Pavelpi komentáře u knih
Hodně dobře napsaná kniha s tématikou vyhnání Čechů z pohraničí. Autor podle mne dobře spojil fakta s vylíčením osudů a příběhů. Dobrá je také příloha, kde si můžeme prohlédnout fotografie z té doby. Jeden z mála autorů, který tuhle tématiku zpracoval hodně objektivně a ne jednostranně. Většinu života jsem strávil v tzv. Západních Sudetech, tak také hodně míst, o kterých autor píše znám a proto je mi kniha sympatická ještě víc.
Výborně a hlavně podrobně napsaná kniha, jak je ostatně u autora zvykem. Kniha má sice přes 800 stran, ale čte se moc dobře a dozvíte se hrozně moc věcí, o kterých jste neměli ani tušení. Nedá se číst v jednom tahu, ale musíte si jí rozdělit. Klobouk dolu před autorem a plný počet hvězd.
Moc pěkná kniha o vůli člověka vedoucí k uzdravení po obrně. Na základce jsme tenkrát měli učitele češtiny Šímu, který obrnou prošel a dokázal se uzdravit sám svojí pevnou vůlí. Vyprávěl nám, jak si píše s autorem knihy, vyměňují si i zkušenosti. Samozřejmě kulhal, ale chodil a to bylo pro něj důležité. Dokonce si vzpomínám, že jsem s ním hrál i několikrát pingpong a pokud si vzpomínám, šlo mu to výborně. Dnes už asi nežije, ale důležité pro něj bylo to, že svůj život prožil kvalitně a hlavně se nedal a bojoval. A všichni ve třídě jsme ho měli rádi.
Jako malé děcko jsem dostal také tuhle knihu, takže jsem dostal příležitost si jí přečíst znova. Jinak bych se k ní už asi nevrátil. Dneska už se na to dívám jinak, ale přesto pro mne má knížka určité kouzlo a jsem rád, že jsem si jí znova přečetl.
Po dlouhé době jsem se konečně dostal i k mému oblíbenému spisovateli. Kniha je moc pěkně napsaná a dokáže nás zatáhnout do prostředí vorařů. Tohle řemeslo už dávno zaniklo, ale přesto si myslím, že je dobré si knihu přečíst, aby jsme věděli, jak tvrdě a drsně se v té době žilo, milovalo a také umíralo.
Jednotlivé osudy tzv. Robinsonů, jejich boj o holé přežití. Zajímavé byly všechny příběhy a nejvíc se mi líbily osudy vzbouřenců z lodi Bounty a jejich závěr na ostrově Pitcairnu, kde se jich vzájemně pozabíjelo celkem 5, jeden spáchal sebevraždu a pouze jediný přežil a dožil se 96 let a na ostrově strávil celkem 40 let svého života.
Hodně slušná kniha o osudech Habsburků. Dozvěděl jsem se mnoho nového. Hlavně i to, že celá řada příslušníků tohoto rodu skončila násilnou smrtí, ať už jako oběť atentátu a nebo také vraždy. A část rodu skončila jako šílenci v izolaci, protože se začalo projevovat to, že se příbuzní brali mezi sebou. Kniha je tak plná hodně zajímavého čtení a také překvapení, protože Habsburkové měli skutečně hodně temné minulosti, jak psal autor ve své předmluvě ke knize.
Kniha mne hodně překvapila. Myslel jsem si, že to bude nějaké plácání ublíženého, ale vůbec ne. Moc pěkně napsáno ze života jednoho člověka. Nejvíc se mi líbila část o legiích v Rusku a pak život po válce u nás. Zaslouží si plných pět hvězd a doporučuji všem, kdo má tyhle knihy o životě rád.
Pro mne nic moc. Dojem jsem měl špatný. Ve srovnání s knihami ( My děti ze stanice ZOO, Memento ) je to velice slabý odvar. Možná je to tím, že je to z novější doby a tak tomu asi nerozumím. A navíc je to takové hop sem, hop tam, alespoň pro mne.
Je to takové divné a moc mi to nesedí. Pár knih jsem přečetl od jiných autorů a na rozdíl od téhle mě tyhle knihy bavily daleko víc. Pro mne to byl takový průměr, nic víc.
Další kniha ze série Zločiny na Velké Moravě a líbila se mi. Velkomoravská říše byla dějinami celkem známá a autor zařadil svůj příběh dobře. I když je to vymyšlené, tak to není poznat. A tak příběhy knížete Slavomíra a jeho přítele Vikinga Erika čtu rád a už se těším na další.
Hlavně se mi líbilo, jak autor ukazuje, že nejsou pouze vraždy, ale také majetková trestná činnost. A také je to postaveno tak, že případy řeší celé oddělení a ne jenom jeden kriminalista. Připomíná mi to televizní seriál Případy prvního oddělení, který se mi moc líbí.
Docela slušně napsáno a rozvedeno. Tyhle případy mám docela rád, protože vypovídají hlavně o tom, jak kriminalisté v té době pracovali a hlavně jak museli přemýšlet, aby všechno na sebe logicky navazovalo.
Je to takové moc překombinované. Obyčejný průměr, který se nedá srovnat s jejich dalšími knihami ( hlavně Skleněné peklo ). Proto také hodnotím jen třemi body.
Četl jsem hodně knih o letcích za války. Tahle mě moc nenadchla. Možná je to skutečně tím překladem, ale asi i tím, že to nebylo vůbec napínavé, byl to jen suchý výčet toho, co se stalo.
Dobře napsáno a tak mě to celkem zaujalo a také se to dobře četlo. Takže hodnotím čtyřmi hvězdami.
Druhý díl trilogie, ale mne to zrovna moc nezaujalo. Připadá mi to jako průměr. Bitvy jsou sice z pohledu jak Japonců, tak Američanů. Ale není to to pravé, co mě baví.
Docela dobře vystižená doba a prostředí tajných služeb. Četlo se to dobře až na některé události, kdy se mi zdálo, že to autor moc rozvádí. Ale jinak je to velmi slušně napsáno, jako vždy od autora knihy.
Jedna z mála knih, které se touhle problematikou zabývají. Je to drsné a současně i dost smutné.
Moc pěkně napsáno. Na mě to dělá dojem, že to takhle nějak i mohlo být. V doslovu je to také všechno vysvětlené, takže mi to bylo úplně jasné. Opravdu moc pěkné a napínavé, takže je to za plný počet hvězdiček. Protože autora vůbec neznám, musím se podívat, co dalšího autor napsal. Doporučuji pro všechny, kteří mají rádi historii.