Refadora Refadora komentáře u knih

Má ji rád, nemá ji rád Má ji rád, nemá ji rád Sharon J. Bolton

Autorku mám moc ráda, ale tato knížka mě zklamala. Na začátku působila jen jako dokument o vztazích vězňů s jejich obdivivatelkami, až přibližně po 300 stranách se děj trochu rozběhl. Chybělo mi ale napětí i něco v popisu hlavních postav, co by mne donutilo zajímat se o jejich osud. Nemyslím, že je knížka odfláknutá a autorka i v takto těžkém materiálu ukázala, že umí psát, ale přijde mi, že obětovala téměř vše "šokujícímu" zvratu ke konci knihy, který se navíc dal alespoň z poloviny dost dobře předvídat.

04.07.2019 2 z 5

Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

V průběhu čtení jsem byla přesvědčená, že dám 4*. Příběh mě bavil, ale žádná z postav mi nijak zvlášť nepřirostla k srdci a kniha se ničím neodlišovala od ostatních dobrých detektivek. Ale za posledních 10 stran a hlavně za úplný konec musím pátou hvězdu přihodit.
Autora znám jako scenáristu seriálu Zločin a knížka mi tento seriál v mnohém připomínala. Podobně jako seriál se částečně odehrává mezi politiky, je vyprávěna z
pohledu více postav, nabízí v průběhu více podezřelých a také není snadné se od ní odtrhnout. Na rozdíl od seriálu ale závěrečné vyústění působí mnohem pravděpodobněji a důvěryhodněji.

04.07.2019 5 z 5

Už teď jsi mrtvá Už teď jsi mrtvá Sharon J. Bolton

Nemám slov..v poslední době jsem přečetla spoustu skvělých knih, ale tato je bezkonkurenčně nejlepší! Několikrát jsem nevěřila vlastním očím, co se právě děje, ale vše do sebe nakonec dokonale zapadlo a i při listování zpět nenacházím žádné nesrovnalosti. Zmítala jsem se mezi nutkáním knihu rychle dočíst a zjistit, jak to dopadlo, a mezi touhou vychutnávat si ji co nejdéle. Podobné pocity jsem měla asi naposledy u posledního dílu Harryho Pottera a to už je hodně dávno!

02.05.2019 5 z 5

Stíny nad zálivem Stíny nad zálivem Lucy Clarke

Tuto knížku jsem četla jako třetí od autorky, nebýt toho, možná bych dala i plný počet. Autorka se při psaní knih drží velmi podobných schémat- nejlepší kamarádky, mezi kterými se něco stane, šokující (rádoby nečekané, ale u ní bohužel už očekávané) závěry a dramatické líčení situace, od kterého se nemůžeme odpoutat. Mimo jiné ve všech jejich knihách vnímám velmi barvité líčení přírody a hlavně moře. Nic z výše zmíněného nepovažuji za nedostatek, jen musím říct, že mi v knížkách Lucy Clarke trošku chybí moment překvapení, který v různých knihách nalézám u jiných autorů. Jinak, komu se téma líbilo, doporučuji Malé temné lži od Sharon Bolton.

26.04.2019 4 z 5

Ostrov Ostrov Sigríður Hagalín Björnsdóttir

Dobrá knížka. Příběh je zajímavý, i když některé události hodně děsí a až moc připomínají historii. Líbí se mi styl psaní autorky, kapitoly jsou vyprávěné několika postavami ve dvou časových perspektivách a dění dokreslují dobové novinové články. Kniha by mohla být i delší a některé vztahy mezi lidmi a události by mohly být vykresleny více do podrobna, trochu mě mrzelo velmi rychlé ukončení knihy po poměrně zdlouhavém začátku.

