povi
![Dívky z trajektu Dívky z trajektu](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/342446/divky-z-trajektu-pC2-342446.jpg?v=1493914545)
Po precteni uvodu knihy jsem byla dost natesena na poradnou detektivku s mistrovskou zapletkou a vyreseni 25let stareho pripadu.Dostalo se mi,dle meho nazoru,nahlednuti do zivota danske novinarky,ktera chce sama vyresit stary pripad,temer nespolupracuje s policii,chova se jako 16ti leta holka a korunovaly to mnohdy silene dialogy s otrepanym klise,ktere knihu uplne zabiji.Poslednich 30stranek melo svih a spad,cimz byla kniha povysena do tridy "rychle se ctoucich prumernych detektivek".
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kniha bolesti Kniha bolesti](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175739/kniha-bolesti-175739.jpg?v=1379525933)
Tuto knihu jsem si v knihovně vybrala podle názvu, hezky se na mě smála ze stolku s novinkami a obal mě taky velmi zaujal. Obsah je velice podařeným dílem mnoha spisovatelů. Hned první povídka "Až na věky" mě svým surovým popisem středověké inkvizice z pohledu mučeného naprosto uchvátila. Velmi dobře napsané. Další povídka "AI845CD62" bylo science fiction, ale zajímavě napsané, poslední věta mě rozsekala... "Tkáč" byla jedna z povídek, kterou by bylo fajn číst v rozvinuté verzi, nebránila bych se přečíst knihu s tímto příběhem. "Půjčené je lepší vrátit" bylo hodně dobrý. Tenhle styl psaní mám ráda. "Melodie bolesti" - velice zajímavý nápad. Při čtení tohoto příběhu jsem měla husí kůži... "Svézt" - krásně typicky Kingovská povídka, tu jsem si fakt užila, zase by se to dalo natáhnout i na kratší knížku :-) "Vrátit zpět" - připomělo mi to Kingovo "Lituji, voláte správně". Smutný, promarněná šance, která už se nenabídne... "O husách, bolestižroutech a těch ostatních" - nemyslím, že by byla tato povídka vyloženě špatná, ale byla hodně krátká na to, aby čtenář mohl pochytit hlubší souvislost. Což je škoda, protože i z tohoto námětu by se dalo vykřesat mnohem víc a čtenáře by jistě takový příběh zaujal. Při jejím čtení mě napadlo připodobnění k mass mediím, jak se kolem někoho bezvýznamného nafoukne bublina v zájmu vyšších tříd a ty nižší tomu bez ostychu věří a jdou jak ovce na porážku.... Zajímavě napsané, ale bohužel krátké, příliš krátké.... "Revize jízdenek" - zas a znovu myšlenkami u Kinga a jeho Temné Věže, styl hodně podobný, tohle se četlo jedním dechem, skvěle čtivě napsané. "Psychicky náročná práce" - k téhle povídce nemám moc co říct, nijak mě nezaujala, bohužel.... "Vřed" - tahle povídka nabízí zajímavý náhled do vlastního nitra každého z nás, na to, jak dětství, postavení v rodině a chování vlastních rodičů ovlivňuje celý náš budoucí život. Jak jsme formováni vyšší mocí - mateřskou (ne)láskou. Dobře napsané. Málem i slza mi ukápla.... "Šepoty mrtvých" - zase King a zase krátké :-D Nicméně dobře napsané, kdyby mohla být povídka o pár desítek stran delší, byla by skvělá. Takhle mě to jen navnadilo a už se mi v hlavě odvíjí pokračování :-)) "Kšeft" - čistá krása. K tomu není víc co říct, představa světa někdy v budoucnosti tvořeného pouze jedinou stavbou na celé planetě, poschodí symbolizující společenské třídy, papaláši, mikročipy, počítače, vše ovládané někde nahoře, nikdo neví čím, málokdo se tam umí dostat..... Tohle mi sedlo. Moc dobře napsané. "Mlčenliví soudruzi" - tahle povídka byla taková nedotažená.... Nápad dobrý, ale opět by to chtělo rozvinout víc, skončilo to nijak, konec jsem vůbec nepochopila....
