Nofar197 Nofar197 komentáře u knih

Tvrdohlavá Marie Tvrdohlavá Marie Antonín Zhoř

Novela o mladých letech geniální objevitelky radia a nositelky Nobelovy ceny za fyziku a chemii.
Osmnáctiletá Polka Marie je neobyčejně nadaná mladá žena z profesorské rodiny. V dnešní době by po absolutoriu gymnázia její kroky zcela samozřejmě směřovaly na některou z prestižních univerzit. Bohužel Marie zije v druhé polovině devatenácteho století a je žena, což představuje v oné době samo o sobě obrovský handicap, ať je dívka sebenadanejsi.Navic v carským Ruskem ovládané části Polska je studium na vysoké škole ženám zakázáno. Jediným východiskem je studium v cizině. Mariina rodina si však takové vydání nemůže dovolit.
Už v té době je Marie velice cílevědomá, rozhodne se tedy pracovat jako učitelka a vychovatelka v bohaté rodině a udělat vše pro svůj vysněný cíl............
Kniha pro všechny generace, jejíž hrdinka by mohla být v každé době vzorem pro každého z nás.

07.06.2023 5 z 5

Každý má svůj Everest Každý má svůj Everest Pavel Dolejší

Touha nalézt cestu k B-hu, dosáhnout duševní rovnováhy a znát své limity. Nejde o žádný výjimečný literární počin, ale domnívám se, že každý z nás by v některém z hrdinu poznal sám sebe.

"Každý má svůj Everest. A na vrcholu svého Everestu jsem dnes stal. "

05.06.2023 3 z 5

Sestry Makiokovy Sestry Makiokovy Džuničiró Tanizaki

Curuko, Sasiko, Taeko, Jukiko. Čtyři sestry Makiokovy ze zámožné osacke rodiny, čtyři naprosto rozdílné typy japonských žen. Pozvolne zanikani staré kultury, úpadek zámožného patriarchátu, pozvolna se blížící hrozba mezinárodního konfliktu. To vše je vynikající Tanizakiho roman.

05.06.2023 5 z 5

Pohřešuje se... Pohřešuje se... Zdeněk Jirotka ml.

Absolvent pedagogické fakulty, obor matematika/fyzika, má absolvovat roční vojenskou službu poněkud netradičně jako učitel na karlovskem vojenském gymnáziu. Seznamuje se s dcerou bývalého profesora Ivanou a zdá se, že rok na malém městě uplyne vcelku poklidně, poté se vpřestěhují do Prahy, vezmou se...... Na našeho hrdinu se však po čase obracejí jeho žáci, aby jim pomohl objasnit jednu záhadu : Najednou beze stopy zmizel mladý zavoznik František. Kdo by mohl mít zájem na likvidaci čestného a bezproblémového mladíka, dříce a dobrého kytaristy? Velmi dobrá krimi známé autorské dvojice.

04.06.2023 5 z 5

Tanec za jedna, matika za pět Tanec za jedna, matika za pět Brigitte Blobel

Hm, tak tuto knížku jsem si kdysi opět koupila na cestu hromadnou dopravou. Stala tenkrát 57 Kč a počtem stran,cenou i faktem, že balet miluji a matematiku nenávidím, se zkrátka v těch asi sedmnácti stala vhodným kandidátem na cestu.
Téma je sice nosné, ale zpracování nic moc. Jan mohl být skvělým učitelem matematiky, ale že by k tak výraznému zlepšení došlo během několika týdnů, to pochybuji. A že by babička zvládla jen tak několika větami přesvědčit rodiče, že pro talentovanou Arniku je taneční konzervatoř daleko lepší volbou než gymnázium - a poté lékařská fakulta- když byli předtím tak výrazně proti, to se mi také nezdá. Ale za to, že mi díky této knize uběhla cesta autobusem, dávám dvě hvězdičky.

01.06.2023 2 z 5

Maria Callasová Maria Callasová Anne Edwards

Skvělý hlas a velké životní tragédie slavné řecké pěvkyně - odmítnutí matky prakticky hned po narození, jejich celoživotní složitý vztah, osobní nejistota, nízké sebevědomí, nenaplněna láska k Aristotelu Onassisovi.... O tom všem se dozvídáme v této skvěle napsané biografii. Mimochodem koupila jsem si ji náhodou v Uměleckoprůmyslovém muzeu během výstavy Šperk na jevišti, kde bylo možné obdivovat sperkarske výtvory, které byly součástí kostymu paní Callasove.

