Pasadenka komentáře u knih
Taková jednohubka a prodejní pomůcka, která ale není vůbec hloupá. Možná právě naopak. Uznávám, je to spíš takový obecný vhled do problematiky sociálních sítí a práce v nich nežli vyčerpávající publikace, nebo knížka pro zasvěcené. Celkem příjemné je i zasazení do českého prostředí.
Osobně mě knížka zas tolik nezaujala, obsahově mi přišla příliš slabá a pro člověka, kterému problematika není zcela neznámá, mě primárně zaujali jenom některé části. Nicméně jak píší i autorky, důležité je uvědomit si cílovku a myslím, že pro ni je to opravdu dobrý kousek. :) Z tohoto pohledu dávám 4 hvězdičky. :P
Slovo úvodem
Mé hodnocení vychází z toho, že se jedná o rodokapsoví díl dlouhé série, která na sebe přímo navazuje. Hodnotím tedy epizodu podle toho, jak se odkloňuje ze standardu, který je za mě 4 hvězdičky. Jedná se o naprostou žánrovou klasiku. Kdo má rád, ten si začte, kdo nemá, bude ohrnovat nos. :)
Slovo úvodem
Uznávám, je to příliš krátké, aby to vůbec stálo za čtení. I když z toho mohlo být zajímavé počteníčko, bylo to jenom shrnutí jednoho roku jednoho mladého Čecha kdesi v Kalifornii. A opravdu v tom není nic víc, než jen velice zeširoka popsaný průběh a pak několik motivačních citátů, které jsou vlastně zcela k ničemu. Vůbec nedoporučuji. 2 hvězdičky a ani nevím proč vlastně. :(
Z knížky, která se zdála zajímavá, i když ano přiznávám, pro děti se stala jedna z mích nejoblíbenějších sérií. Angel je jednoduše naprosté zlatíčko a je maximálně roztomilá. Konečně dětská knížka, která stojí za to. I když se nesnaží být vůbec mimo svou věkovou hranici, dokáží si v ní najít to své i některé starší ročníky, a to rozhodně nebývá zvykem. A tedy zcela neobjektivně 5 hvězdiček!
Bomba. :D John zvládl napsat hezkou malou knížku postavenou na psychologii dvou postav. Obě se skvěle doplňují, a i když je děj lehce předvídatelný – podobných filmů a knih jsou doslova desítky, ne-li stovky – stálo to za to. Opravdu mě bavilo sledovat myšlenkové pochody sběratele a bylo to celé moc hezké. :) A ano vím, je to knížka o nehezkých věcech, ale když ty jsou napsané tak uvěřitelně, že to bylo super. :)
PS: Není určeno pro citlivé osoby. :)
Trochu zvláštní kniha. Hodně osobní styl propojený s prvky reportáže a dokumentaristiky. Autor se skrze příběhy snaží nastínit přežívání obyvatel NY těsně po 11 září a plynule po něm. Krom toho své vyprávění prošpikoval množstvím odkazů na historické reálie a skutečnosti – některé známé, některé zcela zapadlé.
Problém je, že to tak zcela nefunguje. Neumím přesně popsat, co bylo špatně, ale jako celek mi přišla knížka až příliš sentimentální a pro našince až moc ubrečená. Na druhé straně vůbec netuším, zdali to, co je popsané v knize reflektuje skutečnost, nebo je to jen výběr toho nej. Ale budu to brát tak, že Newyorkští jsou jiní a tohle malinko načrtá jejich prožívání toho nejhoršího, co si obyvatelé pamatují. No i tak mi to nějak nesedlo. :(
Další knížka, která se dá podle mě jen těžce hodnotil, jelikož se jedná o soubor vyprávění různých lidí. A jak to tak bývá, někteří měli co říct, některý mě zaujali a někteří: NE. :D
Když to ale vezmu jako celek, jako myšlenku toho, že je dobré se podělit o své nezdary, které jsou důležité pro posun do předu tak nejspíš dobrý. :) Ale jaksi nepatřím k lidem, kterým někdo musí speciálně říkat, že někdy věci nedopadnou ale i tak můžou dopadnout dobře. Ale jako zajímavost fajn. A některé příběhy byly i poučné. Nicméně knižně řečeno 3 hvězdičky. Ale to je dobře, ne? :D
První díl 54 - dílné série v podání rodokapsového formátu; kvality toho nejhezčího německého brakového románu. Ten, kdo nezná, rychle pozná žánrový etalon. Naprostá klasika. Co mě těší je docela rozumná délka, kdy je docela prostor pro epizody a zároveň jemný posun nosné myšlenky.
