RemiBlack

2019/21
Neberte to prosím zle. Vážím si autorky a nechci nikoho urazit. Ale nemůžu pochopit, že tahle knížka je sepsaná věřícím člověkem pro další věřící. Není to spíš antireklama? Přečteno už pár týdnů zpátky, ale až teď mám odvahu napsat komentář. Protože tohle jsem vážně nečekala. Ať už jsem čekala cokoliv, při prvním odstavci jsem rozdýchávala menší infarkt a rozhodně nebyl poseldní. Well, pomalu jsem si na ten styl zvykala, ale asi ve dvou třetinách to Lily totálně zabila a mně už se nechtělo o nich dál číst. Kolegové z Anglie mají pro tuto situaci naprosto dokonalé označení. "Not my cup of tea."

2019/16
Upřímně... Nevím co k téhle knížce říct. Líbila se mi, o tom žádná. Ale prvních 200 stran se tak vleklo! Jude mi v nich hrozně lezla na nervy.
Nicméně když se Jude přestala litovat a kniha se rozjela, objevila jsem znovu tu lásku k pohádkovému světu víl.
Miluju autorčinu Nejtemnější část lesa. Tohle nebylo tak pohádkově čisté, ale rozhodně to stálo za přečtení a na druhý díl se moc těším.
A panebože, on tam vystupuje Severin! :) Sice jenom úplně málo, ale má na svědomí minimálně hvězdičku.
2019/15 Almost Midnight - Rainbow Rowell

2019/13
Dobře tedy, mám to za sebou. (A můžeme vesele čekat 2 roky na pokračování...) Přejděme ale rovnou k hodnocení a verdiktu:
Horší než první díl, ale pořád mockrát lepší, než druhý. Kolegové pode mnou tu zmiňují, že jim vadí Eliasova změna a jeho linka obecně. Vidím to úplně naopak! Elias si v tomto díle konečně (!) uvědomil, kde je jeho místo - ať už dobrovolně, nebo ne. Zbavili jsme se většiny vedlejších postav, které jen zabíraly místo tragickou minulostí. I Helenina linka se mi dost líbila. Konec docela pěkný. A co hlavně cením: četlo se to rychle, na rozdíl od druhého dílu tu bylo i napětí atd.
A teď si pojďme odůvodnit, proč dávám 3*.
Laia. Promerlina, horší (hloupější) hlavní hrdinku jsem snad nikdy neviděla. Mary Sue. Vůbec si nevěří, ale zase si myslí, že může dokázat cokoliv. Nezvládne to (je přece tak slabá, bojí se, nicka...), ale přece to zvládne (je přece tak silná, odvážná, cílevědomá). Nechce vést odboj, ale musí všechny zachránit (vlastním tělem a hrdinnou obětí, popř. obětováním ostatních, které ale nechce opustit). Pořád potřebuje nějakou pomoc (Músa třeba - mimochodem dobrá postava!), a pak to zahodí, není jí dost nebo tak něco (Darin). Ach jo... Dále, kuchta. - Minulost jak z mexické telenovely. Příběh si prostě hezky jel, napětí, zápletka a všechno... a pak se objeví Laia a plácne nějakou pitomost a je to celý v háji.
Závěrem tedy průměr. Ale když už jsem došla až sem, pustím se i do pokračování. (A pořád si stojím za tím, že chci knihu o tom, jak byli Elias a Helena pěťáci!)

2024/21
Po pěti letech jsem se dostala i k českému překladu. A znovu mě překvapilo, že Robin Hood je o něčem jiném, než čekám. Pokud jsem počítala dobře, tak těch svateb bylo v hlavní dějové lince 11. Doplňují to ale i dobrodružné příběhy a strasti Robina Hooda a jehoh přátel. Jsem ráda, že mám doplněnou mezeru ve vzdělání. Jen škoda toho konce.
2019/11
Čteno ve (zjednodušené) francouzštině, takže o čem to bylo, po mně prosím nechtějte vědět. :D Dost mě překvapilo, že příběh je vlastně samá svatba! Ale čtení to není špatné. Zkusím i českou variantu. ;)

2019/4
Povinná četba. První tři čtvrtiny knihy se mi docela líbily. Sice byly příliš popisné, ale to je u klasické literatury běžné. Líbil se mi popis zkažené společnosti a různé charaktery měšťanského domu. – Myšlenky mi připomínaly např. dílo Oscara Wilda. V poslední třetině mě ale kniha zklamala popisem nevděčných dcer. Možná snad ještě horším dojmem působil v té době samotný otec Goriot – jeho láska k dcerám byla tak přehnaná (docela creepy, popravdě), až se o tom nedalo číst. Sečteno a podtrženo, tak zlé to zase nebylo. 2,5-3* Co k tomu říct?
„Ach, ach! To je báječné polévkoráma,“

2018/57
Kniha úplně mimo můj žánr, ale bylo to fajn. A "fajn" je právě to slovo, které Annu a její příběh vystihuje. Byla to příjemná oddechovka, měla něco z hororu, něco z YA. Nic nového, co by změnilo celý náš světonázor, ale na deštivý večer ideální. Zásadní plus je dle mého v tom, že hlavní postavou je Cas, a tedy kluk. Z pohledu dívky by to asi byla jen tuctovka s Mary Sue v hlavní roli, ale takhle můžu s čistým svědomím doporučit. ;)

2018/49
Třetí díl opět krásný, tyhle ilustrace prostě miluju! Kvalit jedničky už nedosahuje, ale zklamaní určitě nebudete. Další příběh Hildy (tentokrát i s maminkou) je ideální jednohubka do deštivého odpoledne. Těším se na pokračování!

