oximoxi komentáře u knih
Velice originální kniha. Unikátní pohled vyprávění z pohledu meče, který nabízí úplně jinou perspektivu. Kniha je psána vznosným a květnatým jazykem - klobouk dolů před překladatelem. Text obsahuje spoustu náznaků a myšlenek skrytých mezi řádky, což je přidaná hodnota, kterou mám zvláště ve fantasy příbězích velice rád. Rozhodně stojí za přečtení!
Opakovaně jsem se pokoušel začíst, ale prostě to nešlo. Zklamaně odkládám. Přes nepřirozené dialogy a nedotažené myšlenky jsem se nedokázal přenést. V žánru LitRPG je za mě jednoznačně lepším dílem série Pouť mrtvého.
Já jsem nadšený! Jako bývalý hráč RPG s nedostatkem času na hraní mě velmi potěšilo, že si můžu "zahrát" i s knížkou v ruce ve vlaku. Často je série Pouť mrtvého srovnávaná se sérii Cesta šamana, přičemž ta je brána jako top v žánru LitRPG. Můj názor je opačný. Po přečtení Cesty mrtvého jsem se pustil i do Šamana od Mahaněnka. První knihu Úkol přežít jsem zklamaně odložil. Pouť mrtvého je dle mého mnohem lépe napsaná, s větším důrazem na logiku a detail. Rozhodně doporučuji!
Už dlouho jsem si u žádné knížky tak příjemně neodpočinul, jako u Křivého ostří. Děj krásně plyne a stále nutí číst dál. V akorátních rozestupech na čtenáře čekají humorné i napínavé scény a několikrát se mi stalo, že jsem se při představě vyvolané knížkou při čtení hlasitě rozesmál, což není častý jev. Velmi příjemné fantasy, které je lehké na čtení a současně přitom budí dojem promyšlené robustnosti. Z tohoto žánru rozhodně nejlepší počin českého autora, jaký se mi v poslední době dostal do rukou. TERG!
Výborně napsaná úsměvná sci-fi jednohubka. Deníková forma vyprávění dodává příběhu na autentičnosti a autorovi se podařilo udržet tón příběhu z pohledu mírně ignorantského drsňáka tak, že je to uvěřitelné a čtenář není z děje vyrušován nekonzistentností.
Nejsvětlejší stránkou knížky je pro mě její celková atmosféra. Prostředí ve kterém se odehrává je skvěle popsáno a děj má spád. Parádní fantasy jízda. Moc se těším na další knížku od této autorky!
Velkolepé završení série a zároveň skvělá pozvánka k četbě dalších příběhů z Midkemie a Kelewanu!
Těžiště vyprávění se v tomto díle posouvá spíše k princi Aruthovi a tím se proměňuje i atmosféra příběhu. Nic to však neubírá na jeho atraktivitě, spíše naopak. Stříbrný trn je skvělé pokračování série, kde Feist rozebírá jak světy ovlivňilo uzavření trhliny a začínají se projevovat vyšší důsledky trhlinové války.
Skvělé pokračování Mága, ve kterém dává Feist nahlédnout do dalšího světa svého univerza - Kelewanu (více v sáze Impérium). Srdeční záležitost!
Vstupní brána do neskutečně bohatého feistova fantasy univerza. Kdo tento poklad doposud neobjevil, čeká ho úžasný zážitek. Laskavý styl vyprávění, které má spád a je poutavé. Postavy člověku přilnou k srdci, stejně jako celá Midkemie. Je to velká klasika, na kterou se bohužel v poslední době tak trochu zapomnělo.