01.06.2023

Pláč v poušti Pláč v poušti Warda Saillo

Marocanka Warda ukončuje v Mnichove studia a stává se dětskou sestrou. Zároveň však - společně se svými sestrami - cítí nedobytnou touhu vyrovnat se s děsivou minulosti a vzpomínkami na strastiplné dětství v Maroku. Vrací se proto zpět do rodného Agadiru a podstupuje dlouhou a slzavou cestu v čase zpět do let, kdy její otec Husajn propadl drogám a nakonec brutálně zavraždil její inteligentní a samostatnou matku. Warda a její sourozenci tak byli nuceni žít v rodině příbuzných, snášet všemožné ponižování a doufat v lepší budoucnost. Skutečný příběh Wardy zároveň nastavuje zrcadlo marocké společnosti mezi tradici a modernitou, která však mnoha ženám stále neumožňuje vzdělávat se, tudíž ani odejít od nasilnickeho manzela či vyhledat odbornou pomoc. V Evropě běžné.
"Když dnes pomyslím na to, že nikdo nenabídl matce pomocnou ruku, že nikdo nezabránil její ohlášené smrti, že všichni věděli o jejím zlomenem srdci - zmocňuje se mě vztek a zoufalství. Není to vztek na otce. Ten mezitím také zemřel. Je to vztek na sociální systém, v němž jsou ženy druhořadé bytosti, vydané napospas svévoli mužů. Bez šance. Až do smrti. "

31.05.2023 5 z 5

Mlčení jehňátek Mlčení jehňátek Thomas Harris

Pohřešovaná Fredrica Bimmelova je nalezena mrtvá, brutálně stažená z kůže. Krátce nato zmizí další mladá studentka Catherine. Frekventantka FBI Clarice Starlingova stojí před největší vyzvou, ale zároveň pred těžkým úkolem vypátrat surového psychopata dřív, než Catherine rozšíří počet jeho obětí. Pomocníkem se Clarice stává doživotně odsouzený doktor Hannibal Lecter..........

"Nemám v úmyslu vás navštívit teď ani jindy, Clarice. Svět je mnohem zajímavější, když v něm jste vy. "
Vynikající psychthriller.

31.05.2023 5 z 5

Posedlost Posedlost James Patterson

Kdo za sebou nechává zohavene oběti, ať už mladé ženy či dospívající chlapce? A jak s touto kauzou souvisí brutální smrt studentky Elisabeth? Kam se poděl plod fyzické lásky? Proč jsou později nalezeni mrtví i její prarodiče? Nám čtenářům je odpověď na tyto otázky poměrně brzy jasná, ale detektiv Alex Cross začíná složité pátrání, během něhož postupně zjišťuje, že i jeho si kdosi vzal na mušku a bezskrupulozne se snaží zničit i jeho rodinu. Kdo je to? Jaký je motiv neznámého útočníka? Celkem dobrá krimi.

31.05.2023 4 z 5

Miluji tě, Adame Miluji tě, Adame Eva Lenartová

Vyrostla jsem na sídlišti - celkem pěkném, kde kromě paneláku nechybělo ani hodně zeleně - a tuto knížku jsem četla někdy v osmičce, kdy mi byly blízké všechny ty Jany, Karolíny nebo Zuzany toužící po lasce a náklonnosti a řešící své každodenní peripetie. Ať už Karolína, která ve chvíli před důležitou hudební soutěží dostává zprávu o rozchodu, Jana dlouhodobě hledající vztah k hudbě, Dagmar v konfliktu s učitelkou.......... V roce 1989,kdy kniha vyšla, mi bylo sladkých čtrnáct, takže si dokážu vybavit tehdejší reálie : Umělohmotné náušnice ve stánku na pouti, hudbu skupiny Elán, školní prostředí, kde platilo, že učitel má vždycky pravdu a v případě, že ji nemá, platí pravidlo číslo jedna....... Je to taková nostalgie. Ale Adama jsem tehdy nemilovala.

