Rawen616 komentáře u knih
Kniha sice méně známá oproti kodexu Bušidó či Umění války ale i tady si mysl bojovníka přijde na své a odnese si nejednu inspirativní radu do života. A samozřejmě, jak už to u podobných filozofií bývá, i přes to, že je to určeno hlavně šermířům, využitelné to není jen pro bojovníky ale pro každého kdo má v životě nějaký ten cíl a chce se něčemu věnovat a zdokonalovat se. Podobně jako Musaši se totiž skutečným "mistrem meče" stanete ve chvíli, kdy pochopíte, že už žádný meč nepotřebujete(ostatně, on sám řadu svých slavných střetů totiž vyhrál pomocí dřevěného meče, v jednom případě dle legendy, dokonce vyřezaného z pádla a celkově to byl takový cílevědomý prevít u kterého protivníci neustále netušili, co mohou čekat :-) )
"Přečteno jako audiokniha" V době svého vydání to byla nejspíš kontroverzní bomba. A i dnes to vyloženě neurazí, jen už jsme výrazně otrlejší a psychologie vrahů a různě narušených jedinců již není žádné tabu či exotika. Každopádně duševní pochody hlavního "hrdiny" a jeho vztah s matkou jsou popsány velmi působivě. Autor se inspiroval skutečným případem Eda Geina ale oproti realitě se román tedy ještě hodně drží při zemi :-) Fajn kniha na jeden, dva večery a ideálně si pak pustit i klasický film od Hitchcocka.
Nemám co vytknout. V rámci fikce velmi věrně nebo minimálně historicky velmi uvěřitelně zpracovaný Řím. Příběh který je sice nenáročný ale nemá hluchého místa a perfektně šlape a k tomu sympatické hlavní postavy. O něco bližší mi tedy byl Arminius se svou barbarsky přímočarou upřímností oproti lehce floutkovskému Falcovi:-). No a kresba je kapitola sama pro sebe. Nádherné akvarelem barvené perovky. Marini je vzácnou kombinací skvělého scénáristy a geniálního kreslíře. Nemohu se dočkat pokračování.
Velké finále velkého detektiva. I když jde vlastně spíš o hodně komorní záležitost s pár postavami na jednom místě, musí se nechat, že Poirotův finální šachmat je opravdu dobrý a jak se čtenáři tak i s hlavním padouchem solidně vydrbal, byť za vysokou cenu. Napsat cokoliv víc by byl už velký spoiler. Škoda jen, že Agatha píše poněkud chladně a s odstupem, trocha toho patosu a více emocí by zrovna tomuhle příběhu rozhodně neuškodilo. Zvlášť když je to naposledy.
Přesně ten typ knihy které opravdu nemám rád. Tváří se jako literatura faktu pro děti ale je to spíš artové dílo. Je obrovská(a drahá samozřejmě), plná extrémně přestylizovaných a značně nepřehledných ilustrací ze kterých dítě získá absolutně nulovou představu "jak to tehdy vypadalo" a její informační hodnota není ve výsledku větší než u běžné školní učebnice dějepisu. Prostě jen na dvoustranách shrnuje základní info o základních historických událostech ve formě mnohdy značně surreálných velkoformátových ilustrací s komiksovými bublinami. Možná ji děti ocení víc, já bych za tyhle peníze chtěl raději přehlednou, nikoliv artově ale realisticky ilustrovanou encyklopedii. Pokud chcete svým dětem dopřát nějakou dějepisnou encyklopedii doslova nabušenou historicky věrnými ilustracemi, doporučuji toto: https://www.databazeknih.cz/knihy/staroveke-civilizace-57652
Zezačátku se mi do něj moc nechtělo ale jakmile se člověk prokouše první polovinou se vzpourou na lodi, tak už se to dá. Minimálně potěší, jak je to na svou dobu drsné. Loď plná mrtvol je parádní výjev, stejně tak kanibalismus mezi trosečníky atd. Co tento román pozvedává a dělá "legendárním" je onen konec, který je opravdu "vizuálně" velmi působivý a má výbornou atmosféru tajemna a čehosi naprosto cizího a ponechá čtenáře v nejistotě, co to vlastně viděl/četl. Není divu, že to zapůsobilo jak na Julese Verna stejně tak jako na Lovecrafta a další, kteří, když už ne rovnou navázali tak se alespoň silně inspirovali a odkazovali na tuto knihu. Tekeli-li!
