pinkstrom
![Vrah je v každém z nás Vrah je v každém z nás](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501825/vrah-je-v-kazdem-z-nas-Cbv-501825.jpg?v=1682194588)
Moc hezkým vypravecskym a poutavym stylem vypravene případy pana Štočka. Ačkoliv mám Lucku moc ráda z podcastu, její účast naprosto zbytečná.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Billy Summers Billy Summers](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486984/billy-summers-WpS-486984.jpg?v=1647599113)
King na starý kolena napsal něco dost odlišnýho od svých obvyklých knih. A je to hodně dobrý. Některé části mi přišly jako docela velký klišé, ale nezůstalo u toho a nakonec z toho byl fajn čtivej příběh. Pasáže o Falludze mě moc nebavily, ale to spíš proto, že skončily chvili potom, co jsem se začetla. Se zakončením Kingovych knih mívám občas problém, ale tady byl konec luxusní. I se tentokrát těším na filmové zpracování.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/457486/svedectvi-o-zivote-v-kldr-msu-457486.jpg?v=1604512297)
Opravdu výborná kniha. Skvělý výběr vypravěčů, čtenář má možnost nahlédnout do strastí a důvodů odchodu z KLDR z mnoha rozdílných životních příběhů i společenských postavení. Nejsilnější je sledovat, jak postavení jednotlivých Korejců ovlivňuje jejich přístup ke straně, doktríně i povědomí o skutečných praktikách země. Kniha je navíc krásně ilustrovaná.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Závěj Závěj](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504906/zavej-wlP-504906.jpg?v=1692782927)
Absolutně nechápu nízké hodnoceni a zdejší komentáře. Za mě byla kniha geniální, čtivá, nemohla jsem se od ní odtrhnout. Vodítka tam byla akorat vždy lehce naťuknutá a několikrát jsem byla při čtení překvapená a napjatá. Něco mi došlo driv, něco ne. Za mě naprosto skvělý počin!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Prokletý kraj Prokletý kraj](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476283/proklety-kraj-snk-476283.jpg?v=1625351584)
Prostředí příběhu a množství postav bylo fajn. Vůbec se mi ale nelíbil styl psaní - vnitřní monology co probíhají stylem 5 vět a dvě otázky mi dost lezly na nervy. Postavy mi navíc přišly dost plochý a v příběhu nedotažený. Ve výsledku mě rozuzlení knihy nenadchlo a vlastně to nemělo ani spád, nic mě nenutilo číst dál. Byla to moje první kniha od autorky a po další nejspíš nesáhnu...
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ústav Ústav](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436882/ustav-e5N-436882.jpg?v=1597129484)
Skvělá kniha. Nutno říct, že na rozdíl od mnoha jiných dobrých knih od Kinga má Ústav i dobrý konec.
Jinak 1.vydani cz otřes, spousta překlepů a chyb.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Tatér z Osvětimi Tatér z Osvětimi](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/382011/tater-z-osvetimi-V67-382011.jpg?v=1535578723)
Román o lásce dvou mladých lidí, která vydržela i v takovém prostředí, jako byla Osvětim. Příběhu a jeho dílčím situacím, vždy podpořeným notnou dávkou štěstí, by se snad nechtělo ani věřit, kdyby nebyly založené na výpovědi samotného Lalea. Kniha je román, ne dokument, a tak je nutné ji brát. Bylo příjemné cist knihu, která dala možnost čtenáři cist i "šťastnější" a méně drastická vyobrazení vyhlazovacího tábora, přestože i ta se zde samozřejmě objevují. Na druhou stranu, někdy jsem se nedokázala ubránit dojmu, že je pribeh právě díky tomu místy těžko uvěřitelný. Možná jsou to trochu zkreslené vzpomínky, aby se s životem v Osvětimi mohl Lale vyrovnat. Mnoho ale mělo svůj původ v konexich a inteligenci Lalea. Kniha mě i tak vlastně bavila, bylo zajímavé sledovat, jak Lale díky své chytrosti prezival, jak v preziti napomahal i ostatním a jaké kroky podnikal. Asi jsem ale čekala vzhledem k hodnocení a oblíbenosti knihy víc...přijde mi, že autorka z toho mohla vytřískat mnohem víc...
