pafčaodřeky | Komentáře u knih | Databáze knih

pafčaodřeky pafčaodřeky komentáře u knih

Radosti zahradníka Radosti zahradníka Hermann Hesse

O umírání květin a stromů, melancholii, když končí léto, o pomíjivosti života a koloběhu ročních období. Smíření skrze práci na zahradě. Deníkové zápisky prokládané básněmi, bohatý barvitý slovník. Pomalé čtení pro všechny (nejen) zenové zahradníky.

19.04.2016 4 z 5

A... jako alibi A... jako alibi Sue Grafton

První ze série "abecedních" detektivek s hlavní hrdinkou Kinsey-moderním, nezávislým typem ženy detektiva. Baví mne sledovat její soukromý život možná víc, než zločin, který vyšetřuje. Buď vás tahle samotářská sebe-ironická rebelka chytí za srdce hned napoprvé, anebo už nikdy. Mám s ní jediný problém: pokaždé dostanu při čtení chuť na nějakou "prasárnu" typu hranolky a smažák. Kinsey, nejez tolik! :)

18.04.2016 4 z 5

Hladový hrob Hladový hrob Robert Galbraith (p)

Jedna z lepších ze série. Jen ten konec a vysvětlování, ne, detektivní zápletka Rowlingové nikdy moc nešla. Vždycky překombinované. A Strike se nechoval k Robin moc férově, lezl mi na nervy se svým podrypavanim Robinina vztahu.

23.02.2025 3.5 z 5

101 minut 101 minut Štěpán Kopřiva

Jednohubka od Kopřivy....což o to, on umí psát....bohužel mě děj hrozně nudil, k postavám si člověk nenašel žádný vztah (akorát mne zajímalo jak dopadl pes) a úmrtí nakonec byla zcela zbytečná, nesmyslná.

02.02.2023 3 z 5

Městečko Pines Městečko Pines Blake Crouch

Takže autorova pocta Městečku Twin Peaks...to mě přinutilo shlédnout celý starý dobrý Lynchův seriál. Inspirace je zřejmá (agent přijíždí do tajemného městečka) atmosféra však postrádá mysteriózně-poetickou lehkost, snivost. Crouch naopak jede tvrdě, bez špetky humoru rozkládá své psycho-hororové hrátky, v závěru změní žánr a střihne sci-fi "aha-pointu", která v podstatě překvapivá není. Za mne tedy ano, dobré, nikoliv kultovní.

26.03.2019 3 z 5

Žádná chvíle není poslední Žádná chvíle není poslední Petr Heteša

Moje prvotina od autora (díky za doporučení znalci v Arrakis) a jsem spokojená. Hrdina je krapet předvídatelný, jednoduchý chlastometr, nu, aspoň sympaťák, místy i vtipný. Části, kde se hrdina zaobírá životem, dcerou, hospodou, hudbou jsou téměř-ať nepřechválím-dokonalá. Fantasy část román trochu sráží dolů, je v ní určitá nedomyšlenost, nepropracovanost.......jo a už jen drobnost: vřele bych pro příště doporučila vynechat zvířecí zdrobněliny pro označení roztomilých ženských částí (čumáček, tlapička, kožíšek), je to iritující a k takovému drsňáku se to nehodí (ono se to nehodí k žádnýmu chlapovi). Lepší tři hvězdy a jsem navnaděna na další.

27.09.2018 3 z 5

Půlnoční linka Půlnoční linka Lee Child

Zhruba do půlky jsem byla nadšená, pak se objevily ženy a parťák a Reacher místo akce začal kecat. Jo a sex ze soucitu, to opravdu nemuselo být.

