RADOST

Kniha mě donutila přemýšlet a srovnávat. Jak bych se zachovala já v situaci hrdinky, ale ve svém prostředí? Nakolik jsem schopna vzepřít se obvyklému a nectít tradice? Jsem vůbec schopna pochopit japonskou kulturu, postavení japonských žen v současnosti? Postupovala bych stejně jak Misako? Děj mě uchvátil, navíc jsem se dozvěděla hodně o japonských tradicích.Bylo to dobré čtení.

Tak trochu švejkovina.Americká.Napřed jsem se jen divila - může být někdo tak blbý a naivní jak hrdina této knihy ?Později jsem mu tu jeho hloupost, posílenou jakýmsi omezeným pudem sebezáchovy, tak trochu záviděla. Protože mu vlastně umožnila dostat se z vlastních malérů a vyzrát nad běžnou mašinérií současného života a politickou mocí. Jsme jen figurkami?Co se stane, když děláme špatné tahy? Co se stane, když si loutka zašmodrchá ovládací provázky a ohrozí loutkovodiče?

Čína 1979 - osudy lidí v jednom provinčním městě.Vzájemně na sebe navazují a náhodně se ovlivňují. Pro mě odlišný svět,ale povahy lidí a jejich postoje už tak cizí nejsou.Doporučuji přečíst.

Každý z nás má své touhy a chce činit svobodná rozhodnutí, žít dle svých představ. Jen málokdo to však dokáže, protože je spoután minulostí, tradicemi, pravidly, politikou, láskou, vděčností, zodpovědností i vlastní zbabělostí nebo nerozhodností. Nad tím vším jsem se musela zamýšlet při čtení životního příběhu čínských sester provdaných do USA. Poutavá, dobrá knížka.

Tato kniha bude mít své kouzlo pro aktivní hráče scrabble, účastníky turnajů a návštěvníky on-line herny. Já k nim patřím a skutečně jsem si při čtení připadala jako doma. Ovšem sám detektivní příběh i jeho zpracování mě zklamal.