pismenkovyJoe pismenkovyJoe komentáře u knih

Čaroprávnost Čaroprávnost Terry Pratchett

První dva díly s Mrakoplašem a Dvoukvítkem se mi líbily víc, ale na Bábi a Esk taky něco je. Jen mi přišlo, že i když se toho hodně událo, tak se zase tak moc nestalo a velké dobrodružství se nekonalo. I těch skvělých hlášek bylo míň, snad bude další díl lepší.

19.05.2019 4 z 5

Horrorstör Horrorstör Grady Hendrix

První půlka knihy mi přišla, že z toho nakonec bude snad i komedie. Po půli se to zlomilo a začalo být napínavé, udělal jsem si tedy duchařskou atmosféru, pustil do sluchátek hororovou hudbu a docela slušně mě to vtáhlo :) Myslím, že je to povedené, druhá polovina knihy docela sype, příběh není zbytečně roztahaný a přesto si moje fantazie pohrála na výbornou. Za 19,- z levných knih to byl asi můj nejlepší knižní kup co se týče nové knihy :) A příští návštěva v IKEA bude docela jiná než ty předchozí.

17.02.2019 4 z 5

Aby dobro neškodilo Aby dobro neškodilo David Klimeš

A já doufám, že jednou bude Šimon Pánek kandidovat na prezidenta! :)

08.02.2019 5 z 5

Uspořádání světa Uspořádání světa Henry Kissinger

Velmi zajímavá kniha, která Vám osvětlí velkou část moderních světových politických dějin a ukáže možné směry jejich nevyhnutelného směrování. Doporučuji přečíst hlavně všem, kteří s oblibou opovrhují USA a to zcela bezdůvodně, až směšně a to z nějakých povrchních příčin. Jak se v podobném duchu zamýšlel i H.K. v této knize, dnes je mnohem důležitější, co nepodstatného se stalo právě teď a je napsané na zdi Facebooku, než co podstatného se stalo nebo děje a je vepsané do knih nebo delšího textu než je příspěvek na Twitteru, bohužel.

08.02.2019 5 z 5

Pražské příběhy - Na cestě Malou Stranou Pražské příběhy - Na cestě Malou Stranou Dan Hrubý

Dozvíte se toho spoustu o domech a místech, ale hlavně lidech z Malé Strany. Někteří lidé jsou jen zmíněni, jiné lidské příběhy jdou do veliké hloubky a jsou velmi zajímavé a silné. Některé příběhy, hlavně ty z poválečného období i se špatným koncem. Ale hlavně platí to, co píše bejan podemnou: Po přečtení téhle knihy budete chodit uličkami Malé Strany už s jinýma očima :)

07.02.2019 5 z 5

Dnes trochu umřeme: Vzestup a pád Emila Zátopka Dnes trochu umřeme: Vzestup a pád Emila Zátopka Richard Askwith

Nádherná kniha! Nikdy bych nevěřil, že to nejkrásnější co si přečtu o Emilu Zátopkovi bude od Angličana, ale je to tak. Tahle kniha je vynikající, k Emilovi přesně tak kritická, jaký byl. Jestli váháte, tak rozhodně doporučuji. Já jako rekreační běžec mám po přečtení chuť jít zase dál, běhat ještě rychleji a ještě větší vzdálenosti. Příběh Emila vás donutí posouvat vlastní hranice, uvědomíte si při jejím čtení i mnoho věcí mimo běhání, tak jako u každého čtení, nebo sledování jeho výkonů. Děkuji autorovi, jdu si zaběhat a pak si dám pivo :)

26.05.2018 5 z 5

Buď silný, ať se stane cokoli Buď silný, ať se stane cokoli Marcus Brotherton

Nezlobte se na mne ale tohle se nedá číst. Odložil jsem za polovinou knihy, dál už to nešlo. Pravděpodobně bude chyba zaviněna z velké části překladem protože to je opravdu jako deníček malého kluka. Někdy jsem si až říkal jak je možné něco takového napsat a nestydět se. Ten člověk je určitě silný a dokázal toho hodně, ale kombinací zeleného mozku a špatného překladu je tenhle příběh děsný. Vysoké hodnocení od ostatních je dle mého zaviněno jen lítostí zdejšího přecitlivělého dámského publika. O kvalitě knihy ani náhodou nevypovídá.

04.07.2021

Ticho a vřava Ticho a vřava Nihad Sirees

Inu je to zajímavé, ale že bych to někomu doporučil přečíst, no nevím nevím. Na mě po dočtení knihy padlo smutno z toho jak během pár let Sýrie dopadla a že tam ten život v porovnání s dneškem asi nebyl až tak špatný pro toho, kdo měl na to držet hubu a krok.