V prvním díle se tedy dostaneme so světa, kde lidé odlétají z rodné hroudy a jako na potvoru zjistí, že se ve vesmíru nakonec předci jen najdou i jiné inteligentní bytosti, které jsou navíc na vyšší technologické úrovni a zdá se, že i docela agresivní. Naštěstí syn kapitána Dharka, zvaný Ren bude mít plné ruce práce, aby obhájil své rodové dědictví. :)
Příběh je rozdělen do tří částí. Přítomnosti v podobě návratu domů, pak líčení zkušeností z „výletu“ do Itálie, ve kterém pak autorka vzpomíná na své vztahy. Může to znít zajímavě, jenomže přítomnost je odbyta jen několika slovy a v celém příběhu, nebo vlastně životě je absolutně zbytečná. Alespoň se tímto stylem nic nekomplikuje.
A nekomplikuje se v této knížce nic. Problém je v tom, že působí až příliš reálně, co ale znamená, že nepříliš zajímavě. Autorčin styl je neohrabaný a de facto je přesně takový, jaký měl být. Jako povídání dvou starších žen u skleničky vína. A to není vysloveně špatně. Špatné je jen to, že bez osobního vztahu s autorkou mi přišlo celé vyprávění velice chabé. V podstatě mě ani nezajímalo, co se s ní dělo. Její přežívání „hrozných“ věcí mi připadali směšné. Nedovedla se prodat a opět – její život není na knížku.
Vše by se však dalo omluvit tím, kdyby se jejího příběhu chopil někdo zkušenější a soustředil se na ty správné věci, zahodil podružnosti – a hlavně – celou knížku prohloubil. Lovení žen v heterosexuálních párech není žádná novinka. To, že lidská sexualita není tak vyhraněna, jak se snažíme věřit také není nic neznámého a honění si ega nad tím, že se holka musí udělat? To je tak trapné, že to snad ani není vtipné.
Nejhorší na tom všem je to, že příběh je to pořád snesitelný, pořád je to dostačující, i když otravné – hlavně ty zdrobněliny, to mě trhalo na kusy. :( A dostatečná, to je jen o chlup od nedostatečné.
Zajímaví příběh, který mě nutil číst dál a dál až do samého konce. Vícevrstvé zpracování a neustálé čekání na vyjasnění, jak že to tedy všechno vlastně je mě udrželi v napětí až do samotného konce.
Nejdřív mě vrstva s herectvím varovala, že to bude nejspíš hloupost. Nicméně se krásně prolínala s vrstvou Květů zla i dua dvou psychopatů, kteří se skvěle doplňují. Asi se nedá říct, že je to krásný příběh – to by vyznělo krapet úchylně, ale rozhodně dobře napsaný.
Autor dobře vystavěl možnosti vyznění příběhů a nutil mě pořád přehodnocovat své očekávání. I když byl pro mě problém ztotožnit se s postavami a přežívat vše naplno, jako příšerky z terária mě po celou dobu bavili a hlavně zajímali.
Když se zamyslím nad knížkou jako celkem, tak technicky je skvělá. Co mi chybělo byla duše příběhu. Na to, že se vše točilo kolem psychologie mi přišel vnitřní svět hlavní hrdinky povrchní. Ale nejspíš je to daň za budování krimi zápletky a udržování napětí.
