Ota1983 komentáře u knih
po Návratu krále Šumavy od pana Žáka konečně zase něco o legendárních převaděčích na Šumavě,,konečně po letech někdo napsal něco až o téměř mystickém Kiliánovi jenž dokázal přebíhat hranici v takovém rytmu jako když chodíte denně do samošky,,,koho baví číst o lidech jenž po válce pomáhali bojovat proti komunistům či si tím prostě jen přilepšili že převáděli přes zelenou hranici bude určitě velice spokojen
Kniha výborná sice pan Žák sám řekl že mu některé děje v knize unikly ale je to opravdu jeden z nejlepších příběhů o převaděčích a králích Šumavy co jsem kdy četl. Trochu mě mrzí že se nedocení spousty jiných výborných převaděčů a agentů protikomunistického režimu, dodnes u nás nikdo nic v podstatě pořádného nenapsal například o slavném Kiliánovi který byl jeden z nejlepších pašeráků předválečné a hlavně poválečné doby na Šumavě plus spousty dalších jako například Václav Král ze Spolí jenž sice zemřel na hranici ale dokázal jí procházet i v době kdy už bylo zadrátováno a takových převaděčů bylo víc ale kniha je fakt parádní