16.04.2019 4 z 5

Malé temné lži Malé temné lži Sharon J. Bolton

V poslední době nejlepší kniha, kterou jsem četla. Příběh je vyprávěný postupně třemi hlavními postavami, z nichž každá má svůj specifický úhel pohledu a vnímání skutečnosti. Zároveň jsou všechny tři postavy do detailu vykreslené a vymyšlené tak dobře, že se jejich vyprávění vhodně doplňují, ale přesto vždy víme, kdo je právě vypravěčem. Příběh samotný je napínavý a kapitoly jsou ukončeny tak, aby člověk nemohl přestat číst. Líbilo se mi i zakončení, které je dost překvapivé, ale přesto dostatečně uvěřitelné. Těším se, až si přečtu zbývající knížky autorky!

01.04.2019 5 z 5

Pohřbená pravda Pohřbená pravda Angela Marsons

Hezké..trochu neuvěřitelně zamotané, ale zase jsem se od knížky nemohla odtrhnout a dočetla ji až ve 2 v noci. Víc se mi asi líbily některé jiné knížky ze série, trochu mi tu chyběl hlubší kontakt s Kim "pod maskou" profesionálky, ale zápletka byla opravdu čtivá a knížku nemůžu než doporučit.

27.03.2019 4 z 5

Deník mého mizení Deník mého mizení Camilla Grebe

Knížku jsem dočetla jen proto, že autorka patří mezi moje oblíbené a ostatní její knížky se mi líbily. Děj je dost rozvleklý, příběh je vyprávěn mladou policistkou, která o průběhu vyšetřování nemá všechny potřebné informace a dospívajícím chlapcem, který se dostal k podrobnějším informacím o vyšetřování, ale prokousává se jimi velmi pomalu. Na to, co se stalo, se tedy díváme hodně z povzdálí a jen v poslední fázi knihy můžeme pociťovat trochu napětí a zaujetí dějem. K vetšině postav jsem si navíc nedokázala vytvořit vztah- policistů bylo dle mého názoru moc a nehráli v příběhu zásadní roli, a hlavní vypravěčka byla poněkud plochá a nezajímavá. Přesto musím vyzdvihnout schopnost autorky popsat atmosféru problematické vesničky odříznuté od světa, doporučuji milovníkům klidnějších společenských románů, nedoporučuji milovníkům detektivek.

24.03.2019 2 z 5

Dokonalá kořist Dokonalá kořist Helen Fields

Skvělá knížka, autorka nezklamala a už vím, že nenechám bez povšimnutí ani její další knihy! Moc se mi líbí vykreslení charakteru hlavních postav včetně záporáků, děj pěkně "odsýpá" a od knihy jsem se stejně jako u Dokonalých stop nemohla odtrhnout. Příběh byl vylíčen tak, že jsem ho před sebou viděla jako film- a dovedu si představit i film natočený podle knihy, určitě by byl úspěšný. Malý prostor pro zlepšení vidím v popisu nejnapínavejších částí děje- vše se dělo tak rychle, že jsem se v situaci občas trochu ztrácela. Ale přesto je to na plný počet a těším se snad brzy na další knihy autorky.

16.03.2019 5 z 5

Dokonalé stopy Dokonalé stopy Helen Fields

Super, sympatičtí hrdinové

08.03.2019 4 z 5

Není úniku Není úniku Taylor Adams

100%. Čtivé, napínavé, perfektní vykreslení postav a prostředí jsem viděla jako bych ho měla přímo před očima.

18.12.2018 5 z 5

V dobrém i zlém V dobrém i zlém Michelle Sacks

Nebylo to špatně napsané, ale vzhledem k tomu, že se všechny hlavní postavy chovají tak, jak se chovají, bylo pro mne dost těžké vytvořit si k nim jakýkoli vztah a bylo mi celkem jedno, jak to s nimi dopadne. Prostě od určité chvíle hnus až na dřeň.

16.12.2018 3 z 5

Poslední nádech Poslední nádech Lucy Clarke

Taková pohodovka, čekala jsem trochu víc napětí a spíš thriller než pomalu plynoucí romanticky laděný příběh, ale i tak to bylo fajn. Doporučuji Modrou od stejné autorky, tam je i trochu toho napětí.

