pista53 pista53 komentáře u knih

Kouzelná skříňka pro Gwendy Kouzelná skříňka pro Gwendy Stephen King

Silný příběh mistra napětí tentokrát pro dospívající čtenáře. Zvědavost mi nedala a přečetla jsem si ji. Sledovat osobní příběh zprvu 13ti leté holčiny, která dostane od neznámého cizince takový dar-nedar bylo dechberoucí. Zpočátku zázrak, poté prokletí. Je to příběh o houževnatosti a zodpovědnosti. Myslím, že slušná výbava pro adolescentní čtenáře. Takže holkám, které nebaví "limonádové" čtení vřele doporučuji. A vlastně i těm ostatním....

11.12.2018 4 z 5

Paříž s vůní zločinu Paříž s vůní zločinu Šárka Ledenová

To takhle jednou vstanete z postele a ke vší hrůze zjistíte, že vám chybí nos!! Zrovna jako pan Armaňak. Asi si teď říkáte, že se stávají i horší věci, jenže páně Armaňakův nos je v pravdě de-li-kát-ní! Pan Armaňak je totiž vyhlášený parfumér, a to jaksi bez nosu, provozovat nelze....

Při pátrání po zcizeném orgánu mu až z Čech přijíždí na pomoc pan Lupička, detektiv amatér, jinak povoláním účetní. A stopa vede tuto povedenou dvojici z Paříže do města sardinek Nantes až do Grass. Kolébky vůní, parfumerského umění a Armaňakových studentských let.

Tato kniha je skvělá!!! Je zábavná, dobrodružná a navíc napsaná krásným jazykem. Ale co nás s dcerkou bavilo nejvíc, že čtenář sám může rozhodovat, jak se bude příběh vyvíjet, kam povede stopa a kde se nakonec Armaňakův nos objeví.

Překrásnými ilustracemi ji doplnila Petra Waldauf Stará a velmi nápaditě vypravilo Nakladatelství Argo

Doporučujeme pro čtenáře od 6 let a pro všechny ostatní též.

10.02.2022 5 z 5

Rváčov I Rváčov I Džian Baban

Tak tato kniha se opravdu povedla! Jak po grafické stránce, tak zpracovaným tématem! Stínadla, odkaz Jaroslava Foglara alias Jestřába, klučičí dobrodružství v uličkách Starého města. Ale nečekejte žádnou romantiku, kterou člověk občas pociťuje při čtení foglarovek. Ba naopak. Vyprávění je rozprostřeno do období mezi léty 1954-1989 a to, jak moc dobře víme, nebyla zrovna doba, kdy měla Foglarova poselství a skauting na růžích ustláno. Zachycuje zde zastrašování skautských vedoucí, perzekuci kněží, výslechy i všeobecný strach plížící se mezi lidmi.
A přesto se v této dusivé atmosféře objevily party dětí, které si našly odlehlá místa, neobydlené byty či půdní prostory, aby měly své klubovny, svoje touhy a malá dobrodružství. Dokud se ovšem neobjeví tajemný muž s maskou, který je pomocí indicií a mrtvých schránek přivede k tajnému deníku. Zprvu si myslely, že je to hra, ale brzy pochopily, že toto dobrodružství bude pěkně nebezpečné...
Knihu jsem přečetla dvakrát, hned po sobě. Tím, že je tam několik příběhů, které až na konci do sebe zaklapnou jako skládačka, musela jsem číst znovu, pozorně a soustředit se na jména, přezdívky a tváře. Zprvu jsem si myslela, že dám Rváčov synovi k 11. narozeninám. Asi ještě počkám...Ačkoliv je tam přiložen slovníček pojmů, hesel a jmen pečlivě osvětlující postavy a reálie dané doby pro neznalé či později narozené, spíš bych řekla, že to bude kniha pro nás, pro "starší ročníky" ???? Anebo pro rodiče, kteří si to přečtou společně s dětmi a budou vysvětlovat a povídat si nad knihou. A taková představa je mi ovšem také více než milá.....

