pavel9410 pavel9410 komentáře u knih

Ohnivý kříž Ohnivý kříž Judson Philips

Napsane sice v roce 1960, ale klidne by se to mohlo stat i v dnesni rozdelene Americe.

28.08.2024 4 z 5

Karambol Karambol Håkan Nesser

Dobra kniha na Suchy unor.

26.02.2024 5 z 5

V žáru noci V žáru noci John Dudley Ball

Prislo mi to dost slaby, abych rekl pravdu. Cele je to zalozene na rasistickem nastaveni policie a detektivni pribeh je tam spis jako okrasa.

02.06.2023 2 z 5

Droga D Droga D Oldřich Železný

Nasel jsem v knihobudce (Velka Hledsebe). Na to, ze je to totacova detektivka, tak to melo docela spad a nebyt toho vecneho soudruhovani, tak si ten pribeh dokazu predstavit i v dnesnich kulisach.

02.06.2023 4 z 5

Proč jsme tak naštvané? Proč jsme tak naštvané? Šárka Homfray

Prislo mi fajn, ze je to zasazene do ceskeho kontextu, vcetne odkazu na literaturu. Nejsem sice feminista, ale ;-) jsem rad, ze tohle tema autorka pomerne ctive a do detailu ve sve knizce probira. Diky.

18.05.2023 4 z 5

Bratři Ricové Bratři Ricové Georges Simenon

Cekal jsem detektivku a misto toho mafie. Docela prekvapko. I tim, jak to bylo psane takovym uspornym stylem.

10.05.2023 4 z 5

Co ti svírá hrdlo Co ti svírá hrdlo Chimamanda Ngozi Adichie

Zajimavy mix americke a moderni africke kultury. U nekterych povidek jsem si vyslovene pral, aby pokracovaly dal.

24.04.2023 4 z 5

Alžběta a Essex Alžběta a Essex Lytton Strachey

Precteno v ramci vyzvy.Bavil mne dej i jazyk. Je zajimave videt, jak ruzne zakulisni pletichy fungovaly uz v te dobe.

05.04.2023 4 z 5

Mánie Mánie Craig Larsen

Prislo mi, ze jsem byl porad tak nejak napred, ze slo zvraty docela predvidat. Az moc prekombinovane, postavy cernobile. Takova jednoducha potrava pro mozek, idealni oddechovka na vikend.

02.10.2022 3 z 5

V noci je každá krev černá V noci je každá krev černá David Diop

Precteno diky ctenarske vyzve a rozhodne nelituji. Chvilku mi trvalo, nez jsem si zvykl na styl vypraveni, ale pak mne to uplne pohltilo. Situovane je to podle popisu do prvni svetove, ale klidne by to mohlo byt i z dnesni doby.

04.09.2022 5 z 5

Upír a jiné prósy Upír a jiné prósy Jan Opolský

Narazil jsem na ni nahodou - v eknihach na stazeni. Jazyk je hoooodne sroubovany, dost jsem preskakoval. Je to takovy pelmel. Cast jsou zrejme reakce na nejake tehdejsi udalosti, jine povidky jdou do historie a mytologie. Ne, neni to soubor hororu, jak jsem si myslel podle nazvu.
Dokoncil jsem ji, abych mel ctenarskou vyzvu, ale byla to dost drina.

04.09.2022 2 z 5

Vražda z rozmaru Vražda z rozmaru John Burke

Vzal jsem ji na cestu a zjistil, ze uz jsem ji cetl. Ale i tak mne bavila. I podruhe. I kdyz ten pribeh je lehce prekomplikovany a romanticka linka mne v nem nebrala. Ale ta uvodni zapletka se mi zdala dobra.

15.07.2022 4 z 5

Modrovousovo vejce Modrovousovo vejce Margaret Atwood

Je to hodne ruznorody soubor povidek, jeste si to budu muset nechat projit hlavou.

21.06.2022 4 z 5

Muzeum zkamenělin Muzeum zkamenělin Margaret Atwood

Knizka mi sedla, stylem pripomina dobre serialy na netflixu. Neni to zadna cervena knihovna, autorka jde na dren.
Vyborny preklad.

07.06.2022 5 z 5

Všichni dospěli Všichni dospěli Jami Attenberg

Darek k nakupu. Docetl jsem, i kdyz mne hlavni hrdinka iritovala non plus ultra. To potaceni se zivotem… no ale aspon clovek nahlidnul do mysli nekoho, kdo je mu na hony vzdaleny.

18.04.2022 3 z 5

Jak (ne)cestovat: Návod k použití Jak (ne)cestovat: Návod k použití Ilija Trojanow

Asi jsem cekal o kapku vic. Je to spis takovy lehce filozofujici pokec, nez nejaky prakticky radce.
Jsem zajedno s autorem v jeho nazoru na masovy turismus. Jeho nadseni pro ne-planovani a nehledani informaci predem nesdilim, je to pro mne soucast cesty a poznavani. Ale treba jsem k tomu jeste nedospel, kdo vi.

21.03.2022 3 z 5

Zrádný měsíc Zrádný měsíc Michael Connelly

Ctive, i kdyz tak nejak lehce predvidatelne. Spravna oddychovka na nedelni odpoledne. Clovek zacne cist a odtrhne se az po posledni strance.

28.11.2021 4 z 5

Prostá pravda Prostá pravda David Baldacci

Poctiva krimi od Baldacciho. Primichane spravne prisady, poctivy policajt, vezen na uteku, neznamy lump, zajimave zvraty. Vyborne se cte. Spravna oddychovka.

28.11.2021 4 z 5

Písky Sakkáry Písky Sakkáry Glenn Meade

Nejak si nemuzu srovnat v hlave, ze to ma byt podle skutecne udalosti. Prislo mi to hrozne prekombinovane a ta romanticka naivni linka mi nesedla uz vubec.

28.11.2021 3 z 5

Vraždy podle Grimmů Vraždy podle Grimmů Craig Russell

Dost mne bavilo to tema - vrazdy na motivy pohadek.

16.11.2021 4 z 5