paulie87 paulie87 komentáře u knih

☰ menu

Cirkadiánní kód Cirkadiánní kód Satchin Panda

Kniha by šla shrnout do několika pouček (nepřežírej se večer, nejez 2h před spaním, nečum večer do monitorů, užij si přes den slunce, nelemtej moc kafe, neponocuj a spi dostatečně dlouho atd.) Místy se kniha malinko opakuje a těch pokusů na myškách je tam na mě moc... Přesto sem za přečtení knihy velmi rád a ano, když se jí držíte tak to funguje. Člověku je lépe (zázraky nečekejte hned).

20.08.2024 3 z 5


Ohniště v obýváku Ohniště v obýváku Jan Zrzavý

Místy si jen říkám, že je škoda, že některé ty "jednohubky" nejsou rozvedené na více stran. V knize je každá kapitola stejně dlouhá. Chápu, proč to tak je, ale přibližně u každého pátého článku si říkám, že by mohl být aspoň dvojnásobně dlouhý. Jinými slovy: je natolik zajímavý, že mi 2 strany nestačí :-)

24.06.2024 5 z 5


Racionální optimista Racionální optimista Matt Ridley

Za mě osobně velké plus, za vyvážení všech knih o kolapsech a za kritiku negativismu, skepticismu, který tu je zřejmě odjakživa. Osobně jsem rád, že vznikají i knihy jako je tato nebo Lomborgův Skeptický ekolog. Na druhou stranu, někdy to Ridley s tím optimismem přehání a ke konci knihy je občas trochu naivní a zjednodušující.

19.04.2024 5 z 5


Jak se dělá evoluce - Od sobeckého genu k rozmanitosti života Jak se dělá evoluce - Od sobeckého genu k rozmanitosti života Jan Zrzavý

Kniha je nadupaná, plná faktů a informací. Je jasné, že člověk s nulovými znalostmi z oblasti biologie se bude prokousávat těžko. Na druhou stranu, nelze ani říct, že je nutné být odborník. Místy trochu autoři sklouzávají po vzoru pana Dawkinse k boji proti popíračům evoluce a dogmaticky věřícím. Vcelku logicky jejich argumenty smetou ze stolu a těžko jim nedat za pravdu. Je to často i vtipné, ale ne vždy nutné. Přes složitost je to ale čtivé dílo. Zajímavý je i popis různých názorových proudů. A nelze si ani neuvědomit, že sestavit takovou knihu dalo hodně práce.

15.04.2024 5 z 5