15.02.2021 5 z 5

Velká dobrodružství medvěda Nedvěda a medvídka Mišky Velká dobrodružství medvěda Nedvěda a medvídka Mišky Zbyněk Černík

Kniha je sestavena z krátkých a velmi zábavných příběhů, ideálních jako pohádka před spaním. Ovšem s užitečným přesahem! Nejenže se tam ti medvědi k sobě moc hezky chovají, ikdyž u nich sem tam propukne nemoc brlohová (tedy obdoba té lidské, ponorkové), ale krásně se tam vysvětlují různá pořekadla a rčení, které nám, dospělákům, už přijdou normální, ale děti z toho bývají občas krapet zmatené. Skvěle se tu vysvětluje, co to znamená např. někomu vyluxovat lednici, přidat ruku k dílu, mít svou hlavu, či jít bručet….a je to tak vtipné, tak milé a ty obrázky k tomu!

Vřele doporučuji všem milovníkům medvědů, medvědářům a hravým rodičům se zvídavými dětmi! Budete se dobře bavit!

27.10.2020 5 z 5

Pan Kdybych hledá kamaráda Pan Kdybych hledá kamaráda Pavel Šrut

Ač je kniha takové krátké čtení před spaním či při poobědové relaxaci, je tam obsaženo velké moudro a hlavně krásný, laskavý humor, který ocení děti i dospělí. Jde totiž o hledání kamaráda. A to už samo o sobě velké téma je. Protože nikdo přece nechce být sám, hrát lízaný mariáš sám se sebou a za společnost mít plyšového, ikdyž velmi milého, pejska, kterému navíc chybí jedno ucho. A tak pan Kdybych potkává pana Nebycha, Abycha, Cobycha a dokonce i paní Květu Ledabych, aby pak nakonec přece jen toho kamaráda, se kterým může jít do hospůdky, našel.

08.10.2020 5 z 5

Duchové neklepou na dveře Duchové neklepou na dveře Eulàlia Canal

Přečetly jsme s dcerkou a knížka se nám moc líbila. Má skvělé, vtipné ilustrace a na příběhu se dá dětem pěkně vysvětlit, co všechno obnáší přátelství.

31.05.2020 5 z 5

Jedno manželství Jedno manželství Tayari Jones

Atlanta, Georgie. V Americe státy se stále hluboko zakořeněnou rasovou nesnášenlivostí, na kterou bohužel doplatí mladý, černošský, manželský pár. Jedna osudová noc, kdy byli ve špatný čas na špatném místě a Roy byl v soudním procesu nespravedlivě odsouzen ke 14 letům vězení. Jejich manželství bylo mladé a trvalo jen krátce a po prvním roce téměř dennodenního dopisování a pravidelných návštěv začíná obojí povážlivě řídnout. Dopisy, které byly zpočátku plné lásky a něhy se postupem času mění v řádky plné obviňování a uražených výčitek....
Jak moc člověka změní vězení a nespravedlivě odejmutá svoboda? Kolik toho snese vztah dvou násilně rozdělených lidí?
Příběh je vyprávěn z pohledu tří osob: obou manželů a jejich nejbližšího přítele. Právě tato forma mi přijde opravdu zdařilá. Je velmi zajímavé dozvídat se, jak rozdílně může být jeden příběh nahlížen.
Kniha se tváří na první pohled velmi nenápadně, ale byla by velká škoda, kdyby na pultech knihkupectví zapadla. Doporučuji!!

19.09.2019 4 z 5

Malinka Malinka Dita Táborská

Syrový příběh!! Toto bylo tak hutné čtení, že jej budu rozdýchávat ještě hodně dlouho. Příběh, ve kterém musí každý jedinec doslova bojovat o své místo v životě, o přijetí, pochopení, o lásku i o sebe sama a své právo na štěstí.
Člověk má při čtení až nepatřičný pocit, že někomu nahlíží okny do obýváku, přes rameno mu čte deníkové zápisky či se mu přímo vrtá v hlavě. A byly chvíle, kdy je to až trýznivě nepříjemné, kdy se cítíte jako voyer, vetřelec, že zkrátka strkáte nos tam, kam nemáte právo a vlastně ani chuť...