Zpočátku mi chvilku trvalo než jsem najel na autorův styl ale pak jsem celou knihu přečetl za jediný den, což se mi stává opravdu výjimečně. Čikatilo byl zrůda i mezi zrůdami. Doslova a do písmene vadný jedinec. I když, jak už to tak chodí, nepáchal své činy jen tak bez důvodu a jeho dětství bylo poznamenané Stalinských terorem a hladomory. To, že mohl spáchat tolik zla jde zase na vrub zcela neschopné milici a režimu obecně, který raději hlásal, že v něm žádní sérioví vrazi nejsou a být nemohou. Pikantní je také to, že si Čikatilo často vybíral své oběti z dětských bezdomovců, mladistvých prostitutek a dalších lidí na okraji společnosti o nichž režim taktéž s velkou slávou hlásal, že neexistují. Naštěstí nikdy není nic černobílé a existovala i protistrana k tomuto zlu v podobě několika všímavých policistů a schopných chlapů jako byl Issa Kostojev, kteří nakonec zabijákovo řádění ukončili. Knihu mohu rozhodně doporučit zájemcům o historii kriminálních případů i laikům. Je napsaná svižně, díky přímé řeči a beletristickému stylu člověk velice rychlo pronikne do děje a atmosféry a samozřejmě je to stále literatura faktu, takže je nutné trochu obrnit své nervy a žaludek při popisu co Čikatilo se svými obětmi prováděl. Nenechte se odradit příšernou obálkou.
Může být přes sto let staré scifi o invazi mimozemšťanů ještě dnes stravitelné? Překvapivě může. Jednak jde o poměrně krátkou knihu a pak je to na svojí dobu plné docela zajímavých myšlenek. Samozřejmě je to psané velmi popisným archaickým stylem, příliš akce se nedočkáme a některé vize a myšlenky jsou roztomile naivní nebo úsměvné. Ovšem když dojde k popisům zkázy a líčení toho jak obří kráčející stroje mimozemšťanů plynují celá města a hořící krajinou se ženou davy prchajících, tak je to zatraceně působivé i dnes. Nemluvě o tom, že Londýn v plamenech a boj o bytí a nebytí s mocnějším nepřítelem si Anglie o pár let později sama vyzkoušela během druhé světové války a její vojáci se s jedovatými plyny a plamenomety setkali ještě dříve během první světové války. Wellsovo dílo je tak v mnohém prorocké. Určitě stojí za přečtení, jen je potřeba mít stále na paměti kolik je tomu let. Objektivě je to asi na 3 hvězdy. Čtvrtá je za historický význam:-)
Našel jsem ji na chalupě:-) Oceňuji, že tahle kniha sdělila tisíckrát omleté myšlenky "nebojte se změn, nebojte se výzev apod." na pár stranách a máte ji za půl hodinky přečtenou a moc se v tom jako jiné motivační příručky nepatlala. Na druhou stranu i tak to bylo na můj vkus zbytečně dlouhé. Pravdy v této knize se dají shrnout do několika motivačních citátů, kterými si lidé, co se jimi rozhodně nehodlají řídit, tapetují své facebookové zdi. Jak jste asi pochopili, nejsem fanda motivačních blábolů. Ale je fakt, že heslo "Co bych teď udělal kdybych se nebál" má něco do sebe. Tak za něj hvězdičku navíc.
Narozdíl od jiných novelizací filmů má tahle, podobně jako první novelizovaný Star trek, tu přidanou hodnotu v tom, že jí napsal sám "otec", tedy George Lucas. A stejně jako Roddenberry i on jí psal paralelně s filmem a ještě před jeho dokončením, tudíž kniha více odpovídá jeho původní představě a obsahuje řadu věcí jinak než bylo nakonec ve filmu. Dočkáme se tak v knize všech vystřižených scén(a pochopíme proč byly vystřiženy). Zároveň na nás ale také dýchne přeci jen chvílemi trochu jinačí atmosféra než jaká se nakonec dostala do filmu. Např. Kenobi je v knize daleko sympatičtější a všichni tu tak nějak více a drsněji hláškují. Ale za to možná může Neffův překlad. Mimochodem tahle kniha vyšla v raných devadesátkách, takže spousta jmen a názvů je tu jinak než jsme zvyklí a chudák Lucas je na obálce uveden jako Lukas:-) Fanouškovi se vyplatí tuhle knížku mít čistě jako zajímavost.
Informacemi doslova našlapaná(ostatně celá třetina knihy jsou zdroje z nichž autor čerpal) a přitom lehce a s velkou nadsázkou a humorem psaná studie.
Máme tak jedinečnou možnost vydat se na exkurzi do doby jednoho neobvyklého Vikinga a sledovat téměř celý jeho život a přitom poznat řadu historických událostí, spojitostí mezi nimi, tehdejších zvyků a také jak fungovala ekonomika tehdejšího světa. Maximálně doporučuji.
Popravdě, lepší je ta první část(která byla i velmi pěkně zfilmována).