Celkově hodnotím povídky velice kladně, jsem ráda, že jsem na knihu narazila a vřele doporučuji všem co mají rádi kratší povídky ve stylu science fiction, horor, nadpřirozeno a duševno.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Báječné dny Báječné dny](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334837/bajecne-dny-4oF-334837.jpg?v=1487926883)
Zacatek mi prisel lehce pritazeny za vlasy,ale dej se rozjel,bylo to napinave a konec byl smutny...chudak holka vlastne ani nevi,koho si vzala....
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hranice věčnosti Hranice věčnosti](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/238342/hranice-vecnosti-fBB-238342.jpg?v=1521360975)
Trilogie doctena,opet citim smutek,jako bych opoustela stare zname pratele...Usla jsem s nimi dlouhou cestu,cele tri generace!Ken Follett psat umi,vtahl me do deje neskutecne,i kdyz treti dil byl nejvice politicky zalozen a mnoha jmena mnou jen proplouvala a nektera zakulisni deni te doby jsem nebyla schopna plne vstrebat,musim priznat,ze se mi pri cteni teto knihy sviralo srdce,protoze to co se delo v te dobe bylo neskutecne zverstvo.Jsem mladsi rocnik,byt jsem se narodila v dobe komunismu,naplno jsem ho nepocitila a jsem za to rada.Dalsi tvorba,ktera mi nechala v srdci hlubokou stopu a dala prostor k premysleni,co nas,loutky v podruci vladcu mocnych zemi vlastne jeste ceka.Diky za tuto sagu.Je mi neskutecne lito zmarenych zivotu...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Strach Strach](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/223435/strach-sJR-223435.jpg?v=1564824170)
Tohle cist v noci sama v byte....masakr.nejdriv jsem se nemohla zbavit dojmu,ze jde o lacine napodobeni Kinga,ale cim vic jsem cetla,tim vic jsem se od predsudku odpoutavala,desila se a cekala na rozuzleni.a to stalo za to.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zima světa Zima světa](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151864/zima-sveta-nD5-151864.jpg?v=1540418003)
Tak opět nemám Follettovi co vytknout.Děj strhující,pěkně to odsýpalo,v postavách jsem se neztrácela,Follett umí každou postavu výborně vykreslit,viděla jsem je jak staré známé.Je pěkně vidět,jak se v tomto období žilo v různých částech světa....Zajímavé,smutné,děsivé....
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pád titánů Pád titánů](https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87584/pad-titanu-Ega-87584.jpg?v=1525285029)
Follett proste umi psat a vtahnout cloveka do deje....1.svetova valka naprosto nesmyslna....nejvic me dostala pasaz o tom,jak si nemecka a bristska vojska spolecne povidala o vanocicich na bojisti a ukazovali si fotky rodin....kniha,ktera mi dala nahlednout do tohoto obdobi lidske historie a opet mi dala za pravdu,ze kdo ma hodne,chce jeste vic a nehledi na nic,nebere v potaz ani zivoty vetsiny,ktera chce zit v miru.smutne....
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Jane utíká Jane utíká](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/1891/jane-utika-nw3-1891.jpg?v=1452859375)
Fielding pise neprekonatelnym stylem.Sice od zacatku tusim,kdo by mohl byt "vrah",ale motiv neznam a vzdy prekvapi.Jeji knihy mam moc rada. Ale je fakt,ze staci jedna za rok,jak si clovek zvykne,je to furt dokola.a co me lehce iritovalo na tehle knizce bylo,ze kam se Jane hnula,furt nekdo volal jejimu manzelovi,ze tam byla,at uz v bance nebo Celine,kdyz dojela k domu nebo Daniel volal Celine,ze mu Jane volala...to si nejak neumim predstavit,ale asi jinej kraj,jina doba :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poutníci Poutníci](https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/6355/poutnici-KFH-6355.jpg?v=1572428357)
Nedocetla jsem....na strane 276 jsem to vzdala,i kdyz me to mrzi,ale styl psani je tezko uchopitelny,dialogy nemaji hlavu ani patu,postavy jsou zvlastni...do situace v New Yorku jsem se vubec nevzila,lepsi to bylo v zlatokopeckych taborech,ale i tak mi pripadlo,ze jedna veta zacne tema,aby druha zacala uplne neco jineho bez souvislosti.o chybach v ceskem prekladu se ani zminovat nebudu....
