raidmnoid raidmnoid komentáře u knih

Cestovní deníky Alberta Einsteina: Dálný východ, Palestina a Španělsko (1922-1923) Cestovní deníky Alberta Einsteina: Dálný východ, Palestina a Španělsko (1922-1923) Albert Einstein

Kniha není pro každého - prokousat se historickým úvodem aniž by se člověk ztratil a neodradilo ho další čtení je výzvou. Ale bez tohoto úvodu deník občas může působit špatně = hold je potřeba jej zasadit do historického kontextu.

Ale i tak je deník výborným vhledem do běžného života génia.

08.10.2020 4 z 5

Prázdné hroby Prázdné hroby Mike Mignola

První část - rekapitulace
Druhá část - výborně rozehraná hra před finále

Jen mi trošku neseděla kresba = změna oproti předchozím dílům. Ale je to Mignola, takže si ty hvězdičky zaslouží. Už se těším na další díl.

22.09.2020 4 z 5

Sloni žijí do sta let Sloni žijí do sta let Miroslav Zikmund

Kdybych měl říct pravdu, tak občas jsem se v příběhu ztratil díky tomu, jak se knihou prolévá příběh z aktuální výpravy s historickými výjevy pana Zikmunda. Proto jsem v jednu chvíli nechápal, jak se protagonisté dostali z Asie do Řecka. Až na další stránce jsem pochopil, že se jedná o původní příběh pana Zikmunda.

21.03.2020 4 z 5

Zjizvený král Zjizvený král Leigh Bardugo

Tuto knihu jsem si nemohl nechat ujít. Tajemno obestírající Vrásu mě v předchozích knihách vždy uchvátilo. Na druhou stranu předchozí knihy byly napínavější.

20.11.2019 4 z 5

Proces změny Proces změny Martha Wells

Nemohu si pomoci, ale předchozí kniha se mi líbila více. Očekával jsem, že pasáž v dole bude delší - stísněnou atmosféru místa a historie v sobě měla. Ale i tak stojí za přečtení.

15.11.2019 4 z 5

Právo první noci Právo první noci Vlastimil Vondruška

(SPOILER) Když jsem viděl na začátku tu sadu událostí připomínající klubko hadů, říkal jsem si, jak to dopadne. Kniha mě bavila, měla napětí, nepolevovala v tempu, takže mě stále nutila číst dál a dál. Trošku mi vadil konec. Nedokázal jsem pobrat, jak se Oto dozvěděl o výměně chlapců, nebo že Anna vraždila (pro mě to bylo jako sledovat Purpurové řeky II, kdy hlavní protagonisté vyšetřovali případ, našli modrou knihu a ihned veděli, že se musí zeptat kotelníka z druhé školy - já osobně v tom souvislost neviděl), ale možná jsem něco nepochopil, přehlédl. Za to však může kniha, protože ona mě nutila číst do téměř ranních hodin.

18.10.2019 5 z 5

Vařit medvěda Vařit medvěda Mikael Niemi

Od knihy jsem očekával temný severský příběh plný napětí a bolesti (tak jak to seveřané umí dokonale), ale byl jsem překvapen jak příběhem, tak pocitovými vsuvkami v dějové linii. Tedy jsem překvapen, potešen, ale částečně zklamán, protože jsem se těšil, že se budu bát.

30.08.2019 4 z 5

Vzestup a pád templářských rytířů Vzestup a pád templářských rytířů Gordon Napier

Výborná kniha, která popisuje z mého pohledu toto:
- peníze vždy vládly světu
- kdo má moc, chce víc
- závist je přirozeností člověka (občas více, než cokoli jiného)

23.03.2019 5 z 5

Templářský kříž Templářský kříž Elizabeth Chadwick

Příběh hezký, avšak trochu zavádějící. Nevím, jestli to byl záměr autorky, nebo to vzniklo náhodou, ale od začátku knihy jsem očekával jiný konec (co se týká rodinného života), takže závěr mě překvapil.

18.02.2019 4 z 5

Tajná dohoda: Jak Rusko pomohlo Trumpovi získat Bílý dům Tajná dohoda: Jak Rusko pomohlo Trumpovi získat Bílý dům Luke Harding

Zajímavý náhled na osoby kolem Donalda Trumpa (ať už minulé, tak současné) a na způsob chování politiků - první reakcí musí být zapírání, následně snaha zdiskreditovat ostatní a nakonec zlehčování. Druhá linie je ještě temnější - jakou moc mají sociální média - taková kuchařka Dobromily Rettigové - trochu nenávisti, dezinformace, k tomu špetka očerňování a podávat ve správném poměru správným lidem a vítězem může být kdokoli. Smutné, ale aktuální.

