raphelia komentáře u knih
Až do samotného závěru byl tento román kandidátem na plný počet hvězdiček. Výborně vymyšlený příběh, psaný s lehkostí a v první půli i ironií, navíc obsahující spoustu zajímavých informací z geologie i paleontologie. Jen ten samotný závěr už byl na mě fakt moc. Chápu, že autor musel hlavní hrdiny nějak dostat zpět živé, ale způsob, který zvolil... tohle fakt ne. Na druhou stranu, takový prostě byl Verne - a proto ho přeci čte už x generací a věřím tomu, že dalších x generací v tom bude s radostí pokračovat.
Výborný historický román, nicméně má pár ALE... Tak např. těch zvratů ve vztahu Merthina a Caris je až příliš, stejně jako putování dvou jeptišek uprostřed válečné vřavy zní krajně nepravděpodobně; a v některých komentářích zmiňované sexuální scény jsou dle mého soudu také párkrát popisovány zbytečně vulgárním způsobem. V globále je to však velmi zajímavý příběh, který navzdory svému rozsahu doslova plyne před očima čtenáře. Román nemá žádné hluché místo a naopak obsahuje i mnoho zajímavých informací nejen z dějin Anglie. Sečteno a podtrženo - velmi dobré čtení, avšak Ohnivý sloup byl lepší.
Na povrchu ztřeštěný příběh jednoho životem unaveného muže, pohybující se kdesi na pomezí cestopisu a komedie, uvnitř hluboké rozjímání o hledání smyslu života a o docenění některých hodnot až v okamžiku, kdy o ně člověk přichází.
O tomto díle Julese Vernea jsem nikdy neslyšela a záměrně jsem ani nečetla anotaci, takže moje překvapení z knihy je nezměrné. Samozřejmě i zde nalezneme některé ryze "Verneovské" prvky - fonograf, trakař s plachtou či dokonce vodní oblek, rovněž s možností využití větru za pomoci plachty (který by mimochodem bylo opravdu vhodné vynalézt, neboť by se tím značně zpříjemnil komfort všech trosečníků). Nicméně Verneův smysl pro humor mě dostal - je sice umně skrytý pod hlubokými nánosy místopisných dat, ale přesto děj krásně oživuje. A upřímně, pojem "hudební kocovina" určitě použiji i v běžném životě, hned, jakmile zase uslyším jazz. :-)
Knihu rozhodně doporučuji všem, co se zajímají o Čínu - ať již o její místopis, dějiny či zákoutí povahy tamních obyvatel.
Na druhou stranu je nutno připustit, že styl psaní je poplatný době vzniku knihy. V dnešní době by tento námět určitě vydal spíše na povídku než na román. Ale za přečtení - alespoň já osobně to tak vidím - kniha určitě stojí.
Třemi slovy - dokonalý historický román. Výborně propracovaný děj, perfektně vykreslené postavy, kterých je navíc tak akorát, aby čtenář zůstal stále v obraze.
Někdy si říkám, že kdyby Follet, Vondruška či Ebertová vydávali svá díla již v době mé školní docházky, že by mi dějepis šel líp :-) - a určitě by mě víc bavil.
HODNĚ silný příběh, vyprávěný HODNĚ silnou ženou. Prosté vyprávění o síle manipulace, stádovém jednání, vědomé zaslepenosti a neskutečné touze po životě, která autorce nakonec umožnila přežít peklo na zemi. Tato kniha by měla být povinnou četbou, byť si myslím, že dnešní mládež by asi měla problém vcítit se do mysli tehdejších lidí, kteří neměli informace na dosah ruky, za to však hluboce ctili svou rodinu. Rozhodně je to kniha, která ve čtenáři zanechá hluboký dojem a ke které se bude v duchu vracet ještě dlouho po jejím přečtení.
Psychologický román o síle traumat z dětství i vůle k životu. Bezpochyby velmi originální námět, ale také velmi těžké čtení, v některých pasážích (ty se psem) pro mě až málem nemožné. Rozhodně bych tuto knihu nedoporučila těm, kteří se teprve chystají s Kingem začít, protože si nejsem jistá, zda by po ní ještě pokračovali v objevování tohoto jinak mimořádného spisovatele.
