Refadora Refadora komentáře u knih

Dívej se, jak zemře Dívej se, jak zemře Anna Bagstam

Moc hezký začátek série! Po přečtení recenzí jsem nečekala žádný zázrak a knihu jsem měla doma dlouho, než jsem se do ní pustila, ale moc mile mne překvapila. Není to úplně klasická detektivka, děj plyne spíše pomaleji, den po dni, a kromě vyšetřování se z velké části točí kolem osobního života hlavní postavy. Ta je ale vylíčená velmi hezky a jedná se o opravdu zajímavou (anti) hrdinku. Moc se mi líbilo pronikat spolu s ní poprvé do vyšetřování tak závažného trestného činu i seznamovat se s novými kolegy. Nejvíc se mi na knížce ale líbilo to, jak podrobně bylo popsáno prostředí a vše, co se zrovna děje- celý příběh jsem si díky tomu uměla barvitě představit. Knihu doporučuji všem, kdo si rádi přečtou příběh z hezkého prostředí s detektivní zápletkou, fanoušci akčních thrillerů mohou být trochu zklamaní.

19.03.2021 5 z 5

Zkaženost Zkaženost Brian Freeman

Brian Freeman je od přečtení Nočního ptáka mým nejoblíbenějším autorem a proto jsem byla moc ráda, když se ke mně dostala i tato jeho první česky vydaná knížka. Oproti zmiňované sérii mne ale tato kniha bavila o trochu méně. Při čtení mě rušily skoky v čase mezi jednotlivými částmi knih a také mne mrzelo, že je na přebalu knihy uveden spoiler, který kazí čtení jedné z části knihy. Přesto tuto knížku považuji za povedenou a rozuzlení mne překvapilo. Určitě si nenechám ujít další autorovy knihy.

16.03.2021 4 z 5

V úkrytu V úkrytu Liz Nugent

Kdyby to šlo, dala bych 3,5 hvězdiček. Knížka se četla dobře a přečetla jsem ji asi za dva dny, ale po týdnu od přečtení si už skoro nepamatuji o čem byla. V paměti mi zůstalo jen pěkné vykreslení postav a to, že jsem se mohla vcítit do jejich uvažování. Připomíná mi psychologické thrillery Shari Lapena, ale bavila mne trochu méně.

16.03.2021 4 z 5

Mrtvé vzpomínky Mrtvé vzpomínky Angela Marsons

Knížka se skvěle četla, Kim i její kolegy mám moc ráda a líbilo se mi i zapojení členky jiného týmu. Zápletka nebyla špatná, jen mi trochu vadily zmínky o postavách z předchozích dílů, které už si vůbec nepamatuji a naopak střípky z Kimina života, které si pamatuji až moc. Asi by se mi lépe četl úplně nový příběh, ale kniha sérii rozhodně nedělá ostudu.

13.03.2021 4 z 5

Dokonalé ticho Dokonalé ticho Helen Fields

Super knížka, skvěle se četla a přesto jsem si ji chtěla šetřit, abych ji mohla číst déle.. Moc ráda jsem si po delší době přečetla čistokrevnou detektivku. Oproti Dokonalé smrti, která mi opravdu uvízla v paměti, mi přišla méně drastická, možná i trochu méně zajímavá a originální, ale přes to mně příběh velmi zaujal a byla jsem ráda, že ve mně kniha nevyvolávala tolik pocitu znechucení. Avu i Luca mám moc ráda, jen bych trochu řekla, že Ava je v této knize až příliš dokonalá (při srovnání např.s Kim od Angely Marsons, která jí je v určitém ohledu podobná).

31.12.2020 4 z 5

Přízraky Přízraky Louise Boije af Gennäs

Opět krásná obálka a poutavý příběh! Oproti prvnímu dílu mi přišlo, že je v textu méně novinových úryvků, za což jsem byla ráda. Knížka na mne působila i reálnějším dojmem než první kniha série, nebyla ale o nic méně napínavá a strašidelná. Určitě si nenechám ujít ani závěr trilogie.