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Královna Královna](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12959/kralovna-BcW-12959.jpg?v=1665070730)
Kdo cetl Koreny,musi si precist Kralovnu....Koreny nas seznamily s predky ze strany otce Alexe Haleyho,Kralovna zase s predky jeho matky....Nadherna,silna kniha.Cetla se sama.Kralovna musela prestat situace,u kterych mi pukalo srdce.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kořeny Kořeny](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12960/koreny-Z8C-12960.jpg?v=1665070038)
Jsem plna emoci...pribeh na me zapusobil silnym dojmem.pres zacatky v Africe jsem nejak preplula,protoze me nejvic zajimala americka cast,nicmene v te africke casti byla spousta zajimavych veci o zivote a kulture domorodcu.Zvlastne na me zapusobil fakt menici se mentality otroku-jak vnimali otroctvi ti co se narodili svobodni oproti tem,kteri se narodili jako otroci-ti to brali proste jako zivotni fakt a branili se do urcite miry svobode,protoze ji nezazili a meli z ni strach.Kazde z Kuntovych "deti" bylo jine.Vlastne az Tom byl,dle meho,Kuntovi povahove nejvice podobny.Ke konci knihy mnou jako blesk projelo poznani,kolik narodu znicili bili lide ze stareho kontinentu.Amerika,Afrika,Australie....Kolik zivotu bylo zmareno a kolik sil stal boj o svobodu,ktera by mela byt to absolutne nejprirozenejsi pro kazdeho tvora,stejne jako dychat.Konec byl famozni,to jak pan Haley postupne odkryval kousek po kousku historii sveho rodu.Nemuzu se zbavit dojmu,ze rod Kinte to vse zvladl hlavne diky jedne veci-zustali jako rodina pohromade,drzeli spolu a milovali se.....
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![První konec První konec](https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/308463/prvni-konec-1VI-308463.jpg?v=1484067408)
Moc se mi líbilo střídání dějových linií, knížku jsem přečetla za dva večery, ale nemůžu se zbavit dojmu, že by to chtělo víc rozvinout děj každé linie, všechno to nějak skákalo hrozně rychle dopředu, bylo by úžasný, kdyby příběh dostal víc prostoru, na dvě, tři knihy, kdyby se do toho dalo víc. Děj sám o sobě povedený, ale chyběla tomu ta osobitost, takové to poznání těch lidí, vžití se do situací ve kterých byli. Nápad velmi zdařilý, na to , že jsem si knížku objednala z Albatrosu, jehož katalog přinesla domů sedmiletá dcera.... Nezmiňuju infantilní dialogy a klišé, kterých bylo jak od Rosamunde Pilcher, který mi většinou požitek z knihy naprosto zkazí, tu jsem to překousla a nelituju, ten děj a zvědavost jak to dopadne a co za tím je mi za to stály, nicméně - konec je hroznej!!! :-D Takový konce bych zakázala :-/
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Británie a USA (ilustrované reálie) Británie a USA (ilustrované reálie)](https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88687/britanie-a-usa-ilustrovane-realie-88687.jpg?v=1316088305)
Hodne zajimava knizka,kde jsou jednoduse a zajimave popsany zakladni historicka fakta Britanie a Ameriky,zvyky tamnich lidi,jak ziji,nejvetsi literarni dila...Ale co mi dost vadi je cesky preklad.Samo o sobe je super ho v knize mit,ale ten styl!Na to,ze pan Peprnik je cech me to dost zarazi,mnohdy je to podano jak doslovny aj preklad a to mi rve oci.Jinak urcite doporucuju vsem,kteri se chteji dozvedet zaklady o techto dvou zemich.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Temná věž Temná věž](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276/temna-vez-F2D-276.jpg?v=1636052988)