Rodina Hlineckých je na první pohled zcela běžná a ničím nápadná. Milující rodiče a tři, už dospělé, děti. Mají se rádi a dokáží se vzajemně podržet. To je ovšem ten první dojem...na ten druhý už to s nimi tak růžově nevypadá. Nejmladší Malka je totiž adoptovaná. Je nepřizpůsobivá, sobecká a svým způsobem nevděčná. Kolikrát jsem měla při čtení sto chutí s tou mladou dámou zatřást, aby se už konečně probrala! Jasně, neměla zrovna dobrý start do života, ale dostala se do milujicí rodiny už jako miminko, tak kde je problém? Ve skoro až opičí lásce jejích rodičů? V její snaze chtít stále víc než má? Těch otázek mi při čtení naskakovala spousta, člověku se z toho úplně točí hlava a stejně nic nevymyslí...a co je na tom nejhorší, že bité jsou na tom děti. A to je setsakra špatně!!

Ditu Táborskou jsem si postavila na roveň stejně štiplavě drásavé a syrově přímočaré Petry Soukupové. Ráda bych si přečetla i její druhý román BĚSA, ale kde vzít tu energii a odvahu a nekrást....

DOPORUČUJI!!

22.08.2022 4 z 5

Malinka Malinka Dita Táborská

Doporučuji!

22.08.2022 4 z 5

Nejšťastnější muž na Zemi Nejšťastnější muž na Zemi Eddie Jaku (p)

Knihu jsem si pořídila v rámci společného čtení a od první stránky jsem zklamaná. Tento druh literatury normálně nečtu (v tomto žánru nedám dopustit snad jen na mého milovaného Arnošta Lustiga), ale bohužel mi to přijde psáno jako slohovka žáka druhého stupně. Možná je to i špatným překladem, občas jsou tam krkolomné věty, ale za mě fakt ne. Eddie Jaku si určitě prožil těžký život, nechci to v žádném případě zlehčovat, ale ne každý má ten dar psát. Jen mi přijde, že toto téma (holocaust), teď prostě frčí, tak se vydají kdejaké vzpomínky. Mám jako e-knihu, tak po přečtení s lehkým srdcem smažu.

03.02.2022 3 z 5

Satanarcheolegenialkohrozný punč přání Satanarcheolegenialkohrozný punč přání Michael Ende

Většina lidí (včetně mě), má Michaela Endeho spojeného hlavně s Nekonečným příběhem a jeho velmi dobrým filmovým zpracováním, které ovlivnilo nejedno dětství či dospívání. K jeho další knize Punč přání, jsem se dostala až v dospělosti díky mým dětem, ačkoliv poprvé u nás vyšla už v roce 1993. Nakladatelství ARGO jí dalo velmi krásnou grafickou podobu a tou si mě, milovníka všech krásných dětských knih, naprosto získalo.
A každou čtenou stránkou jsem byla nadšenější a natěšenější, jak to všechno dopadne a prožívala s dcerkou každou minutu příběhu. Ten se totiž odehrává jednoho Silvestrovského večera, přesně od 17 – 00 hodin a vy tak můžete se zatajeným dechem sledovat vývoj situace a krácení nemilosrdně ubíhajícího času.
A o co že tam jde? Vlastně o všechno! O to, zda dobro zvítězí nad zlem, a zda podlý kouzelník Škodolib s přeukrutně zlou tetou Tyranií nakonec namíchají punč přání a po jeho požití obrátí svět vzhůru nohama. Výroba je však neskutečně obtížná, každý z nich musí přiložit svůj kus vědomostí k dílu, jeden druhého se u toho snaží přechytračit a navíc se u nich projevuje stále větší a patrnější účinek alkohrozného nápoje. „Oba sice měli dost vysmolená hrdla a leccos snesli, ale že museli pít v takovém spěchu a mok byl ďábelsky silný, měli brzy jaksepatří nakoupeno...“
A v neposlední řadě jim stáli v cestě dva protivníci, (původně jejich domácí mazlíčci), kteří je naštěstí včas prokoukli – opelichaný kocour Mauricio a revmatický havran Kuba. Dvojka jinak normálně v přírodě nepřátel na život a na smrt, okolnostmi však donucena spolupracovat a nakonec najít společnou řeč a táhnout za jeden provaz.
Kniha oplývá neskutečným humorem a takovým krásným jazykem a obraty, že je tu namístě poděkovat i překladateli Radovanu Charvátovi. Je to opravdu skvostné. Takže pokud hledáte něco ke čtení s dětmi, u čeho nebudete usínat, ale budete se náramně bavit a na každé večerní čtení se nesmírně těšit, namíchejte si tento silný a opojný drink. Budete nadmíru spokojeni!!!

