peeetta peeetta komentáře u knih

Jozova Hanule Jozova Hanule Květa Legátová (p)

Z velké části odpovídá filmu Želary, velmi čtivé. Dokresluje detaily, kterých jsem si ve filmu nevšimla.

10.09.2021 5 z 5

Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Výborná kniha. Nejsem si úplně jistá, ale myslím, že některé vtipné pasáže ve filmu vynechali.

30.05.2021 4 z 5

Dracula Dracula Bram Stoker

Před přečtením této knihy jsem znala Drákulův příběh pouze v jeho muzikálové verzi. Od přítele jsem znala parodii na Drákulu, kdy byl Jonathan Harker jeho pomocníkem, proto jsem stále čekala na zvrat v knize. Čím blíže jsem byla ke konci knihy, říkala jsem si, že už se musí něco stát. Kniha psaná většinou formou deníku byla velmi poutavá.

04.02.2021 5 z 5

Pláž v Chorvatsku Pláž v Chorvatsku Julie Caplin

Pěkné oddychové čtení, barvité popisy Chorvatska jako bych tam byla. Zajímavé téma na jachtě. Objevily se tu postavy a minulých knih Maddie a Nick.

24.12.2024 4.5 z 5

Černočerné srdce Černočerné srdce Joanne Rowling

Jsem velice ráda za e-knihu, v tištěné verzi je dost objemná. Skvělý příběh, propracované detaily. Dále se vyvíjí vztah Robin a Cormorana. Zaměřeno na komunikaci přes internet, každý se může vydávat za někoho jiného, upozorňuje na problém současnosti.

Bez naděje Bez naděje Colleen Hoover

Zpočátku jsem si říkala, že jde o romanci, velmi kvalitně napsanou. Nemohla jsem se odtrhnout. Většinu knihy jsem přečetla za jeden den, nemohla jsem se dočkat rozuzlení. Vyklubalo se z toho poměrně náročné téma. Za mě super.

09.07.2024 5 z 5

Smrt krásných srnců Smrt krásných srnců Ota Pavel

Krásně napsané vzpomínky na dětství v předválečné době i v době války. Hezké povídky o životě jedné obyčejné židovské rodiny. Tatínek pracuje pro firmu Electrolux a prodává ledničky a vysavače. Rád rybaří a koupí si rybník. Když mají jít synové do koncentračního tábora, sežene jim srnčí maso. Po válce je stále prodejcem, ale už se mu tolik nedaří.

20.03.2024 5 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Velmi silné téma. Vypravěčkou je sama smrt. Vypráví příběh Liesel Memingerové - 'zlodějky knih'. Kniha je členěna do krátkých kapitolek.

15.10.2023 4 z 5

Harry Potter a Fénixův řád Harry Potter a Fénixův řád J. K. Rowling (p)

Krásná četba, hezký vše navazuje a dává smysl. Musela jsem trochu ujasnit detaily, které ve filmu změnily. Byla jsem přesvědčená, že jsem tenkrát v prvních pár dílech četla, že chlapci nemohou do dívčích ložnic, protože se schody změní ve skluzavku, když to zkusí. Nakonec to bylo až v tomto díle. Už jsem si myslela, že se mi to jen zdálo.

17.03.2023 5 z 5

Kubula a Kuba Kubikula Kubula a Kuba Kubikula Vladislav Vančura

Připomněla jsem si večerníček z dětství, nevím, zda si ho špatně pamatuji nebo knížka je trochu jiná, ale i tak se dobře četla.

05.12.2022 4 z 5

Nové začátky Nové začátky Lilly Lucas

Pěkné popisy prostředí Skalistých hor, intimních situací - dokázala jsem se vžít do pocitů hlavní hrdinky Leny. Od půlky knihy jsem se nemohla odtrhnout, musela jsem ji dočíst. Dlouho se mi nestalo, že bych se tak začetla, abych nemohla usnout. Ačkoliv to je klasická romantická četba, moc se mi to líbilo.

04.09.2022 4 z 5

Tyrolské elegie Tyrolské elegie Karel Havlíček Borovský

K přečtení knihy mě inspiroval seriál o Boženě Němcové, kde Karel Havlíček Borovský vystupuje. Ač krátká kniha, tak výstižně popisuje způsob jakým byl autor odveden do Brixenu.

29.11.2021 4 z 5

Podezřelý Podezřelý Robert Crais

Velmi pěkná detektivka. Postupně se dostává k vyřešení případu několikanásobné vraždy. Krásně popisuje vztah psovoda se psem a jak jejich vztah funguje.

06.08.2021 4 z 5

Jurský park Jurský park Michael Crichton

Velmi napínavá kniha, kdybych mohla, tak ji přečtu na jeden zátah. O sto procent lepší než film. Byla jsem ponořená do děje, že jsem se sama ohlížela, zda se mezi stromy neschovává nějaký dinosaurus.

18.06.2021 5 z 5

Cesta kolem světa za 80 dní Cesta kolem světa za 80 dní Jules Verne

Z dětství znám seriálovou verzi se lvem Willym Foggem, princeznou Romy a sluhou Barnabášem. Většina odpovídá knižní předloze. Začátek cesty je velmi stručný, děj se začíná více rozvíjet až při cestě Indií, kdy se setkáváme s Audou. Ač jsem znala předem, jak kniha skončí, čekala jsem na zvrat až do konce.

30.10.2024 5 z 5

Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Marek Dvořák: Mezi nebem a pacientem Martin Moravec

Zajímavý pohled na práci doktora z letecké záchranné služby. Poutavé čtení, občas smutné historky, ale s tím se dalo počítat u této profese. Doktor Dvořák na mne působí jako workoholik, ale zapálený pro správnou věc. Kniha je přínosem pro informování veřejnosti o první pomoci, na co si dát pozor a čeho se vyvarovat.

Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

Na tuto knihu jsem se již dlouho chystala. Znala jsem část děje z Přátel - záměna jmen mužského a ženského, jedna z postav onemocní... Ta záměna je asi pouze v anglické verzi. Četlo se to celkem dobře, popisuje, jak si žijí 4 sestry s matkou, když šel otec do války a jak se skamarádí se sousedy. Takový idylický příběh.

20.03.2024

Harry Potter a princ dvojí krve Harry Potter a princ dvojí krve J. K. Rowling (p)

Měla jsem pocit, že knihu čtu poprvé. I když už je to hodně let. Velmi se liší od filmu, který jsem viděla několikrát. Ve filmu opět postrádám velmi mnoho informací a detailů.

29.03.2023 5 z 5

Romeo a Julie Romeo a Julie William Shakespeare

Znala jsem přibližný děj knihy předem i nějaké známé pasáže. Docela dobře se četla, hezky se to rýmuje.

13.05.2022 5 z 5

Broučci Broučci Jan Karafiát

Z dětství jsem si jen pamatovala, že po smrti svatojánského broučka vyroste chudobka. Teď jsem si připomněla i děj.

04.02.2022 4 z 5