Remi BeLo komentáře u knih
Třetí kniha přímo navazuje na závěr té předešlé a tak vlastně tvoří dvojknihu, kterou si musíte přečíst spolu.
Závěr trilogie má opět trochu jiný tón než předchůdci. Stale přibývají další a další postavy. Na konci máme minimálně dobrou desítku jedinců zásadně důležitých pro hlavní děj. Už je to na pomezí chaosu, ale ještě se to ukočírovalo.
Lisbeth má málo prostoru. Pokud jste se na ní těšili, musíte se vrátit k druhé knize. Mikael je snad ještě větší proutník a nechápu, jak dokáže zvládat obšťastňovat všechny ženy ve svém životě.
Nejdůležitější fakt je, že hlavní děj funguje. Stejně jako u jedničky i dvojky, všechna vodítka jsou dávkovaná v dostatečném tempu. Funkčně, svižně, zajímavě, uvěřitelně. Postavy se od sebe dostatečně odlišují. Mají svá pozitiva i negativa. Máte komu fandit, i koho nenávidět.
Samotný konec je naštěstí též uspokojující. Plnou palbu tomu nemůžu dát. Až takový napínák to nebyl a neustále narůstající počet postav už mě nepatrně iritoval. Všechny tři knihy jsem si však užil a teď se vydám na misi číslo čtyři pod jiným autorem. 80%
Jinak pojatá kniha než první díl, přesto zajímavá a napínavá.
Prvních sto padesát stránek se trošku přešlapuje. Lisbeth dostává mnohem více prostoru. Neřeší se nic zásadnějšího ale popisují se dozvuky minulého finále a toho, jak se jednotliví aktéři se vším vypořádají. Pak přijde ohromný zvrat, který nakopne knihu. Rozjede se skutečné vyšetřování. Přibyde velké množství postav, ale naštěstí v tom nevznikne úplný chaos. Moc se líbí postupné dávkování jednotlivých střípků celkové skládačky. To je pro mě největší a zásadní klad celé knihy. Opět se zbytečně nepřehání. Má to hlavu a patu. Postavy reagují tak, jak bych od nich očekával. Lisbeth se stává tou zásadní postavou. Svůj prostor ale dostane i Mikael.
Problém mám se samotným vyústěním. Je docela zkratkovité a vlastně ani nic nevyřeší a skutečné finále přijde až v další knize, která navazuje okamžitě na konec druhého dílu. Pokus o vybudování napětí nezapůsobil a spíš mě otrávil. Přesto, stejně jako u první knihy, jsem po přečtení celkově více než spokojený. Samotný děj je parádní a jeho dávkování mě moc baví . Opět krásných 80%.
Bavilo mě postupné, nenásilné zjišťování a odkrývání hlavní linky. Bylo to přirozené, nenásilné a poutavé. Žádná ex machina z čistého nebe. V první sto stránkách je Lisbeth nevyužitá a spíše překáží. Posledních sto stránek působí jako divný epilog či nějaký mezi díl a dost mě to rušilo. Chtěl jsem už knihu dokončit a závěr se neustále oddaloval. Celkový dojem je však ohromně pozitivní. Krásných 80%
Tak knihu jsem si zařadil do své jízdy za Temnou Věží hned po čtyřce a hezky mi do všeho zapadala. Je to taková odbočka, ale krásně popisuje další část celého světa Pistolníka.
Od první kapitoly jsem očékával závěrečnou, správně krvavou, drsnou a hutnou přestřelku. A popravdě to nenaplnilo mé představy. Zdá se mi, jako by byl konec tak trochu useknutý a King si zbytek schovával na další knihu. Přišlo první zklamání, ale i přesto se jedná opět o zajímavé a poutavé čtení.
Poznávání Rolandové minulosti stálo za to. Smutné i veselé a zejména zásadní pro začátek tvorby konečného charakteru Pistolníka. Velice důležitá část pro jeho pochopení.
Kvalita předchozí knihy se udržela a možná i o něc stoupla. Blíže se seznámite s postavami a začítáte si k nich tvořit již pevnější pouto. Nemůžu se dočkát, kam až tato banda dojde.
Toto už je jiná liga. Ve všech ohledech lepší než první díl. Příběh krásně postupuje vpřed a dokáže strhnout. Postavy vás zaujmou. Chcete zjišťovat, co se jim stane. Cesta za Temnou Věží směle pokračuje. 80%
První setkání s Pistolníkem je ze začátku velmi nepřehledné. Potrvá vám téměř celou knihu než se důstojně zorientuje. Potřeboval jsem vynaložit velkou trpělivost a pozornost k tomu, abych knihu dočetl do konce. Naštěstí již ke konci šlo o dost zajímavé čtení a tak jsem se přehoupl přestu tento prolog. Rozhodně by vás pomalý začátek neměl odradit od dalších části, neboť teprve od druhého dílu to začíná doopravdy. Svět se totiž hnul. 60%
Naprostá povinnost pro všechny fandy Písně ledu a ohně!
Druhý soubor povídek se povedl na výbornou. Knize prospívá menší počet jednotlivých povídek a autor v nich jde v mnohém do hloubky. Velmi se mi líbí, že v mnohá případech si čtenář musí dost věcí domyslet. Nic mu není polopaticky předkládáno jako hlupákovi. Jsem opravdu rád, že jsem se konečně rozhoupal k přečtení Zaklínače.