Nofar197 Nofar197 komentáře u knih

Indiánská romance Indiánská romance Bohumil Říha

Další nostalgie dětství. Desetiletá Kateřina přijíždí se svým otcem, který je honorarnim konzulem malé zemičky zvané Dešťová země kdesi v Jižní Americe. Kateřina se v této zemi narodila, ale teprve nyní má možnost ji duverneji poznat. Malá fiktivní země je ohrožována tzv. Spolkem, takže František Karabin musí napnout v tomto boji všechny své diplomatické síly. Kateřina během otcovy nepřítomnosti poznává tradicni život ve Vesnici ovcí či Vesnici lam,stejně jako překrásnou okolní přírodu. Průvodcem na této cestě je ji nejen indiánský chlapec Manuel, ale i García, jeho žena María, kmenový starší Amandor či náčelník Amaj.
"Červenkova dcero", oslovila ji pokojně María, " tvůj otec se nebojí takového netvora, jako je Spolko,a ty by ses bála maličkých klíšťat? "

25.04.2023 4 z 5

O letadélku Káněti O letadélku Káněti Bohumil Říha

Měla jsem přesně toto vydání. Hezká, vtipná a nadčasová knížka o partě dětí z Pekel, malém letadélku, psovi Kociankovi, pilotu Hejdukovi i mrzoutskem dedecku Kozelkovi,prostá jakekoli ideologické rezanky, což je na dobu, kdy vyšla poprvé, opravdu neuvěřitelné.

Punťa s Petrem jedou metrem Punťa s Petrem jedou metrem Ljuba Štíplová

"Však babička u dveří
ani očím nevěří,
že už tu má Puntu s Petrem.
Přijeli jste jistě metrem,
že jste tu tak brzy.
Spíš měli jet tramvají,
vrčí kočka potají.
Bodejť by se nemracila,
že se schovat nestacila,
proto ji to mrzí. "

Tak toto leporello mi moje vlastní babička kdysi četla snad stokrát. Ještě dnes umím velkou část nazpaměť.

24.04.2023 5 z 5

Johana Johana Iva Hercíková

Novela o mladí pozdější spisovatelky Karolíny Světlé.
Johana Rottova vyrůstá v dobre situované pražské rodině. Dostává se jí kvalitního vzdělání, vášnivě ráda čte a kolem šestnáctého roku objeví i své literární nadání. V té době ale aspoň v zemích rakousko-uherské monarchie není takovým ženám společnost nakloněna. Poté, co její almanach padne do rukou jejímu učiteli a o Johancinych literárních sklonech se dovedi rodiče, Johana je nekompromisně vzata ze školy, je ji přísně zakázáno číst a je odsouzena k bezduchemu vysedávání nad hromadou nedositeho prádla
Naštěstí nachází nešťastná dívka spojence ve své sestře Žofii, ale hlavně v učiteli hry na klavír Petru Muzakovi, který se později stal i spisovatelcinym manželem.

24.04.2023 5 z 5

Nevděk světem vládne Nevděk světem vládne Ephraim Kishon

Dedku,omlouvám se za překlep.

Nevděk světem vládne Nevděk světem vládne Ephraim Kishon

"Soudruzi, ten pes brzy vyletí. "
"Smrt Židům. Hovoří organizace Černé září".
" Okamžik, kdo je černý? Organizace nebo září? "
"Kdo vlastní lžíci na obouvani, je okamžitě zastřelen. "
"Mao C'tung : To že jsem napsal? Nepamatuju se. "
Masy: "Tak své knihy cti, desku. "
Super satira.

24.04.2023

Čuk a Gek Čuk a Gek Arkadij Gajdar (p)

Četla jsem ji v první třídě a dodnes si pamatuju mamcin posmesny komentář k telegramu vyhozenému oknem, a sice že je dost přitažené za vlasy, že měli kluci v ruské zimě okno dokořán.

