Nofar197 Nofar197 komentáře u knih

Uchovej si svůj sen Uchovej si svůj sen Barbara Taylor Bradford

Ema Harteova si může vydechnout : Postavila se s úspěchem svým protivníkům a předává své impérium do rukou obchodně nadané vnučky Pauly.....
Bohužel druhý díl trilogie v sobě má příliš mnoho prvků červené knihovny. Za všechny : Manželství Pauly s Jimem Faireyem se ukáže být katastrofickym omylem. Jim rozhodně odmítá rozvod. Obtížnou situaci však vyřeší jeho tragická smrt. Ve skutečném životě se podobne načasované nehody nestávají, Paula by pravděpodobně musela nastalou situaci řešit právní cestou a čekal by ji nelehký boj. Jako bohatá žena by si jistě mohla dovolit právní pomoc toho nejlepšího rozvodového specialisty.
Takže slovní hodnocení : Ne vysloveně špatné, ale v porovnání se Zamoznou ženou slabé. Dávám dvě hvězdičky.

25.06.2023 2 z 5

Zámožná žena Zámožná žena Barbara Taylor Bradford

(SPOILER) Ema Harteova pochází z chudé hornické rodiny v Yorkshiru. Od mládí je proto nucena těžce pracovat v bohaté rodině Fairleyovych. Krátké milostné vzplanutí mezi ní a jejich synem Edwinem má za následek nechtěné těhotenství. Po rozhodující konfrontaci se Ema rozhodne opustit Yorkshire a využít svého obchodního a organizačního talentu. Během let z maleho krámku postupně vyroste prosperující obchodní impérium....
Po letech je Ema nucena čelit další těžké zkoušce........
Celkem dobrý první díl rodinné ságy, co mi opravdu vadilo, byl Emin chladný vztah k dceři Edwine a evidentní upřednostňování vnučky Pauly.

19.06.2023 3 z 5

Síla vůle Síla vůle Barbara Taylor Bradford

Audra vždy toužila stát se malířkou - bohužel ji smrt rodičů donutila radikálně změnit své životní plány. Díky své vytrvalosti a sile vůle se stává vynikající zdravotní sestrou a později zakládá rodinu s Vincentem Crowtherem.
Své sny vkládá do neméně umělecky nadané dcery Christine, pro jejiž úspěch na tomto poli je připravena obětovat všechno - i své zdraví. Christine se však právě s ohledem na matčin stav rozhodně jít trochu jinou cestou. Je ženou stejně silné vůle jako její matka - a dokáže přes veškeré pochybnosti prosadit svou.
Jaký bude osud vnučky Kyle? Půjde svou vlastní cestou, nebo se podřídí matčinym přáním a ambicím?
Vynikající roman o třech statečných a silných ženách.

19.06.2023 4 z 5

99 zajímavostí z Japonska 99 zajímavostí z Japonska Jiří Janoš

Výborná kniha, která zájemce o Zemi vycházejícího slunce seznámí s historií, tradicemi, japonskou kuchyni, uměním, nebo životním stylem

16.06.2023 5 z 5

Sabatina - Chtěla mě zabít vlastní rodina Sabatina - Chtěla mě zabít vlastní rodina Sabatina James

Pakistanka Sabatina opouští v dětství rodnou vesnici a odchází žít s rodinou do Rakouska, kde její otec získává slušnou práci. Sabatina tak vyrůstá v naprosto odlišném prostředí, postupně přijímá za svůj první jazyk němčinu namísto rodné urdstiny a během let i západní hodnotový systém. Touží být svobodná, studovat a naprosto odmítá domluvený sňatek nebo život tradiční muslimské ženy v područí muže. Její rozhodnutí způsobuje stále více se rozvirajici názorovou propast mezi ní a jejími rodiči, kteří ac prožili v rakouském Linci mnoho let a využívají zdejších výhod jako dostupná a kvalitní lékařská péče apod, stále žijí ve své pákistánské bublině. Po traumatizujicim pobytu v Pákistánu a tamní islámské škole dospěje Sabatina k rozhodnutí, které způsobí definitivní rozchod s rodinou a uvrhne ji samotnou do smrtelného nebezpečí....

"Dodatečně vidím, že to ( stěhování do Lince) byla chyba : Kdybychom zůstali v Sarleinsbachu, matka by kontakt s pákistánskou komunitou ztratila nejspíš jednou provždy. A pravděpodobně by někdy přece jen vystoupila ze své ulity, na lidi ve vesnici a jejich západní styl života by si přece jen zvykla, a dokonce se s nimi spratelila. Možná by se v takovém případě zbavila svých náboženských předsudků a vcelku zákonitě pochopila, proč jsem dnes taková, jaká jsem. "

"Možná je tenkrát také trápily výčitky svědomí. Koneckonců mě sami přivezli do Rakouska a a cítili se odpovědní za mou proměnu. Nevím, jestli jim už tenkrát bylo jasné, že to muselo přijít, neměli šanci mě uprostřed Rakouska vychovávat přísně podle pákistánských představ. Museli si také uvědomovat, že mě nemohou odříznout od okolního světa a já na něj budu nějak reagovat. "

Silný příběh, který dokazuje, že svět islámu a hodnoty západní demokratické společnosti jsou neslučitelné.