20.12.2020 4 z 5

Pod hladinou Pod hladinou Dana Stabenow

Knížky této autorky jsou opravdu originální a mají nezapomenutelnou atmosféru. Moc se mi líbí líčení kultury původních obyvatel Aljašky i života na dalekém severu. Samotná zápletka nebyla špatná, ale ani nijak zvlášť překvapivá nebo napínavá. Kvality knihy spočívají spíš v popisu prostředí a chování lidí v něm a jsem ráda, že jsem se z knížky dozvěděla něco o životě na rybářských lodích na Aljašce. Jednu hvězdu odečítám za Jacka a vztah Kate s ním, tento příběh mi v knihách přijde trochu navíc a není ani moc podrobně rozpracovaný.

14.12.2020 4 z 5

Zítřek ti nikdo neslíbil Zítřek ti nikdo neslíbil Kateřina Karolová

Naprosto souhlasím s komentářem uživatelky Dela111. Od knihy jsem čekala něco úplně jiného a nechci ji tedy hodnotit v rámci žánru thriller, který běžně čtu, a dát jí nízké hodnocení jen proto, že mě svým tématem zklamala (hodnotila bych ji v tom případě nejlépe 2 hvězdičkami). Thrillery jsou v současné době velmi populární a tak možná chápu snahu autorky nebo vydavatele o zacílení na širší publikum, u mně to ale mělo opravdu spíš opačný efekt. Když ale pominu téma, musím uznat, že kniha je napsaná velmi poutavě, především od její první části jsem se nemohla odpoutat a dočetla jsem ji asi po třech hodinách čtení ve dvě ráno. Především v první části jsem cítila i napětí a nebylo mi hned jasné, o co jde. V druhé části mi chvílemi přišlo, že autorka chtěla své čtenáře přesně seznámit s pozadím případu a někdy až zbytečně zacházela do detailů týkajících se vedlejších postav. Úplný konec mně nezklamal a částečně překvapil, možná byl jen zbytečně stručný oproti předchozímu líčení osudů méně důležitých postav.

07.12.2020 3 z 5

Skryté karty Skryté karty Angela Marsons

Příběh byl výborně vystavěný, moc se mi líbilo prostředí elitní školy i vhled do dětí, které tam studují a čtení o kartách mně hodně bavilo. Pomyslnou půlhvězdičku bych ubrala jen za konec, vše bylo vyřešené hodně rychle a trochu jsem se do něj zamotala. A úplný konec jsem znala z následující knihy, protože jsem ji omylem přečetla před touto, byla jsem tedy ušetřena šoku, který by moje hodnocení možná také ovlivnil.

04.09.2020 5 z 5

Osudný slib Osudný slib Angela Marsons

Super knížka! Nějakým omylem jsem ji četla před předchozím dílem, Skryté karty, tak jsem chvílemi nechápala všechny souvislosti, ale příběh mně přesto naprosto vtáhl a líbil se mi i popis pocitů členů týmu a zas trochu nový pohled na Kim.

04.09.2020 5 z 5

Noční pták Noční pták Brian Freeman

Knížka se mi líbila trochu míň než druhé dvě knihy série a to především kvůli jejímu rozuzlení, které bylo trochu méně napínavé. Námět knihy se mi ale moc líbil a opravdu mi zůstane v paměti.

29.08.2020 5 z 5

Klikatá cesta Klikatá cesta Brian Freeman

Skvělá knížka, fakt bych ji v některých částech přirovnala k Harrymu Potterovi a to jak čtivostí, tak tím, že u nikoho není jasné, na čí straně je. Četla jsem i další dvě knihy ze série a řekla bych, že je každý díl lepší a lepší! Jedinou výtku mám k překladu a korektuře, v knížce se nachází překlepy a některé věty jsou hodně kostrbaté.

28.08.2020 5 z 5

Poslední příliv Poslední příliv Sandrine Collette

Ale jo, nakonec to bylo hezký! První třetina se hrozně vlekla a připadala mi spíš jako nějaká knížka pro děti, ale část na vodě už byla napínavější a taky se mi zdálo, že postupem času se knížka dostala více od strohého popisu aktivit k hlubšímu popisu cítění některých postav a v některých úsecích by se opravdu dala považovat za psychologický thriller. Hodnotila bych 3,5 hvězdičkami, míň dávám proto, že v první části jsem se do čtení musela opravdu nutit.

