OlafSveinsson komentáře u knih
Staroseverské ságy, přestože byly zaznamenány dlouho po svém vzniku, přinášejí pohled do života tehdejších lidí, čemu věřili, co pro ně bylo důležité a jak se bavili. Baví mě jejich přímý styl vyprávění, kdy jsou všechny popisy osekané až na kost a i jejich hrdinové nepotřebují spoustu řečí a rozmýšlení, aby něco podnikli. Prostě vezmou loď, ozbrojené muže a plují vstříc nebezpečí a slávě.
Ságy v sobě kombinují hrdinské příběhy s občasnými pohádkovými motivy, z nichž některé jsou důvěrně známé i nám, takže se časová propast mezi námi a tehdejšími obyvateli severských zemí nezdá až tak hluboká.
Jsou dvě věci, které bych knize vytknul: Mohlo by být více poznámek, ale chápu, že je to daň za to, aby si kniha našla co nejvíce čtenářů. No pak ty ilustrace, ty nedokážu pochopit vůbec. Než tohle, bylo by lepší nechat knihu bez nich.
Na nejvýchodnější výspě římských zájmů má tribun Cato možnost ukázat, že dokáže velet kohortě pretoriánů i na riskantním tažení daleko od spojeneckých vojsk. Má štěstí, že když už to vypadá, že by mohl selhat, tak mu záda kryje centurion Macro a pomůže se mu dostat z těžké situace, do které ho dostane krutý iberský spojenec.
Závěr naznačil, že v příště se můžeme dočkat zase velmi akčního dílu, podobným těm z tažení do Británie, takže ho budu netrpělivě vyhlížet.
Ohromné prostory otevřených stepí východní Evropy a centrální Asie byly domovem spousty nomádských národů. Tito kočovníci výrazně ovlivňovali sousední národy, ať už se jednalo o Číňany, Peršany, Araby, Byzantince nebo Rusy. Jejich historie je velmi zajímavá, plná válek ve kterých se rodí i zanikají říše, jejichž velikost se měřila na miliony kilometrů čtverečních. A právě historií těchto íránských, turkických a mongolských kmenů, je tato kniha nabitá.
Tohle album, vydané k desetiletému výročí republiky, mapuje historii vzniku Československa od založení prvních dobrovolnických jednotek v roce 1914 až po jejich návrat do vlasti a je určitě to nejlepší, co jsem zatím k legiím viděl. Svoji roli v tom hraje jak obsáhlost, tak samozřejmě datum vydání, kdy byly vzpomínky na Velkou válku ještě čerstvé. Rozhodně doporučuji každému koho boj za naši republiku zajímá. Na zdar!
Když se objevila na Startovači možnost podpořit Jeden kmen, moc jsem neváhal a podpořil. Přiznám se, něvěřil jsem, že dosáhnou až na tištěnou knihu, proto jsem si vybral elektronickou verzi. Když vyšla papírová, tak jsem ale neodolal a koupil i ji. A co jsem dostal? Perfektní zážitek, čtivý příběh a navíc úžasné ilustrace a ještě lepší fotky na krásném papíře. Takže doufám, že je v plánu další díl!
Oproti ostatním knihám se tady Cornwell mohl odpíchnout jenom od velmi skromných historických pramenů, ale o to víc mohl popustit uzdu své fantazii a vyšel z toho zajímavě podaný náhled na stavbu jedné z nejikoničtějších megalitických staveb světa. Někdy se děj docela vleče, někdy se i celé roky vejdou do jedné krátké věty, ale nikde jsem se nenudil. Nejvíc jsem si užíval přesouvání kamenů jenom za pomoci lidské a zvířecí síly.
Patnáctý díl, co k tomu říct. Pletichy v Římě, povstalci v Hispánii, boj proti přesile. Kniha už nedosahuje kvalit prvních dílů z Británie, ale pořád má příběh rychlé tempo a pěkně se čte. Škoda, že autor nedotáhl některé zajímavé příběhové linky, tak třeba v příštím dílu. Každopádně si myslím, že příběhy Macrona a Catona by už se měly uzavřít, aby celá série neupadla do průměru.
Velice poutavě sepsané vyprávění o osudech československých vojáků v Rusku. Krásně ukazuje přerod z chlapce, který se žene do války za Rakousko-Uhersko v muže, který v zajetí přijme za svou myšlenku svobodného Československa a rozhodne se za ní bojovat po boku Rusů proti vojskům monarchie.
Při sledování vyšetřování týmu inkvizitora Gideona Ravenora, žáka legendárního Eisenhorna, se zase ukazuje, jak Dan Abnett skvěle umí vykreslit pochmurnou atmosféru daleké budoucnosti, ať už se jedná o industriální planetu zalévanou extra kyselým deštěm nebo obchodnickou kolonii za samou hranicí Impéria. Příběh postupně zrychluje až do strhujícího finále po kterém už se těším až vyjde druhý díl.
