oblakaknih
![Robinson Crusoe Robinson Crusoe](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30789/robinson-crusoe-YWM-30789.jpg?v=1668611708)
Druhá nejoblíbenější kniha z povinné četby. Čtivé, vůbec jsem se nenudila.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Malý princ Malý princ](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/606/maly-princ-1a9-606.jpg?v=1566229658)
Nádherná kniha. Podle mě jeden z prvků knihomolstvi
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Amy a Roger: Na cestě Amy a Roger: Na cestě](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/167585/amy-a-roger-na-ceste-KJT-167585.jpg?v=1418766896)
Tohle je nádherně zpracovaná kniha! Ty playlisty, ty zápisy z deníku. Nádhera.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poslední přání Poslední přání](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60971/posledni-prani-h0W-60971.jpg?v=1630853571)
Do Zaklínače jsem se odhodlávala opravdu dlouho a když na něj konečně došlo, byla jsem opravdu zvědavá, co na něj řeknu. A přestože ve finále nemám nic, co bych knize vytkla, do dalších dílů se pouštět nebudu. Na knize mi sice nic nevadilo, zároveň mě v ní ale nic nezaujalo natolik, abych se do tohoto světa nebo k těmto postavám chtěla vracet.
Tento svět je v dnešní době opravdu známý. Já osobně jsem před čtením této knihy neměla za sebou ani seriál, ani hru. Je jen otázkou, zda by mě v jedné z těchto forem zaujal více. Nejspíš se to ale nikdy nedozvím.
Rozhodně to není o tom, že by postavy v knize neměly něco do sebe a v mnohých ohledech nebyly originální, protože to určitě jsou. Nejspíš jsme si ale jednoduše nesedly.
Ačkoli se kniha dobře a rychle četla, musela jsem se do ní někdy nutit a nijak zvlášť mě to zpět k ní netáhlo.
V Posledním přání sledujeme hned několik zaklínačových příběhů, které jsou opravdu skvěle poskládané a každý z nich přináší něco jiného. To se mi na knize opravdu líbilo.
Přestože můj názor na knihu nepůsobí jako pozitivní, ráda bych zdůraznila, že to neznamená, že je špatná. Každý máme jiné názory a jiné představy o zajímavých knižních světech. Tento pro mě prostě není ten pravý. Jinak ale nemám knize co vytknout a její přečtení doporučuji zkusit!
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kandidát Kandidát](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504076/kandidat-OtY-504076.png?v=1666856659)
Přiznám se, že když jsem o knížce Kandidát slyšela poprvé, automaticky jsem ji vyhodnotila jako takovou, která není pro mě. Knihy z politického prostředí běžně vůbec nevyhledávám, naopak se jim spíše vyhýbám. Prostě to není téma, které by mě při čtení nějak moc bavilo.
ALE! V této knize jde o mnohem víc, otevírá různá témata, vynáší na povrch věci, o kterých bych se jinak možná ani nedozvěděla.
Ano, v knize je hlavním tématem prezidentská kampaň, ale z pohledu hlavní hrdinky je vše tak realistické, že mě kniha bavila od začátku do konce!
Kniha nabízí skvělý pohled do zákulisí prezidentské kampaně, ale ve stejné rovině se soustředí i na osobní život hlavní hrdinky. Vše je skvěle skloubeno, nic nepůsobí nepatřičně a příběh příjemně odsýpal.
S hlavní hrdinkou bylo velice snadné se ztotožnit, byla moc dobře napsaná a já s ní prožívala každou stránku. Rozhodně nebyla v lehké situaci, takže každá stránka znamenala riziko, pro čtenáře tudíž i kapku napětí (to si já vždy užiju).
Styl psaní mi sedl, kniha se četla dobře a stránky mi ubíhaly pod rukama.
V knize na mě čekalo nejedno překvapení, nic moc jsem dopředu nedokázala odhadnout, takže jsem byla opravdu zvědavá, čím příběh nakonec vyústí a jestli mě překvapí. A ono ano!
