p3tris komentáře u knih
Klasický Márty. Na deset průměrných vtipů připadají tři dobré, dva trapné a jeden, který vás absolutně rozseká. A přesně kvůli těm za to tahle knížečka stojí.
Aby bylo hned na úvod jasno, kniha nemá kromě obálky s Princem, tak jak ho všichni známe, nic společného. Dvě dějové linky jsou někdy poněkud matoucí, ale orientovat se v tom nakonec dá. Největším kladem se pak stává kresba, která si občas pohrává s detaily a dokáže být i pěkně brutální.
Nádherná kresba mi připomíná spíš evropskou školu a první, kdo mě napadl byl Grzegorz Rosiński a jeho Šinkl. Příběh Mose Fagina je vymyšlený dobře, ale připadá mi, že právě ty typové stereotypy, proti kterým se autor snaží bojovat jsou někdy až příliš do očí bijící.
Stejně jako u Zrady v Krondoru je znát, že jde o přepis počítačové hry Return to Krondor. Děj je proto přímočarý a sledujeme vlastně jen skupinku hlavních hrdinů, kteří jdou za primárním úkolem, tedy vyzvednutím Slzy bohů z mořského dna. Do cesty se jim tentokrát postaví nezranitelný pirát a nekromancer. Při čtení mi někdy připadlo, že hru skutečně hraju. Třeba když Solon nalezne mocné bojové kladivo, říkal jsem si: "A hele, War Hammer +3 to undead". I přes jednoduchý děj ale Feist píše hodně čtivě. Jen škoda, že se nedočkáme rozuzlení příběhu. Hlavně chybí uzavření linky s Plazivcem, ke kterému se autor vrátil až po letech v Jimmim a Plazivcovi, který u nás dosud nevyšel.
Prstenové přízraky jsou tím nejmenším problémem. Kurono teď společně s ostatními dostal ten nejtěžší cíl. A Gantzovi oběti se musí rozhodnout, jestli se přidají na stranu jeho, nebo Izumiho. Patnáctý díl má za celou dobu možná nejzajímavější zápletku a já se nemůžu dočkat jejího rozuzlení. Mimochodem, i když Gantz rozhodně nejsou žádnou Hentai, milovníci erotiky se dočkají orálního sexu rozkresleného na téměř třicet panelů.
Za knihou je vidět autorův zápal pro dané téma a velká znalost problematiky. Povinnost pro všechny, kdo se zabývá o osudy válečných pilotů nejen ze Strakonicka.
Stejně jako ostatní Faistovi knihy, je i tato velice čtivá. Přesto se mi zdá, že naplno nevytěžila svůj potenciál a mnoho dějových linek zůstalo otevřených. Nic se nedozvíme o osudech Lymma, Gravese a Kat ani o pravých záměrech Plazivce. Přesto, že se hrdinové utkají s Puštíky i temnou magií, jde jen o malá vítězství. Ten, kdo stojí v pozadí, zůstane nakonec neodhalen. Snad nám všechny otázky zodpoví Slza bohů.
Na knize je znát, že je vytvořena jako přepis scénáře hry. Postavy putují z jednoho místa na druhé, lootují, silné nepřátele zabíjejí mimochodem na potkání a nejsilnější kouzla se učí z náhodně nalezených svitků. Stejně tak nejmocnější postavy Midkemie musí o část své moci nějakou náhodou přijít, aby 'hra ještě zůstala výzvou'. Přesto je ale, jak je u Feista zvykem, chytlavá a přečetl jsem jí jedním dechem. Temného elfa Goratha a mágy Owyna a Patruse jsem si rychle oblíbil.
Kniha určená pro velice úzký okruh čtenářů. Nenajdete v ní kromě několika fotografií a ilustrací nic, než opravdu jen právě přesný popis uniforem a výstroje. Což ocení hlavně různí amatérští badatelé nebo modeláři. Pro ty ale bude publikace neocenitelnou pomůckou.
Za knihou je vidět obrovské množství práce. U každého obrazu museli autoři strávit mnoho času nejen přímo na jeho tvorbě, ale i při hledání archivních materiálů vztahujících se k dané scéně.
Na Vzestupu magnáta se mi líbilo nejvíc to, co na sáze Impéria. Že nadpřirozeno a magie ustupují do pozadí a soustředí se na obyčejný příběh člověka, který si musí prokousat cestu k úspěchu. A i když je Rupert Avery kladná postava, rozhodně není černobílá. Má mnoho špatných vlastností a dokáže se zachovat i jako pěkný hajzl.
Nádherné ilustrace jsou doplněny archivními materiály a popisy jednotlivých letounů. Knížka, která se bude vyjímat v knihovničce každého fandy letectví.
I když jsem přesně ta generace, na kterou je cíleno, tedy pamětník Komety a Amerického ninji s rychlodabingem na VHS, tady na mě nostalgie nějak neúčinkovala.
Filozofický přesah jednoduchého neuzavřeného a dosti nelogického příběhu jsem příliš nepochopil. A tak jediná, ale velice kladná stránka útlé knihy pro mě zůstává kresba, připomínající mexický svátek Día de los Muertos.
Největší klad této knihy není její informační hodnota, ale množství atraktivních fotografií letounů z období těsně před 2. světovou válkou.
Opět se setkáváme z několika známými postavami z minulých knih, jako je kouzelník Nakor, žoldnéř Ghuda nebo admirál Amos Trask.. Přesto, že je tato první polovina románu určena spíše k seznámení s novými hrdiny, je velmi čtivá a autor se jim nebojí ani zasadit citelné rány.
Je nám představen zcela nový kontinent se svou kulturou i tradicemi, ve kterém se můžou tvořit další kousky do barvité mozaiky historie světa Midkemie. Hrdinové na něm však nepobudou dostatečně dlouho na to, abychom ho poznali lépe. Autor tak má připravenou půdu pro další knihy, včetně mocného protivníka Lady Cibully, která zatím nedostala mnoho prostoru. Bohužel, jak je již zvykem, finále mi připadalo příliš urychlené.
Na trochu dětinskou kresbu se dá vcelku brzo zvyknout. Autor má nejspíše rád vojenskou techniku, protože ta je vykreslena sice schématicky, ale docela přesně. Jinak pohled na válku očima dospívající Němky z Jihlavy je hodně zajímavý.
I když se najdou malinké nepřesnosti, jedná se asi o nejucelenější přehled letadel našeho letectva v období těsně před 2. světovou válkou. Kromě toho zde najdeme také kapitoly o jeho organizaci, motorech a výzbroji. Vynikající encyklopedie pro milovníky letectví.
Vynikající velmi čtivá kniha. Nemůžu dát plný počet jen z toho důvodu, že sága Impéria je přeci jen ještě o maličko lepší. A také možná za až příliš uspěchaný závěr.