21.05.2023 4 z 5

Proměny lásky Proměny lásky Vladimír Klevis

Tak tuto knížku jsem si kdysi koupila takříkajíc v běhu na cestu autobusem. Neříkám, že jde o nějak výjimečné příběhy, přesto nebylo na škodu nahlédnout do duše tehdejších teens, ačkoli jsem přece jen byla starší než většina našich hrdinů - měla jsem sama krátce před maturitou. Zklamané naděje, zmařené sny, domácí neshody....... To všechno v jádře v zůstává stejné, jen okolnosti a dobové reálie se mění.

21.05.2023 3 z 5

Izrael a Palestina, Palestina a Izrael Izrael a Palestina, Palestina a Izrael Pavla Jazairiová

R. E. M. : Židé mají na tuto zemi historicky dané právo. S tím Palestinci nic nenadělají, kdyby se na hlavu postavili. A pokud vím, původní plán OSN byl rozdělit tehdejší Britský mandát Palestina na stát židovský a arabský s tím, že Jeruzalém bude mít zvláštní status. Palestinci plán OSN odmítli a den po vyhlášení izraelské nezávislosti zahájily armády osmi arabských států ofenzivu. Arabské armády byly tvrdě poraženy. Je mi líto, ale za svou situaci si Palestinci mohou sami.

17.05.2023 4 z 5

Akana : Izrael nám dal B-h. A smytec.

Pouť do Svaté země Pouť do Svaté země Josef Klánský

Tak toto byla vůbec první kniha o Izraeli, kterou jsem kdy četla, v době, kdy jsem neměla tušení, že zde jednou zakotvim.
Josef Klansky a jeho žena Edgara navštívili Svatou zemi v roce 1985 - v době, kdy bylo ještě velmi obtížné, ne-li nemožné vyjet kamkoliv mimo socialistický tábor. Naši cestovatelé si napred museli vyřídit vízum do Rakouska, poté na ambasádě ve Vídni požádat o izraelská víza, spolehnout se na přátelé, že jim zařídí letenky, ale hlavně si pohlídat, aby po izraelském vizu nezůstala v pasech ČSSR sebemenší stopa. Dnes neuvěřitelná představa.
V roce 1990 byly diplomatické styky mezi ČSFR a Izraelem obnoveny. V té době se vypravili do Izraele znovu.
Kniha je velice pěkně napsána, mimo poznávání této malé země je velmi zajímavé srovnávat život zde tehdy a dnes.
Ve dnech, kdy tato kniha šla do tisku, vypukla operace Pouštní bouře a Izrael se díky irackemu diktátorovi opět ocitl v přímém ohrožení......

Z dopisu přátel : " Už od 2 srpna, od okupace Kuvajtu, vladla u nás vysoká pohotovost a nikdo nebral na lehkou váhu hrozby šíleného diktátora, že nás chce zničit, utopit v moři krve, totálně zlikvidovat. Bali jsme se, přirozeně, moc jsme se báli, ale méně než ti, kteří nezažili válku v Evropě..... "

" O několik dní později byl Saddam Husajn poražen a irácká armáda rozprasena. Nevyřešené problémy však zůstaly...... "

Nejvíce se mi líbila kapitola o návštěvě Jeruzaléma.
"Zdaleka se zde ještě nenaplnilo proroctví proroka Izajáše, že národ nepozvedne meč proti národu a meče budou překovany v radlice...... To se nezměnilo ani po osmatřiceti letech.

Izrael, země téměř mystická Izrael, země téměř mystická Pavel Hojka

Jedna z nejlepších knih o Izraeli, která navíc vyšla v polovině devadesátých let, tedy v době, kdy se o této středovýchodní zemi v Čechách ještě příliš nevedelo - internet tehdy zdaleka nebyl tim, čím je dnes, takže jedinými zdroji byly knihy, reportáže v časopisech nebo pořady v TV či rádiu.
Autor procestoval s přáteli Izrael a představil tento malý, ale úžasný stát ve velmi zajímavé a čtivé podobě včetně překrásných fotografii. Čtenář tak pozná nejen místa hodná navstiveni, ale i místní flóru, uvidí,jak se slaví třeba svátek Purim, a v neposlední řadě se seznámí např. s Natasou Dudinskou, Slovenkou židovského původu, kterou návštěva Svaté země nakonec přiměla k rozhodnutí v Izraeli žít a založit rodinu.