2018/48
Druhý díl Hildy, aneb další půvabná (a taky pořádně šílená, záleží na úhlu pohledu ;)) jednohubka. První díl byl o fous lepší (díky magické krajině), ale ani u druhého se nebudete nudit!

2018/47
Hilda je skvělá! Tahle modrovlasá holčička vás (v jakémkoli věku) protáhne svým příběhem a bude to jízda. Jednohubka na odpoledne, ale ty ilustrace jsou jednoduše kouzelné. První díl, který se odehrává u magické krajiny je za mě nejlepší.
Komiksy hodnotím tak trochu s nadhledem. Ale ať se na to dívám jak chci, pět hvězdiček má Hilda jistých! :)

2018/53
Kdyby mi bylo 10 let, tetelím se blahem. Takhle se usmívám - na dětskou detektivku dobrý výsledek. Detektivky jako žánr nemám v oblibě, ale tohle se (možná právě kvůli tomu, že je pro děti) dalo.
Sourozence musím vychválit až do nebes a být knížka jenom o tom, jak se snaží navzájem dostat, byl by to absolutně dokonalý počin. Třeba jejich šachová partie nebo vzpomínky na různé pasti patří mezi nejlepší části knihy.
Co ale musím vytknout je nekonečně překombinovaný konec... Nebylo to už trochu moc? ;)

2018/46
Těšila jsem se, ale o to větší zklamání... Knížka je o všem a (hlavně) o ničem, autor jsi by se nemohl rozhodnout, o čem chce psát.
Jednu hvězdu strhávám za prostředí, druhou za nezáživnost a třetí za jména - všechny na G, ale nepamatuju si ani jedno...
Pár fajn nápadů nicméně bylo, takže 2*.

2018/39
I pro mě je to první manga. :) Rozhodně je to něco jiného.
Neskutečně se mi líbilo, jako rychle se kniha čte - to je prostě dokonalost. Krásná grafika, děj (i když mohl být první díl obsáhlejší), velká škála postav.
Jako první jsem viděla anime. A klidně kamenujte, ale stojím si za tím, že mě bavilo mnohem víc. - Nechápejte mě špatně, manga je super. Taky je obsáhlejší a spousta scén v anime chybí. Preferuju anime kvůli charakterům (třeba Hide působí v anime mnohem sympatičtěji), openingu (nejen díky němu na mě anime působilo hlubším dojmem a uceleněji) a grafice (barevnost, lepší přehlednost u akce).
Do dalších dílů se ale určitě pustím, doporučuju! :)

2018/32
Jako malá jsem Alenku z planety Země četla furt dokola a je to jedna z nejlepších knih, co znám. Aspoň v jedné z povídek máme takové pokračování.
Jinak první povídka, Cesta do Indie, mi přišla asi nejslabší. Byla dobrá, ale ta atmosféra třicet let starých táborů pionýrů v Rusku už je prostě překonaná.
Zajatci asteroidu mají u mě pět hvězdiček jistých. A Hledá se volná planeta... no bylo to oddechové, zábavné. Celkově se mi knížka moc líbila.

2018/28
Perfektní, stejně jako první díl! Takových knížek jednoduše nikdy nebude dost.

2018/25
Své tělo a krev zaslibte Impériu. Srdce si však ponechte. - A přesně tak to s touhle knihou mám. Byla skvělá, čtivá, zajímavá. A hlavně: měla úroveň, což se mnohdy o YA literatuře říct nedá. Získala si moje tělo a krev (jak poetické, že?), ale nějak to pořád není můj styl. Srdce si tedy nechávám pro další díl...

2018/21
Závěrečný díl trilogie - logicky si řeknete, že tohle je ta pecka na závěr. A Serafina si po celou dobu udržela výbornou úroveň. :)
Příběh mě bavil. Je poutavý, nenechá vás vydechnout. Jediné, co mě trochu zklamalo, že začíná událostí, která je prostě fyzicky nemožná.
Tenhle nedostatek je ale bohatě vyvážen zbytkem knihy.
Doporučuju, rozhodně není to jen kniha pro dvanáctileté holky. Myslím, že bude bavit každého bez ohledu na věk atd. Toto si jednoduše zamilujete. :)

2018/18
Navzdory ich-formě a vyprávění v přítomném čase se mi to líbilo. Obzvlášť konec - tam, jakoby autorka chytla druhý dech. ;) 4,5*

2018/10
Místy byl jazyk tak složitý, že jsem vůbec nechápala děj. Nejvíc se mi líbil úplný začátek, kdy Hospodin a Mefistofeles uzavírají sázku a první část knihy – ta byla dobrá.
Když Faust potkal Markétu, začal být děj ještě méně přehledný a část s čarodějnickým sletem jsem vůbec nepochopila; doteď netuším, o čem byla. Kdyby autor vynechal scény o cestování (kvůli epizodním postavám), popřípadě vše, co následovalo straně 154, příběh by se mi líbil víc.

2018/6
Další super kniha. Mile mě překvapili trpaslíci, harpyje a Sam s Tomem. Pak samozřejmě hexita a vůbec, aberilové jsou důstojnými protivníky.
Naopak mě štval začátek (wtf Vincent?!), chování jednorožců a kritický nedostatek Sváti. ;)
Zápletka skvělá, 5*

A mě se to líbilo. :) Tahle kniha u mě utrpěla tím, že jsem ji četla v elektronické podobě a navíc hrozně dlouho, po malých úryvcích... Věřím, že si to někdy přečtu znovu a na jeden zátah. Na zákony robotiky asi jen tak nezapomenu.