Kandidát je pro mě skvělým objevem, ale zároveň taky knihou, která mě přesvědčila o tom, že ne všechny knihy jsou takové, jako se napovrch zdají, že je třeba vystupovat ze své komfortní zóny a dávat šanci i těm knihám, které "nejsou pro mě". Děkuji za to.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Gender Queer: Autobiografie Gender Queer: Autobiografie](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466395/gender-queer-autobiografie-fgh-466395.jpg?v=1613636722)
Na toto komiksové zpracování autobiografie jsem se už dlouho chystala, letos mi konečně přišla pod ruku díky čtecí výzvě.
Nechci knihu přímo hodnotit jako příručku co se genderu týče, protože je zde na tuto problematiku nahlíženo dosti subjektivně, ale myslím si, že pokud se něco málo dozvědět chcete, tato kniha má co nabídnout.
Nejvíce bych chtěla vyzdvihnout kresbu knihy, která je velmi povedená, navíc v barvě. Nebojí se zobrazit i to, co by některým mohlo přijít moc soukromé.
Jak už to u komiksů bývá, jsou mnohdy čtením na jedno odpoledne, protože jakmile začnete, nemůžete přestat číst.
Tento komiks je milým, nepřikrášleným a realistickým pohledem na otázku genderu. Je upřímný, obohacující a krásný.
Já jsem si toto čtení moc užila, v budoucnu se do knihy možná i znovu pustím, protože věřím, že mi přinese zase něco nového, něco navíc.
Moc doporučuji!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kapka jedu Kapka jedu](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502978/kapka-jedu-U3Z-502978.jpg?v=1664575157)
3,5/5
Kapka jedu je mé první setkání s tímto oblíbeným českým autorem. Přestože jsem na jeho tvorbu viděla nespočet nadšených ohlasů, zachovala jsem si čistý štít bez naprostých očekávání.
Kniha se věnuje záhadě, která se stala na samém prahu jednoho soukromého detektiva, který si nebere servítky a pouští se do vyšetřování na vlastní pěst. Což mě hodně zaujalo a byla jsem zvědavá, kam nás příběh zavede.
Co se postav týče, není jich na tak malém počtu stran zrovna málo, takže bych i řekla, že mohly dostat více prostoru. Kdyby tomu tak bylo, možná bych se do nich dokázala i více vcítit a oblíbit si je.
Kniha se četla dobře a rychle, především díky rozložení na stranách. Kapitoly byly krátké a kniha tak působila dost svižně.
V příběhu jsem neodhadla ani drobnůstku, na konci jsem byla neskutečně překvapená.
Kniha v sobě nese kousek nefalšované české atmosféry, což mám na knihách moc ráda. Odkazy na českou kulturu, česká města,...
Celkově pro mě kniha byla milým překvapením a do další tvorby autora se v budoucnu určitě pustím, jen se nemohu ubránit pocitu, že kdyby byla kniha delší, bude mě bavit o něco víc.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zapomenutá tajemství Prahy Zapomenutá tajemství Prahy](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505436/zapomenuta-tajemstvi-prahy-7Hk-505436.jpg?v=1668086252)
Zapomenutá tajemství Prahy je pro mě tak trochu netradiční kniha. Přece jen jsem více zvyklá na klasickou fikci. Přesto mě čas od času hodně baví knihy tohoto typu.
Od knihy jsem očekávala netradiční procházku Prahou, nové informace, překvapení a těšila jsem se i na fotografie. Nic z vyjmenovaného v knize rozhodně nechybělo!
Kniha je moc hezky zpracovaná, přesto mě (zvláště pak na jednom místě) trochu překvapilo například zvolení barev.
Kniha nás vezme na známější i zapomenutá místa, ale u každého nás obohatí nějakými informacemi. Já osobně bych se bez knihy o těchto věcech určitě nedozvěděla, takže jsem vděčná, že jsem si ji mohla přečíst.
Fotografie skvěle doplňují text, zvláště pak v jedné kapitole mě hodně bavily.
Co se čtivosti týče, určitě to není žádná dějepisná učebnice, naopak se kniha moc dobře čte.