Jinak jde o zajímavou oddechovou knihu, která kromě prota sleduje i osudy dalších pacientů psychiatrické léčebny a na jejichž příkladu se můžeme seznámit s celou řadou podivuhodných duševních chorob. Pravdou ovšem je, že jakmile není prot na scéně, kniha trochu ztrácí tempo. Je to zajímavá a sympatická postava i přes to, že je to vlastně extrémně pesimistický hipík, či dnes by se možná řeklo ultra-sluníčkář. Nedá se ale říct, že by jeho kritika lidstva nenutila k zamyšlení. Nenabízí sice moc řešení, krom poněkud naivní utopie, ale i tak možná po přečtení pár věcí v životě přehodnotíte. No a hlavně...byl nebo nebyl to tedy opravdu mimozemšťan? :-)
Podnětné zamyšlení nad tím, kam kráčí a jakými cestami kráčela česká společnost. Nemusíte se vším souhlasit, ale idea je dobrá a bylo by dobré jí dál rozvíjet. Víc nemá cenu psát, tohle je zkrátka dobré si přečíst a udělat si názor. Nedělal bych z toho povinnou četbu, jak zaznělo v komentářích níže, to by mohlo celé myšlence spíš ublížit. Ale mohu ji rozhodně každému vřele doporučit.
Váhám s hodnocením mezi třemi a čtyřmi. Rozhodně se tomu nedá upřít originalita. Zasazení do Liberce je super, i když neliberečáci to asi tolik neocení. Celý autorkou popsaný svět kombinuje magické bytosti a kouzla s naším moderním světem velice dobře a má teoreticky obrovský potenciál pro další příběhy a pokračování. Některé magické praktiky jsou navíc poměrně zajímavě vymyšlené. V Rudé věži ale kupodivu nečekejte nic rozmáchlého. Příběh je spíše komorní záležitostí několika postav, zejména dvou bratrů. Verdikt: Sympatická a originální odpočinková fantasy. Rád si přečtu pokračování.
Vizuálně úchvatné. V té hromadě digitálně barvených sterilních komiksů je radost koukat na rozpité vodovkové mraky a nádherně "špinavou" texturu povrchů. Do Batmanova světa tenhle styl neskutečně sedí. Příběhově bohužel slabší.
Kdysi jsem viděl film podle této knihy. Ten možná neprávem skončil mezi béčky z 80.let neboť vizuální stránku měl skvělou, hudbu zajímavou a jak jsem se dočetl, utrpěl necitlivým střihem a zkracováním.
Proto jsem zajásal, když se mi do rukou dostala předloha. Dojmy jsou však nakonec "nemastné, neslané". Dokud sledujeme jen německé vojáky, kteří v pevnosti umírají za záhadných okolností, tak je to dobré. Ale po první zajímavé třetině se nám odkryje část onoho tajemného zla, do pevnosti dorazí starý profesor s dcerou a příběh začne slábnout. Když ještě dorazí tajemný cizinec, který o pevnosti něco ví a profesorova dcera se do něj zakouká, začne se to nebezpečně blížit červené knihovně. Naštěstí to není tak hrozné a konec se celkem povedl. Více než horror je to fantasy na pozadí druhé světové války, odehrávající se v atraktivním prostředí Rumunska. Na nenáročnou, oddechovou četbu to jsou myslim dobré ingredience.
Většina záhad které jsou zde prezentovány už byla dávno vyvrácena a nebo se autor často nechal hodně unést svou fantazií...ale, když on Souček je do toho tak zapálený, že to z toho textu uplně cítíte a na chvíli se necháte unést tou atmosférou tajemna. Taky jsem se tím jako malý nechával unášet. Bohužel, pokud člověk klouže jen po povrchu záhad, budou mu připadat záhadné celý život. Pokud se do tohohle tématu potopíte, zjistíte smutnou pravdu, že drtivá většina toho jsou blbosti. Ale v případě Součka rozhodně atmosferické a čtivé blbosti:-)
Dvě věže mají stejný problém jako první díl. Jakoby obě poloviny psali různí autoři. Zatímco u jedničky byla k nepřežití první polovina a druhá už bylo to správné fantasy, tady je tomu naopak. První polovina, která sleduje partu okolo Aragorna a vše pomalu graduje k bitvě v Helmově žlebu je skvělá. Děj má spád, sympatické postavy atd. Ale druhá polovina popisující putování Froda, Sama a Gluma je čiré utrpení a nuda. Vyloženě jsem se modlil abych už to měl za sebou(podobně jako oni, takže to možná byl záměr autora jak čtenáři přiblížit nehostinost Mordoru)
Přehledně, stručně a jasně napsáno. Navíc velice pěkně graficky zpracováno. Opět jedna z knih, kterou se rozhodně vyplatí mít v knihovně(když dějepisná paměť selže:-) ). Jak nemám knihy od Readers Digest moc rád, tak tohle je jedna z mála kterou se vyplatí mít.
Tady je opět asi komentář zbytečný. Jedna z největších klasik fantasy žánru se skvěle promyšleným světem má jen jedinou malou chybu a tou je poměrně nudná první polovina(přesně pochopíte, proč to filmaři jak hrané tak i animované verze ignorovali). Ale od setkání s Aragornem už to má tu správnou atmosféru a děj má spád, který malinko zbrzdí jen rada u Elronda a zastávka u Galadriel:-)