07.10.2021 5 z 5

Čtyřlístek na nebezpečném ostrově Čtyřlístek na nebezpečném ostrově Jaroslav Němeček

Příběh se nám moc líbil. Bylo dobré členění na krátké kapitoly, s malou dcerkou to hezky ubíhalo. Byla tam akce i legrace.

10.08.2021 5 z 5

Laura Deanová mě už zase nechala Laura Deanová mě už zase nechala Mariko Tamaki

Další z řady výtečných komiksů Nakladatelsví Paseka, na které jsem se těšila. Určeno sice pro čtenáře od 13 let, ale jakožto máma dvou puberťáků si občas velmi ráda udělám výlet do jejich světa, do jejich hlavy, pro představu, lepší pochopení i z čiré zvědavosti. A musím říct, že jednoduché to tyto „děti“ rozhodně nemají.

Frederice Rileyové je 17, má fajn kamarády a jednu velkou lásku – okouzlující Lauru Deanovou. Udělala by pro ni všechno a Laura to, bohužel, ví.

Co všechno jsme ochotni obětovat lásce? A stojí to nakonec za to?

Nádherně zpracované téma křehkých vztahů a citlivých duší, skvěle ilustrováno!

17.05.2021 5 z 5

Červené klubíčko Červené klubíčko Irena Hejdová

Knihu jsem pořídila hlavně pro její krásné grafické zpracování. Bohužel text hodně zaostává. Sice jsme přečetli, dcerka si plnila při četbě úkoly i hledala cestu klubíčka, ale nějak mi to připadalo hrozně plytké. Pošleme dál. Je mi to líto, ale tohle není kniha, ke které se budeme vracet, ani nezůstane uschována pro další generace.

16.07.2020 1 z 5

V zajetí zimy V zajetí zimy Naomi Novik

Naomi Noviková – V zajetí zimy

Touto knihou jsem se prokousávala velmi dlouho a musím se přiznat, že z počátku čtení dost drhlo. Nejsem nikterak skalní fanynkou fantasy, spíš do tohoto žánru občas zabloudím s dětmi. Proto jsem byla spíš zvědavá, než natěšená.
Příběh byl vyprávěn velmi poutavě, bavilo mě střídání jednotlivých vypravěčů, kdy jsme mohli na jednotlivé situace pohlížet z více úhlů, s různými zkušenostmi a postupně tak skládat střípky mozaiky až do dechberoucího finále.
Ale bohužel s těmi postavami jsem měla trochu problém. Všechny hlavní hrdinky byly udatné, silné, chytré a samostatné ženy, které si dokázaly poradit v každé situaci a před ničím se nezalekly. Nevím, pro jakou věkovou skupinu je tato kniha určena, pokud je to bráno jako YA chápu, že většina dívek 13+ jistě o takové své budoucnosti sní. Bohužel mi tam jaksi chyběli ti stejně udatní a úchvatní muži. Aspoň ze začátku tam byla většina mužského pokolení vykreslena jako násilná, slabošská a tyranizující hovada (pardon), která jsou ženě akorát na obtíž. Ke konci se trochu zvetil a „polepšil“ jeden arcilotr, ale i tak mi to přišlo trochu málo. Nějak mi v tom chyběl cit…
Ba naopak mě bavil ten svět, ve kterém se celý příběh odehrával. Neurčitá doba, litevské reálie a do toho pohádková mythologie.
Sice mé hodnocení není nikterak vysoké, ale přesto nelituji, že jsem knize čas věnovala. Občas není na škodu, zabrousit do jiných čtenářských vod, než na které jsem zvyklá.