Thajský úsměv Thajský úsměv Jana Chaloupková

Česká průvodkyně Mila postupně poznává Thajsko, které ji přiroste k srdci natolik, že se nakonec rozhodne v této asijské zemi žít a založit rodinu. Poutavý příběh mladé ženy, která přesídlila do kulturně i geograficky odlišné země a kterou nezlomila ani osobní tragédie. Nechybí krásné fotografie.

Princezna Masako Princezna Masako Ben Hills

Masako Owada, japonska diplomatka, absolventka Harwardu, jedné z nejprestižnějších světových univerzit,a nadějná pracovnice ministerstva zahraničí, se rozhodne přijmout žádost o ruku tehdy korunního prince Naruhita. Jaké důvody staly za tímto osudovým rozhodnutím?

"Ani tak pro ni nebylo vykročení na profesní dráhu lehké. Konkurence u vstupních testů v této elitní kategorii japonské státní služby je velice tvrdá, pracovní doba je nekonečná, plat není nijak vysoký, ačkoli výhody a výsady spojené s těmito posty mohou být velmi štědré. Zaměstnanecký poměr je přitom v Japonsku, dokonce i v dnešní době, spíše celoživotní úvazek.
Na japonských pracovištích se se ženami nezachází nijak dobře, dokonce hůř než v kterékoli jiné asijské zemi vyjma Koreje a Indonésie. Stále zde v drtivé míře platí viktoriansky názor, že mužovo místo je na pracovišti a místo ženy v domácnosti u dětí. Ačkoli se v posledních letech tyto poměry mírně zlepšily, průzkumy stále ukazují, že Japonsko musí urazit ještě dlouhou cestu, než srovná krok se světovým vývojem. "

"Možná si Masako po třech letech práce na ministerstvu také začínala uvědomovat, že vybudovat si zde kariéru je úkol ještě mnohem těžší, než i ona sama očekávala. Začínala poznávat, že realita života úředníka v sektoru zahraničních vztahů je přece jen jiná, než to, co si představovala. Že ministerstvo zahraničí je typ organizace, která ženu nepustí výš než na úroveň vedoucí úseku, i kdyby byla srbeschopnejsi......... "

To se dá pochopit. Ale asi by všechno bylo lepší než stát se vezenkyni paláce, chodici dělohou, na kterou je dnem i noci vyvíjen nátlak, aby dala trůnu dědice, o popirane depresi nemluvě. Chudák ženská.

Z neznámých důvodů Z neznámých důvodů Zdena Frýbová

Eicherik : Ta poslední stránka mě odrovnala spíš ve zlém. Anna zkrátka přišla po dvanácti letech za Markem, aby mu oznámila, že se zmylila a může s ním zase být. A ten osel ji vděčností padl k nohám.
Nemyslím, že muži jsou pitomci v citových záležitostech, bohužel tady to sedělo. Inu i uznávaný chirurg profesor Vydra myslel občas rozkrokem.

Umění života po japonsku Umění života po japonsku Jo Peters

Hledání smysluplného způsobu života - ikigai - ,umění spatřovat krásu v nedokonalosti, kincugi, lesní terapie, čajový obřad, sonda do japonského domova nebo ochutnání japonské kuchyně, umění hospodařit s penězi či neobyčejný zážitek koupele v termálních pramenech - to vše lze najít v této knize, jejíž přečtení probudí chuť a zájem o hlubší poznání japonské kultury a této neobyčejné země vůbec.

15.05.2023 5 z 5

Ukradené dětství Ukradené dětství Kateřina Janouchová

Autorka v knize velice pěkně, bez sentimentu a pocitu hořkosti zpracovala své vzpominky, kdy útlém dětství musela čelit ztrátě známého prostředí, milované babičky a přátel, a naopak zvyknout si na novou neznamou zemi, jejíž jazyk a kultura ji byly naprosto cizí. Výborná kniha.

07.05.2023 5 z 5