pivonka_1 pivonka_1 komentáře u knih

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Tak jsem ve svých 38 letech konečně dala Malého prince. Poslouchala jsem ho jako audioknihu a úplně jsem si ho zamilovala. Jsem důkazem toho, že je to kniha pro všechny věkové kategorie. V té knížce je tolik pravdy podané tím nejčistším způsobem v podobě vyprávění Malého prince... Knížku si musím za nějaký čas přečíst znovu.

14.03.2022

1984 1984 George Orwell (p)

Wau... nadčasové, geniální, poněkud depresivní čtení. Vyhrocený pohled, jak to tu mohlo vypadat...važme si toho, co máme.

29.10.2019 4 z 5

Ready Player One - Hra začíná Ready Player One - Hra začíná Ernest Cline

Tak toto byla pecka. V osmdesátkách jsem chodila do školky, ale devádesátky mě zasáhly v plné palbě. Sci-fi miluju a na pac-manovi jsem vyrostla. Tu atmosféru jsem si vyloženě užívala. Děj měl spád, byl do detailu promyšlený a postavy sympaťáci. Na mě už tam bylo možná trochu moc odkazů na osmdestky a v několika případech jsem netušila, o co jde, ale vůbec mi to nevadilo a nebránilo to pochopení děje. Doporučuju všema deseti. Ke knize se sama ráda někdy vrátím.

13.10.2020 5 z 5

Výpověď Výpověď Whitney G. (p)

Od autorky mám za sebou Turbulenci, která byla skvělá a tato kniha opět nezklamala. Nechutně bohatý drsňák, kterému do života vpadne super ženská. Klasické klišé, u kterého si člověk odpočine. Jediné, co mi zde trochu scházelo, bylo klasické vyznání lásky. Hold jsem romantická duše. :)

12.10.2020 4 z 5

Historie včel Historie včel Maja Lunde

Po této knize jsem sáhla jen díky čtenářské výzvě a jsem za to ráda. Kniha je čtivá a nutí k zamyšlení, až to trochu mrazí. Líbilo se mi, jak se s každou kapitolou člověk přenesl do jiného světa a jiné doby, jíž odpovídaly i charaktery postav. A ten konec, který dal všemu smysl…Skvělá kniha. Rozhodně doporučuji.

09.11.2021 5 z 5

Rebelské srdce Rebelské srdce Vi Keeland

Tynka65 to přesně vystihla. První díl jsem hltala a po šokujícím konci jsem čekala fascinující pokračování, které se rozhodně nekonalo. Samé nimrání v pocitech typu mám ji rád / nemám ji rád v Rushově podání. Děsně se to vleklo až ke zdárnému konci, kvůli kterému jsem nakonec nedala 2*.

07.10.2019 3 z 5

Prach Prach Hugh Howey

Za mě nejlepší díl ze všech. Všechno se krásně rozuzlilo a pěkně do sebe zapadlo. Dotažené až do konce. Ale jelikož jsem jednotlivé díly četla vždy s docela velkou pomlkou, dám si to nejspíš znovu, aby mi to všechno pěkně doclavklo. Člověk se ze začátku série docela ztrácel mezi jednotlivými sily a časovými skoky. Teď už vím, o co jde, tak by to mohlo být zajímavější...

19.06.2017 5 z 5

Žár a led Žár a led Simona Ahrnstedt

Tak toto byla třesnička na dortu. Je to čtivé, má to skvělý příběh, nic prvoplánového, kde jde jen o sex. Hlavní postavy jsou sympataci. Za mě nejlepší z celé trilogie.

07.07.2020 5 z 5

Turbulence Turbulence Whitney G. (p)

Já jsem prostě na uniformy, takže tato kniha byl přesně můj šálek čaje. Příběh jednoduchý a celkem předvídatelný, ale od tohoto typu literatury nic jiného nečekám. Postavy jsem si oblíbila. Super oddychové čtení na léto.

23.06.2020 5 z 5

Aristokratka ve varu Aristokratka ve varu Evžen Boček

Tento díl jsem nechtěla číst hned po Poslední aristokratce, protože jsem tak nějak tušila, že to bude na stejné brdo. Takže jsem si ho pošetřila na horší časy a vyplatilo se. Momentálně jsem nemocná, není mi moc dobře a tato kniha byla přesně to, co jsem potřebovala.

28.10.2019 5 z 5

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Knížka se čte sama. Pěkně vykreslené postavy, zajímavý příběh. Trochu problém mám se samotnou podstatou příběhu. Od mala do nás rodiče vtloukali veliký respekt před ostrými předměty, zbraněmi, atd., abychom náhodou někomu neublížili. Dodnes i s kuchyňským nožem zacházím velmi opatrně. A tady je bráno zabíjení lidí ve velkém a roztodivnými způsoby, jako naprostá přirozenost, což mi prostě jde proti srsti a celou knížku jsem četla s takovým divným pocitem. Skvělý námět do Tarantinova portfolia, ale literatura pro děti a mládež...no nevím.

