pydla pydla komentáře u knih

Philadelphia Philadelphia Christopher Davis

Velmi silný, dojímavý a cituplný příběh o beznaději hlavního hrdiny nakaženého zákeřnou nemocí AIDS.
Já málokdy upřednostňuji film před knihou, ale v tomto případě se doporučuji raději podívat na film, kde režisér Jonathan Demme a skvělý herec Tom Hanks odvedli mnohem lepší práci, v roli dramatizace, hloubky, zoufalství hrdiny a osvěty nemoci AIDS než autor knihy. Kniha mne nedokázala vtáhnout do děje ani se vcítit do postavy.
V tomto případě, zkrátka film předčil knihu. Proto dávám jen dvě hvězdičky.

23.05.2020 2 z 5

Eva Eva Wm. Paul Young (p)

Co napsat o EVĚ, od autora Chatrč? Asi jedním slovem: zvláštní.
Na břeh ostrova mezi našim a oním světem je vodou vyplaven kontejner, ve kterém najdou polámanou, zmzlou mladou ženu na pokraji smrti. Jan Sběratel, který ji našel, pomocí léčitelů a učenců dohlíží na její uzdravování. Nikdo neví, jaký může mít její přežití význam až na EVU, matku všech živých, která dívku pozve k příběhu stvoření .
Kniha sice hezky napsaná, ale už těžko uchopitelná až na pokraji sci-fi. Chvílemi jsem měl touhu knihu odložit, ale to bylo spíše tím, že jako ateistovi to už bylo moc. Pokud knihu pojmete spíše jako sci-fi než pokus o příběh stvoření člověka, pak je k přečtení. Jinak ji moc nedoporučuji. Škoda. Četl jsem Chatrč a Křižovatky, ale tenhle počin mě už moc neoslovil.

23.05.2020 2 z 5

Bouře Bouře Boris Starling

Autor Boris Starling je zárukou napětí a gradovaného děje. Kdo četl Mesiáše, ví, že laťka je nasazena vysoko a bude těžké ji tam udržet. V případě knihy Bouře se to nepovedlo. Kniha začíná potopením lodě. Na té plula i hlavní hrdinka inspektorka Kate Beauchampová, která na lodi málem zemřela. Proč kniha začíná právě nehodou lodi, o které se půl knihy píše a působí spíše rušivě a pro případy vyšetřování brutálních vražd, které Kate vyšetřuje, spíše nepodstatně, se dozvíte až skoro na konci knihy. Dle mého je to jen nepovedený oslí můstek k vylepšení vtahu mezi Kate a jejím otcem. Vyšetřování vražd dívek už má grády, na které jsme u Borise Starlinga zvyklí, a děj má spád a švih. Škoda jen odfláknutého konce, kdy Kate poráží vraha v souboji o vlastní život. Knihu můžete s klidným svědomím v knihovně minout a sáhnout po autorově lepších počinech.

14.05.2020 3 z 5

Chlapec ze sněhu Chlapec ze sněhu Chloe Mayer

Příběh z válečné Anglie " Chlapec ze sněhu ", je dojemně mrazivý příběh o chlapci, který miluje pohádky a svět kolem sebe vnímá podobně. Žije v malé zapadlé vesničce, poblíž zajateckého tábora pro Němce. Jednoho dne se s jedním zajatcem jménem Hans, který je přidělen na nucené práce, skamarádí. Sblíží se s ním však i jeho matka Annabel, která má manžela na frontě. Žena, která se cítí být nemilována a má více než zvláštní citový vztah ke svému synovi, se do Hanse zamiluje a chce s ním opustit dosavadní život. Jenže je válka, jejich vztah je okolí nepřípustný a nakonec dopadne katastrofálně. Tento příběh je vyprávěn z pohledu Daniela, který se musí potýkat s nezájmem své matky, svou fantazií, strachem a nakonec i dilematem, který se stane osudným Hansovi, matce a málem i jemu samotnému.

14.05.2020 4 z 5

Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Kdybych byl mladší, pak bych tuto knihu popsal asi jedním slovem " hustý ". Mladá reportérka Camille se vrací do svého rodného městečka, aby napsala o vraždách dvou dívek. Jenže, Camille z toho není moc nadšená, protože je ráda, že z městečka " vypadla ". Její silný sklon k popíjení alkoholu a sebepoškozování ostrými předměty pochází právě z jejího dětství a špatným vztahem se svou matkou a problémovou nevlastní sestrou. Vrací se ji vlastní démoni. Kdo je vrah je překvapivým, i když asi logickým vyústěním této dobře napsané detektivky, kde to srší napětím, hrubým výrazivem, ale i bohužel, alkoholem.
Knihu mohu doporučit jako rychlou četbu s příjemným mrazením v zádech. Mimochodem, stejnojmenný miniseriál natočený HBO stojí taky za shlédnutí.