Myslím si, že pokud si zase udělám výlet do Prahy, tato kniha pocestuje se mnou a bude mi skvělým společníkem. Díky ní se podívám na nová místa, nebo uvidím ta již objevená v novém světle.
Pokud jste z Prahy, bude mít tahle kniha možná o chlup osobnější atmosféru, což vám nesmírně závidím.
Doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Čtyři múzy Čtyři múzy](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501507/ctyri-muzy-eC0-501507.jpg?v=1663091710)
Kniha Čtyři múzy je záležitost, která mě zastihla naprosto nepřipravenou. Při čtení mě totiž vůbec nenapadlo, že se na konci takhle dojmu!
Příběh, který máme v knize možnost sledovat, nám otevírá pohled do zákulisí obrazů. Ukazuje nám, že ženy, které stály modelem, měly také své životy, své strasti a sny, své pocity. Myslím, že tohle byla hlavní myšlenka, kterou se podařilo bravurně vyzdvihnout.
Přesto, můžeme zde také sledovat život hned několika postav.
Kniha nás postupně seznamuje se čtyřmi ženami. Adele, kterou si při čtení není snadné oblíbit a vyvolává smíšené pocity, Gertrude, sestru umělce, Wally, ženu velmi důležitou, modelku, jejíž osud dokáže překvapit i rozesmutnit a Edith, pro příběh snad nejdůležitější ze všech. Nerada bych prozradila víc, ale ke každé postavě jsem si vybudovala vztah, s každou jsem v nějaký moment soucítila, každá ve mně vyvolala nějaké emoce.
V závěru je i pohled samotného umělce, který dělá atmosféru příběhu ještě tíživější.
Knize se nedá upřít čtivost, protože musíme zjistit, jak to s postavami dopadne.
V knize je hned několik momentů, kdy jsem byla překvapená, smutná, dojatá, naštvaná... Emocemi se zde rozhodně nešetřilo!
Je samozřejmě nutné odhlédnout od kdysi skutečně žijících postav a soustředit se na poselství, které se nám kniha snaží předat.
Naprosto skvělé!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stephen King ve filmu Stephen King ve filmu](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416368/stephen-king-ve-filmu-rTK-416368.jpg?v=1572948985)
Kniha Stephen King ve filmu je spíše jakýmsi sběratelským kouskem. Kouskem, kterým si obohatíte autorovu poličku ve vaší knihovně. Musím ale říct, že nabízí skvělý (dnes sice neúplný) přehled Kingových zfilmovaných děl.
Ke každému filmu je zde několik klíčových informací, doplněných fotkami a občas také autorovým názorem na daný film.
Mnoho z nás ví, že ne každé zpracování bylo vyloženě povedené a autor se to v knize rozhodně nepokouší zatajit.
Kniha se nečetla špatně, ale je to samozřejmě něco jiného, než když čtete příběh.
Pokud máte Kinga rádi a chcete si udělat přehled i ve filmech, rozhodně knížku doporučuji. Navíc je to opravdu pěkný kousek.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![DNA DNA](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/344374/dna-sgZ-344374.jpg?v=1506597291)
4,5/5
Na DNA jsem se už dlouho těšila a toužila si knihu přečíst. A naštěstí nejsem ani trošku zklamaná!
Tato kniha je plná napětí, nepředvídatelného a překvapení.
Možná to vyzní zvláštně, ale věc, kterou bych knize chtěla nejvíce pochválit, je originální provedení vražd, se kterým se jinde prostě nesetkáte. Nezbývá se ovšem ptát, jak to autorku mohlo napadnout!
Každá z postav důležitých pro příběh, i jeho další pokračování má v knize to pravé místo, je jí věnováno dostatek pozornosti a je skvěle vykreslená. Téměř okamžitě jsem si oblíbila oba hrdiny, kteří budou sérií provázet. Freyja je zajímavou postavou, velmi originální, zasazenou (opět) do neotřelého prostředí. Huldar sice vykazuje určité znaky, které sdílí se všemi detektivy, vyšetřovateli, ale to, co tyto dvě postavy od začátku spojuje to, alespoň pro mě osobně, dokázalo nějaké jeho otřepané vlastnosti zastínit.