Sobectví Sobectví Helena Šmahelová

Nerovný pár - praktická a na zemi pevně stojící medicka Tamara a úspěšný hudební skladatel Jiří Lukas, otec třináctileté dcery a manžel atraktivní Lizy. Jejich společná cesta začíná celkem idylicky, bohužel časem ji začne poznamenavat Tamarina touha posunout se ve vztahu i v životě dál, ale hlavně sobectví Lukase, který chce všechno získat, ale není sám ochoten se čehokoli vzdát. Zmíněné skutečnosti nakonec vedou k tragédii.

23.04.2023 5 z 5

Začátek letopočtu Začátek letopočtu Radek John

Student FAMU a budoucí scenárista Martin a medicka Markéta jsou pokládáni za ideální pár. Oba jsou cílevědomí, atraktivní, úspěšní. Jejich vztah však nenapravitelne poznamená Martinova nevěra. Krátce poté se Markéta setkává na maturitním plese jejich bývalého gymnázia se spolužákem Honzou, s nímž prožije krátký, vášnivý románek. Po nějaké době Markéta zjišťuje, že je těhotná. Kdo je ale otcem jejího dítěte? Stane se svobodnou matkou, nebo raději podstoupí interrupci? A s kým spojí svou životní cestu?
Téma je vděčné, bohužel příběh dost kazí styl psaní, který připomíná nepříliš kvalitní reportáž ve zkratce. Ani hlavní postavy nepůsobí příliš sympaticky : Sebestředný Martin, Honza coby hrnek osvěžující limonády v parném létě, ale rozhodně ne zodpovědný partner pro život, a v neposledni řadě Markéta, která obviňuje všechny a všechno kolem , jen ne sebe samotnou. Navíc má sklon vidět ve všem špatnost a faleš. Viz indická restaurace.
"Indická restaurace. Večeře pro dva tady prý stojí jako můj podnájem za měsíc. A ty tři stovky, které mi zbývají na všechno ostatní? Ty se nejspíš nechávají v šatně jako tuzer. Něco pro velkozlodeje, velkouzenare a jejich patolizaly. Jestlipak se stydí, než dojdou ode dveří k autu? "
Šlo o indickou restauraci Mayur ve Štěpánské ulici, kam podobně jako do restaurace čínské nebo do Berjozky bylo třeba objednat stůl měsíc předem. Ale proč by každý, kdo si aspoň jednou v životě tento přepych dopřál, musel patřit k výše, popsaným? Markéta si zkratka hraje na svatou spravedlivou, nebo bezmocnou oběť.

23.04.2023 2 z 5

Teplo domova Teplo domova Kamila Shamsie

Příběh tři britských sourozenců s pákistánskými kořeny. Isma, Aneeka a Parvaiz vyrostli v Londýně a britská kultura je jejich neoddělitelnou součástí. Isma vychovává po smrti matky své sourozence - dvojčata a poté, co absolvují střední školu, se rozhodne, že nastal čas jít svou vlastní cestou a odjíždí na studia do USA.
Bohužel na životy obou sester dopadne stín poté, co značně rozkolisany Parvaiz rozšíří řady teroristů bojujících za tzv. Islámský stát.
Zajímavý román, který poukazuje na fakt, že nelze sedět na dvou židlích. Jestliže plně přijímám, co mi demokratická západní společnost poskytuje, musím být k dane zemi loajální. A začleněním se do řad Islámského státu Parvaiz překročil pomyslnou hranici, přes níž už není návratu.

21.04.2023 5 z 5

Šest čtyři Šest čtyři Hideo Yokoyama

Vynikající krimi v japonském stylu.

21.04.2023 4 z 5

Stepfordské paničky Stepfordské paničky Ira Levin

Malé městečko v Connecticutu vypadá vpravdě idylicky. Sem se také nadšeně stěhuje rodina Joanny Eberhartove. Postupně se však vynořují první pochybnosti: Proč se po jisté době sebejiste ženy se zájmem o svět kolem nich mění v prázdné schránky zaujaté čistě vzhledem a domácími pracemi? Proč jejich muži tráví veškerý čas v Mužském sdružení? Čas se krátí a zítra může být pozdě i pro Joannu....

