raphelia | Komentáře u knih | Databáze knih

raphelia raphelia komentáře u knih

Dlouhý pochod Dlouhý pochod Richard Bachman (p)

Jedna z nejpodivnějších - a nejděsivějších knih, co jsem kdy četla...

99 % knihy šlape skupina náctiletých hochů po silnici, toť dějově vše - tak proč se krucinál od ní nedá odtrhnout??? Proč čtenář hltá stránku za stránkou, místy přestává dýchat, místy ho polévá horko?

Nejspíše proto, že oč jednotvárnější se může zdát děj, o to důslednější a barvitější výstupy poskytuje sonda do hlubin lidské duše - a nejen jednotlivých účastníků.

Čím více o této knize přemýšlím, tím více mě z ní mrazí. Aneb, jak hlásá úvodní citát na str. 73: "Vrcholem televizní zábavy bude taková soutěž, při níž prohrávající přijde o život." Tento román vznikl již v roce 1979, ale já mám silné obavy, že autor při něm nečerpal ze své fantazie, nýbrž z vize budoucnosti, poskytnuté strojem času.

22.07.2024 5 z 5

Mráz Mráz Bernard Minier

Tuto knihu jsem si pořídila a poprvé četla v době, kdy u nás poprvé vyšla - byl to tehdy velký hit a všude se o ní psalo. Od té doby uplynulo 8 let a já si stále pamatovala, kdo je vrah - což je u detektivky fakt průšvih. I proto, když jsem po ní teď opětovně sahala, jsem byla rozhodnutá ji po přečtení "poslat dál". Jenže - nepošlu. Protože je naprosto famózní!!!
Originální námět, atraktivní prostředí, děj plynoucí tempem "tak akorát" a na závěr pořádně gradující, do toho vysoká dávka stupňujícího se napětí vyvolaná jak samotným dějištěm, tak schopností autora vše napsat tak, že čtenář ani nevnímá obracení stran.
Za sebe proto ani nemohu souhlasit s některými komentáři, že kniha je příliš dlouhá. Jistě, zkrátit by šla - ale na úkor prožitku ze čtení, což by byla vážně škoda.

13.02.2024 5 z 5

Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Příběh o lásce až za hrob a také o tom, že největším uměním je nechat své milované odejít. Velmi čtivý román, svižný, bez hluchých míst či zdánlivě nesouvisejících pasáží, jak občas pan King mívá. Jednoduše výborná kniha, super čtení, ale ... to téma já osobně "nedávám", dělalo se mi z něj fyzicky zle. Tuto knihu už vícekrát číst nebudu.

02.07.2024 4 z 5

Dracula Dracula Bram Stoker

Nestárnoucí, vpravdě nesmrtelná klasika. Díky tomuto románu bude hrabě Dracula žít na věky.

10.01.2025 5 z 5

Ztracený Ztracený Tim Weaver

Třetí díl s Davidem Rakerem je asi zatím nejlepší, ale i tak to na 5 hvězdiček prostě nedá. Děj od první strany běží, je zajímavý, postupně napínavý a nutí člověka číst dál a dál... ale opět to všechno "zabije" překombinovaný závěr. A ten věčný kontrast super výkonného a geniálního Davida vs. laxní a arogantní policie, už mi také pomalu začíná lézt na nervy. Vzhledem k tomu, že se děj odehrává v Londýně - ve velkoměstě - , tak snad tamní policie musí mít více vyšetřovatelů než jen ty neustále opakované a dehonestované.

20.07.2024 4 z 5

Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat Jonas Jonasson

Říkala jsem si, že tato kniha je natolik okomentovaná, že už nemá smysl se k ní více vyjadřovat. Ale po přečtení první strany komentářů zjišťuji, že na mě učinila poněkud jiný dojem než na všechny ostatní, a tak si pár řádek dovolím. V prvé řadě chci podotknout, že ji shledávám rozhodně zajímavější a čtivější než Stoletého staříka. Možná je to tím, že v ní oproti autorově prvotině výrazně ubylo černého humoru - a také mrtvol. Za druhé pak nemůžu než smeknout před Nombeko, před její touhou po životě a inteligencí. Ano, některé věci mě na knize zamrzely (hlavně atomová bomba coby "příruční" zavazadlo), ale celkově to bylo hezké odpočinkové čtení na dovolenou.

06.04.2024 4 z 5

Evidentně jsem měla na tuto knihu - vlivem nadšených ovací jejích fanoušků - větší nároky, než bylo třeba. Ano, je čtivá, je humorná, ale ... záleží na tom, zda humor v ní obsažený danému člověku "sedí" či nikoli. A zrovna mně tedy těžká ironie a černý humor bohužel vůbec nevyhovuje. Takže pro mě byla kniha docela zklamáním.