30.08.2018 3 z 5

Umrlčí cesta Umrlčí cesta Peter May

Měla jsem z dřívějška takový pocit, že May psát umí, když chce. Co však napsat k této "oslavě průměrnosti"? Kdyby to byla prvotina nějaké mladé slečny (pánové prominou, dámy to pochopí), tak ano, řeknu "je to blbý, ale snaha byla". Už jen ten nápad: proberete se někde na pobřeží polámaní se ztrátou paměti- a ne, nepůjdete do nemocnice si nechat zkontrolovat mozek a nahlásit se na policii-šťastnou náhodou vás někdo zavede "domů" a vy předstíráte, že se nic neděje, vyspíte se s ženou, protože ji asi znáte (cha! to byla beztak autorova oblíbená sexuální fantazie) a pak hádáte, kdo asi jste....ano, nedává to smysl, jak spousta dalších věcí, hlavní záporák je k politování postavička (hoďme to na toho nejméně pravděpodobného, jako vždycky přece!), ani tu ostrovní atmosféru už to nemá....Srdce milovníka detektivek zaplakalo

30.08.2018 2 z 5

Řasnatci Řasnatci Dana Kellnerová

Špatné po všech stránkách. Pokud bych odmyslela tu literární, tak z psychologického hlediska autorka splácala několik ženských postav a osudů do jedné-"oběť", totéž předvedla u "pachatele", takže nám vzniklo absurdní divadýlko, u kterého se ale nepobavíte. Jestliže měl příběh vyznít jako varování, tak je naprosto neúčinný, až směšný, protože nikdo není TAK hloupý (ani, když je zamilovaný) a jestli ano, tak neumí číst, takže zbytečnost.

12.03.2018 1 z 5

Případ Pavlína Případ Pavlína Martina Formanová

"Kdyby jsem to byl býval věděl tak bysem to byl býval nečet...".
Přiznávám, knihu jsem si vybrala kůli čtenářské výzvě jen podle návzvu,
nezjišťovala jsem, jak a co paní Formanová píše, takže jsem se pěkně vytrestala.
Samotné téma emigrace mi přišlo jako dobře zvolené, autorka se ale zaměřila na všechno to, co mně nezajímá, banality, kdo s kým spal a jaké si obuju boty na cestu (jo, to je fakt jedna z mála věcí, co si dokážu z knihy vybavit). Pavlína (Pořízková) je potom jen taková šikovná záminka pro psaní, ostatně to tu zmiňují i příspěvky pode mnou. Pro mne je paní autorka "Odepsaný případ Formanová". Na neshledanou.

18.01.2018 2 z 5

Nejšťastnější na světě Nejšťastnější na světě Menna van Praag

Ehm, já vždycky nadávám, když někdo, kdo evidentně nečte/nemá rád hrdinskou fantasy namátkou přečte třeba mého oblíbence Mirdu Žambocha a ohodnotí ho za jednu hvězdu s komentářem "kniha mě dost zklamala, místy až moc chlapského pohledu".
Takže nebudu oplácet, Nejšťastnější na světě mi přistála na stole jako dárek (jak to, že si někteří myslí, že mi TOHLE nějak pomůže ke štěstí??budu jim to muset laskavě vysvětlit) a hned ji nabídnu v bazárku. Ani bych ji nečetla, ale o víkendu došly zásoby čtiva a tahle byla po ruce...
Tákže co na ni říct. Psaná velice jednoduchým stylem. Asi aby nám docvakly ty hluboké myšlenky. Keré to sou...no třebas, že vztahy jsou složité a někdy musíte myslet na sebe (jinak budete závislá chuděra), ale néé moc, jinak bude partner na druhé koleji cítit se vykolejeně a osaměle...Tož vo tom to je. Omlouvám se za ironii, dávám krásné tři hvězdy-nebudu úzkoprsá a objednávejte v bazárku :)

06.12.2017 3 z 5

Maják Maják P. D. James (p)