02.01.2021 4 z 5

Studená válka Studená válka Bridget Kendall

Kniha nabízí vcelku stručný popis zásadních událostí odehrávajících se v době studené války. Oceňuji autorčinu nezaujatost a to hlavně při výběru svědků oněch dramatických chvil. Bohužel byl výběr svědků doby občas i docela zvláštní, třeba když vám zásadní událost popisují svýma očima tehdy sedmileté holčičky a nikdo jiný, jindy je to ale opravdu pěkné svědectví, například kapitola o válce ve Vietnamu byla famózní. Některá svědectví neprošla žádnou korekcí a věty o dvou slovech dramaticky sekané za sebou se možná dobře poslouchají, ale opravdu špatně se čtou. Úplně se mi nezamlouval ani styl překrývání všech svědectví po malých kapitolkách kdy se to člověku občas i plete a stírá se tím možnost přenést se na ono místo v onom čase a zažít dramatičnost těch chvil. Asi bych doporučil knížku před zakoupením nebo vypůjčením prolistovat, nemusí to sedět každému.

05.11.2020 3 z 5

Mapa z kostí Mapa z kostí James Rollins (p)

Kniha je akční a plná zvratů. Obsahuje také spoustu zajímavých informací, asi u žádné jiné knihy jsem nepoužil během čtení tak často google k dohledání dalších podrobností ohledně něčeho co bylo v příběhu zmíněno. Sigmu určitě doporučuji.

20.09.2020 4 z 5

Hirošima Hirošima František Hrubín

Mě to nenadchlo tak jak jsem čekal, navíc mě rozčilovalo provedení knihy, no pár veršů ale stálo za těch pár minut.

05.09.2020 3 z 5

Chybný protokol Chybný protokol Martha Wells

I díl třetí mi přišel zase o kus lepší než ten předchozí, plno akce a bylo to opravdu napínavé, jsem velmi zvědavý na další díl.

05.09.2020 4 z 5

Výpadek systémů Výpadek systémů Martha Wells

Obsahově bohaté asi jako dvě první kapitoly každého jiného sci-fi, sice proběhlo celé drama ale dosti povrchně. Forma deníku ale není špatná a doufám že další díly budou plynule navazovat a vyklube se z toho dobrý příběh. Naštěstí se mi podařilo koupit více dílů za velmi výhodnou cenu. Koupit tohle za plnou cenu a ještě nemít po ruce další díly do kterých se hned pustím, tak bych byl více rozčarovaný.

01.09.2020 3 z 5

Pět slovenských novel Pět slovenských novel Vincent Šikula

Kniha obsahuje krásné novely, nejvíce se mi líbila novela Dušana Duška Náprstek.

29.08.2020 4 z 5

Pražské biografy. Pomíjivé kouzlo potemnělých sálů Pražské biografy. Pomíjivé kouzlo potemnělých sálů Jan Rousek

Toto je určitě povinná četba pro každého dnešního pravidelného návštěvníka malých pražských kin!

05.06.2020 4 z 5

Češi 1977: Jak z rock’n’rollu vznikla Charta 77 Češi 1977: Jak z rock’n’rollu vznikla Charta 77 Pavel Kosatík

Tak tohle si určitě schovám pro další generace :)

05.06.2020 4 z 5

Drsná země Drsná země Annie Proulx

Celé to bylo takové Texaské, příjemně oddechové.

04.06.2020 4 z 5

Tři muži proti totalitě Tři muži proti totalitě Václava Jandečková

Jsem rád, že jako ročník 92 si o takových věcech můžu jen číst, člověku je ale i tak z některých událostí opravdu zle. Všichni odbojáři jsou neskuteční hrdinové na které by se nikdy nemělo zapomenout.

18.04.2020 4 z 5

Dívka jménem Sus Dívka jménem Sus Jonas T. Bengtsson

Zvláštní příběh ale ne neuvěřitelný, bohužel podobných bude mnoho i v takových státech jako je Dánsko. Na Sus se asi jen tak nedá zapomenout.

07.04.2020 4 z 5

Mapa a území Mapa a území Michel Houellebecq

Možná sem čekal o trošku více, ale je to dáno jen přílišným očekáváním. K Houellebecqovi cítím asi až moc velkou úctu, ale nemůžu si pomoct, miluji jeho knihy.

22.03.2020 4 z 5