Je to můj čtvrtý román od tohoto autora a já si říkám, kam chodí na ty nápady - vždycky je totiž naprosto originální a dokáže ze špičkového námětu vytěžit docela dost. Bohužel ne maximum, proto nedávám plný počet hvězd, ale i tak... Sice jsem prvních 50 stran trochu bojovala s jeho stylem psaní, ale pak už si vše "sedlo". Román je čtivý, s gradujícím závěrem (který se ale dal dlouho dopředu čekat) a také plný zajímavých odborných informací. Mrzí mě na něm dvě věci: za prvé několik "odboček", které nikam nevedou nebo přímo "vyšumí", a pak taky, že navazuje na román Vigilie, na kterou se ale teprve chystám (sehnala jsem ji až později). Tudíž mi jedna strašidelná postava pořád unikala, nechápala jsem, kde se bere a proč. No tak s Vigilií se snad uvedu do obrazu.
Každopádně jako čtení na dovolenou určitě super.
Mám přečtené všechny díly série s Kate a musím poprvé říci, že tento se těžce nepovedl. A je mi to fakt líto. Možná, kdyby to bylo moje první setkání s Kate, bych tak kritická nebyla. Ano, je tam jedna krajně nepravděpodobná scéna s identifikací 18 let ztracené vražedné zbraně, je tam krajně nepravděpodobný děj v podobě ataků na Kate (proč by ji někdo napadal, když v base sedí ten pravý?), samozřejmě Kate je opět nesmrtelná a skoro nezranitelná a motiv vraždy mi byl jasný od chvíle, kdy padla zmínka o Německu - ale to vše bych v případě prvního setkání dokázala odpustit, protože kniha je jinak velmi čtivá, hezky plyne a vrah / vrazi jsou z kategorie nečekaných. Coby znalec celé série však tomuto dílu odpustit nemůžu - prostě mi přijde "odfláknutý", šitý horký jehlou a hlavně nepromyšlený, prostě mu chybí ten náboj, co měly díly předchozí (a že některé z nich byly vysloveně TOP!).
Mrzí mě to, ale tohle mě vážně hodně zklamalo.
Tento román je jedním z těch Kingových, které se naoko tváří jako "obyčejný společenský román" - tedy až do zlomového závěru. Příběh hlavních hrdinů je dokonalou sondou do duše těch, jež stihla zcela zásadní osobní tragédie, přičemž odhaluje, jak snadno a přitom nenápadně může ZLO proniknout do jejich nitra.
Kniha má přes 700 stran, ale čte se velmi plynule a snadno, přestože se po většinu doby "vlastně nic neděje". Samotný úderný závěr pak představuje doslova smršť, kdy čtenář málem nestačí otáčet stránky, jen aby už konečně poskládal celý příběh do kupy a mohl se podívat na finální obrázek. A to doslova.
Román je jemně protkán úžasným Kingovým humorem, který mně osobně velmi "sedí". Objevuje se dokonce i v onom drtivém závěru, kdy se hlavní hrdinové snaží nahlížet na podivné tvory a jevy kolem sebe jako na běžnou realitu: "Když člověk něco takového vidí, má chuť se nechat zapsat do nejbližšího blázince. Nejlíp na dlouhodobý pobyt." (str. 680)
Za mě nejlepší výrok: "Sereš mě, telefone," (str. 369) - tu můj "chytrý" telefon slýchává pravidelně od té doby, co jsem si ho pořídila. Jen jsem netušila, že na něj má patent King. :-)
Podobně jako ostatní, i já už musím konstatovat, že je to další díl série jak přes kopírák - a pomalu už mi to začíná vadit natolik, že ubírám hvězdy. Přitom námět jako takový je opět originální, pachatel nečekaný (aspoň zpočátku), celá kniha je velice čtivá, příjemně plyne a přitom nutí čtenáře pokračovat až do úplného konce. Potud vše OK. Jenže - těch zkažených policistů už je v této sérii fakt moc. Těch pokusů zavraždit Kate jakbysmet. O zlikvidovaných autech ani nemluvím (vzhledem k velikosti Painters Millu asi obec už nefinancuje nic jiného než jen vozidla pro náčelnici). Ale co mi na tomto konkrétním díle nejvíce vadilo, je fakt, že tak super námět byl vysloveně odfláknutý. Přitom se z něj dal vytěžit úplně famózní příběh.
To mě mrzí, každopádně i tak lze tuto knihu doporučit všem, co hledají čtení, jež je pohltí a nepustí.
Při přečtení posledního komentáře jsem se docela pobavila, protože podle mě je tento díl Sigmy pro změnu jeden z těch nejlepších. Jistě, určitě by stálo za to téma více rozpracovat, ale pak by to nebyl ten "úderný" román, které Rollins chrlí už skoro 20 let. Rozhodně bych neřekla, že v něm málo akce, velmi oceňuji spoustu zajímavých informací na téma virů či nejstarších živých organismů, jež jsou do knihy velmi umně (na rozdíl od stylu S. Berryho) zapracovány. A pak je tu ještě ten prvek psí věrnosti a oddanosti, který na konci vžene slzy do očí. Takže suma sumárum - klasická "sigmová" pohádka, bezva čtení na dovolenou.
