Rainbowdreamer

Nádherný příběh plný úžasných výtvarných imaginací, při kterých mi fantazie běžela naplno. Svou vnitřní poetickou a pozitivní atmosférou trochu netypická MM romance z Chicaga. Pár prvních stránek mi trvalo ponořit se do děje, ale pak už to byl jen krásný příběh o hledání prvních lásek, o čistých duších a pohádkových princích, kteří jsou obyčejní kluci. Kluci, co nejsou dokonalí, co mají a dělají fůru chyb, vzájemně se zraňují, ale kteří nepolevují na cestě za svým pohádkovým příběhem. Erotično zde není explicitní, jen občas se připomene z pozadí. Kniha mě hodně pozitivně naladila a dlouho mi doznívá v hlavě, myšlenkami se k ní stále vracím.

Hodně čtivý a uvěřitelný příběh, s různými zvraty a vývojem hlavní postavy. Trochu drsnější gay romance. Přečetl jsem na jeden zátah.

Dobře napsaná kniha povídek, některé jsou lepší, některé slabší. Asi až v polovině jsem si všiml, že spolu volně souvisejí, což mě donutilo si je přečíst ještě jednou :-) Různé příběhy z pražského LGBT prostředí, autor toto prostředí asi dobře zná. Málokdy příběhy vyznívají pozitivně, někdy jsou až hluboce depresívní, často ale celkem dobře odrážejí realitu některých vztahů v části gay komunity.

Pěkný čtivý příběh ze současnosti o třech kamarádech, kterým je 40, a jejich životních krizích, a lidech kolem nich. Nijak nepřikrášlené povahy všech hrdinů vzbuzují prožitek opravdovosti. Někdy to fakt nedopadá dobře. Z pozice čtenáře o 20 let staršího než jsou hrdinové jsem se některým životním pochybnostem a trápením hlavních hrdinů trochu usmíval - ale v dobrém.

Oddechový příběh ze současnosti z pražské reklamní agentury - takové prostředí moc nemusím, tak mě to nejprve dost odrazovalo od koupě knihy, ale jak jsem se začetl do příběhu, bylo to ok. Moc dobře napsaný příběh gay romance, který vás hned vtáhne do děje a nepustí před poslední stránkou. Pořád se něco děje, akční či erotické napětí je snad na každé stránce. Následně jsem hned přečetl i pokračování Alfa Boss. Hlavní postavy jsou sympatické, nejde jim nedržet palce.

První díl trilogie příběhu o Ewanovi a Danovi se četl jedním dechem. Dospívání, parta na střední škole, první lásky, sex. Oddechová MM romance od autorky, která píše fakt dobře.

Třetí díl trilogie příběhu o Ewanovi a Danovi, ti dva ale trochu ustupují do pozadí, a do popředí se dostává Mike a Tristan. Trochu drsnější jazyk než předchozí dva díly, ale asi mě tento díl bavil o kousíček víc než ty předchozí. Kluci už jsou dávno dospělí, s výjimkou Tristana, ale pořád mají co řešit ohledně sexu, vztahů, ale čím dál víc i rodinných věcí. Oddechové čtení od autorky, která píše fakt dobře. Všechny ty kluky jsem si za ty tři díly hodně oblíbil a děkuji autorce, že v nové knize Setkání ještě zařadila pár dodatečných kapitol.

Milé nevelké počtení pro ty, kteří milují Srdcerváče, ať už z komiksů nebo ze seriálu. Příležitost, jak se zase setkat s oblíbenými postavami Charliem, Nickem, Tori a dalšími, a zažít trochu jiný pohled, zde hlavně ze strany Charlieho sestry Tori. Škoda, že to bylo tak krátké.

(SPOILER) Třetí díl trilogie o vztahu dospívajícího Maxe a jeho výrazně staršího strýce Berta. Tento díl hodnotím asi nejvýše ze všech tří dílů. Max je stále trochu ufňukaný, afektovaný a citově labilní jako předtím, tragické okolnosti ho však nutí, aby rychle dospěl, a chopil se své odpovědnosti, což činí způsobem odpovídajícím jeho mladému věku, je to ale sympatické a já mu jen držel palce, stejně jako Bertovi, který si procházel fakt těžkým obdobím. Autorka děj napsala bravurně, s rutinou, kniha je velmi čtivá, psaná současným jazykem, oceňuji i citlivost a současně žhavost popisovaných milostných hrátek. Těžká témata vztahů věkově vzdálených partnerů a boje s těžkou nemocí pojala s velmi dobrou znalostí věci, pěkně je popsaná i vyhrocená reakce matky, když se o vztahu dozvěděla, a jak se s tím postupně vyrovnávala. Trochu mě rušily ty zeleninové nadávky, myslím, že se příliš nehodí k vážným tématům příběhu. Autorka je velmi talentovaná, má myslím na mnohem víc než běžné MM romance.

