pagac17 pagac17 komentáře u knih

Antonín Dvořák Antonín Dvořák Renáta Fučíková

Na 33 listech autorka mě přiblížila život našeho nejslavnějšího Čecha- skladatele Antonína Dvořáka. Vše bylo koncipováno ilustracemi autorky textu. Vše bylo přehledné a vyzdvihlo úspěchy skladatele, ale také jeho problémy, hlavně peněžní. Ty se mu ale vždy podařilo překonat díky jeho obdivovatelům , mecenářům. Jeho skladby zní nejen u nás, ale i po celém světě. Hlavně si je oblíbili Američané a i Angličané, co by velmoc 19. století. Jsem milovník hudby, hňlavně symfonické a tak zbožňuji jeho skladby. Jeho Slovanské tance, Novosvětská, Humoresky a další nemají konkureenci. Sám skladatel byl plodný ve své práci skladatele a učitele a dirigenta. Není divu, že jeho vypětí na něj mělo velký vliv i po fyzické stránce. Celý život jej držela jeho láska k jeho rodině a dětem. Je dobré, když se seznámí s touto knihou i mladí lidé, pro které je také určena.

17.01.2015

Můj syn Vladimír Čech - Příběh nejslavnějšího českého milionáře Můj syn Vladimír Čech - Příběh nejslavnějšího českého milionáře Heda Čechová

Výborná kniha o nejslavnějším českém milionáři. Jeho matka Heda Čechová úspěšně sepsala autobiografii svojí a především svého syna Vladimíra Čecha. To dílo se musí číst se zaujetím a pozorně. To se mi snad podařilo. Autorka popisuje svoje životopisy a svého syna od počátku jeho života. Dověděl jsem se mnohé, co mi buď uniklo z minulosti a já to nezaznamenal a nebo jsem neměl ani možnost vše poznat. Vladimír Čech byl znamenitý divadelník, moderátor, znalec přírody, vypravěč, prostě velká osobnost naší kultury a hlavně hrdý občan naší republiky.Jeho matka, populární hlasatelka v rozhlase a televizi, byla nucena po roce 1968 odejít ze své činnosti, což trvalo dlouhých 20 let. Tím také trpěl její syn Vladimír. Se vším se oba dokázali vyrovnat. Své vyprávění paní Heda doplňuje názory Vladimíra. Oba byli zklamáni výsledky sametově revoluce.Z mých vzpomínek mě nejvíce zaujalo moderování na Nově- Chcete být milionářem? Také současně si ho připomínám jako retro na Telce. Více snad nedovedu komentovat. Po přečení knihy jsem nadšen.

16.01.2015

Dramata a frašky ekonomie Dramata a frašky ekonomie Pavel Kohout

Již podruhé čtu tuto knihu, kterou mám ve své knihovně. Osvěžuji si znova ekonomické znalosti z rozhovoru dvou Pavlů Kohoutů. Oba dva jsou to erudovaní a vzdělaní lidé. Přehled pojmů mi nahrazuje malou encyklopedii, takže se vždy mohu vracet k přečtení příslušné příslušné a potřebné kapitoly.

09.01.2015

Ze mě : cesta Blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška Ze mě : cesta Blázna a vnitřní svět Jaroslava Duška Pavlína Brzáková

jIž podruhé čtu tuto knihu, kterou nám ve své knihovně. Opět jsem s chutí a se zájmem přečetl autorizované povídání herce a divadelníka Jaroslav Duška. Jeho poznání jsou úžasná a poučná, i když některé názory jsou v praxi neuskutečnitelné. Inu, kniha je určitým rozjímáním o věcech našeho života, kdy rozděluje jej do dvou směrů, na věci důležité a nepodstatné. Klade nám i neodbytnou otázku: co dobrého jsem udělali pro svět? A co pro svět ještě vykonáme, aby byl o trošku lepší. Tím bychom se měli zabývat my, všichni, i když je to nereálné. Hlavně však světoví politici, včetně našich. Doporučuji k přečtení a studiu

04.01.2015

Šok z bohů Šok z bohů Erich von Däniken

Se zájmem jsem přečetl toto dílo spisovatele, kterého rád čtu. V této knize se autor zabývá historií všech kontinentů. Dokazuje, že Zemi v dávné minulosti a té nejbližší naveštívili hosté z cizích hvězdných soustav. Nabízí zajímavé a poutavé příběhy a vesměs za podpory svědectví lidí snaží se dokázat, že tyto návštěvy se skutečně konaly. Vědecky to dokládá historickými nálezy našich předků, se s Ufony setkali. Poučné čtení

31.12.2014

Šok z bohů Šok z bohů Erich von Däniken

31.12.2014

Najednou někdo klepe na dveře Najednou někdo klepe na dveře Etgar Keret

Četl jsem poprvé židovského autora. Jeho povídkám jsem popravdě neporozuměl. Chtělo by snad, kdybych znal podrobněj židovskou kulturu. V Izraeli jsem nebyl.

27.12.2014

Netopýří muž Netopýří muž Jo Nesbø

Tak výbornou detektivku jsem dlouho nečetl. Dějem probíhá příběh Harry Hole, policisty z Osla, který přiletěl do Austrarie, aby vyšetřil záhadnou smrt mladé norské herečky inger Holterové.Napínavý a výborně napsaný děj Poučný také z toho důvodu, že autor popisuje současný stav generace v tomto světadíle. Opakuji si a doplňuji její historii. A hlavně život v samotném Sydney. S případem mu má pomoci australský kolega Andrew Kensingtom..Dále se nechci o průběhu děje zmiňovat, protože bych muse pro případného čtenáře hodně prozradit. Knihu jsem přečetl jedním dechem. Rozuzlení je překvapivé a napínavé až do samotného konce.

