíce i pro čtenáře, kterému politika nic neříká a o Mccarthismu nemá ani ponětí. Kniha se čte velmi dobře a je napěchovaná spoustou informací.

14.10.2016 4 z 5

Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Jako velký fanoušek HP jsem se bála několika věcí - odlišného stylu psaní od ostatních dílů, že to bude taková lepší fanfiction, jak někteří psali, a že mi to zkazí celkový dojem, který jsem doposud měla z HP od dob, kdy jsem ho četla v dětství.

Způsob psaní jakožto divadelní hra nakonec vůbec nevadil, nerušil, člověk si na něj nemusel zvykat, takže tahle obava odpadla okamžitě. Dala jsem tomu šanci, ale brzy mě to zklamalo. Začátek byl pěkný, poté už to bylo trochu přitažené za vlasy. Ze zapeklitých situací se jindy věční loseři dostávali nezvykle a až moc snadno. Opravdu to připomínalo dobrou fanfiction, ale na dobrou knížku, na knížku, která by se měla postavit do řady HP to podle mě určitě nebylo dostačující. Jako velké mínus musim říct také, že chování některých postav vůbec neodpovídá jejich charakteru a to mě mrzelo.

Nicméně, abych nebyla tolik negativní, kniha dokáže navodit atmosféru kouzelnického světa, setkáte se s místy a postavami, které vám chyběly, na chvilku vás to vrátí do dětství a určitě to upoutá vaši pozornost po celou dobu. Jen bych to asi oddělila od série jako takovou oddechovku a nebrala ji moc vážně.

29.09.2016 2 z 5

Exkurze do království grotesky Exkurze do království grotesky Ondřej Suchý

Milá, útlá knížečka obsahující základní informace, zajímavosti a osudy velice známých komiků (Charlie Chaplin, Buster Keaton, Harold Lloyd, Laurel a Hardy) i těch méně známých či pro dnešního klasického diváka, který se nezajímá o starší tvorbu, uplně neznámých (Max Linder, Leonid Jengibarov, Roscoe Arbuckle, Lupino Lane,..). Z knihy úplně srší to nadšení a jde vyloženě cítit, že to Suchého nesmírně baví, člověku se to hned lépe čte. Dozvíme se něco málo i o českých komicích, díky kterým navazuje na ty zahraniční.

27.09.2016 5 z 5

Chaplin Chaplin Šamil Zaurbekovič Achuškov

Pokud se zajímáte o Chaplina a jeho tvorbu, tahle kniha vám nesmí chybět. Pojednání ruských autorů v první části knihy se zabývají Chaplinovými filmy a postavičkou tuláka z mnoha aspektů, rozebírají jeho symboliku a význam, vztah mezi Chaplinem a tulákem, jeho původ a vývoj. Druhá část z větší části obsahuje Chaplinovy články, kde se věnuje svému umění i umění obecně.

23.09.2016 4 z 5

Hurá do Evropy Hurá do Evropy Charles Spencer Chaplin

Popis dovolené po Evropě, jejíž zkrácenou verzi jsme se mohli dočíst i v Chaplinově knize "Můj životopis". Plno historek, dojmů, setkávání i nesetkávání se slavnými osobnostmi, davy a jako bonus něco málo z dopisů, které Chaplin dostal od svých fanoušků, které opravdu stály za to. V porovnání mezi Chaplinem z této knihy a Chaplinem z knihy "Můj životopis" můžeme vidět malý rozdíl, není tu natolik moudrý a zralý. Stejně je to ale inteligentní, kreativní, geniální osobnost. Příjemné počtení.

23.09.2016 4 z 5