Pěkný poutavý příběh pro teenagery. S humorem a nadhledem pojednáváno o závažném tématu transgenderu. Transkluk August, kterého nepřijali rodiče v malém pensylvánském městě, uteče k tetě do New Yorku plnit si své sny, žít jako kluk a studovat herectví. Celkem jednoduchý přímočarý příběh má významný didaktický rozměr - aspoň já se osobně o tématu transgenderu z knížky hodně dozvěděl - o touhách, myšlenkách, poblémech, překážkách i obyčejném životě lidí, kteří se narodili do špatného těla, a jak je diametrálně odlišné svobodomyslné prostředí Newyorské konzervatoře a konzervativního amerického venkova. Knížka na podobné téma stejného autora Zůstaň svůj se mi asi líbila o ochloupek víc, ale obě mají ode mě plný počet.

Pěkná vánoční MM romance, oddechová četba pro chvíle, kdy člověk chce vypnout a myslet na něco hezkého. Dobře napsané, děj člověka chytí a nepustí. Příběhem prosakuje vánoční a zimní atmosféra, jak ji zažívá jeden dospívající queer kluk, který se zamiloval do strýce ve věku svého táty. Citlivě a s porozuměním pojatý příběh nestandardního vztahu.

Antologie 12 povídek, některé lepší, některé méně, některé o vážných tématech, některé pojaté lehčí notou, jak už to v takovýchto sbornících chodí. Povídky o vztazích heterosexuálních i z prostředí LGBTQ. Koupil jsem si ji hlavně kvůli povídce dua Pospíšilových, a nebyl jsem zklamán, povídka o vztahu obyčejného kluka Doriana, vyprávěče celého příběhu, a Mikuláše, jemného a citlivého kluka narážejícího při svých probouzejících se touhách na vliv své silně věřící rodiny, má zvláštní atmosféru i formu vyprávění. Nejvíce jsem se pobavil nad povídkou Radka Blažka Smím prosit, kde autor s ohromnou lehkostí a nadhledem líčí vztah dvou kluků středoškoláků Pankráce a Augustýna v Třebíči, kteří svým mladickým nadšením a humorem narušují poněkud rigidní prostředí moravského maloměsta.

Tak byla to jízda, byl to zážitek. Umocnil jsem si ho tím, že jsem se nejdříve vrátil k prvnímu dílu Co když jsme to my, což byl dobrý nápad, protože druhý díl je prošpikován odkazy na děj prvního dílu. Bena a Arthura nelze nemilovat, stejně jako všechny ostatní protagonisty, včetně jejich milujících rodičů. Celý příběh obou knih byl nakonec - přes všechny peripetie - završen opravdu velkou romantikou, která smazala rozpaky nad koncem prvního dílu. Návrat obou kluků k sobě a jejich vyznání lásky bylo fakt dojemné, až mi vhrkly slzy do očí. Druhý díl tak zcela změní optiku hodnocení i dílu prvního. Velmi oceňuji autory, jak dokázali odlišit prožívání šestnáctiletých hrdinů v prvním díle, a uvažování přece jen trochu dospělejších (ale ne úplně) hrdinů ve druhém díle o 2 roky později. Také během celého příběhu druhé knihy se postupně stupňovalo napětí mezi oběma kluky, až na hranici únosnosti, kdy už jsem se nemohl dočkat, až to rozseknou. A musel jsem čekat až téměř k samému závěru - klobouk dolů před spisovatelským uměním autorů. Osobně mi bylo asi nejvíce líto citlivého Mikeyho, a škoda, že aspoň v závěru nebyl zmíněn, jak vše překonal. Báječný oddechový a optimistický příběh, nádherná gay romance, určitě doporučuji, a nejlépe číst oba díly hned po sobě.