11.02.2019 5 z 5

Restart: Průvodce podnikatelským minimalismem Restart: Průvodce podnikatelským minimalismem Jason Fried

Styl knihy je pro mě trošku netradiční a občas jsem měl dojem, že mám před sebou scénu z filmu "Zamilovaný profesor", kde Eddie Murphy stojí před televizí a skanduje "Já na to mám", ale obsah sdělení je zcela zřejmý a postihuje to podstatné. V určitých situacích je potřeba se nad trextem zamyslet, jestli to přeci jen není až moc americké a u nás hůře použitelné, ale celkově velmi zdařilá kniha.

06.01.2019 4 z 5

Dokážeme si vládnout sami - Nové rozhovory s prezidentem Milošem Zemanem Dokážeme si vládnout sami - Nové rozhovory s prezidentem Milošem Zemanem Radim Panenka

Nejsem zastáncem pana Zemana, ale popravdě jsem již četl lepší knihy s rozhovor s panem Zemanem.

16.12.2018 3 z 5

Bouře Bouře Conn Iggulden

I když jsem se celkově u románu bavil (a to ipřesto, že jsem fandil špatné straně a ne Yorkovi), přeci jen jsem měl z něj trošku divný pocit. Od začátku se mi zdálo, že tuším, které straně spisovatel fandí, a proto pokaždé, když se mělo schylovat k nějaké zvratové situaci, o výsledku již bylo předem rozhodnuto a snaha navodit atmosféru napětí prostě nefungovala. Jenže pokud se autor chtěl držet historie, tak moc na výběr neměl.

27.10.2018 4 z 5

Ďáblovi doktoři Ďáblovi doktoři Vivien Spitz

Děsivé vyprávěni o tom, kam až může "lidskost" klesnout. Ještě děsivější jsou otázky, které z toho vyprávěná vyvstávají, jako němí svědci - sám jsem si musel šáhnout do svědomí, abych tam našel, že i já otáčím každý den oči před podobnými událostmi. Kolik lidí každý den trpní, ale mě zajímá, abych se večer najedl a mohl se podívat na oblíbený posraný seriaál.

16.08.2018 5 z 5

Nuly Nuly Chuck Wendig

Zajímavý román o tom, kam až může dojít lidstvo v honbě za IA

14.08.2018 4 z 5

Devadesát dnů za železnou oponou Devadesát dnů za železnou oponou Gabriel García Márquez

Příjemné přiblížení stavu zemí pod Sovětským "vedením". Je zajímavé sledovat, že v té době nebylo pouze vše černé a bílé, ale měli jsme i hodně odstínů šedi.

14.08.2018 4 z 5

Osamělost prvočísel Osamělost prvočísel Paolo Giordano

Osobně jsem cítil rozporuplný pocit při čtení knihy. Nejprve mě příběh zaujal, ale postupem času, jak jsem se snažil vžít do hlaních postav jsem jim přestával rozumnět (dokonce se mi ke konci knihy docela hnusili - ne tím, jací jsou, ale tím, jak se chovají k okolí - hlavně Alice). Potom jsem chvíli vychladl a přečetl si doslov - a mám chuť si tu knihu přečíst ještě jednou.

Takže pokud hledáte temný příběh dnou duševně zničených jedinců, kteří se nechcou (nemohou) ze svého "prokletí" dostat - zde je.

14.04.2018 4 z 5

Moskva Moskva Jack Grimwood (p)

Velmi jsem se bavil. Poutavá kniha, která mě vtáhla do děje.

24.03.2018 5 z 5

Vraždy ve znamení hvězdy Vraždy ve znamení hvězdy František Kalenda

Tento díl jsem si moc neužil. Příběh byl pro mě takový jalový - pozorovat život alkoholika a feministky, mi moc požitků nepřinášelo. Na druhou stranu jako úvod jsem si knihu prostě přečíst musel.

06.03.2018 3 z 5

Evropský systém: Občanský hněv a evropský mír Evropský systém: Občanský hněv a evropský mír Robert Menasse

Kniha není pro osoby zavrhující bližší integraci EU, ale i tak, pokud jste otevřená mysl, je vhodné si ji přečíst. Našel jsem zde ideje stojící za vznikem EU, ale i popis současného ochrnutí EU. Doporučuji.

08.02.2018 5 z 5