orinka3 orinka3 komentáře u knih

Sesterstvo Sesterstvo Kateřina Janouchová

No...po rozpačitém konci prvního dílu jsem se chopila navazujícího druhého. Po pár stránkách jsem se znovu přesvědčovala, že se nepletu a opravdu je tam napsáno "rodinný thriller". To jsem teda blázen! Vždyť jsou tam celé stránky holčičích starostí a kde je jaký thriller?? No nic, nemusím mít všecko, přeskákala jsem pár kapitol, pořád se nic neděje, tak končím. Třetí díl vracím bez otevření.

20.07.2015 1 z 5

A hory odpověděly A hory odpověděly Khaled Hosseini

Jak to říct a nebýt nespravedlivá...autor výjimečný, o tom není sporu. Četla jsem od něj Lovce draků a Tisíce planoucích sluncí. Tyto knížky mě chytly za srdce a děkuji za to, že jsem na ně narazila. Dojem z četby ve mně přetrvává dodnes. S takovou představou jsem otevřela i jeho třetí knihu. No - zpočátku jsem se radovala, jak se čtenářsky poměju. Jenomže, pak se příběh podivně košatil, z Afghánistánu přešel do jiné země, postavy se mi motaly jedna přes druhou - jaksi to překombinoval nebo co. Přiznávám, nedočetla jsem.

17.07.2015 4 z 5

Stradona Stradona Anna Bauerová

Asi to není špatná četba, zajímavá doba, zajímaví hrdinové...ale tak strašná záplava cizích jmen, že v tom mám guláš a nechce se mi neustále vracet zpátky, abych se z toho vymotala. Omlouvám se, je to na mě příliš spletité.

15.07.2015 3 z 5

Kokpit Kokpit Jerzy Kosiński

Velice těžká a spletitá četba, která čtenáře buď přinutí pochopit hrdinu v jeho složitých situacích, anebo odradí a unaví. Četla jsem Nabarvené ptáče, jednou, a zařekla se - nikdy víc. Depresivnější věc jsem snad v ruce neměla. Ani tohle není o mnoho lepší, v podstatě se nedivím, že autor neskončil dobře.

12.07.2015 4 z 5

Rytíř David Tamfeld z Hranic - Kniha první: Stavovské povstání na Moravě Rytíř David Tamfeld z Hranic - Kniha první: Stavovské povstání na Moravě Jiří Zais

Ne a ne se do toho začíst. Jaksi moc postav a přitom mi žádná k srdci nepřirostla. Asi to vzdám.

11.07.2015 2 z 5

Stíny towerských kobek Stíny towerských kobek Paul Doherty

Dobrá četba na léto. I formátem do kabelky k vodě. Na knize se mi líbí nejen atmosféra staré Anglie, ale především humor, kterým jsou stránky téhle historické detektivky kořeněny. Sympatický hrdina!

01.07.2015 4 z 5

Elvíra Elvíra Dagmar Kludská

Bože mě netrestej - to je ale blbost!! Mohla by sloužit jako učebnicový příklad literárního braku. Knížka je celá falešná. Jakoby se člověk díval na hodně špatný film pro pamětníky z třicátých let. Dialogy toporné, hrdinové šustí papírem, jednají neuvěřitelně, chvilkama to vypadá spíš jako fraška. Být autorkou, pokusím se knížku stáhnout z trhu, je to docela ostuda.

28.06.2015

Vůně pouštní růže Vůně pouštní růže Beatrix Mannel

Červená knihovna připomínající Pytlákovu schovanku, sice místy poněkud nacionalistická, ale nechť. Čte se skvěle, prostředí dobře popsané, hrdinka se snaží a dokonce mě rozesmála. Při koupání v jezeře, když byla její láska bohužel od pasu dolů ve vodě a ona se nemohla kochat jeho zajímavými partiemi:) Také pasáž, kdy John podrobně popisuje čarodějnické odění svojí matky je hodně legrační - připomnělo mi to Básníky, jak tam student popisuje moravský kroj. Ale tady je John v popisování mnohem pečlivější, zabere to docela dost místa na stránce i trpělivosti čtenářů:) Pokud knihu nebereme smrtelně vážně, je to docela fajn čtení na léto.

20.06.2015 2 z 5

Ao - medvědí muž Ao - medvědí muž Marc Klapczynski

Pěkná pohádka z pravěku, výstižné popisy tehdejší krajiny, rozšířila jsem si obzor o člověku neandertalském. Jen mi poněkud vadil rozpor mezi docela kultivovanou mluvenou řečí s bohatou slovní zásobou a vrčením hlavního hrdiny:) Taky možná slovo samice v románu o lidech, kteří už dokázali vyjadřovat city a vůbec nebyli primitivní. Ale každopádně jde o zajímavé, přitažlivé čtení na jeden až dva večery.

18.06.2015 4 z 5

Měsíc nad horami Měsíc nad horami Anne Laureen

Limonáda, navíc nešikovně přeložená, schematický příběh plný klišé. Typický německý kýč. Jednu hvězdičku dávám z milosti za snadné čtení.