Styl psaní je naprostá pecka. Popsat to dokonale není možné, ale to nejlepší je, že autorka vůbec nikam nespěchá, všechno má trpělivě vystavěné, nic neponechá jen tak na půl cesty, příběh je propracovaný. Upřímně je autorčin styl právě to, čím si mě kniha získala nejvíc.
Hrůznost a napětí případu nijak nenarušuje žádná nepříjemná, na sílu vystavěná romantická linka, což opravdu oceňuji.
Příběh ve mě vyvolal docela dost emocí, především jsem ale byla napjatá a překvapená.
A to nejlepší nakonec. Vůbec, ale vůbec, jsem neodhadla vraha!
Už teď se moc těším na další díl(y)!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Toxická láska Toxická láska](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488084/toxicka-laska-XGg-488084.jpg?v=1641999855)
4,5/5
Toxická láska slibovala příběh se zajímavou, napínavou a originální zápletkou z neotřepaného prostředí. A ano, přesně to mi kniha také dala.
Hned na začátku knihy jsem ale našla jednu malou výtku. Nespisovný jazyk. Osobně s tím mívám v knihách problém, a přestože je to i vhodné, vzhledem k věku hlavní hrdinky, chvíli mi trvalo si na to zvyknout.
Od samého začátku mě ale příběh vtáhl a bylo velmi těžké se od něj odpoutat.
Na děj je možné nahlédnout ze dvou stran. Tedy očima hlavní hrdinky (dcery) a také očima její matky. To mě velmi bavilo.
Hlavní hrdinka mi sedla. Přestože většina jejích rozhodnutí připadala mně osobně velmi riskantní a nesmyslná, vzhledem k jejímu věku a pravděpodobně i psychickému rozpoložení, to smysl dávalo.
Myslím, že kniha v dnešní době sociálních sítí, internetu a různých seznamovacích platforem skrývá mnohem více děsu a odrazu ve skutečném světě, než se může na první pohled zdát. Přesto ale ukazuje, že občas je tato děsivost někde jinde, blíž.
Já osobně bych knize klidně přidala na napětí, konec mě nijak nepřekvapil, na jednu stranu jsem to čekala. Mrzí mě, že jsem se nemohla podívat i do mysli jiných postav, ale přesto jsem spokojená.
Toxická láska mě dokázala rychlostí blesku vytáhnout z čtecí krize a já díky ní konečně čtu jako dřív.
Takže pokud hledáte napínavé čtení, které se ale zároveň velmi dobře a rychle čte, doporučuji po této knize sáhnout!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Šifra Šifra](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/480273/sifra-dfA-480273.jpg?v=1631108161)
Šifra pro mě byla jasnou volbou. Další thriller, který opět sliboval napětí, originalitu a nepředvídatelnost. Má očekávání se naplnila!
Přesto, jak mě námět knihy nalákal, zastihla mě při čtení čtecí krize, která mi požitek trochu zkazila. Velmi těžko se mi ke knize vracelo, takže jsem po pár dnech nečtení měla problém s orientováním se v méně důležitých postavách. I tak mám ale na knihu jako celek velmi pozitivní názor, který jsem si nenechala ovlivnit.
Postavy v knize jsem si velmi oblíbila a musím přiznat, že právě díky nim se těším na další díl, který vyjde příští rok. Hlavní hrdinka Nina mi byla sympatická, autorka skvěle vykreslila její příběh, takže jsem se do ní mohla vcítit. Jen mi v určitých momentech připadala až nadlidsky statečná. Postavy, které k Nině po dočtení neodmyslitelně patří - Wade, Kent a Brecková - jsou skvělými prvky v knize. Každý má trošku jinou osobnost, ale navzájem se doplňují.
V knize jsou i kapitoly z pohledu pachatele, které na můj vkus prozrazují trochu moc. Nejspíš by pro mě byla kniha ještě napínavější, kdyby i pachatel zůstal naprosto tajemný.