Po pomalejším rozjezdu, kdy je potřeba vstřebat spoustu informací se příběh rozjede a nutí člověka číst dál. Každopádně zase jedna skvělá sonda do historie války za nezávislost, která, alespoň pro mě, není úplně prozkoumané území.
Už poměrně dlouho čtu středověké literární památky, ale musím konstatovat, že tahle kniha byla suverénně nejtěžší na čtení. Strašlivá spousta jmen z absolutně jiného jazykového okruhu mě vyčerpávala a pokud jsem zvládl na zátah víc jak patnáct stran, byl to spíš zázrak.
Nicméně i přes tyto překážky je to skvělá kniha a sledovat růst Čingischánovi moci je fascinující.
Pokračujeme v exkurzi po krví nasáklých bojištích Americké občanské války. Nathanielu Statbuckovi se na nich daří přežívat, ba co víc, daří se mu úspěšně velet. Nicméně se musí vypořádat se záští generála Falconera, vzpurnými podřízenými a nakonec i se svým otcem.
(SPOILER) Oproti úvodnímu dílu je tento o poznání akčnější. Nathaniel Starbuck už není tím vyjukaným intelektuálem s velkým strachem z plamenů pekelných. Naopak, armáda se stala jeho domovem a válčení smyslem života. Přestože strach z Boží odplaty za hříchy neumlčel docela, už mu nebrání v užívání si života, ať už v náručích žen nebo s lahví v ruce.
Jak už to v Cornwellových románech bývá, musí si projít těžkou zkouškou, aby mohl pokračovat ve službě zemi, kterou si vybral. Navzdory tomu, že v řadách protivníka stojí jeho bratr a nakonec i nejlepší přítel.
Od hrdinů ságy o nejsilnějším a nejdéle unikajícím islandském vyhnanci Grettim Ásmundarsonovi nás dělí už tisíc let a tak je zajímavou sondou do myšlení tehdejších obyvatelů Islandu a Norska, kdy se zabití člověka mohlo vyrovnat penězi nebo zase dalším zabitím. A nebo právě třeba vyhnanstvím, které nebylo určitě nic jednoduchého, když se vyhnanec nemohl spolehnout na svou rodinu, či přátele a každý ho mohl beztrestně zabít.
Gretti je rozhodně nejednoznačná postava, protože i když zrovna čin, za který byl potrestán vyhnanstvím byla nešťastná náhoda, nebyl rozhodně žádný svatoušek a kladný hrdina. Nicméně to, že dokázal vzdorovat nástrahám svých starých i nových nepřátel téměř dvacet let, je určitě hodné obdivu. A zřejmě si to mysleli i dávní Islanďané a proto se nám tento příběh zachoval až do dnes.
Co mě mrzí, že nové vydání neprošlo revizí, co se týče používání severských znaků jako þ, ð a dalších jako třeba ve Staroislanských ságách.
Po velmi dobrém minulém díle, pro mně trochu slabší. Hlavně tedy první polovina, která je sice hodně akční, ale přišlo mi to trochu až moc na sílu, aby se pořád něco dělo. V druhé polovině, po návratu Catona už to bylo o mnoho lepší a konec knihy jsem si užil.
Stejně jako první díl skvělá kniha se spoustou návodů a rad jak pěstovat a upravovat bonsaie.
Zatím nejlepší kniha o bonsajích co jsem četl. Perfektně a detailně popsané základní i pokročilejší techniky doplněné o informace o jednotlivých druzích. Oproti ostatním knihám se nesnaží popsat co nejvíce druhů či technik a proto má místo na to rozepsat se více dopodrobna.
Skvělé! Přestože Adam sám toho moc nenacestoval, měl velký rozhled o tehdejší severní Evropě. Své znalosti čerpal vyprávění (vše se ale snažil ověřovat a kriticky hodnotit), z knih z různých knihoven a navíc měl k dispozici "konzultanta" dánského krále Svena II., takže hlavně pro období druhé třetiny 11. století měl informace z první ruky.
Docela mě překvapilo, jak kriticky se dokázal stavět k církevním představitelům, včetně vlastního arcibiskupa.
První tři knihy popisují historii během životů jednotlivých arcibiskupů brémské diecéze, poslední kniha se zabývá zeměmi a národy severu od Baltského moře po Island.
Díky tajemné povaze legie Alfa připomíná tento díl kacířství spíš knihu z inkvizitorských sérií. Příběh je vyprávěn z pohledů několika hlavních postav a končí výsledkem, který mi vyrazil dech.
Kniha o, pro mě, nejhezčím kousku té naší země. Přece jenom rodný kraj je jenom jeden. Sice mi trochu vadil ten lyrický styl vyprávění, ale i tak jsem si knihu užil. Navíc díky dvaceti letům od vydání, můžu porovnávat, jak se to naše městečko a okolí změnilo. A že ty změny jsou především k lepšímu je paráda. Kniha je navíc naplněná nádhernými černobílými ilustracemi, ty ji posunují zase o level výš, než kdyby tam byly fotky.