22.01.2019 4 z 5

Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Tak já nevím...Na to že byl kolem této knihy takový humbuk, pro mě to byl spíše průměr, tím pádem trochu zklamání. Námět mi přišel zajímavý a vzhledem k tomu, že jsem spíše detektivní typ, prolínání příběhů a postav mi nedělalo problém, neztrácela jsem se, naopak mi to přišlo osvěžující. Co mi tam chybělo, byla bližší specifikace a charakter postav. Mám z toho pocit, jako by mi knihu někdo přečetl jedním monotónním hlasem od začátku až do konce.

26.03.2017 3 z 5

Dějiny lidských průserů aneb Co všechno jsme podělali Dějiny lidských průserů aneb Co všechno jsme podělali Tom Phillips

Musím se přiznat, že nejsem zrovna fanda do dějepisu, ale recenze a čtenářská výzva mě nalákaly. Nakonec musím uznat, že to bylo super čtení. Kniha je napsána zábavnou formou a vulgarismy, ač jsem na ně poměrně háklivá, zapadly tak nějak přirozeně do kontextu, takže mi nevadily, ba naopak. Něco jsem se přiučila a navíc mě to donutilo zamyslet se nad současným světem, a že vše nemusí být tak růžové, jak se zdá...

13.10.2020 4 z 5

Dlouhé stíny Dlouhé stíny Leila Meacham

Od autorky mám za sebou Poselství růží a Sen o Somersetu. Nyní jsem se pustila do této knihy, protože styl psaní autorky mi prostě sedí. Stylově bych ji přirovnala k Ptákům v trní, zkrátka stará dobrá klasika. Kniha je čtivá, má atmosféru, super příběh a až na některé zvraty, které byly na můj vkus už trochu přitažené za vlasy, bych celkově hodnotila velmi pozitivně. Na závěr chci podotknout, že s Poselstvím růží nemá kniha krom obálky vůbec nic společného.

15.07.2020 5 z 5

Rok v Provenci Rok v Provenci Peter Mayle

Super pohodové milé čtení. Nečekejte nějaký děj, je to popis zpomaleného života na vsi v Luberonu. Francoužština v textu mi nevadila. Podtrhuje atmosféru a není to nic, co by zabraňovalo porozumění celkovému textu. Doporučuju sklenku vína, něco dobrého na zub, nohy nahoru a vychutnat si Provence plnými doušky.

30.10.2019 4 z 5

Božský Božský Christina Lauren

Poslední knihu ze série jsem si užila. Řekla bych, že byla lepší, než předchozí dvě, ale horší, než první dvě, ty byly bezkonkurenční. :) Místy jsem se i zasmála a skvělý byl konec, kdy autorky postupně připomenou všechny postavy. Žádný literární skvost, zato skvělá oddechovka, která se čte sama.

14.01.2018 3 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Jak se píše již v anotaci knihy, má především pobavit čtenáře, což dokonale splnila. Občas je to přitažené za vlasy, občas se nějaký vtípek opakuje a ve své podstatě nejde o nějaký smysluplný děj, přesto je knížka skvělá. Věřím, že kniha nebude pro každého, ale já jsem si ji užila, smála jsem se skoro pořád a občas i vyprskla smíchy. Pro dobrou náladu a oddychové čtení vřele doporučuji. Zatím nejvtipnější kniha, kterou jsem četla. :)

28.09.2017 4 z 5

Teorie vraždy Teorie vraždy Andrew Mayne

Kniha mi přišla čtivá, odborné úryvky mi nevadí, naopak se člověk i něco dozví. Ale co mi vadilo byla nereálnost některých situací. Theo je největší génius, kterému nikdo nevěří, přesto mu ledasco projde a všechny instituce jsou asi úplně debilní. I tak ale musím říci, že jsem si postavu Thea oblíbila a vrhám se na další díl. Ten konec si o to prostě říká.

10.04.2021 3 z 5

Poselství růží Poselství růží Leila Meacham

Naprosto souhlasím s komentářem Audriny. Z knihy není cítit atmosféra doby. Možná mi tam chybí nějaké bližší popisy nejen doby, ale i míst a možná i postav. Charaktery postav jsou však vystiženy myslím celkem dobře. Také mi byla nesympatická hlavní hrdinka tou svou tvrdohlavostí. Každopádně kniha je čtivá a líbí se mi, jak se postupně odvíjí příběhy několika generací, které do sebe pěkně zapadají. Kniha končí takovým pěkným klišé, po kterém můžete knihu odložit a jít v klidu spát. :) Knihu jsem dočetla před týdnem a musím se přiznat, že se mi po životě v Texasu trochu stýská, takže si nejspíš přečtu i pokračování. Je to taková příjemná romanťárna na léto.

02.07.2017 4 z 5

Golema a džin v New Yorku Golema a džin v New Yorku Helene Wecker

Tak do poloviny jsem měla problém se začíst. Život v New Yorku mě pak však vtáhl do děje a zbytek jsem zhltla, jak malinu. Pěkně vykreslené postavy a vývoj jejich osobností mě bavil. Příběh je srozumitelný, nikde jsem se neztrácela a ani jména mi nedělala problémy. Originální fantasy čtení.

10.01.2020 4 z 5