Kniha se moc dobře četla, pokud jsem zrovna mohla, začetla jsem se naplno a nemohla se odtrhnout. Některé kapitoly mají uvedeno místo, kde se odehrávají, což bych uvítala klidně u každé, protože mě to moc bavilo a dodávalo to knize na autenticitě.
Případ byl neotřelý, tajemný, zároveň velmi zvláštní a zvrácený.
Doufám, že druhý díl mě zastihne mimo čtecí krizi a já si ho tak vychutnám o něco více. Za sebe ale mohu Šifru doporučit.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nefritová lilie Nefritová lilie](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478657/nefritova-lilie-6iS-478657.jpg?v=1629719859)
Jakmile jsem se o knížce Nefritová lilie dozvěděla, bylo jasné, že si ji chci přečíst. Po Skříni plné Diora a Dopisu jsem se naprosto zamilovala do příběhů, na které je nahlíženo z různých časových období.
V tomto případě sledujeme druhou světovou válku z úplně jiného a nového místa. V tom pro mě byla kniha nejzajímavější, protože jsem se s tím nesetkala snad v žádné jiné formě. Dosud jsem o tom, jak to fungovala v Šanghaji za druhé světové války, neměla ani ponětí.
Co se časových rovin týče, samozřejmě jsem si užívala spíše tu historickou. Byla pro mě obohacující, zajímavější a originální. Také hlavní postava té linky mi byla sympatická, vtáhla mě do příběhu a já tak mohla prožívat její příběhy s ní. Přesto jsem si ale užívala i tu současnou linku, ale tam už mě nic moc nepřekvapilo.
Kniha se četla moc dobře, ráda jsem se k ní vracela a neměla jsem problém se pořádně začíst. Autorčin styl psaní mi moc sedl, takže se ráda pustím do nějaké její další.
Během čtení jsem narazila na spoustu detailů, které knihu neuvěřitelně pozvedly. Například zmínky dobových písní. Doporučuji se opravdu zastavit, pustit si písničku ke čtení a vychutnávat si tu atmosféru. Tohle čtení bylo v tomto ohledu jedno z nejlepších! Další velké plus u mě mají slova z cizích jazyků. Mají v podstatě tu stejnou funkci, opět příběh přibližují a přenáší tak čtenáře jak do doby, tak do atmosféry daného prostředí. V neposlední řadě stojí za zmínku také šanghajská kultura a gastronomie, které mi přiblížila současná linka. Hlavní hrdinka ochutnává nejrůznější pouliční pokrmy, navštěvuje restaurace… Ano, měla jsem na spoustu věcí při čtení chuť!
Jediná malá výtka, která mě v případě této knihy napadá, je romantická linka. V tomto typu příběhů je již taková typická, ohraná a neoriginální. Ale v tomto případě nebyla v popředí, takže se to dalo zvládnout.
Jsem moc ráda, že jsem se do knížky pustila. Dokázala mě dojmout, překvapit, ale i okouzlit. Doporučuji!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Krutá hra Krutá hra](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472161/kruta-hra-em0-472161.jpg?v=1620646258)
Do druhého dílu této série jsem se pustila okamžitě po dočtení toho prvního. Ten mě poměrně zklamal, takže jsem doufala, že tento bude lepší. Bohužel mi ale nejspíš nesedl styl psaní, jakým jsou tyto thrillery napsány. I tento díl mě totiž zklamal.
Námět jako takový je skvělý a velmi originální. Celý případ je postavený na zmizení dvou influencerů, takže vyšetřování se soustředí i na sociální sítě. Problém byl, že jsem vraha odhalila okamžitě, takže jsem v průběhu čtení nebyla ani trochu překvapená.
Co se postav týče, ani tady mi žádná nijak nepřirostla k srdci. Hlavní vyšetřovatelka mi nesedla, nebyla mi sympatická a sledovat její příběh mě moc nebavilo. Navíc zde přibyla z mého pohledu naprosto zbytečná nová postava.
Kniha se sice čte dobře a rychle, ale samotné zpracování thrilleru mě prostě nechytlo a nesedlo mi. Věřím, že toto je můj osobní problém se sérií a proto nechci odrazovat další čtenáře od jejího přečtení.
