radimch komentáře u knih
Skvělá kniha se širokým záběrem a spoustou podnětů k hlubšímu zamyšlení.
děkuji
Knihu Specialista Roberta O'Neilla lze po literární stránce porovnat s podobnou knihou Americký sniper od Chris Kyle, která se zabývá stejným tématem. Hlavní protagonisté obou knih prodělali náročný výcvik SEALu přibližně ve stejné době (O'Neill trochu později) a pak v bojovali v amerických vojenských misích v Iráku a Afgánistánu. Kely jako odstřelovač a O'Neill jako velitel útočného týmu (assaulters).
Kdybych měl doporučit, kterou z těchto dvou si vybrat k četbě, byl by to jednoznačně Specialista. U Amerického snipera Chrise Kyleho jsem měl pocit, že jde o jednoduššího nevyrovnaného cholerického fanatika s touhou zabíjet (což sám ve své knize zmiňuje) a nemohl jsem se ubránit vtíravému znepokojení při představě, že by se tento člověk narodil v extrémistécké části islámského světa.
Specialista O'Neill oproti tomu působi lidsky, má obavy, cití zodpovědnost. Jeho kniha je psána vyrovnanějším stylem, i když méně uhlazeným (vulgarismy, které ale sedí) než Kyleho Americký sniper (kterému knihu pomáhali psát vojenský historik Jim DeFelice a právník Scott McEwen).
Celkově je kniha dějově zajímavější a podstatně zlepšila můj pohled na jednotky SEAL (tedy ne z hlediska vojednké dovednosti - ty jsou obdivuhodné v každém případě, ale z hlediska lidského)
Je to smutné. Kniha popisuje naši Evropu a nás Evropany na konci 20. století.
A je jen trpkým povzbuzením, že strůjce balkánských zvěrstev dokázal tribunál v Haagu dopátrat a některé i usvědčit.
Potřeba je si pořád připomínat, čeho je schopen se Evropan dnešní doby dopustit.
Impozantní, klobouk dolů. děkuji.
Země prosí o milost.
I kdyby se jen zlomek toho všeho naplnil, stojí za to s tím něco udělat.
Lidé čtěmě, lidé čiňme.
Barvitě vykreslený život legie v době císařského Říma. Doporučuji
Kniha předpokládá velice vzdělaného čtenáře, nešetří však humorem.
Velmi inspirativní kniha. I po tolika letech od vydání mi má stále co nabídnout. Děkuji.
inhibitory mTor, galega officinalis, metformin, rapamycin - první část byla fakt zajímavá. Konec trochu filosofování.
Nádherná kniha, psaná pro širokou veřejnost, zpřístupňuje i složitá témata zajímavými postupy. Je to dobrodružství hledání zkratek.
Naprostá paráda! Dopuručuju všem, zejména těm, kterým geometrie nepřipadala zábavná.
Hromada informací o tom, jak živé bytosti vnímají svět kolem. Plno zajímavých věcí.
Spousta příběhů a pro mě nových pohledů na vlajky.
Skvělé, až tedy na tu závěrečnou část, která je nevěrohodná. František Niedl je velmi výpravěč a příběhy jsou brilantní, jen ty konce jsou podle mě nedopilované.
Velmi dobrá kniha, která dává střípky historie do celkové mozaiky. Doporučuji.
Pěkný exkurz do etikety a jazyka té doby.