Co mám napsat... I slza mi ukápla, že to úžasné putování s Rolandem a jeho ka-tet, kterého jsem se skrze knihy mohla zúčastnit, je již u konce... Bylo to dobrodružství, na které se nezapomíná a věřím, že se k němu zase vrátím, čím víc člověk tuhle ságu čte, tím víc do toho celého proplouvá... Poprvé mi některé souvislosti nedocházely, teď jsem si každou část dokázala vychutnat a potřetí budu mít jistě už i pocit, že k nim opravdu patřím, že vše se děje přímo mně. Závěr je typicky Kingovský, dává čtenáři nádech zmaru z toho celého a mně se chce křičet - Stephene, pokračuj dál, napiš jak to dopadlo po sté, prosím tě! - a budu si v hlavě ještě dlouho (ne-li celý život) odvíjet pokračování příběhu, jak by pokračoval dál. Temná Věž - celá sága - je mistrovské dílo. A věřím, že opravdu někde stojí a díky ní se hýbou všechny světy. Říkám díky.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zpěv Susannah Zpěv Susannah](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275/zpev-susannah-iML-275.jpg?v=1636053875)
Taaak....kniha opet famozni.hrozne se mi libi,ze spousta Kingovych knih ma spojitost s Temnou Vezi.zapisy z deniku,to byla tresnicka na dortu,zajimalo by me,jestli to presne takhle bylo,jestli jsou autenticke.sledovat proud myslenek takoveho autora a zjistovat co vse ze sveho zivota zakomponoval do svych knih a jak vznikaly zaklady jeho nejvetsich del je pro me obrovskym prinosem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vlci z Cally Vlci z Cally](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274/vlci-z-cally-Nkl-274.jpg?v=1552379588)
Serii Temna vez jsem cetla poprve pred peti lety a je pravdou,ze jsem z ni moc nemela.docetla jsem jen proto,ze ji napsal King,a ten je na na nejvyssim stupinku meho osobniho zebricku "nej" spisovatelu.ted,kdyz ctu podruhe,jsem teprve schopna docenit veskere detaily a pochopit alternativy ruznych kde a kdy byti,verim,ze vse je mozne,a knihy ctu jednim dechem.rikam diky.vlci z Cally je hodne povedena kniha.stejne jako ty predchozi.konecne chapu vsechny svety a uzivam si kazdou cast pribehu.hodne jsem zvedava na Zpev Sussanah,protoze ten mi delal nejvetsi problemy.tak snad,stejne jako u ostatnich,i ted zjistim,ze jsem lety dostala jiny nahled na tento svet a budu schopna jej vstrebat.u Vlku z Cally nemuzu vytknout naprosto nic.rikam diky,sai.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Čaroděj a sklo Čaroděj a sklo](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272/carodej-a-sklo-t68-272.jpg?v=1636050323)
Kniha je genialne napsana.milostny pribeh hodne uveritelny,realita jakbysmet.asi v pulce knihy jsem na tyden prestala cist.nemohla jsem pokracovat,protoze sagu ctu uz podruhe,takze vim,jak to dopadne...a nemohla jsem to nejak zkousnout.Roland mi v tehle knize prirostl k srdci pevne.projevil city,jak v mladi-pro ktere jsem brecela,protoze ztratil sve sny a idealy prilis mlady-,tak pri dalsi ceste s novym ka-tet.snad jedina knizka od Kinga,ve ktere bych rada videla happyend-svatba,deti,stastne obliceje,zestarnuti,spolecna smrt.bohuzel nelze.zaver je genialni a ponury.to se pak clovek jednomu nedivi,ze se z neho stane poustevnik,zatvrzely zabijak bez citu,kdyz ho behem pul roku potka takovych veci....
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Deník fejsbukové matky Deník fejsbukové matky](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291901/denik-fejsbukove-matky-NzJ-291901.jpg?v=1460106672)
Mam pocit,ze pani zije muj zivot :-D jedna z nejlepsich oddychovek posledni doby.i kdyz uz facebook nemam,nejak nesdilim nadseni ze sdileni,tohle je bomba :-D