02.07.2020 3 z 5

Pryskyřice Pryskyřice Ane Riel

Zvláštní knížka, určitě ne thriller jak je psáno na obálce, ale jde o knihu, která čtenáře drží v určitém napětí a vtáhne jej do atmosféry tolik, že se mu od čtení nechce odcházet. Líbilo se mi především střídání vypravěčů a to, jak odlišně vypadají stejné situace nebo místa pohledem různých lidí. Zároveň oceňuji především části vyprávěné Livií, autorce se hezky povedlo vcítit se do postavy malé holčičky. Děj knížky mi přijde hodně originální a myslím, že si knížku budu dlouho pamatovat. Jedinou výtku mám k závěru, který mi nepřijde moc pravděpodobný a hraje v něm dle mého názoru velkou roli náhoda.

28.06.2020 4 z 5

Temné říční proudy Temné říční proudy Sharon J. Bolton

Autorku mám moc ráda a její knížky mne většinou baví, proto budu v hodnocení možná přísnější než kdyby šlo o pro mě neznámého autora. Knížka má silnou atmosféru a především její začátek vypadá velmi slibně a napínavě. S postupem času a hlavně vyústěním knížka trochu ztrácí dech a samotná postava viníka mi přijde málo propracovaná a odůvodněná. V knížce se také opakují některé vzorce chování hrdinky v mezilidských vztazích z předchozích knih a začínají mi připadat trochu jako klišé. Nakonec, musím varovat čtenáře, kteří nečetli první díl série, aby si jej přečetli před touto knížkou.. z první knížky by mohli mít zkažený zážitek.

28.06.2020 2 z 5

Špicberky - Království ledních medvědů Špicberky - Království ledních medvědů Jan Šťovíček

I když nejsem pravidelnou čtenářkou cestopisů, knížka mne zaujala svým tématem- na Špicberky bych se moc ráda jednou podívala. Nakonec mne při čtení ale víc než popisy přírody zaujaly sociálně psychologické aspekty polární expedice, především v první části knihy popisující první expedici, kde mezi účastníky vzniklo několik konfliktů. Kniha by se mi líbila více, kdyby byly vztahy mezi účastníky podrobněji popsány i u dalších expedic, ale chápu, že to zřejmě není hlavní náplní cestopisů.

08.06.2020 3 z 5

Vnitřní hlas Vnitřní hlas Brian Freeman

Naprosto dokonalá kniha! Příběh je originální a zápletka přitom dává smysl, knížka je napínavá i psychologická a v žádném ohledu neklouže po povrchu.. doporučuji všem snad kromě slabších povah!

04.06.2020 5 z 5

Trajekt Trajekt Mats Strandberg

Knížku jsem si vybrala kvůli místu, na kterém se odehrává, mám ráda lodě a taky severské země.. Vůbec jsem v tu chvíli nevěděla, jaká bude její hlavní zápletka a kdybych to věděla, asi bych si ji nevybrala.. Čtení ale v žádném případě nelituju! Autor píše opravdu poutavě, postavy jsou velmi hezky vykreslené a nemohla jsem přestat číst (i když uznávám, že v určitém pohledu jsem i ráda, že jsem knížku už dočetla a můžu začít číst něco optimističtějšího). Nebýt nereálného tématu dávám bez váhání plný počet, takto jednu hvězdu ubírám, ale přesto myslím, že mi knížka hodně dlouho zůstane v paměti!

20.04.2020 4 z 5

Zákon jednoho Zákon jednoho Ashley Saunders

Nebylo to špatný, nápad i postavy jsou celkem fajn, ale děj byl občas (hlavně v závěru) hodně nereálný a mrzelo mě, že některé scény byly podané příliš rychle- často autorky popisovaly myšlenky hrdinek a z ničeho nic přišla rychlá akce.

10.04.2020 3 z 5

Netečnost Netečnost Camilla Grebe

Složitá kniha, děj je hodně propletený, střídá úhel pohledu více postav a zároveň u většiny postav jde s vyprávěním hodně do hloubky a přináší výčty emocí i popisy okolí. Z děje jsem měla většinou negativní pocity- knížka je opravdu temná a postavy zažívají hodně nepříjemné situace. Autorka knihu doplňuje také o biblické odkazy a hodně situací je symbolických (to však vyjde najevo až postupem času). Knížku bych doporučila, ale spíš jako psychologický román než thriller- na thriller mě kniha málo vtáhla a nebyla tak napínavá, abych ji četla ve dne v noci. Po pravdě jde o knížku, která mi zabrala v poslední době nejvíce času- prokousávala jsem se jí asi tři týdny. Oceňuji ale způsob, jakým dokázala autorka děje propojit a symboliku, kterou kniha přináší.

22.02.2020 4 z 5