Děj mi připadal strašně moc zdlouhavý! Myslím, že kdyby byla kniha poloviční, bude to úplně stačit.
Za mě bohužel ne, ale rozhodně to neznamená, že se nebude líbit jiným čtenářům.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Skříň plná Diora Skříň plná Diora](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452258/skrin-plna-diora-EH5-452258.jpg?v=1599821619)
4,5/5
Od knihy jsem očekávala něco úplně jiného, než se mi nakonec dostalo. Čtení jsem se zpočátku trochu obávala, protože tematika módy mi není nejbližší, ale po pár stránkách mi došlo, že tento příběh v sobě ukrývá MNOHEM víc!
V knize se střídá několik pohledů, což umožňuje náhled na příběh z různých stran a s různým vnímáním. Snad nejhlavnějším je pohled Skye, kterou jsem si oblíbila, protože si šla za svým a neohlížela se. Na druhou stranu jsem se občas pozastavila nad tím, jak se chovala a jaká rozhodnutí dělala. Nejvíce mi sedl pohled Kat, která celý příběh přenáší do přítomnosti. Její kapitoly se mi četly nejlépe.
Příběh je překrásně napsaný. Autorka se ho nebála co nejvíce rozvést a vplést do něj spoustu detailů, které ho nakonec dost zamotaly. Osobně mi některé pasáže připadaly méně záživné, ale to už je osobní problém.
Bála jsem se, že se příběh bude točit hlavně okolo šatů, ale skrývá v sobě kousek pro mě dosud neobjevené historie.
Pokud vyhledáváte historické příběhy a jste již přesyceni opakujícími se tématy, tato je pro vás tou pravou.
Kniha ve mně dokázala vyvolat dost emocí, ale tou nejvýraznější bylo určitě překvapení. S každou stranou byl příběh zamotanější a samotný konec mi málem vyrazil dech!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Alchymista Alchymista](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413/alchymista-zdB-413.jpg?v=1586504721)
2,5/5
Přestože námět této knihy není právě šálek mého čaje, rozhodla jsem se do ní pustit. Proč? Je to spoustou lidí vychvalovaná klasika, která v sobě skrývá určité kouzlo a hlavně krásné myšlenky.
Ano, toho se mi skutečně dostalo. Přesto se ale nemohu zbavit pocitu, že toto téma není pro mě. Proto i mě samotnou tak trochu udivuje, že mě od autora lákají další knihy.
Budu naprosto upřímná. Všechny tyto věci o vesmíru, duši, Osobním příběhu a věření mi připadají nereálné a mimo, takže jsem měla problém brát samotný příběh vážně. Tímto samozřejmě nic z toho neshazuji, je to jen můj osobní pohled.
K hlavnímu hrdinovi jsem si nedokázala vytvořit žádný vztah, jeho příběh mě moc nezajímal a bylo mi jedno, jak dopadne. Ani ostatní vedlejší postavy mě příliš nezaujaly.
Co se stylu psaní týče, neměla jsem problém u knihy zůstat. Četla se dobře a rychle. Tomu ovšem značně přidávalo rozložení písma a grafické zpracování. Kapitoly jsou velmi krátké.
Na knize mě nejvíc zaujaly právě ty krásné myšlenky. Není jich tam málo a v tomto směru si myslím, že si každý najde to své.
Příběh mi svým zpracováním hodně připomínal Malého prince.
Po dobu čtení mě nic moc nepřekvapilo.
Jsem ráda, že mám knihu přečtenou, ale mimo zvýrazněné myšlenky se k ní už nevrátím.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Nový měsíc Nový měsíc](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12115/novy-mesic-HD4-12115.png?v=1622136664)
4,5/5
Osobně mám druhý díl této série, co se týče filmového zpracování, mnohem radši než díl první. Při čtení této knihy se mi to jen potvrdilo.
Příběh je zde více zaměřen na Jacoba, takže i na celkovou “problematiku“ vlkodlaků. Já jsem byla vždycky spíš fanynka Jacoba, takže je tento díl pro mě ideální.
