Petrush komentáře u knih
Cca první polovina knihy mi přišla jako hromada řečí s cílem polechtat ženské ego. Druhá polovina se mi zdála realističtější, ale stejně...jako by bylo prvotním cílem vyjít s netradičním názorem či pobouřit. V knize byly i podnětné myšlenky, mj. zajímavý pohled na vztahy, ale celkově mě neoslovila. Ale třeba jsem ji jen naprosto nepochopila.
Útlá knížka obsahující 100 rad, jak být spokojenější, vnitřně vyrovnanější, klidnější a láskyplnější. Rady se občas opakují, jen jsou napsány jinými slovy, ale to vůbec nevadí. Opakování matka moudrosti.
Knížka se mi líbila a věřím, že zahrnutí byť jen pár z těchto rad do každodenního života může člověka dovést k většímu nadhledu a pohodě.
Knihu jsem si přečetla znova s odstupem více jak pěti let. Poprvé se mi moc líbila, teď mi přišla o dost slabší. Sice samotné čtyři rady (dohody) považuji za skvělé, ale přijde mi zjednodušující říkat, že stačí, aby všichni tyto čtyři dohody dodržovali a svět bude naprosto bez problémů.
Kniha stojí za přečtení a zamyšlení, styl mi nesedl.
Co mě např. zaujalo:
"Máme potřebu vše ospravedlňovat, vysvětlovat, všemu rozumět, abychom se cítili bezpečni. Máme miliony otázek, které vyžadují odpovědi, protože existuje tolik věcí, které si uvažující mysl nedokáže vysvětlit. Když nám jiní něco řeknou, vytvoříme si domněnky, a když nám něco neřeknout, vytvoříme si je také, protože musíme naplnit svou potřebu vědět a nahradit komunikaci. I když něco slyšíme a nerozumíme tomu, vytváříme si domněnky o tom, co to znamená, a pak těmto domněnkám věříme."
Autor se často opakoval a některé kapitoly mi v knize přišly zbytečné, protože k hlavnímu tématu podle mého názoru nic nepřinášely. Ač se kniha snaží být vědecká a odvolává se na řadu příkladů a studií, pro mě to byl prostě názor a místy víc filosofie než psychologie. Lze najít knížky, které štěstí staví na jiných pilířích a rovněž přesvědčivě argumentují.
I přes tuto negativní kritiku ale musím říct, že mi kniha něco přinesla. Sem tam se objevila myšlenka, která mě zaujala a oslovila.
Byla to první kniha od autora, kterou jsem četla. A tehdy jsem si říkala, aha, tak tohle je naturalismus. Ty detailní popisy tržiště do podrobností v podobě každé ryby vyložené na pultě už pro mě byly na těsné hranici čtivosti. Nicméně po čase jsem si přečetla od autora něco dalšího - a to už byla úplně jiná káva! Nebo spíše jiná láhev.
Při snaze a zachování si otevřeného přístupu věřím tomu, že tato kniha může pomoci zlepšit dlouhodobý vztah. A pro ty, kdo tyto předpoklady nesplní - počtete si, zamyslíte se, zasmějete se vtipným pasážím a po čase na knihu zapomenete.
Od knihy jsem se nemohla odtrhnout, opravdu velice poutavé čtení. Jen je podle mě velká škoda, že na začátku každé části je v podstatě řečeno, jak to dopadne.
Nenáročné čtení. Romantický příběh. Místy poněkud rozvláčné vyprávění.
Kniha byla zajímavá, ale později jsem našla jiný koncept výchovy, který mi sedí mnohem více. Zpětně knihu hodnotím tak, že stojí za přečtení, ale nesouhlasím se vším. Takže dobrá zastávka na cestě k hledání ideálu.
Zajímavá knížka, která stojí za přečtení. Konečně jsem si udělala přehled v tom, který olej je čím zdraví prospěšný či neprospěšný a který se hodí do studené nebo teplé kuchyně. Autor zmiňuje i další zdraví prospěšné potraviny jako např. kefír nebo čokoláda a věnuje se mj. tématu bio a konvenčních chovů a vysvětluje, proč dávat přednost produktům od pasoucích se zvířat.