01.07.2020 3 z 5

Sally Jones a dopis od mrtvého Sally Jones a dopis od mrtvého Jakob Wegelius

Mořeplavba, vzdálené země, úžasně propracované postavy a detektivní zápletka, za kterou by se nemusel stydět kdekterý autor napínavých románů pro dospělé. A vůbec nevadí, že hlavní hrdinka je gorila! Nemusíte se bát, neumí ani mluvit a nemá žádné nadpřirozené vlastnosti. Tedy krom toho, že pro své mimořádné technické schopnosti byla povýšena na vrchního strojníka na lodi či umí zrestaurovat akordeon....Ať už se s ní ocitneme v Lisabonu v dílně mistra, který vyrábí hudební nástroje, v Indii v paláci mahárádži Bhápuru nebo na rozbouřeném moři, všude na Sally Jones číhají nástrahy a velké dobrodružství. Příběh má spád. Knihu jsme jen neradi odkládali. Od začátku napětí graduje a jednotlivé linky příběhu do sebe dokonale zapadají až na konci vyústí v překvapivé a dech beroucí finále. Knihu jsme četli s devítiletým synem, ale jak je na obalu správě uvedeno, je vhodná pro malé i velké čtenáře.

20.09.2019 5 z 5

Bowie: Ilustrovaný životopis Bowie: Ilustrovaný životopis Fran Ruiz

Ikdyž David Bowie nikdy nebyl můj největší "idol", vždy jsem ho svým způsobem obdivovala. Jeho chameleonství v tvorbě i v životě a jeho smysl pro experimentování. Kniha mě okouzlila už svojí obálkou a uvnitř moje nadšení pokračovalo. Velmi se mi líbilo použití ich formy - kniha se najednou stala velmi osobní a naléhavá a prožitek ze čtení tím intenzivnější. Je velmi krásně výtvarně zpracovaná, jen škoda množství chyb v textu a někdy dosti krkolomného překladu. Kniha poputuje dál jako opožděný dárek k Vánocům a jsem si jistá, že u obdarovaného způsobí stejný nevšední zážitek. Vřele doporučuji!

01.01.2019 5 z 5

Hořkej svět Hořkej svět Josef Škvorecký

Výborná kniha a můj první Škvorecký. Nalezla jsem ho v jedné pražské knihobudce, krásně voněla, byla ošahaná a skvělá. Zábavná, lehce mrazivá.....povídky, jejichž datace sahá od časů těsně před druhou světovou válkou až po léta 60. Postřehy z dob dětství i dospívání, lehce autobiografické a přesné. Byla jsem nadšená!

11.01.2018

Peklo je prázdné, ďáblové jsou mezi námi Peklo je prázdné, ďáblové jsou mezi námi Marie Bardiaux-Vaiente

Jeruzalém, 11.4. 1961. Začíná proces s Adolfem Eichmannem.....

Eichmann je postaven před soud a obviněn ze čtyř zločinů: ze zločinů proti židovskému národu, ze zločinu proti lidskosti, z válečného zločinu a z členství ve zločineckých organizacích. Tento proces je nám zprostředkován třemi novináři: Šimonem Abecassisem (šéfredaktorem The Jeruzalem Post), Hannah Arendtovou (významnou myslitelkou a korespondentkou pro The New Yorker) a Jeanne Amelotovou (francouzskou novinářkou z L´Express). Všichni si jsou vědomi, jak významné události jsou přítomni. Nejen pro mladý izraelský stát, ale pro celostvětové vypořádání se se Šoa.