Kniha výborná, téma děsivé. Umím si představit, že i dnes by se našlo poměrně vysoké procento mužů, kteří by z nás chtěli mít tyto dokonale stepfordske paničky.

21.04.2023 5 z 5

Z lásky k dítěti Z lásky k dítěti Betty Mahmoody

Když se Betty a její dcerka Mahtob dostaly do USA, čekal je kromě radostného shledání s rodinou a přáteli i nelehký nový začátek : Betty neměla zaměstnání, domov, zato minusove konto. Kromě toho musela být oporou Mahtob, která se potýkala s následky události v Teheránu, ať uz jimi bylo otcovo násilnické chování, nebo irácké letecké útoky na Teherán.
Betty se nakonec rozhodla podělit se o své zážitky a napsala vynikající knihu Bez dcerky neodejdu. Díky tomu se na ni začali obracet osiřeli rodiče - a ukázalo se, se její příběh není zdaleka ojedinělý, ani se se jednotlivé případy neomezují pouze na muslimské země..........

21.04.2023 4 z 5

Debdás / Provdaná Debdás / Provdaná Šaratčandra Čattopádhjáj

Známe rčení, že jaké si to uděláš, takové to budeš mít na pozadí kulis tradiční Indie.

20.04.2023 4 z 5

Deti polnoci Deti polnoci Salman Rushdie

Za mně nezáživna nuda, na straně osmadvacet jsem to utnula.

20.04.2023

Milionář z chatrče Milionář z chatrče Vikas Swarup

"Nedávno jsem vyhrál televizní soutěž a teď kvůli tomu sedím ve vězení", začíná své vyprávění mladý muž Thomas Muhammad Ráma. Skutečně, jak je možné, aby někdo, kdo nedisponuje žádným formálním vzděláním, v životě nepřečetl knížku a protlouka se životem, jak se dá, dokázal zodpovědět nelehké otázky, aniž by podváděl? Na to nám odpoví tato vtipná a zábavná knížka známého indického autora.

20.04.2023 4 z 5

Tajemství na kůži Tajemství na kůži Alka Joshi

Lakšmí potkal osud statisíců indických žen - byla provdána ve věku patnácti let za daleko staršího muže, který v ní vidí pouze loutku a nástroj uspokojení svých sexuálních potřeb. Štěstím v neštěstí je tchyně - od ní Lakšmí pomalu získává znalosti, které jsou jejím prvním krokem na cestě k nezávislosti.
O třináct let později je nyní již vyhledávaná zdobicka konfrontována se stíny minulosti.
A Indie tehdejší doby je velice konzervativní.......

17.04.2023 4 z 5

Do Indie kam jinam Do Indie kam jinam Iva Pekárková

Nezavraždil, omlouvám se za chybu.

Do Indie kam jinam Do Indie kam jinam Iva Pekárková

Nejedná se o klasický cestopis, spíš o osobni pohled na Indii, který je okoreneny vtipnými komentáři a prupovidkami. Bavila jsem se.

"Nevěděla jsem, že v Indii míchají do piva erotický halucinogeny. "

"Prostěradlo vypadalo, že na jednom jeho konci menstruovalo stádo slonic a na druhém soustal Hanuman. "

"Mansúr se ušklíbl, jako že o indických poldech ví svoje - což nepochybně věděl. "

"Pomodlit se a honem zase vstát, jak by to vypadalo, kdyby se tady každej uprdelil. "

" Je rozhodně lepší být zavrazdenej vedle spacáku než ve spacáku. "

"Bezvadně jsem se vyspala a pokud vím, nikdo mě při tom ne zavraždil. "

Tisíce planoucích sluncí Tisíce planoucích sluncí Khaled Hosseini

Naprosto odlišný svět, kde není úniku před krutou realitou a kde jsou ženy podradnymi bytostmi.