10.11.2018 3 z 5

Na okraji Na okraji Lina Bengtsdotter

Váhala jsem mezi plným počtem a 4 hvězdami, nakonec dávám plný počet, protože je to autorčina prvotina a jako začátek série to vypadá víc než slibně. Od knížky jsem se nemohla odtrhnout. Líbila se mi propracovanost příběhu i postav, do hlavní hrdinky jsem se dokázala vžít a prostředí popisované knihou jsem měla přímo před očima.
SPOILER: Za velké plus považuji i realistický konec. Očekávala jsem, že rozuzlení bude zamotanější a přijde i pokus o další pomstu, ale v konečném důsledku jsem ráda za to, jak to dopadlo.

06.11.2018 5 z 5

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Trošku horší Klevisová, ale pořád Klevisová. Líbila se mi propracovanost příběhu a byla jsem zvědavá, jak to dopadne, za plus považuji i to, že jsem vraha neuhodla. Ale podobně jako v ostatních knihách autorky jsem si k žádné z postav nevytvořila moc velké pouto a jejich osud mi byl skoro lhostejný. Oproti dvou detektivkám odehrávajícím se v pro mě novém, cizím prostředí, mi prostředí Prahy v této knize nepřišlo tak zajímavé.

05.11.2018 3 z 5

Ohněm a hlubokou vodou Ohněm a hlubokou vodou Camilla Grebe

Naprosto dokonalá knížka! Četla jsem už předchozí knížky autorek a Siri a Ainu jsem si úplně zamilovala. Ale i ostatní postavy jsou výborně propracované a je vidět, že jedna z autorek je psycholožka. Co se týče zápletky, rozuzlení nebylo alespoň pro mne nijak moc napínavé, ale nevadilo mi to, všechno do sebe krásně zapadá a děj má hlavu a patu. Doporučuji všem a taky doporučuji přečíst si předtím ostatní knihy autorek!

28.10.2018 5 z 5

Ráj mrtvých dětí Ráj mrtvých dětí Roxann Hill

Jsem hodně zklamaná! Kniha se špatně četla, kromě úplného začátku skoro chyběly popisy okolí a vůbec jsem si neuměla představit, kde a jak se scény odehrávají. Šlo z velké části jen o dialogy. Ani vykreslení postav mi nepřišlo dobré. Hlavní hrdinka má zřejmě zajímavou životní historii, ale nechávala mne úplně chladnou- a nejen ona. S žádnou postavou z knihy jsem se neuměla ztotožnit nebo si ji aspoň představit jako osobu, která by ve skutečném světě mohla existovat. Chování postav i vztahy mezi nimi mi přišly hodně přitažené za vlasy. No a co se týče děje, nelíbilo se mi spojení dvou případů, nic nebylo dotažené do konce a viníka jsem odhalila skoro hned po jeho příchodu na scénu.

21.10.2018

V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

První půlka byla temná a depresivní tak, že jsem nemohla přestat číst, abych se dozvěděla, co se opravdu děje. Ta nejistota byla fakt skličující a nechtěla bych být v kůži hlavní hrdinky. Pak přišel zlom a dost rychlé vysvětlení, možná až moc rychlé, škoda, že informace autorka nedávkovala pomaleji. Přesto z knihy zůstává i po týdnu silný zážitek.

16.10.2018 3 z 5

Modrá Modrá Lucy Clarke

Z knihy mám celkově dobrý pocit. Byla napsaná tak, že jsem si vše uměla barvitě představit a v první polovině jsem ji nemohla odložit a zároveň jsem ji nechtěla číst moc rychle, aby mi "vydržela" co nejdéle. Navíc velkým plusem je pro mě prostředí, kde se děj odehrává- mám prostě hrozně ráda vodu a lodě!
Malým nedostatkem pro mne ale bylo snižující se napětí směrem ke konci knihy- myslím, že informace mohly být dávkovány pomaleji a zajímavá zápletka mohla být podána ještě lépe.

16.10.2018 4 z 5