Proces se zabývá Eichmannovou rolí ve stranické hierarchii, jeho pravomocemi v ní a vůbec možnostmi býti činným ve věci „Konečného řešení židovské otázky“. Nakolik byl osobně aktivním, či naopak pouze vykonával rozkazy a byl tupě poslušen svým nadřízeným.
Velký prostor je zde také věnován Eichmannově potrestání. Pro mnoho lidí byl přijatelný jen a pouze trest smrti. Ten však byl v Izraeli, až na dvě možnosti připouštějícími výjimku, v r. 1954 zrušen. Židé, jako národ, odmítají trest smrti už ze své podstaty. Bůh život dal, proto o něm nikdo jiný rozhodovat nesmí....
Další zde nastolenou otázkou je, KDO vlastně je Eichmann. Na jedné straně „ztělesněné zlo“, přitom na straně druhé zcela obyčejný člověk, vzorný otec rodiny, co jen poslušně sloužil totalitnímu systému. A, jak podotkla Arendtová: „ Právě ta jeho normálnost je děsivá...“ Kdy se tedy z člověka může stát takové monstrum? Jak lze odolávat ideologii? Lze rezignovat na svědomí? Je trest smrti v takovém případě žádoucí? Správný? Výchovný?

I přes tyto rozpory a naléhavé otázky byl nakonec Adolf Eichmann 1.6.1962 popraven. Byl to poslední případ hrdelního trestu, který byl v Izraeli vykonán.

Ti, kdo četli Maus a životní příběh Arta Spiegelmana, Wannsee či Deník Anny Frankové, vědí, že komiksově se dají velice zdařile zpracovat i taková témata. Proto doporučuji všem, kteří se nezaleknou nastolených otázek, stále aktuálních a palčivých i v dnešní době.

22.06.2022 5 z 5

Pastva pro oči Pastva pro oči Myla Goldberg

Knihy z odeonské edice Světová knihovna mám ve velké oblibě. Tato kniha se ke mně dostala opět na základě zadání Čtenářské výzvy a je velká škoda, že v přehršli ostatních téměř zapadla, nepovšimnuta. Myla Goldberg je autorkou celkem čtyř knih, u nás je bohužel přeložena zatím jen tato nejnovější, z roku 2019.

Forma vyprávění je nevšední, text je koncipován jako katalog k výstavě fotografky Lilian Prestonové, který dává po její smrti dohromady dcera Samantha Jane. Popisky u jednotlivých fotografií krásně ilustrují fotografčin talent, smysl pro světlo i danou chvíli a provázejí nás stejně naléhavě jejím životem, jako útržky z deníku, dopisů nebo vzpomínky jejích přátel.

Příběh je rozkročen do období 50. - 70. let minulého století, kdy ženy umělkyně neměly zrovna na růžích ustláno, fotografie jako umělecký směr byla „v plenkách“ a nedejbože, aby se žena ještě k tomu všemu rozhodla vychovávat své dítě jako svobodná matka!

Tímto vyprávěním se nám otevírá obraz Ameriky, sešněrovaný konvencemi, kdy Lilian musí utéct z Clevelandu do New Yorku, aby mohla, přes zákaz rodičů, studovat na umělecké škole, až po postupné uvolňování v letech 60. a éru hippies. Je to však i kniha o mateřství, o přátelství a umění, za které musela autorka doslova bojovat a svá díla obhájit před veřejností. Za své dílo byla zavřena v Ženské detenční věznici a postavena před soud.

Pastva pro oči je skvělá kniha! Takže pokud chcete silný příběh, určitě se nechte zlákat!!

12.09.2021 5 z 5