Splácím svůj dluh a konzumuju Rayovu tvorbu. Vím, že je povídkář, a proto ve mně sbírka nabudila obrovské očekávání. A výsledek? Docela ambivalentní. Nechci se zaměřovat na tematickou a žánrovou různorodost. Ray pro mě nikdy nebyl „jenom“ autorem sci-fi. Tady je poznat mistra řemesla. To, jak si vezme téma a zpracuje jej v plastický příběh, který dokáže navodit kýženou atmosféru… kdyby víc autorů mělo takový standard. Pak přichází ta problematická část. Hodně povídek mě jednoduše nudilo. Často příběhy směřovali někam, kam dle mě vůbec neměli :) a pointy mě často nechali v neukojeném stavu! A přes všechny tyto výhrady, které jak věřím jsou značně osobního charakteru, ve mně hodně povídek zanechalo hlubokou brázdu a budu si je ještě dlouze pamatovat. A pak, aby se v tom čert vyznal. :D
Jak má člověk po přečtení této knížky D. J. T. fandit? Je zde vykreslen jako obyčejná tlučhuba, která neví nic o ničem, ale díky penězům a agresivní rétorice je schopen utáhnout celý svět na vějičku. Místo toho, aby se jako každý důchodce odstěhoval na Floridu a celý den hrál Golf, musí „chudák“ opravdu něco dělat. Ono v roli Amerického prezidenta to člověk neukecá z patra, i když se o to sebevíc snaží. :)
Knížka byla napsána čtivě – jak román. Dokonce zde bylo hodně vnitřních monologů, co mě docela překvapilo. Bohužel mě doběhla má nedostatečná znalost všech postaviček, které se v příběhu vyskytovali, co je daň za to, když člověk nežije v Americe a neřeší ty problémy do detailu. Neříkám, že to bylo pro vyznění poselství klíčové, ale opět mě knížka donutila šáhnout po wikipedii.
Nevím, jak knihu hodnotit. Určitě to muselo dát hodně práce vše sesbírat a dát do konzistentní podoby. No je to jen prohloubení toho, co se člověk běžně doví z médií a nic překvapivého, nebo šokujícího kniha nepřináší. Ale bude to tím, že nejsem z USA. Já pořád věřím, že jeden podivín nedokáže za snad 4 roky napáchat tak masivní škody. A když je to jen předzvěst něčeho strašnějšího, tak pak nám snad nepomůže ani vyřešení globální klimatické změny a energetické krize.
Tady to bylo ze slabšího soudku. Ani pořádně nevím, co by stálo za zmínku. Taková docela obyčejná detektivka. Vše se jaksi zamotá – a nakonec pak rozmotá. :D
Poslední Metro. Rok 2035. Zprvu mě knížka nudila. Autorův rukopis je stejný, jak v předchozích dílech – a proto mě místy hodně uspával. Ale! Pak se to rozjelo. Postavy z prvních dvou dílů se potkávají, začínají interagovat a mírně podráždění čtenáři dostanou satisfakci v podobě rozuzlení všeho, co se o nás lísalo během předchozích dvou dílů. Super.
Pro ty, co četli předchozí díly tak naprostá povinnost. Na druhé straně mě vysvětlení, jak celý svět funguje, tak úplně neuspokojilo. I když hrdinové skončili asi tak, jak se dalo čekat, že skončí a hodně se tím ukázala naše lidská přirozenost, celý systém metra prohnilost lidstva mě sklíčil. :( I tak, super!
Pro mě jako osůbku nepolíbenou Evou Borušovičovou, to byla pořádná nálož. Ze začátku hodně přízemní a nezajímavé povídání úrovně průměrného blogu se časem začalo měnit ve smysluplnou kratochvíli. Nechci znít cynicky, ale první část knihy byla pro mě naprostá nuda. Takové babské povídání o tématech tolik obehraných a postřezích, které jsou protáhlé jak deset let stará guma na kalhotách, které vám v žádném případě již sedět nebudou. Čas pokročil a změnily se i témata. Eva zabředla do svého ukázkového osobního života protkaného silnými osobnostmi. Začala psát o tématech, ke kterým si vytáhla i obohacující data a konečně to začalo dávat smysl. Jen škoda, že taková nebyla celá knížka. :(
Je to takové ohřívání polívčičky. Amerika a možná i celičký svět miluje padlé anděly, kteří se zvednou ze země. Richův příběh byl docela fajn. Jak psal - miluje extrémy a pro dosahování obdivuhodných sportovních výkonů má očividně vlohy.
Jako povídání o běhání to nebylo až tak výživné. Jako agitka k vegan stravování to působilo docela snesitelně. Ale ta přihlouplá reklama na sebe a svoje produkty celou knížku hrozně shazovala. Věřím, že někoho tato knížka dokáže k něčemu nakopnout. Pro mě to bylo spíš jen takové opáčko a to také není úplně na škodu. :)
Ve vlčím ohrožení. Naše milovaná Vampýra se dostává do pouště, plné kouzel a vlkolidí. Nezní to špatně, ale slabší díl. :( A prý ten příští bude super. :)