Bella je v tomto díle stejně nesnesitelná jako v tom prvním, přesto mi její vyprávění nevadilo a bavilo mě. V mých očích to k tomuto příběhu prostě patří, nemůžu si pomoct. Co se mi na Belle hodně líbí je, jak nedokonalou ji autorka vykreslila. Je nemotorná a není to žádná dokonalá kráska. Takových postav je v dnešní době málo.
Jacob je moje nejoblíbenější postava. Přijde mi, že se na svůj věk chová snad nejnormálněji ze všech, líbí se mi, jaký vztah má k Belle a jak se ji snaží chránit.
Opět jsem si užívala autorčin styl psaní, který se k tomuto typu příběhu dobře hodí, takže má čtenář možnost si ho naplno užít.
Konec knihy byl za mě asi nejlépe napsanou částí, byl svižný a napínavý.
Protože příběh dopodrobna znám, nic moc nového jsem v knize nenašla. Znovu si ji asi nepřečtu, ale jsem ráda, že ji mám doma a mohla jsem ji srovnat s filmem.
Spousta lidí má problém s autorčiným popisem upírů. Já mám tento typ upírů spojený pouze s touto sérií, takže mi to nijak zvlášť nevadí. Upřímně ale říkám, že Upíří deníky jsou lepší!
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Stmívání Stmívání](https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/678/stmivani-dSt-678.jpg?v=1586439802)
Celá série Stmívání mi doma leží už nějakou dobu, ale já se nemohla odhodlat se do ní pustit. Filmy jsem viděla několikrát. Přestože k nim mám nějaké výtky a občas mi to přijde trochu moc, mám je hodně ráda a určitě si je brzy pustím znova. Už s tímto prvním dílem mi ale došlo, že jsou knihy mnohem lepší!
Vše mi tady přijde lépe a více popsané, nijak uspěchané a opravdu mě to bavilo!
Příběhy s upíry jsou něco pro mě, takže mi toto knižní zpracování prostě nemohlo uniknout.
Postavy jsem si představovala úplně jinak, než jak je znám z filmu. Bella mě sice občas štvala, ale přesto mi její vyprávění sedlo a já se moc těším na další díly.
Ne všechny postavy dostaly v knize dost prostoru, takže se těším, co je v dalších dílech čeká a jak se budou vyvíjet jejich osobnosti.
Kniha se skvěle a rychle četla, autorčin styl psaní mi vyhovuje, ale občas tam byly zbytečně dlouhé popisy běžných školních záležitostí.
Sama nevím, co říct k ději. V knize toho je více než ve filmu, ale odlišností je tu přesto málo.
Romantická linka je pochopitelně trochu klišé. Já si ale myslím, že v tomto případě to ani jinak nejde.
Moc jsem si to užila! Doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nimona Nimona](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439781/nimona-hy1-439781.jpg?v=1586765900)
Nimona je další z komiksů, u kterých hned po dočtení litujete, že jste je přečetli tak rychle. Můžu s klidem říct, že je to jeden z nejpropracovanějších komiksů, co jsem kdy četla!
Líbilo se mi, že autorka do příběhu schovala složitější téma, které se ale objeví až po nějaké době. Celkový námět jako fantasy příběhu se mi ale moc líbil, přestože jsem se bála, že mi nesedne.
Moc komiksů za sebou nemám, ale u tohoto se mi moc líbila kresba a detaily celkově.
Postavy jsou jednou z nejdůležitějších a nejlepších věcí na celé knize! Nimona je normální, ale zároveň praštěná. Hlavně ale není dokonalá, má své osobní problémy a tajemství. Ballister je jejím protikladem, ale přesto tvoří skvělou dvojku!
I ostatní, ne tak popsané postavy měly skvěle vykreslenou osobnost a každý byl něčím jiný.
Příběh je upřímný, ničím přikrášlený a vtipný.
Přestože nejsem nejvhodnější člověk na hodnocení komiksů, tento mohu s klidem doporučit a určitě se k němu vrátím.