28.03.2024 3 z 5

Cesta do středu Země Cesta do středu Země Jules Verne

Až do samotného závěru byl tento román kandidátem na plný počet hvězdiček. Výborně vymyšlený příběh, psaný s lehkostí a v první půli i ironií, navíc obsahující spoustu zajímavých informací z geologie i paleontologie. Jen ten samotný závěr už byl na mě fakt moc. Chápu, že autor musel hlavní hrdiny nějak dostat zpět živé, ale způsob, který zvolil... tohle fakt ne. Na druhou stranu, takový prostě byl Verne - a proto ho přeci čte už x generací a věřím tomu, že dalších x generací v tom bude s radostí pokračovat.

16.12.2024 4 z 5

Ohnivý sloup Ohnivý sloup Ken Follett

Třemi slovy - dokonalý historický román. Výborně propracovaný děj, perfektně vykreslené postavy, kterých je navíc tak akorát, aby čtenář zůstal stále v obraze.

Někdy si říkám, že kdyby Follet, Vondruška či Ebertová vydávali svá díla již v době mé školní docházky, že by mi dějepis šel líp :-) - a určitě by mě víc bavil.

26.11.2024 5 z 5

Údolí mrtvých Údolí mrtvých Tim Weaver

Druhý příběh s Davidem Rakerem je o poznání lepší než jeho prvotina. Člověk se nikde neztrácí, děj má spád od počátku a samozřejmě směrem ke konci pořádně graduje. Jen ten konec samotný je už z mého pohledu přitažený za vlasy - kdyby tady autor trochu akce a zápletky ubral, určitě by to bylo ku prospěchu věci. Proto dávám o hvězdičku méně.

15.07.2024 4 z 5

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Velmi vydařené čtení (nejen) na dlouhé zimní večery. Jako tradičně velmi čtivé, přímo návykové, stránky pod rukama jen letí. Originálně vymyšlený děj, gradující zápletka - ale také velká dávka brutality na straně vraha, kvůli které dávám o hvězdičku méně.

20.08.2024 4 z 5

Tajemný hrad v Karpatech Tajemný hrad v Karpatech Jules Verne

Po filmu s fenomenálními hereckými výkony Michala Dočolomanského, Rudolfa Hrušínského a dalších, jsem se dlouho odhodlávala sáhnout i po knize, protože jsem měla obavy, že se mi hluboké dojmy z obrazovky budou plést do čtení. Avšak zbytečně. Jak jsem zjistila, bylo filmové zpracování pojato skutečně velmi, velmi volně, takže románová předloha byla v podstatě novinkou. Hlavním hrdinou není hrabě Teleke, který ostatně nepochází z Töleke (a není operní zpěvák), nýbrž lesník Nik, do hradu sice skutečně pronikne hrabě, avšak sám, a tak by bylo možné pokračovat dále.

Autor tentokrát věnoval opravdu hodně péče popisům, zejména krajiny, osob a místních zvyků. Smyslem bylo zjevně vybudovat tu správnou atmosféru pověrčivosti a hrůzy vesničanů, kteří věří, že se na nedalekém hradě dějí nadpřirozené jevy. O to více mě pak mrzel závěr, který z tohoto úhlu pohledu vyšel jako s prominutím odfláknutý. Zatímco předtím byly i ty nejbanálnější příhody sáhodlouze rozepisovány, zánik hradu a události jemu bezprostředně předcházející, či po něm bezprostředně následující, jsou pojaty "letem světem". Ano, vyvrcholení knihy se v důsledku toho četlo asi nejsnadněji, ale mě osobně nedodržení nastaveného stylu dost mrzelo.

Každopádně - kdo z vás zná pouze filmové zpracování tohoto románu, určitě neváhejte sáhnout i po knize. Budete pak stejně překvapeni jako já.

03.01.2025 4 z 5

Mengeleho děvče Mengeleho děvče Viola Stern Fischerová

HODNĚ silný příběh, vyprávěný HODNĚ silnou ženou. Prosté vyprávění o síle manipulace, stádovém jednání, vědomé zaslepenosti a neskutečné touze po životě, která autorce nakonec umožnila přežít peklo na zemi. Tato kniha by měla být povinnou četbou, byť si myslím, že dnešní mládež by asi měla problém vcítit se do mysli tehdejších lidí, kteří neměli informace na dosah ruky, za to však hluboce ctili svou rodinu. Rozhodně je to kniha, která ve čtenáři zanechá hluboký dojem a ke které se bude v duchu vracet ještě dlouho po jejím přečtení.

15.11.2024 5 z 5

Metráček Metráček Stanislav Rudolf

Nestárnoucí klasika. Už je to spousta let, spíš desítek let, co jsem tuto knihu četla naposledy, ale teď mi znovu padla do ruky a - možná její kvality oceňuji dnes více než když jsem byla -náctiletá. Pohodové, oddechové čtení o hledání sebe sama, svého sebevědomí i místa na světě, ale také o tom, že není vše zlato, co se třpytí. Vřele doporučuji.

31.07.2024 5 z 5

Ostrov Duma Key Ostrov Duma Key Stephen King

Tento román je jedním z těch Kingových, které se naoko tváří jako "obyčejný společenský román" - tedy až do zlomového závěru. Příběh hlavních hrdinů je dokonalou sondou do duše těch, jež stihla zcela zásadní osobní tragédie, přičemž odhaluje, jak snadno a přitom nenápadně může ZLO proniknout do jejich nitra.