13.05.2020 4 z 5

Černá barva krve Černá barva krve Steve Alten

Velmi dobře napsaná kniha. Děj, je sice fiktivní, leč více než možný a to je děsivé. Hezký pohled do hnusu a pokrytectví politiků a politických tahů Ameriky. Co si budeme povídat, ropa hýbe světem a dokud teče tečou i peníze do správných i nesprávných rukou.

26.10.2015 5 z 5

Pád titánů Pád titánů Ken Follett

Výborné čtení. Pěkně shrnutý sled dějin a politických názorů a postojů světových mocností před a během 1.světové války, vyprávěné z pohledu fiktivních postav. Ruská revoluce, světová válka a proč nebyla ukončena dříve. Osudy rodin. Jedině doporučuji přečíst včetně druhého dílu.

06.05.2015

Bourneův odkaz Bourneův odkaz Eric Van Lustbader

Souhlasím, že první tři díly, psané R.Ludlumem jsou skvělé. Agent, po kterém jde kde kdo a on ani neví proč je skvělý námět. Postupné vzpomínky a hovory sám se sebou jsou sice občas únavné, ale pro pochopení Bourna nezbytné. Ve třetím dílu je Bournovi 50 let, tak už čtvrtý díl psaný Lustbaderem, trochu postrádá začátek. Je to vzpomínka? Pátý díl a každý další je tedy návrat do minulosti? Nebo zkrátka více než padesátiletý dává na frak mladíčkům? Pokud se nad tímto nepozastavíte, tak čtení je výborné, špionážně propracované. Skvělé čtení.

31.12.2014

Muž s podivnou minulostí Muž s podivnou minulostí Ken Follett

Události popsané v této knize se datují těsně k první světové válce. Zajímavě a hlavně čtivě napsaný příběh nám ukazuje politické pletichy, zárodky revoluce a boj o volební právo žen, to celé lehce zabalené do lásky a různorodých citů. Hezká kniha, ač jistě nedosahuje obsáhlosti a propracovanosti Pilířů země, ale o to přece nejde. Je to jiný příběh. Doporučuji.

07.12.2024 3.5 z 5

Útěk do samoty Útěk do samoty Nicholas Sparks

Za mě jsem dostal přesně to, co jsem právě od knihy potřeboval. Ano, p. Sparks má lepší knihy. Ano, může se někomu zdát jednoduše prvoplánová. Ano, mohla být psychologicky více propracovaná, a ano, chvílemi děj ztrácí dech a konec je zrychlený, ale...prostě já byl spokojený. Doporučuji.

24.11.2024 4 z 5

Kacíř Kacíř S. J. Parris (p)

Celkem příjemný příběh z Anglického prostředí, trošičku připomínající knihu Jméno růže. Detektivně laděný děj o povaze lidí, slepé víře v boha, síle psaného slova i lidské hlouposti, naivitě i moudrosti s filozofickým nádechem.

18.11.2024 3 z 5

Anděl temnoty Anděl temnoty Caleb Carr

Knihu jsem měl delší dobu v knihovně a těšil jsem se, už i dle komentářů, až se do ni začtu. Nicméně, jsem zklamán. Prvních 200 stran, které měly připravit na děj mě div neunudily. Pak se příběh rozběhl, ale zhruba v půli se opět začal táhnout a závěr to už moc nezachránil. Ačkoli oceňuji popis z historického hlediska, ačkoli oceňuji výběr postav a i výběr tématu, tak si kniha nezaslouží více než průměrné tři hvězdy. 660 stran bylo zby
tečně mnoho.

01.10.2024 3 z 5

Mnich, který prodal své ferrari Mnich, který prodal své ferrari Robin S. Sharma

Není to špatná kniha. Čte se dobře, snadno se v ní orientuje, je útlá, je inspirativní, ale styl vyprávění ztratí některé čtenáře nebo ty, kteří by rady přijali. Nejsem úplně proti duchovnu, ale pokud chtěl autor směrovat na mladší čtenáře, pak to měl vynechat, jen to ubralo na atraktivnosti a přijatelnosti. Jinak, ať si každý udělá názor svůj.

