puchal
![Svět včerejška Svět včerejška](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15087/svet-vcerejska-gQH-15087.jpg?v=1458583790)
První část knihy je o mládí a lidech o jejíž existenci nemusíte vědět. Autor popisuje dobu před první světovou až k Hitlerovi. Druhá půlka knížky se čte s napětím co dál se ve známých dějinách bude dít. Jaká byla nálada doby vnímaná autorem.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Podivná doba Podivná doba](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425911/podivna-doba-1OF-425911.jpg?v=1573918010)
série rozhovorů mezi autory a to od 11/1991-11/2008 (plus v úvodu uvedení do polsko-českého přátelství; na konci naopak "cesta velkých českých dějin")
čtení není tak náročné jako "moc bezmocných", aktuální i v roce 2022
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sedm principů spokojeného manželství Sedm principů spokojeného manželství](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248401/sedm-zasad-spokojeneho-manzelstvi-ChL-248401.jpg?v=1446841596)
3-4* nevím :))
uvědomíte si jak zapracovat na některých situacích vztahu nebo co třeba děláte blbě naprosto neúmyslně. Jinak najdete za každou kapitolou kvízy a různé cvičení, které nikdy neuděláte ,)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Proč spíme Proč spíme](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384385/proc-spime-mDB-384385.jpg?v=1685273466)
Ze začátku zajímavé věci co mě bavily. V dalších částech nespočet popisů spánkových experimentů a čemu všemu nedostatek spánku neprospívá. Byl jsem otráven a těšil se až dočtu.
Pár poznatků:
Nepijte alkohol před spaním, spánku tím jen uškodíte. Lépe usnete v chladu. Jo a kdo je nevyspaní je agresivní.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí](https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/898/nesnesitelna-lehkost-byti-Y9O-898.jpg?v=1610799760)
Doporučuji přečíst dálkový výslech Václava Havla, kde na pár stránkách popisuje V.H. svůj pohled na podepsání dle Kundery zbytečných petic. Dálkový výslech ovlivnil celý můj pohled na Nesnesitelnou lehkost bytí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Moc bezmocných Moc bezmocných](https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82391/moc-bezmocnych.jpg?v=1735942038)
Kniha krátká přesto vyžaduje dostatek času a klidu ke čtení. Několikrát jsem se přistihl že čtu ale ztratil se svých vlastních myšlenkách mimo knížku.
zaujalo - život v pravdě; zelinář - proletáři všech zemí; popis disidentství
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Příliš mnoho štěstí Příliš mnoho štěstí](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155004/prilis-mnoho-stesti-Ieo-155004.jpg?v=1549866862)
inspirováno komentářem @MilujuV.Huga
"Znáte takový ten pocit, kdy čtete Munroovou, nepřestane vás to bavit a knihu neodhodíte? - Já taky ne."
hodnocení:
První nedočtená knížka... z x povídek dočteny 3.
Všechny povídky mají schéma:
1/blížíte se k okamžiku kdy hrdinka něco traumatického zažije
2/čas kdy se se s traumatem potýká (nic se nezmění)
2.1/to je vše - skončí to otevřeně.
Takže už od půlky, co půlky - od začátku víte že se stane něco traumatického a pak to skončí nějak otevřeně.
Nejvíc mě dostalo kdy hrdinky "na wenlockém srazu" zjišťuje z telefonního seznamu 2 adresy, aby první z nich vložila do obálky a poslala na druhou zjištěnou adresu? Ok jedna adresa víme kdo má být (i když jak ví kde bydlí...) ale druhá vůbec ničím nepodložená.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Antikódy Antikódy](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276326/antikody-HYw-276326.jpg?v=1450891839)
Hodně se mi líbilo nacházet souvislosti, kritiku doby, vtipy...
Lze otevřít na náhodné straně a nasát konkrétní typogram.
Může se líbit i jako "četba ve dvou".
Typogramy co se vryjí do paměti:
vznik a průběh manželství, Ať jde každý vlastní cestou, Brňenský komplex...
Za vše dvě ukázky z knížky:
xy/:
yx/:
oboj
--------------
živelník
PSx: k dostání v knihovně VH
PSy: Obal knížky pobaví při pozorování odlesků
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Klub rváčů Klub rváčů](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/2008/klub-rvacu-0ir-2008.jpg?v=1561445262)
první knížka čtená podruhé.
Poprvé si vzpomínám že čteno na jeden zátah k maturitě a úžas.
Odstup 9 let. ~ znám pointu - nevidím to na 5* bere mě knížka méně....ke konci děj, rychlost čtení jednotlivých kapitol a zapomnění detailů to přibližuje k 5*
knížka co mě rozčilovala svou utopií, ale nedokáži posoudit objektivně díky druhému čtení
kapitola 20. o lidech a jejich řidičácích, smyslu života a dalšímu směřování za mě cool velice
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Faktomluva Faktomluva](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415920/faktomluva-ot0-415920.png?v=1652294521)
Pro milovníky statistik ale nejen je to může být zajímavá četba.
Osobně si nezapamatuji čeho se vyvarovat, aby člověk nahlížel na svět pohledem dneška a né 20 let starých poznatků k čemuž má kniha pomoci. Ale třeba rozdělení nikoliv na bohaté a chudé nýbrž, do 4 příjmových skupin je super viz https://www.gapminder.org/tools
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dálkový výslech Dálkový výslech](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45144/dalkovy-vyslech-owr-45144.jpg?v=1583922120)
Pohled do zákulisí dějin, pro mě přínosný. Osvětlení některých her (Zahradní slavnosti, Dopisy Olze). Líbil se mi popis uvolnění atmosféry, kdy mi došlo že lidé kteří s láskou vzpomínají na staré časy s nostalgií, nemuseli ani zažít nejkrušnější doby komunizmu...
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Směšné lásky Směšné lásky](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404/smesne-lasky-gkX-404.jpg?v=1491846143)
sympison 5*
at ustoupí staří mrtvý mladým mrtvým 5*
eduard a bůh 5*
zlaté jablko věčné touhy 4*
falešný autostop 3,5*
nikdo se nebude smát 3,5*
doktor havel po dvaceti letech - nelíbilo se mi .))
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Stařec na čekané Stařec na čekané](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250078/starec-na-cekane-BcZ-250078.jpg?v=1459282069)
čekal jsem více o stáří a smrti
básničky o stáří pobavily a zároveň nastínily budoucnost
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
krásné, snové ale asi se dám na literaturu faktu či snad scifi :)) :D
knížka se četla dobře, ovšem má emoce z knížky je nulová
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)