Phyllis jsem jako autorku detektivek měla vždycky ráda.
Bohužel, její poslední tři romány (Maják, Soukromá pacientka, Smrt přichází do Peberley) zdaleka nedosahují propracovanosti postav a prostředí jako její ostatní knihy. Bacha, chystá se malý SPOILER:
Také netuším, proč (na nátlak ženského čtenářstva?) nachystala pro Dalglieshe "happy end", podle mně to byla chyba. Možná na stáří vyměkla. K Dalgieshovi patří melancholie, vzpomínání na svou mrtvou manželku, niternost...je to básník a zároveň dobrý detektiv, žije pro svou práci. V Majáku tedy nejen vyšetřuje vraždy, ale i svůj romantický vztah, což mi k němu zkrátka nesedí.
Celkově průměrná klasická detektivka.

05.12.2017 3 z 5

Duchové jezer Duchové jezer Zbyněk Kučera Holub (p)

Četli jste rádi "Posledního mohykána", fandili jste jako malí indiánům a běloši byli (až na čestné výjimky) ti zbabělí proradní zloději země? Přidejte špetku mystiky, krapet mytologie a tři příběhy z divokého západu si zamilujete jako já. (a nestydím se, skoro, za to)

14.03.2017 5 z 5

Nemrtvá inkvizice Nemrtvá inkvizice Jan Urban

Cože? 100x opakovaný vtip už není vtipný...možná tak před patnácti lety, ale tohle je prostě obehraná groteska, kterou jiní napsali líp.

02.01.2017 2 z 5

Bratři Lví srdce Bratři Lví srdce Astrid Lindgren

Kniha, která nenásilně a velice citlivě seznamuje děti se smrtí svých blízkých. Příběh je plný naděje, temnotu zde nehledejte, daleko víc je jí třeba v klasických Broučcích. Netradiční řešení problému, jak uvádí níže koment, je předkládáno pouze ve světě fantazie a jen jako únik před jinou, horší smrtí, což je v pořádku. Rozhodně doporučuji, jak dospělým, tak dětem.

06.12.2016 5 z 5

Ohnivé znamení Ohnivé znamení Juraj Červenák

Dobré, nikoliv oslnivé. Rozhodně zajímavější, než Červenákovy tituly s "bohatýry". Na konci mi chyběl projev trochy tolerance a velkorysosti od hlavních hrdinů. Zbytečně zničené životy jejich "spravedlivým" konáním. Tři plus.

02.12.2016 3 z 5

Vedra Vedra Lee Child

...ten nepříjemný pocit, když si myslíte, že váš neomylný a drsný hrdina naletěl vychytralé vražedkyni...

31.10.2016 3 z 5

Rychlopalba Rychlopalba Štěpán Kopřiva

Po úvodní kratičké brutal scéně, následuje běžná detektivka, na české poměry nadprůměr. Neurazí, ale ani nenadchne. Fórky víceméně vtipné. Na parodii málo "krve", na seriozní detektivku mnoho "hlášek". Od Kopřivy jsem čekala jsem větší "palbu". Tři plus.

21.10.2016 3 z 5

Q... jako Queen Q... jako Queen Sue Grafton

Jo, tenhle díl se povedl. Vyšetřování tentokrát ozvláštňuje spolupráce Kinsey s dvěma dalšími vyšetřovateli, kteří jí vlastně moc nepomáhají, protože jsou pořád na marodce.
Jsem fanoušek této série a jen pár "písmen abecedy" mi chybí do kompletu. Tenhle jsem sehnala za 120,-Kč, proč to říkám, počkejte si a zkoušejte i jiné antiky a nekupujte předražené.

14.10.2016 4 z 5

První planeta smrti První planeta smrti Harry Harrison

Stará dobrá akční sci-fi s netypickým hrdinou-hazardním hráčem, který má na nové planetě velký fyzický hendikep (je na úrovni 3 letých dětí), my se bavíme a on zatím přemýšlí proč je planeta tolik nepřátelská....jednoduché, vtipné, slušná zápletka, akce.

01.08.2016 4 z 5