16.06.2023 5 z 5

Hvězda Hvězda Danielle Steel

Knihu jsem sice nečetla - nejsem ten typ, který by vyhledával laciné romance, kde se oba protagonisté po dlouhých útrapách a letech touhy vezmou a žijí šťastně až do smrti - ale viděla jsem téměř před třiceti lety filmovou verzi. Po náročném dni v práci hodina a půl romantiky neškodí. Upřímně řečeno dodnes mi nejde na rozum matčina nenávist a žárlivost, kterou pociťovala vůči vlastní dceři, ani Crystalina umanutost. Jdou přece i jiní skvělí muži. A Spencer byl ukázkový sobec - jeho žena mu byla vždy oporou, bez ní by to nikdy nedotáhl tak daleko. A on ji poslal bez mrknutí okem k šípku.

16.06.2023

Štěstí přijde zítra Štěstí přijde zítra Zdeňka Bezděková

Leni Freiwald díky nezištné pomoci pana učitelé Bauma, amerického seržanta Smithe a paní Synkove poznává svou pravou identitu a národnost a je repatriovana zpět do Československa, kde se setkává se svou maminkou a dědečkem. Po návratu do šumavského města Alenka zjišťuje, že nebude snadné integrovat se do naprosto odlišného prostředí :Ceka ji nelehké učení se českému jazyku, překonávání strachu o znovu nalezené štěstí, i vyrovnávání se s minulostí. Dokáže to?

15.06.2023 4 z 5

Čas nelásky a absurdit Čas nelásky a absurdit Martina Vodáková

Studentka rusistiky má možnost odjet na studijní pobyt do zahraničí v době, která podobným záležitostem nepřála. V Moskvě potkává charismatického Azerbajdzance Nizamiho.........
Smutný příběh z doby ne tak dávno minulé.

"V etot deň Puškin, izvinite menja, usralsa."

13.06.2023 4 z 5

Rabín v pátek zaspal Rabín v pátek zaspal Harry Kemelman

Kdo zabil mladou chůvu Elišku Bleechovou? Má místo nálezu jejího těla nějakou spojitost s místní židovskou komunitou? To jsou otázky, na které musí najít odpověď vyšetřující detektiv. Neocenitelnou pomocníkem je mu mladý rabín David Small.
Tuto knihu jsem si kdysi vzala na svou první cestu do Svaté země a začala ji číst ještě v letadle. Rozjezd byl hodně pozvolný, ale pak už děj nabral to správné tempo. Jediné, co mi vadilo, byl překlad anglických jméno do češtiny, což je problém mnoha tehdy vydaných knih.

13.06.2023 4 z 5

Nemocnice na kraji města Nemocnice na kraji města Jaroslav Dietl

Seriál jsem milovala, bohužel v knize se odehrávají téměř výhradně dialogy, žádne popisné části, což také není dobré. Čtenář má zkrátka pocit, že čte scénář.
Ale to nic nemění na faktu, že Nemocnice je dodnes fenoménem. Měla jsem ráda ortopedku Alžbětu, která věděla, co chce, vtipného skeptika Strosmajera, doktorku Fastovou, a světě, zbor se, i sestru Hunkovou. Kdo mi naopak pil krev, byla uknikana sestra Ina a Cvach.

"Řekl jsem, že kdyby hloupost nadnasela, tak by staniční sestra Hunkova lítala jako holubicka. To jsem ji přidal, uznejte. Já taky mohl jmenovat docela jinýho ptáka..... "

"Vy kraaaaaavo nebeská. "

"Vy jste opravdu Sova? "
"To jsem. Proc? "
"Že na mě nepusobite dojmem životního ztroskotance. "
"A proč bych tak měl působit? "
"No když doktorujete na starý kolena v nějakým Týništi, což je velmi slušně řečeno prdel světa, člověka nic jinýho napadnou nemůže. "

12.06.2023

Kapitán Tošek ztrácí humor Kapitán Tošek ztrácí humor Alois Joneš

Celkem dobrá krimi z počátku devadesatek.

