Pavelpi komentáře u knih
Tuhle knížku jsem dlouho nemohl sehnat.V roce 1969 jsem stihnul koupit pouze Devadesátku (druhý díl).Pak už zase Foglar nesměl vycházet.Knihu jsem dostal až v roce 1975 a mám na to hodně smutné vzpomínky.Dostal jsem jí totiž jako dědictví po kamarádovi se kterým jsem jezdil roky na vandry.V roce 1975 se zabil na motorce a ještě než zemřel mi odkázal všechny jeho vandrácké věci.Jeho rodiče mi to skutečně dali a mezi věcmi byl i notes s písničkami,které jsme tenkrát spolu napsali a také tahle kniha.Ani jsem nevěděl,že jí má.A pak jsem si jí teprve přečetl.
Výborně napsaná kniha nejen o pyramidách a jejich stavitelích,ale také dějiny Egypta jsou zajímavé a se spoustou věcí jsem se setkal vůbec poprvé.Zaujal mne také rozbor knihy Dänikena Vzpomínky na budoucnost,její části,která prohlašuje pyramidy za stavby mimozemské civilizace,která navštívila naší planetu.Autor zde uvádí,že Däniken nezkoumá kriticky žádnou teorii egyptologů,ale podává tu bez hlavy a paty všelijak poslepované útržky různých názorů,které doplňuje vlastními nápady.
Normálně bych si tuhle knihu asi nekoupil,ale kvůli výzvě jsem to zkusil a udělal jsem dobře.Překvapila mě nejenom logika a přístup k vyšetřování,ale i závěrečná rekapitulace skutečného případu a srovnání s případem popsaným v knize.Moc se mi to líbilo a určitě si koupím další knihy od autora.
Souhlasím s tím,že se některé pasáže v knize opakují,ale na druhou stranu musím hodnotit knihu jako velmi objektivní.Autora si považuji hlavně proto,že nenadržuje vůbec nikomu,což není v dnešní době moc obvyklé.Celkově se mi kniha líbila a tak jsem dal plný počet bodů.
Nejdřív se mi příběh zdál nezáživný,ale pak jsem se do toho zabral a jel jsem až do konce.Dost silně mi to připomnělo Chobotnici a komisaře Cataniho,ale asi to tak bude,protože mafie prorostla do všech zemí a většinou ti,kteří křičí nejvíc jsou v tom zapleteni také nejvíc a snaží se odvádět pozornost od sebe.
Ze začátku nic moc,ale jak děj pokračoval,zvyšovalo se i napětí.Ale ta síla žen zaměřená proti mužům.V dnešní době by se určitě našla nějaká,která by to chtěla praktikovat a protože se dneska všechno hraje na lidská práva,věřím i tomu,že by se toho nějaká skupina mohla chytit a prosazovat to také.Ještě,že ta kniha je psána jako satira a autor to nemyslel vážně.Šlo mu pouze o nerovné postavení žen v USA.A také o důsledky extrémních feminizačních snah některých skupin v USA.
Přistupoval jsem ke knize se značným odstupem protože jsem očekával spršku různých invektiv k Jiřině Švorcové.Velice mne autoři překvapili.Tak objektivně jako je kniha zpracována není dneska zvykem.Proto jsem si koupil hned další knihy od těchto autorů a byl jsem velice překvapený stylem psaní,objektivitou (ta je dnes velice vzácná ) i fotografickou částí.Můžu jenom konstatovat,že až vyjde další kniha od těchto autorů,určitě si jí koupím.
Výborně napsaná kniha,kterou jsem četl již několikrát a vždycky najednou až do konce.Prostě tahle dvojka to umí.Zatím všechno,co jsem od nich četl bylo napínavé a dokázalo mě to vždycky donutit číst třeba až do rána.Moc lituji,že jsou oba již po smrti,protože takové knihy umí dneska málokdo.
Běljajev je jeden z mých oblíbených scifi autorů.Zvláště Hlava profesora Dowella a také Člověk obojživelník jsou u mě klasika scifi.
V chirurgické laboratoři, tajena před veřejností, stojí pod skleněným poklopem hlava, která napojena na živné roztoky žije a myslí.Nová pracovnice v laboratoři pozná hlavu svého bývalého profesora,která je napojená na různé vyživující roztoky.Jednou přes přísný zákaz otevře ventil a hlava promluví - není to paráda ? A to je začátek příběhu,který se dále rozvíjí a neustále graduje.
Ve své době velmi populární kniha mezi mladými,protože tam jsou všechny idoly té doby.Dneska je to samozřejmě úplně jinak,ale i tak v knize najdeme data a údaje z úplných počátků těchto hvězd.
Drogová závislost syna z pohledu matky.Smutný příběh člověka,který vše ztratil.
Zajímavá kniha o sochách na Velikonočním ostrově a mimo jiné i o jejich pohybováníTuto záhadu o něco později vyřešil ing.Pavel Pavel,který také do českého vydání přispěl svým komentářem a také fotografiemi z místa pokusu.Tím také padla teorie E.Danikena o tom,že sochy pomáhali přemístit "bohové".
Velice hezká kniha napsaná ( jak je u autorky normální) na základě historických faktů.Myslím,že by si ji měl přečíst každý,koho zajímá historie.
Příběh napsaný podle skutečnosti,příběh deseti zajatců,kteří ukradli letadlo a uprchli ze zajetí.Námětem se stal příběh vylíčený v pamětech sovětského letce Pokryyškina.Tento hrdinský čin byl ale oceněn až dlouho po válce při přezkoumávání příběhu a nakonec pravda vyšla najevo a hlavní hrdina Děvjatajev dostal dodatečně ocenění.
Docela jsem se na tuhle knihu těšil,ale byl jsem zklamán po jejím přečtení.Vůbec nic nového jsem se nedozvěděl.Připadá mi to jako opsaná data z několika různých pramenů včetně Rozkvetlých konvalinek.A už vůbec raději nekomentuju chyby v různých datech a filmografii.
Pokračování a zase mne nadchlo.I druhá kniha je velice zajímavá a poučná.Doporučuji všem ji přečíst.
Bezvadná kniha,která zobrazuje houževnatý a poctivý boj za spravedlnost i pro obyčejné občany
Dramaticky popsán průběh konference v Jaltě,kde se začalo rozhodovat o rozdělení světa mezi vítězné mocnosti.
Výborně napsáno.V knize je spousta údajů o hráčích a osobnostech okolo hokej.Jedinou vadu na kráse vidím v tom,že kniha sice hovoří o těch,kteří emigrovali,ale pouze obecně ne jmenovitě.I když v té době to asi jinak nešlo.
Sedm skoro detektivních příběhů.Jako kluk jsem je četl jedním dechem a do konce s baterkou pod dekou.Po letech jsem se k nim dostal znovu a od té doby jsem je četl několikrát.Bezvadná kniha.