20.08.2024 3 z 5

Ukradený potenciál Ukradený potenciál Michal Mrhač

Vlastně neřeknu nic víc, než už napsali recenzenti níže. Kniha je souhrná a otevírá oči, ale je zbytečně dlouhá, bez nějaké invence, nápadu, rady či pod. Kniha zajímavá k přečtení, ale to je tak vše. Všude kolem jsme bombardováni mamonem, sobectvím a chlubením se a je jen na nás, kolik dovolíme na sobě dřeva štípat.

31.07.2024 3 z 5

Ostrov tisíce pramenů Ostrov tisíce pramenů Sarah Lark (p)

Román napsaný spíše pro ženy, což si myslím, že je škoda, protože je čtivý, realistický a historický a kazí jej právě mírná naivita a romantický pohled. Nicméně je to hezké čtení o Jamajce a otrokářství na plantážích cukrové třtiny v 18. století. Krásné téma, zajímavý kus historie, pohled do života a zvyků afrických černochů i boj za jejich svobodu. Mi se příběh líbil a jistě si rád přečtu další díl této ságy. Doporučuji

17.03.2024 4 z 5

Přes zákruty řeky Přes zákruty řeky Aimie K. Runyan

Další přečtená kniha s válečnou tématikou, se kterými se snad roztrhl pytel. Nechci být příliš kritický, tak to vezmu z druhého konce. Cukr. Je to přeslazené a těch náhod je v knize až neuvěřitelně mnoho. Z historického hlediska nápad dobrý. Čtivé to je, i když by stačily jen 2 linky příběhu, leč příběh je urychlený a neuvěřitelný a to je ohromná škoda. Je to takový americký naivismus. Vše dopadlo dobře, všichni jsou hodní a v pohodě. Za mě tři hvězdy s odřenými hroty.

29.10.2023 3 z 5

Dívka č. 37 Dívka č. 37 Christian Gálvez

Dívka č. 37 je zavádějící název. Knize by slušel výstižnější název jako Hrdina Florencie nebo Vlk Itálie či podobně. Jde o příběh podle skutečné události o německém konzulovi Gerardu Wolfovi, který pod záštitou německé diplomacie chránil italské město, památky, ale hlavně životy. Bohužel je pravdou, že začátek knihy je pomalý, nesmělý a těžkopádný, ale když vydržíte, tak od poloviny kniha dostane jiný náboj a zaručuji vám i knedlík v krku, snad i slzu v oku. A závěr je úžasný a lidský.
Takže vydržte a čtěte ...

18.10.2023 3 z 5

Dávám tomu rok Dávám tomu rok Helen Whitaker

Knihu prodává obálka a dobrá anotace. Tak, jako i v tomto případě. Téma mě zaujalo, protože stejnou věc jsem taky řešil a říkal jsem si, že se třeba něco dozvím. Leč, omyl. Děj je sestaven sice dobře, ale psychologicky je velmi slabý, což je velká škoda, protože téma je stále aktuální a podnětů tedy hromada. On lituje, ona lituje, zkusí to, hromada patosu a nakonec si řeknou " a tak co už " . Doporučuji jen jako lehké čtení na pláž.

12.08.2023 3 z 5

Akta Julián Akta Julián Gregg Loomis

Akta Julián je slabší průměr mezi dobrodružnou a špionážní knihou. Hlavní hrdina Lang není nijak zvláštní. Jako špion se chová spíše jako slon v porcelánu, jako lovec pokladů, zase nic nevysvětlí pořádně. V knize se míchají jablka s hruškami a nedrží to moc pohromadě. Tajná agentura, která po Langovi jde, ho prakticky najde mrknutím oka, ale nedokáže ho zabít.
Za mě spíše 2 a 1/2 hvězdy. Kniha sice zaujme začátkem, ale i přes pár momentů, pak ztrácí šťávu a konec už je jen vysvobozením. Zamotat do toho politiku už autor nemusel.

19.03.2023 3 z 5

99 dní s tebou 99 dní s tebou Catherine Miller

Hezká, lidsky a citlivě napsaná kniha o vztahu a lásce. Dojme, ale něco maličko v ní chybí. Nechci srovnávat s podobnými tituly, ale chybí mi v ní větší hloubka, víc citu. Přidal bych pár stránek, příběh o kousíček rozvinul.
To však je jen můj pohled, udělejte si vlastní názor. Za mně lepší půjčit než koupit, ale doporučit mohu.

28.08.2021 4 z 5