17.06.2015 1 z 5

Zapomeň na minulost Zapomeň na minulost Magda Váňová

Výborné čtení! Čte se snadno, nenudí, všechna čest paní autorce. Ale musela jsem přece jen hvězdičky ubrat. Čtenáři by skutečně museli pouze hltat řádky a nemyslit, jen tak by mohli všemu věřit. I takové absurditě, kdy dá paní spisovatelka dohromady naprosto nemožnou, vulgární, línou a prohnanou osobu s jemným, pohledným a inteligentním medikem. Prosím - pár týdnů bych pochopila, v sexuální nouzi na tom až tolik nesejde. Jenomže lékař musí být i psycholog, na specializaci nezáleží, a tak blbý nemůže být skutečně nikdo. Ani Josef. Vilma je přehnaná, papírová postava, každý chlap by s ní vyběhl jen by se lépe rozhlédl. Další figurky už tolik místa nezabírají, ale i těm bych měla co vytknout. Vilma ovšem vede - už ten rozpor: čuně ženská a výborná švadlenka s dobrým vkusem?? Kdepak, to je blbost.

17.06.2015 3 z 5

Vidíš-li vosu, nehýbej se! Vidíš-li vosu, nehýbej se! Eva Houserová

Průměrné, slabší dílko, vhodné na deku k vodě nebo jako nenáročné čtení do čekárny. Povídky, které jsou v podstatě na jedno brdo, jsou vhodné spíš do časopisu, jednotlivě. V knize monotónnost námětu po pár stránkách unaví a nudí.

11.06.2015 1 z 5

Návrat na Ostrov pokladů Návrat na Ostrov pokladů Andrew Motion

Asi je to opravdu určeno mládeži, a to už nejsem. Tohle opravdu není knížka pro mě, i když Stevensonův Ostrov pokladů jsem četla s velkým nadšením několikrát.

08.06.2015 2 z 5

Alchymistova dcera Alchymistova dcera Katharine McMahon

Kniha se mi nelíbila. V ničem. Hlavní hrdinka je nepříjemná slečna zcela podléhající vlivu otce, ani ostatní postavy mě za srdce nechytly. Ze začátku jde o poměrně suchopárné popisy fyzikálních pokusů, ale to jde koneckonců přeskočit. Horší ale je, že žena, o kterou v knize jde, je v podstatě člověk s poruchou osobnosti, divná a nesympatická. Od začátku má smůlu, protože otec, krom alchymie, koná výchovné pokusy i na ní samotné. Pak se divme, jak dopadne, že jo.... Zápletka se záhadnou matkou hrdinky se dala čekat a konec taky. Knížka neslaná, nemastná a ten román je studený jak psí čumák, s odpuštěním.

08.06.2015 2 z 5

Země divů Země divů Ann Patchett

Zpočátku jsem se nemohla začíst, poněvadž jsem si z názvu knihy mylně představovala trochu jiný styl i příběh. Posléze mi došlo, že nejde o romantické napínavé dobrodružství, ale o malé sci fi a hlavně potvrzení toho, že člověka nejvíc formuje prostředí, ve kterém se ocitá a lidé, mezi které se dostane. Smysl života chápeme různě a nejvíc asi záleží na tom, KDE a s KÝM o něm uvažujeme.

06.06.2015 4 z 5

Císařovna Císařovna Elizabeth Chadwick

Velmi poutavě psáno, jen se mi poněkud pletly vedlejší postavy, přece jenom, záplava anglických jmen zamotá hlavu i vzdělancům. Ale to je chyba moje, nikoliv autorky.

02.06.2015 4 z 5

Dcery panenské královny Dcery panenské královny Jeane Westin

Zajímavé čtení, klasické dvorské intriky a v podstatě krutá vláda vrtošivé a nervově labilní královny. Co mi dost vadí, je mizerný překlad. Neustálé opakování toho, že šaty obsahují trojúhelníkovou vsadku, a korunu tomu pan překladatel nasadil obratem "dítě tahalo matku za prso" - kultivovaněji řečeno, "přisálo se při kojení k prsu", případně by se možná lépe hodilo "s velkou chutí zalykavě sálo mateřské mléko". Pan překladatel to měl patrně od stránky a nelze mu vyčítat. Peníze potřebujeme každý. Takže bod dolů za nevalnou úroveň českého jazyka. Jinak dobrý.

09.05.2015 4 z 5

Alice v říši divů (a taky před zrcadlem) Alice v říši divů (a taky před zrcadlem) Sarai Walker

Originální, nevšední, chvílemi i šokující otevřenost. Nečekané situace. Přesto všecko mě kniha ke konci poněkud unavovala. Doporučuji k přečetní, nikoliv k nákupu.

03.05.2015 3 z 5

Co by se kovbojkám stávat nemělo Co by se kovbojkám stávat nemělo Kamila Nováková

Nic moc. Obvyklé povídání á la Vejce a já, jehož kvalit rozhodně nedosahuje. Nenáročné čtení do kabelky, když se musí někde dlouho čekat. Pořád lepší, než si číst reklamní prospekty.

28.04.2015 3 z 5

První kněžna aneb Závrať moci První kněžna aneb Závrať moci Jiří Bílek

Konečně se mi trochu ujasnily rodinné i mocenské poměry v 9. století u nás. Knížka je čtivá, zajímavá, povedla se. Autorovi bych dala 5 hvězdiček. Jednu v hodnocení jsem ale musela ubrat za to, jak je knížka tiskově odfláknutá. Jestli za korekturu někdo dostal peníze, měl by je ihned vrátit - tam není jen jedna, dvě chyby, tam se to chybama hemží.

20.04.2015 4 z 5