Úsměvný příběh, který ale nutí k zamyšlení a párkrát vzbudí i dojetí. Je o trampotách 12 letého Siggiho, který se s matkou a dvěma mladšími sourozenci přistěhuje k babičce do malého švédského města. Chlapec je obklopen úžasnými až pitoreskními postavičkami z jeho rodiny a okolí. Chytrý okouzlující a neuvěřitelně hodný kluk, který má ale sebevědomí blízko nuly, kvůli šikaně, kterou zažil v předchozí škole. Z těch pár (nemnoha) úryvků ošklivých vzpomínek mě až mrazilo, co si takový milý kluk musel zažít, jaké šrámy to nadělalo na jeho duši. Protože byl jiný než ostatní kluci. Chytřejší, přemýšlivější, inteligentnější, ale i se zdravotním hendikepem, sociálním hendikepem a možná i sexuální jinakostí (to si jen domýšlím, příběh samotný to neřeší, jen lehce naznačuje mezi řádky, Siggi si zatím naplno žije své dětství, a jen postupně přichází na různé důvody, proč je jiný).

Jedna z MM romancí, které mě zaujaly trochu méně. Oceňuji, že autorka píše zajímavě a poutavě (zvláště dramatické pasáže), ale v dějové lince je dost nedostatků. Text na mě dělá dojem, že autorka není příliš romanticky založená, popisy citově vypjatých okamžiků působí poněkud ploše a racionálně. Překvapilo mě, že autorka těsně po tom, když se kluci seznámí, náhle posune děj o 4 roky, osobně jsem očekával popis postupně se prohlubujícího vztahu, jak k sobě hledají cestu, jak se poznávají atd. Z mnoha situací by se dalo vytěžit mnohem více, daly by se pojmout mnohem podrobněji, citověji a zajímavěji (seznámení obou kluků, výlet školy do Paříže, napadení Enthonyho, Argiho smutek, znovusetkání s rodiči aj.). Je tam řada různých nelogických dějových momentů, ale autorka je schopna i přesto člověka udržet při čtení. Nelituji, že jsem knihu přečetl, přes vnímané nedostatky jsem si láskyplného příběhu Argiho a Marvela užil.

Kniha mě neoslovila. Text není propracovaný, charaktery postav, dialogy i děj na mě působil uměle a nepřirozeně, postavy jednají pro mě často nepochopitelným způsobem. Častý křik, hádky, vyčítání, pak plačtivé omluvy... Po pár stránkách jsem knihu odložil, nemohl jsem se přinutit pokračovat ve čtení.

Silné čtení o složitém vztahu autora ke své matce a proměnách tohoto vztahu v čase od jeho dětství na vesnici, přes dospívání až k dospělosti v Paříži. Je vidět, jak autor postupně vyzrává a jeho pohled na svět a okolní skutečnost je více komplexní a dospělý. Pro plné pochopení je ale dobré znát jeho předchozí knihy - Skoncovat s Eddym B. a Kdo zabil mého otce, kde píše o dalších aspektech svého těžkého dětství a dospívání, které jako homosexuál prožíval v nepochopení uprostřed venkovského a dělnického prostředí severní Francie plného násilí, nevzdělanosti a alkoholismu. Jeho knihy mě chytly, v jeho popisech a úvahách mohu reflektovat i své vlastní - mnohdy podobné - zážitky z dospívání, i svoji snahu uniknout z prostředí, do kterého jsem se narodil.

Jedna z těch relativně lepších knih autora. Četlo se dobře, oddechovka na téma vztahů v gay komunitě, z doby tak před 20 lety.

Povídková kniha známé české autorky LBGT románů. Až v průběhu čtení jsem si uvědomil, že jde o krátké příběhy navazující na předtím vydané její knihy, které jsem si ale přečetl až následně, a pak jsem se k Setkání rád vracel. Přesto jsem se v rámci možností byl schopen zorientovat a jednotlivé povídky jsem přečetl s velkou chutí. A o to více jsem byl navnaděn na přečtení i těch předchozích knížek. Jen škoda, že text neprošel pečlivější editací, je tam dost překlepů a chyb, které člověka vytrhávají z ponoření do děje.

Moc dobře napsaný příběh, pěkná gay romance ze současnosti. Oddechové čtení, ale člověka pohladí po duši. Postavy zde nejsou černobílé, Bastian má plno nedostatků a problémů, a ty negativní postavy mají své dobré stránky a schopnost se měnit a být lepší. K dokonalosti knihy chybí pečlivější editace textu - je tam poměrně dost překlepů a chyb. Ale ten příběh Slona a Mravence stojí za přečtení i přesto.