12.06.2023 3 z 5

Muž, který zemřel dvakrát Muž, který zemřel dvakrát Antonín Jirotka (p)

Slušná krimi z prostředí jihočeské vesnice. I když víc mě bavily vtipné prupovídky :
"Tak co, jaký byly holky? "
"Nádherný. Jenze tu pravou jsem nenašel."
"A sakra. Tak tohle jsem už někde čet. Mám dojem, že v červený knihovně. "

12.06.2023 3 z 5

Krásy osy zla Krásy osy zla Stanislava Brůhová

Manželé Bruhovi se tentokrát vydali objevovat Írán a Jemen, dvě orientální země dosud plně neprozkoumane, z nichž první z nich je dnes jednou z nejtvrdších teokratickych diktatur, a druhá jednou z nejchudších zemi na světě. Jejich prostřednictvím poznáme místa jako Persepolis, Isfahan, Mashad, Chom,Jazd, kde spolu neuvěřitelně kontrastují starobylé a zdobené mešity, barevné bazary a zanedbané postranní uličky, kdy má cestovatel pocit, že pri hlasitejsim kýchnutí se celá stavba sesype, i překrásné perské zahrady. Seznámíme se s původním perským náboženstvím - zoroastrianismem. Neuvěřitelná bída Jemenu zase kontrastuje s pohádkově krásnou metropoli San'a - a když čtu o přístupu místních k plnění povinností a "katovani", tak se ekonomické situaci v Jemenu nedivím. Text doplňují krásné fotografie.

09.06.2023 4 z 5

Boží pěst Boží pěst Frederick Forsyth

Nejlepší Forsyth. Napínavé až do konce - rozhodně bych nečekala, či identita se skrývá za tajemným Jerichem.

09.06.2023 5 z 5

Anglický špion Anglický špion Daniel Silva

(SPOILER) Jaký je důvod atentátu na Brity milovanou anglickou princeznu, bývalou členku královské rodiny? Otázka,nad kterou si marně lame hlavu šéf britské MI5 Graham Seymour. Obrací se proto na svého dávného přítele, agenta Mossadu Gavriela Allona. Po dalším ničivém bombovém atentátu v londýnské Brompton Road dochází Gavriel k šokujícimu zjištění, že primárním cílem vraha nebyla princezna, ale on sám..........
Další vynikající Silva a jeho Gavriel Allon.

09.06.2023 5 z 5

Šukran znamená děkuji Šukran znamená děkuji Stanislava Brůhová

Neotrela a vtipná kniha s mnoha krásnými fotografiemi z doby, kdy uplynulo s bidou osm let od ukončení krvavé občanské války v Libanonu, a předtím, než podobný konflikt vypukl právě v sousední Sýrii. Palmyra bývala chloubou Sýrie, Rakka nebyla baštou islamistů.

07.06.2023 4 z 5

Období neklidu u Psí řeky – Občanské války v Libanonu ve 20.století Období neklidu u Psí řeky – Občanské války v Libanonu ve 20.století Bořek Homola

Libanonské občanské války a jejich důsledky, které v průběhu let proměnily úžasnou zemi zvanou Švýcarsko Středního východu v hromadu trosek, a postupná obnova této malé země, jejíž stabilita stojí na velmi vratkých nohou.

07.06.2023 3 z 5

Podivné počasí v Tokiu Podivné počasí v Tokiu Hiromi Kawakami

Osamělá úřednice Cukiko a její bývalý učitel na střední škole se postupně stávají přáteli, ale jejich vztah nakonec přeroste v krátkou, ale velice intenzivní lásku. Silný příběh, který čtenáře zároveň seznámí s japonskou kulturou, kuchyní, nebo místními zvyky. Za mně pět hvězdiček.

07.06.2023 5 z 5

Prázdniny s Bárou Prázdniny s Bárou Zdenka Psůtková

Vzpomínka na šestou tridu. Poslední léto před vypuknutím Druhé světové války tráví desetiletá Bára u prarodičů na vesnici a pramálo ji zajímají události, které o čtrnáct měsíců později definitivně změní tvar světa. Bohužel její vlastní svět se otřese v základech, když dojde k rozchodu rodičů. Bára je však velmi cilevedomou dívkou a napíná všechny své síly, aby k sobě otec s matkou opět našli cestu.

07.06.2023

Řád za lásku Řád za lásku Zofia Chądzyńska

Stredoskolacka Anna slabě zadrhává - ale trpí obrovským komplexem, který se plně projeví ve chvíli, kdy uslyší, jak se jí spolužáci smějí. Rozhodne se, že se do školy nevrátí. V této těžké chvíli se ji stává oporou starší lékařka, s níž se Anna přáteli - během rozhovoru s ředitelkou skoly vychází najevo, že Anna je preucenym levakem. Studentce je poskytnuta dvoutýdenní lhůta pro návrat do školy. Anna setkává s logopedkou Alžbětou, ale hlavně přijímá nabídku sousedky k návštěvě rehabilitačního centra, kde se léčí její syn. V léčebně poznává sympatického Jacka, ale hlavně tváří v tvář skutečným těžkým hadicapum si uvědomuje, že její problém má jednak řešení, jednak že jiní jdou na tom daleko hůř...........
Dojemný příběh o zrání mladé dívky i ukázka faktu, jak se přistupovalo v zemích socialistického tábora k lidem, kteří se jakkoli lišili viz Annino " levactvi".....

07.06.2023 4 z 5