Tento díl je trochu netypický, protože hodně psychologický. Akční scény jej pouze uvádí a pak až zakončují; v mezidobí autorka dovedně vykresluje pocity a pochybnosti jednotlivých aktérů. Určitě to není oddechové čtení, ve smyslu, že člověka pobaví a potěší; je to temný příběh, popravdě až děsivý. Ale z pohledu stylu, jakým je napsán, zcela tradiční - extrémně čtivý, lehce plynoucí. Mně určitě nezklamal, jen vedl k velkému zamyšlení o víru v systém.
Pro mě první setkání s aristokratkou a nevím, zda nebude i poslední. Ale potřebovala jsem trochu změnu žánru, a tak jsem sáhla po této knize dřív, než jsem si pořídila předchozí díly. Jistě vím, že už si je nepořídím, ale ... možná si je půjčím v knihovně. Uvidíme.
Co mě iritovalo maximálně, jsou obří písmena - jak pro žáky prvního stupně základní školy. Kdyby byla kniha vytištěna v normální velikosti, nedosahoval by příběh nejspíše ani 100 stran. V mém podání to znamenalo, že jsem knihu přečetla za cca hodinu a půl včera v posteli.
Za druhé oceňuji přehled postav pro podobné zoufalce, kteří začínají třetím dílem. Pak také fakt, že jsem 2x vyprskla smíchy, z toho jednou tato reakce vyústila ve zhruba dvouminutový neutěšitelný smích. Pak jsem se nad textem ještě asi 5x pousmála - a to bylo vše, co bych měla uvést pozitivního.
Bohužel, byť by námět i postavy byly zajímavé, způsob sepsání mi přijde takový plytký - podle mě by se z původní myšlenky dal vytěžit mnohem hodnotnější, propracovanější a tím i zábavnější příběh. Ale jako čtení na dovolenou - pokud začnete od prvního dílu - asi dobrý.
Opět klasický "pohádkový" příběh Sigmy, byť tentokrát se smutným závěrem pro jednoho z jejích členů - a shodou okolností toho, kterému nejvíce fandím. :-( Jinak zajímavě vymyšlená zápletka a interpretace Homérova eposu na současné reálie i představení jednotlivých "mýtických" postav naprosto famózní.
Tento díl série s Kate je takový průměr - to znamená, velmi čtivé, napínavé, překvapivé ... ale není to úplný TOP, abych dala pět hvězdiček, tentokrát mi tam "něco" chybělo. Na druhou stranu musím vyzdvihnout výborně vymyšlené nosné téma, byť možná v samém závěru chtělo trochu více propracovat. Jako čtení na dovolenou určitě super věc.
Velmi aktuální téma, velmi znepokojivý román. K tomu přidejte doslova sprintující děj plný zvratů, spoustu faktů, a dostanete obraz toho, co se vám prostřednictvím této knihy dostane do rukou. Jen mě mrzí bohužel už skoro tradiční překombinovanost děje...
Další klasická Castillo, dalo by se říci. Další extrémně čtivý a příjemně ubíhající příběh, od kterého má člověk těžký problém se odtrhnout. Originální námět, překvapivý závěr - jen tentokrát trochu překombinovaný děj, proto ubírám jednu hvězdičku. Ale i tak jde o výborný román.
Typický případ Sigmy, byť tentokrát té akce bylo až moc a místy kniha působila překombinovaně. Ale i tak je to velmi čtivé, napínavé a i poučné čtení - na dovolenou jak dělené. :-)
Další skvělý příběh z pera autorky Castillo. Nemůžu si pomoct, ale její knihy jsou prostě sázka na jistotu. Promyšlený a gradující děj, sympatické postavy a hlavně mimořádně příjemný sloh, díky kterému mám já osobně těžký problém dát knihu z ruky dřív, dokud ji nedočtu. Takže, i když je Kate nejspíš nesmrtelná, jsem za to vděčná, protože se mohu těšit na další díly.
První Weaverův román, kterému dávám plný počet hvězdiček. Není to úplný TOP, ale i tak jde o knihu s výborným námětem, s lehce plynoucím a gradujícím dějem, která nemá žádné hluché místo a navíc zavede čtenáře i do končin, o jejichž existenci možná neměl ani potuchy. Tento díl opravdu vřele doporučuji i pro ty, co od autora dosud nic nečetli. Určitě nebudou zklamaní.