Kniha má přes 700 stran, ale čte se velmi plynule a snadno, přestože se po většinu doby "vlastně nic neděje". Samotný úderný závěr pak představuje doslova smršť, kdy čtenář málem nestačí otáčet stránky, jen aby už konečně poskládal celý příběh do kupy a mohl se podívat na finální obrázek. A to doslova.

Román je jemně protkán úžasným Kingovým humorem, který mně osobně velmi "sedí". Objevuje se dokonce i v onom drtivém závěru, kdy se hlavní hrdinové snaží nahlížet na podivné tvory a jevy kolem sebe jako na běžnou realitu: "Když člověk něco takového vidí, má chuť se nechat zapsat do nejbližšího blázince. Nejlíp na dlouhodobý pobyt." (str. 680)

Za mě nejlepší výrok: "Sereš mě, telefone," (str. 369) - tu můj "chytrý" telefon slýchává pravidelně od té doby, co jsem si ho pořídila. Jen jsem netušila, že na něj má patent King. :-)

12.10.2024 5 z 5

Muž bez minulosti Muž bez minulosti Tim Weaver

První Weaverův román, kterému dávám plný počet hvězdiček. Není to úplný TOP, ale i tak jde o knihu s výborným námětem, s lehce plynoucím a gradujícím dějem, která nemá žádné hluché místo a navíc zavede čtenáře i do končin, o jejichž existenci možná neměl ani potuchy. Tento díl opravdu vřele doporučuji i pro ty, co od autora dosud nic nečetli. Určitě nebudou zklamaní.

05.09.2024 5 z 5

Zlomené srdce Zlomené srdce Tim Weaver

Zatím asi nejlepší díl s Davidem Rakerem, měřeno od počátku této série. Samozřejmě nechybí staré známé "nešvary" typu přehršel náhlých zvratů, nesmrtelnost hlavního hrdiny a nejspíš nadpřirozená schopnost padouchů ho kdykoli vypátrat. Jinak je ale tento příběh uvěřitelnější než předchozí, a to díky jednodušší zápletce (ztracená jen jediná osoba, stejně tak jen jedna oběť vraždy - aspoň na počátku). A nelze neocenit mírný humor, kterým autor knihu umně protkal, i jeho výtečně propracované popisy prostředí. Jako čtení na dovolenou určitě doporučuji.

14.08.2024 4 z 5

Není cesty zpět Není cesty zpět Tim Weaver

Rakerovy příběhy jsou jak přes kopírák - od první stránky čtivé, napínavé, s gradujícím dějem - a s překombinovaným závěrem, který je (aspoň v mých očích) vždycky připraví o tu pátou hvězdičku. U tohoto konkrétního dílu pak velmi oceňuji výběr prostředí, ve kterém se odehrává, a jeho popis - ale ani to mu k plnému hodnocení nestačí.

24.07.2024 4 z 5

Hon na mrtvého Hon na mrtvého Tim Weaver

Téma hledání ztracených osob je rozhodně originální a nabízí obrovský potenciál pestrého, zajímavého a postupně gradujícího děje. Autorova prvotina tohoto potenciálu sice úplně nevyužívá, ale i tak jde beze sporu o velmi čtivou a od druhé poloviny napínavou knihu, při jejímž čtení stránky pod rukama jen letí. Akorát, že je občas čtenář musí otočit i směrem zpět, aby se ve změti jmen neztratil.

Děj mi hlavně na konci přijde dost překombinovaný a nesmrtelnost hlavního hrdiny je sice pochopitelná (když autor plánoval další díly této série), ale v kontextu situací, do kterých jej autor dosazuje, poněkud nepřiměřená. Zejména to měření sil s bývalými profesionálními vojáky podle mě působí dost nereálně. Ve světle všeho právě uvedeného proto shledávám tento román jako ideální čtení na dovolenou.

11.07.2024 3 z 5

Jakubův cestovní deník Jakubův cestovní deník Jakub Čech

Toto by měla být povinná četba pro všechny, co se na PCT reálně chystají. Na rozdíl od jiných knih, které jsem na téma PCT četla, je tato psána pohledem již zkušeného hikera, jakým Jakub je. Díky tomu je prostá nějakých větších emocí, za to obsahuje nepřeberné množství ryze praktických informací a detailů ze samotné cesty, stejně jako zkušeností s jednotlivými částmi výbavy. Pro toho, kdo jen sedí doma u kafe a hledá v knize pobavení, asi tento literární počin určen není. Ale pokud si někdo chce udělat vážně obrázek o tom, jak Pacifická hřebenovka v reálu vypadá a co její absolvování v praxi obnáší, asi nemůže být lepší čtení. Opravdu vřele doporučuji a autorovi děkuji za možnost podívat se na PCT aspoň skrze stránky jeho knihy.

12.06.2024 4 z 5