25.12.2014

Usměvavý Buddha Usměvavý Buddha Jan Cimický

Psychologický román. Hlavní postavou je inženýr Václav Paleček, který prožívá trauma z neuspokojivých partnerských vztahů.Ve svém románě jde do hloubi své duše i jednajících osob. Jeho postřehy o lidském myšlení a jeho různostech je poučné. Jeho hobby je malá soška Buddhy, která ho psychycky uklidňuje. Zajímavé jsou jeho vedlejší poznatky o charakteru lidí v době předrevoluční i po ní. Lidé jsou prostě nevyzpytatelní. Třeba takový známý disident Kundera je třeba označován za donašeče. Svým způsobem vyjasňuje důvody, proč se tak mediálně stalo. Nakonec Kundera zůstává Francouzem i když se ke své národnosti hlásí. To je jen malý odskok od obsahu celého románu.

19.12.2014

Nech mě žít Nech mě žít * antologie

Rád čtu České povídky. I tentokrát jsem si je přečetl se zájmem. Autoři se snaží neobvyklým způsobem řešit různé problémy. Povídky jsou většinou úsměvné a s nadsázkou. Líbilo se mi to.

15.12.2014

Abstinentka Abstinentka Táňa Kubátová

Humorně napsaný román. Poprvé jsem četl román pro ženy. Se zájmem jsem si ho přečetl, trochu jsem nahlédl do mentality jednajících žen.

12.12.2014

Letecké vzpomínky Letecké vzpomínky Bohumír Kudlička

Velmi zajímavá kniha. Jedná se o příběhy třech mužů, kteří zasvětili svůj život letectví. Přečetl jsem případ prvního znih a to Jana Hanzla. Jistě poučný příběh před a po 1. světové válce. Vzhledem k tomu, že i další pokračování se týká letectví, k jehož problematice nemám vztah, nedočetl jsem ji

Letecké vzpomínky Letecké vzpomínky Bohumír Kudlička

Bombarda Joe Bombarda Joe Zdeněk Šmíd

Přestože je Zdeněk Šmíd mým oblíbeným spisovatelem, bohužel tuto jeho publikaci jsem nedočetl. Prostě jsem jí nepochopil

Vzpomínky Göringovy sekretářky Vzpomínky Göringovy sekretářky Cindy Dowling

Velmi zajímavá publikace. Autorka spolu s Louise Fox popisuje pod názvem Vzpomínky Goeringovy sekretářky.. Protože jsem senior, který pamatuje vznik Hitlerovi říše jsem si rád připomenul tehdejší situaci od nastoupení Hitlera jako kancléře, zabrání naší země, zahájení světové války, její průběh a i konec. Velmi poučné zvláště pro dnešní mladou generaci. Osoba Louise dokumentuje víru ve vůdce a jeho pomahačů. Jeho druhým mužem byl právě Goering. Sama Louise osvětluje jeho povahu, která se zakládala na jeho chuti o moc a popularitu. Jeho počínání bylo často až dětinské. Goebelsova propaganda ovlivnila národ do té míry, že věřili jeho propagandě do posledních chvil konce války. Podle Louise a i autorky, běžně Němci převážné nevěděli o zvěrstvách, které páchali na Židech a ostatní neárijcích a likvidovali je v koncentračních táborech. Až v průběhu konce války a hlavně spojeneckého bombardování jim pomalu otevíralo chápání skutečnosti. Závěr románu dle skutečnosti popisuje útěk Louise do Australie a její tamnější peripetium. Možno říci, že celý děj románu je učebnicí, co se v Německu dělo před světovou válku, během ní a i po ní. Charakterizuje také počínání vítězných mocností, jak si počínali Američané, jak Britové a Francouzi a také Rusové. Ti prožili světovou válku nejkrutěji a s největšími lidskými ztrátami, nehledě na rozvrácené hospodářství

08.12.2014

Zpěvák století Karel Gott Zpěvák století Karel Gott Michaela Remešová

Knihu jsem přečetl jedním dechem. Hodně jsem o Karlovi četl, viděl a slyšel. Ale takovou zpověď jsem snad u jiného umělce nečetl. Autoři MIchaela Remešová a Roman Schuster provedli úplnou analýzu zpěvákova života. Titul na přední straně knihy- Zpěvák století je plně výstižný. Protože ho rád poslouchám, tak doufám, že ještě dlouho nás bude bavit svým krásným tenorem, nebo i svými inteligentními výroky, jak při pěveckém vystoupení, nebo třebas v rozhlase a i ve filmu. Je zrcadlem jeho charakteru a obdivuhodné zdatnosti, když mohl dosud absolvovat ta ohromná představení a učinkování. Je to světový zpěvák, kterého zná celý svět. V jistém smyslu je nejméně na ůrovni prvního porevolučního prezidenta Václava Havla. Řadí se také mezi naše světoznámé sportovce.

01.12.2014

Minecraft: príručka redstone Minecraft: príručka redstone Nick Farwell

Četl můj vnuk, komentář mi dal osobně

24.11.2014

Beton Beton Iva Pekárková

Knihu jsem nedočetl, poněvadž mi autorčiny příběhy nejsou srozumitelné a pro mne nečtivé

24.11.2014

Deník šílené novinářky Deník šílené novinářky Dagmar Dandová

Rozečetl jsem humornou knížečku, ale nedočetl. Je to moderna, určena spíše pro mládež.

19.11.2014

Deník šílené novinářky Deník šílené novinářky Dagmar Dandová