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/345177/divka-ve-vlaku-SWT-345177.jpg?v=1496145229)
Ani nevím, proč jsem knihu tak dlouho odkládala, ale rozhodně nelituji. Po dlouhé době jsem cetla něco, co mě naprosto pohltilo, musela jsem cist dal a neustále přemýšlet, jak to vlastně všechno bylo. Příběh je vyborne propracovaný, zápletky jsou skvělé.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Na pokraji sil Na pokraji sil](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426281/na-pokraji-sil-xyw-426281.jpg?v=1600516036)
Četlo se to samo, ale jinak zklamání. Uprimne nechapu to vysoke hodnoceni. Kniha na mě působila jako špatný beckovy film, všechny postavy byly neuvěřitelně hloupé a spousta věcí nedávala smysl. Slabý dve hvězdy.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Čtyři roční doby Čtyři roční doby](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/191117/ctyri-rocni-doby-z8F-191117.jpg?v=1392808881)
Na tuhle sérii povídek jsem se těšila hodně dlouho a dlouho si ji šetřila. Za mě byla nejlepší povídka Nadaný žák - tu jsem úplně hltala a nebyla schopná se od ní odtrhnout. Shawshank byla samozřejmě výborná, i když jsem dřív viděla filmové zpracování. Od Těla jsem očekávala podobný styl jako To (čtyři malí kluci), a i když jsem měla možná až příliš velká očekávání, povídka to byla taky skvělá. Do Dýchací metody jsem se nemohla začíst, nakonec mě ale hodně překvapila. King prostě umí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Outsider Outsider](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403472/outsider-W6f-403472.jpg?v=1554721736)
Nevím čím to je, ale nové kingovky mi už nepřijdou tolik napínavé, strašidelné a postrádají takové to kingovské kouzlo, které vás u starších knih úplně pohltí. Outsider ale patří k těm lepším. Kombinace detektivky a nadpřirozena vlastně docela funguje a kniha mě vesměs bavila.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nevítaný host Nevítaný host](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408875/nevitany-host-NPm-408875.jpg?v=1561552282)
Skvěle napsaná detektivka, napětí tak akorát a i když jsem tipovala vraha už poměrně brzo, nemohla jsem se od knihy odtrhnout (navíc jsem ten typ čtenáře, co si rád hladí ego, když má nakonec pravdu :D). 250 stran je tak akorát a dá se to zvládnout za večer. Autorka navíc krásně popisuje prostředí hotelu a jeho okolí.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ďáblova cesta Ďáblova cesta](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514941/dablova-cesta-cwB-514941.png?v=1682630016)
Fajn detektivka, moc dobře se četla. Příběh na jednu stranu předvídatelný, na druhou stranu opravdu propracovaný a bavil mě. Určitě si od autora přečtu další.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dřív než půjdu spát Dřív než půjdu spát](https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92705/driv-nez-pujdu-spat-8kd-92705.jpg?v=1419842687)
Nápadité, zajímavé, napínavé. Měla jsem několik teorií jak celý příběh rozlousknout, ale u všech bylo nějaké ALE, které mi unikalo nebo kde mi něco nesedělo. Tím pádem jsem se u čtení nenudila a moc mě bavilo. Určitě lepší dřív přečíst než kouknout na film.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Později Později](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475758/pozdeji-mlu-475758.jpg?v=1631882577)
Ačkoliv ostatní tu často zmiňují, že tenhle horor nebyl tak úplně horor, mě určité pasáže teda docela děsily - a to víc, než jiné, "strašidelnější" Kingovky. Později se četlo úplně samo, ani zbytečně dlouhé, ani zbytečně krátké, žádná hluchá místa. Kniha předčila očekávání a mohu ji jen doporučit.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Její konec Její konec](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/454784/jeji-konec-oCW-454784.jpg?v=1614070676)
Průměr, na to, že je kniha od Lapeny, trochu zklamání. Za celou dobu mě nic nepřekvapilo, až posledních pár stránek. Otevřený konec se mi ale líbil.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Cilčina cesta Cilčina cesta](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421624/tater-z-osvetimi-cilcina-cesta-CsJ-421624.png?v=1569312470)
Kniha se čte dobře (za me lepší než Tatér), ale opět, čtenář se neubrání místy neuvěřitelným pasážím. Knihu (a i Tatéra) bych hodnotila lépe, kdyby autorka tolik netlačila na svou mantru "podle skutečného příběhu". To uvádí na obálce knihy, v prologu i epilogu přitom dokazuje, že těch "skutečností" je v knize oproti fikci značný nepoměr. Kdyby byla kniha prezentována jako román inspirovaný skutečnými událostmi, působilo by to mnohem lépe.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Růženky Růženky](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384986/ruzenky-K5n-384986.jpg?v=1536757152)
Marně přemýšlím, proč mě kniha nebavila a musela jsem se nutit ji dočíst, přestože King patří k mým nejoblíbenějším autorům. Námět je dobrý, ale příběhu by neuškodilo, kdyby byl kratší (a to ho autoři prý i tak značně zkrátili!). Žádná z postav mně nebyla blízká. Škoda.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Bábovky Bábovky](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/293567/babovky-DdY-293567.png?v=1633258113)
Pominu to, jak málo pravděpodobné je protkání životů všech postav, které mě vlastně stejně bavilo. Kniha je moc hezky napsaná, Třeštíková opravdu umí každou postavu popsat originálně a zcela jinak, vytvořit jim na poměrně málo stránkách komplexní charakter. Těžké osudy, až to bylo často velmi tíživé, ale paradoxně zaroven lehke čtení.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Milé dítě Milé dítě](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/431473/mile-dite-tMZ-431473.png?v=1630149459)
Kniha mě moc bavila, přechody mezi perspektivami vyprávění udržovaly děj neustále v napětí. Autorka vystihla moment mezi tím, kdy je pribeh az moc prekombinovany a kdy se jedná o super zápletky a gradaci. Moc se mi líbily pasáže Hannah, konec taky dobry. Jen škoda krkolomneho českého překladu.